Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Природно породување - со или без епидурална анестезија?

Дискусија во 'Бременост' започната од kleopatra11, 3 декември 2009.

1. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Па искрено незнам. До мене беше цело време и гледаше, регулираше :)
    Па затоа и јас мислев дека треба да е тука. Ама ете неморало.

како и да е. На државно за жал нема ниту за на повик. А не пак и да седи на пораѓај (ако некаде има потреба).
    Од една страна ако не се спремни и порано да ја нудат. Ама од друга штета што во 2020та уште не се спремни за ова

2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.038
    Допаѓања:
    180.247
    И јас се пораѓав во странство, намести анестезиолог анестезија и толку. Доктор, сестра администрираше понатаму, никакво копче за нова доза немав. Не знам, можеби дека брза бев јас, за 4 саати испорачав бебе. Ама стално некој од медицински персонал се моташе околу мене.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.671
    Допаѓања:
    18.325
    Не излажале, епидуралот може да има и негативни ефекти врз пораѓајот и последици.
    Тоа што, да кажеме, 95 % од жените супер го поднесуваат не значи дека е 100 % безбеден.
    Кај некои жени го успорува отварањето, кај некои фаќа на една страна. Ова што сум читала на овој форум, којзнае какви се случки има.

На државно проблем е што нема персонал доволно да се реализира тоа. Можеш да бараш ама нема да добиеш.

На azelea, Alishan30 и tina2018 им се допаѓа ова.
  4. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.970
    Точно
    И спонтаниот пораѓај сам по себе носи ризик од секакви компликации па пак раѓаме.

Не треба да се окупираме и да не
    се буниме за епидурал во државните болници тоа е нешто нормално насекаде

На Fatalnata, Mantub, tina2018 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Да ете кај мене беше таков случај. Мислам дека згрешив што не ја послушав докторката да ми стават лајт спинал наместо епидурална. Тоа ми го предложи пошо отварањето кај мене одеше ептен школски, а јас многу добро ги поднесував контракциите. Ме примија во 14 часот со 4,5цм отворена, а во 16 часот веќе бев 7цм кога ми ставија епидурал, до тука издржав, за уште 3цм ќе издржев и може побрзо ќе се породев. Кај мене побавно одеше отварањето после епидуралот. Плус, на едната страна не ми фати. Напоните ми беа преболни, останував без воздух, се изгубив и не видов ни како го извадија бебе. Уште се обвинувам дека си го уништив најубавиот момент, башка што бебе се роди истрауматизирано и 3 дена го држеа во инкубатор заради тешкиот пораѓај. Дали на тоа влијаеше епидуралот, провокациите или само јас испаничив-не знам ама сега да сум не знам дали би ставила епидурал воопшто.

На ivance.., azelea, Alishan30 и 4 други им се допаѓа ова.
  6. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.671
    Допаѓања:
    18.325
    Не е исто, природно е природно, анестезија е анестезија.
    Не велам да не се прифати, ама факт е дека има ризици.

За државно може да се буниш ама нема да добиеш. Нема анестезиолози, нема кој да ги плати. Подлабок проблем има оваа држава, не е епидуралот единствен проблем. Во некои болници ни основни услови нема.
    На државно раѓав, знам како е.

На azelea и tina2018 им се допаѓа ова.
  7. Nefertiti.

Nefertiti. Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2019
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    5.378
    Ризик е се денеска, не само епидуралот, цел свет ја користи а вие исплашени од неа како да е којзнае што, нека ја има па нека бират жените која сака која не сака нека не ја става.

Јасно е дека е проблемот што нема анестезиолози, ама раѓањето не е мала работа, не треба заради тоа да се тешиме и да прифаниме дека е најнормално.
    Анестезија е, заб кога вадат нели стават анестезија?

Никој не може да ме убеде и да оправда дека до некаде е океј што не е достапна државно.
    Тоа шо ни е сјебан системот на се во здравството е друга приказна.

На Lovebug01, Milkiway, Jana06 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.671
    Допаѓања:
    18.325
    Ама кој оправдува? Нереално е да се бара епидурална, тоа сакам да кажам.
    Не е здравството сјебано, државата е, цела за никаде.

Јас на државно бев, триста врски фатив за да добијам пристоен третман.

9. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.354
    Допаѓања:
    26.240
    @mssuniquee јас да ти кажам првото многу тешко го родив и беше големо многу се измачив , исто за второто имав такви стравови дека ке биде мачење ама верви наболница ојдов 9 прсти отворена и со три напони го родив второто... многу многу полесно од првото дека веке знајш како се дава напон и се по ред ... сега пак исти страв како ке се одвива третиот пороѓај имам кошмари :|

А се чудам во државно зошто толку им е мерак на докторите да не гледаат како се мачиме кога имаат епидурал .. значи се е за пари, ако не им полниш џеп ке си се мачиш

На azelea, Fatalnata и mssuniquee им се допаѓа ова.
  10. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.778
    Допаѓања:
    53.169
    @minne992 Исто, верувај дури сонувам како се пораѓам од што цело време мислам. Сите ме тешат втор пат е полесно, побрзо иде и веќе го знаеш процесот нели..
    Тоа е нашето здравство, пишував не е само за пораѓај туку за секаде сакаш неќеш треба да си платиш/врски за да те гледаат ко човек...

