Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Природно породување - со или без епидурална анестезија?

Дискусија во 'Бременост' започната од kleopatra11, 3 декември 2009.

1. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.012
    Па матичната и не ти е толку битна.
    Не знам каде ќе се пораѓаш, но таму мораш да се консултираш со докторот што ќе те пораѓа, со анестезиолог и тн.
    Сега ако ти кажам дека не боли- ќе те лажам. Прагот на толеранција на болка кај сите е различен. Мене ми даваа кислород додека бев на бокс зошто губев воздух.
    Но, не се разочарувај, нема потреба од тоа. За се има решение, и за ова ќе се најде.
    Најбитно е да разговараш со тие што ќе те пораѓаат.

На Inavond и tina2018 им се допаѓа ова.
  2. ≈ Moyocoyotzin

≈ Moyocoyotzin Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.178
    Мајки и јас раѓав и имав епидурална ставено, но болките беа неиздржливи буквално, одвај чекав бебето да излезе. Дали можеби ја исклучиле епидуралната кога ми го пукнаа водењакот, зашто по ваше кажување со пуштена епидутална би требало само напон да чувствуваш а не и бол?

3. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.589
    А пред да ти го пукнат водењакот имаше болки? Кога ти наместија катетер и прв пат ти пуштија лек за обезболување не осети дека ти се намали болката?
    Може лошо да бил поставен катетерот. Кај мене се случи така и на почеток само едната страна ми беше обезболена, после двете, ама ми го корегира анестезиологот и искрена да бидам, ништо не сетив.

4. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    2.472
    Како ставаат епидурал? Исто како спинална позади во 'рбет?

5. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.589
    Да, исто.

На Orchidea му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ≈ Moyocoyotzin

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.178
    Нсвечер добив болки но не бев отворена, па ми ставија епидурална и тогаш поминаа болките, тек наутро кога ми заврши епидуралната осетив бол но ми ја продолжија. На визита веќе бев целосно отворена, дојде докторот ми го пукна водењакот и тогаш почнаа пак големите болки додека не се породив. Мислам дека ми ја исклучиле епидуралната, дури и две дози чист окситоцин ми ставија при раѓање за напон.

7. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.589
    Јас бев со провокација со вагиналета, после плус окситоцин ми даваа, стварно ништо не сетив. Ама кај мене цел процес траеше околу 4-5ч.

На ≈ Moyocoyotzin му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Кај мене епидуралната на едната страна фати послабо, откако ми пукнаа водењак болките беа малку посилни но се издржуваа, е на бокс незнам дали ми ја исклучија и што се дешаваше ама немав ич напони само огромни болки. И мене ми даваа окситоцин, кислород, незнам уште што само ми ставаа нешто. На крај ми се качи докторката на стомак да притиска а одоздоле акушерката го влечеше бебето. Тие 2 мин ми беа најболни значи ѕвезди броев. Тука изгубив свест и следно што памтам беше бебето извадено од мене. Незнам дали има врска епидуралната со тоа што не осеќав напони ама мислам дека има. Кај мене епидуралот го забави и процесот на отварање претходно, иако само мала доза ми имаа ставено и не ја појачуваа. А и многу ми се повраќаше, имав нагони за повраќање ама не повраќав, исто мислам дека од епидуралот беше тоа.

На tina2018 и ≈ Moyocoyotzin им се допаѓа ова.
  9. ≈ Moyocoyotzin

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.178
    Добра си ти, кај мене 12 часа.

10. ≈ Moyocoyotzin

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.178
    Можеби да, зашто и јас два пати повратив ми рекоа нормално е.

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    А кај се пораѓаше? Обично за епидурална чекаат барем 3-4 цм да си отворена за да ја стават.

12. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.624
    ако си преплашена и ти е толку многу на мисла иако ти викаат дека можеш ама пак си во страв,најубаво закажи си царски.Секако каде и да одиш за пораѓај ќе им ја објасниш состојбата

На Inavond, KonstantinaM и Martka им се допаѓа ова.
  13. ≈ Moyocoyotzin

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.178
    Во Систина, прв пат кога ме провери Палчевски бев 1 см отворена, епидуралната после 2 3 часа ми ја ставија кога болките станаа неиздржливи и кога истече инфузијата.

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.256
    Зошто да не раѓате со епидурална, ако имате таква опција?
    Раѓав природно, оти немаше епидурална, а не оти ми беше многу мерак да трпам болки.

На fana, Mom's_life, pamelche и 2 други им се допаѓа ова.
  15. lovely girl M

lovely girl M Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    626
    Zemi epidural t.e razgovaraj so doktorot za ova .mene mi stavija I nit bolka nit nisto.

На Inavond му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Спинална е во кичма, а епидуралната е малку погоре

На Orchidea и tina2018 им се допаѓа ова.
  17. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.221
    Допаѓања:
    18.965
    Како што ми објаснија, болката не исчезнува туку се намалува времетраењето. Така ако треба болката да ти трае 1минута, со епидурал трае 20тина секунди и имаш одмор меѓу болки. Валда добро објаснив. Епидуралот го гасат на бокс бар кај мене беше така. А дека имав болки-имав, ама спиев, се будев во грч и болка, па пак спиев и бев многу одморена. Се траеше 5-6часа

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Не сум раѓала со епидруална ама и без провокации природно ако раѓаш имаш одмор меѓу болките така да со епдруал сега се надевав ич да немам:D. Само што станува се пократок како доаѓаш до крајот, во тие 5 саати од прием до пораѓај кај мене последните 2 не се трпеа инаку баш имаш одмор меѓу болките да земеш душа:whew::D

19. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.221
    Допаѓања:
    18.965
    Јас со епидуралот пак имав болки можам да замислам без тоа како би било. И јас така си мислев безболен пораѓај ама нема такво нешто, сега може на некоја и се погодило па да не ја боли. Или овие во ремедика не ми ја пуштаа како што треба..

20. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.627
    Допаѓања:
    39.747
    И без епидурал има растојание меѓу болките. Кај мене беа на 2мин и траеја 20 секунди. Со провокација бев