На fana, buba4e89 и minne992 им се допаѓа ова.
  11. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.080
    Допаѓања:
    14.548
    Девојки здраво
    Ми треба совет.... Јас сум во странство Малта- ќе одам на 7ми на болница треба доктор да си одберам и како ќе се пораѓам ....Е сега тука на пораѓај кажува ако си за со царски ако не природно.... Имаш да одбериш сакаш во базент сакаш на бокс јас сум за природен во базент решена е сега треба да одлучам дали со епедурална или без.Пред некоја годни околу 6 имав повреда на половината на претпоследниот пршлен беше пукнат уште ден денес имам последица-болки во половината на промена на време и сл.Што мислите за ова да одбирам анестезија или сепак да одам без заради ризик ? Секој совет е добре дојден секако ќе се консултирам и со доктор

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.970
    Кај мене па обратно ја едвај 3 прста отворена нејќеа да ми стават толку рано ама инсистирав. Не можев да трпам а за лајт спинал никој не ми кажа...Ми ставија и за неколку часа брзо се отворив и породив. Немав никаква болка за време на напоните нели тогаш и го гасат. Поише ме болеше шиењето него било што друго...

13. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.970
    Не реков дека е исто. Само се си има свој ризик. И тоа не им дава за право на државните клиники да не го нудат кано опција кога е достапно сегде во свет.
    Зошто да трпиме болки како да сме 19ти век. Така е само на Балкан. Еве на принер во загреб абортус прават вп државните без анестезија.
    Тоа е тука ќе ќутиме и трпиме. Наместо да се излезе на улица и да се протестира за тоа што ни следува за наши пари. Сите плаќаме здравствено секој месец и згора на се морам на приватно за да добијам човечки третман.

14. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.970
    Искрено ја за каменец барам со памукче да ми стаат од таа анестезијата не знам медицински како се вика
    Зошто да трпам? Не трпам и тоа е.

На Nefertiti. и tina2018 им се допаѓа ова.
  15. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    А провокации ти ставаа? Нема врска, секој со различно искуство, секој различен организам..мислам дека кај мене и провокациите играа улога за тоа што се деси.. Ризиците си се сепак тука, ете кај мене се погодија така. Како и да е, се освен последните неколку минути беше лесно и брзо и уште 5 деца би родила само не би избрзувала со анестезии и провокации :)

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.970
    Може ради провокацијата ти предложиле спинал може има некоја врска тоа
    Не бев со провокација со пукнат водењак и 1ипол прст отворена ме примија. Нејќеа да ми стават демек на 3прста ќе сум завршела царски ама инсистирав ме фатија болки. И реално ја имав доста болки не ми фати ни мене нешто многу. Ама болките беа кратки и си задремував измеѓу и имав сила за пораѓај.
    Штом ме качија на бокс ја гасат за да ги осеќаш напоните. Мене напони уште во соба ме фатија така да и со неа ги осеќав.
    Ни ја не ги разбирам што е и како е битно помина
    :hug:

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.559
    Допаѓања:
    201.695
    Сигурно мерак имаат да ве мачат ;) сфаќате ли дека нема анестезиолози?! Клучни лица за било каква анестезија? Не се пораѓа една жена на два саати, може пет жени истовремено се пораѓаат. Ако една од нив е со царски, а има само еден анестезиолог во болницата, кај која ќе оди, кај оние природно што се пораѓаат или кај таа со царски?
    Кога се пораѓав со второто, царски бев со целосна - анестезиолог на ГАК немаше, викнаа од друга клиника. Ако ме оставеа да се мачам, по твое, сега не ќе го пишував ова. Затоа не пишувајте небулози, дека сакале да ве мачат.

На azelea, MilaSs12, Kitten и 5 други им се допаѓа ова.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.038
    Допаѓања:
    180.247
    Мислам дека не можеш и базен и епидурал, или-или е изборот. Кај мене базен отпадна пошто одбрав епидурал. Викаат во базен полесно било ама немам искуство да споделам.

На KittyCat:) му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.143
    Допаѓања:
    88.370
    Ако оди брзо за второ не верувам дека има има потреба од епидурал.
    Ви пишав второто во лифт ќе го родев ,а 4 кг бебе.
    Болки претходно 2 саати без да приметам дека се крајни.
    Каква епидурал, какви бакрачи за второто.

На Martka, azelea, Fatalnata и 2 други им се допаѓа ова.
  20. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.354
    Допаѓања:
    26.240
    Или така или му сликаш некое евро па да видиш како ке се најдат повеке анестезиолози