Природно породување - со или без епидурална анестезија?

Discussion in 'Бременост' started by kleopatra11, Dec 3, 2009.

1. ni.na

ni.na Популарен член

Аааа ако е така ич да не ја барам јас за тоа бев спремна во ремедика да одам само мислев безболно е:rofl:

Kosara321, tina2018 and Milkiway like this.
  2. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Со второ и полесно ќе пројдеш.
    Па болките беа менструални и издржливи, е после доста појачаа и траеја 1ч па почнаа напоните. Откако почнаа напоните до пораѓајот немав никакви болки. А епидуралната ја изгасија на бокс. Е сега дали имала ефект не би знаела. Ќе сподели и некоја друга породена со анестезија, може кај мене така фатило

3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Со епидуралната, болките ги осеќав како слаби менструални болки, а претходно си ја лупав главата од кревет. Каде каде имаше разлика за мене.

4. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

А имаше ли гадење од епидуралот? Мене исто ми рекоа нормално било да ми се повраќа тоа било честа нус појава.
    Јас мислам дека здравје Боже, следен пат ќе одам без па ако стане неподносливо ќе побарам нешто лајт спинал. Пошо јас до 7 прста и пукнат водењак истрпев болки кои беа сосема издржливи, ама од страв дека ќе боли уште повеќе, побарав епидурална.

tina2018 likes this.
  5. ≈ Moyocoyotzin

≈ Moyocoyotzin Истакнат член

Откако ми ставија епидурална немав воопшто болка, таа болка за која зборуваш е породилната, боли на паузи, инаку со епидурална ништо не ме болеше веднаш заспав.
    Епидуралната мислам дека тече 3 часа и ја дополнуваат по потреба.

tina2018 and Milkiway like this.
  6. ≈ Moyocoyotzin

≈ Moyocoyotzin Истакнат член

И да по се изгледа немав епидурална на бокс, зашто многу болеше породувањето.

Milkiway likes this.
  7. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Да да имав нагони за повраќање.
    Ама нели сепак не си сигурна дали би биле појаки болките или не, ја при пак јаки болки си викам што ако не примев епидурал х10 ќе ме болеше валда од тоа. Инаку овие болки не траеа кај мене цело време само одреден период.

Lovebug01 likes this.
  8. paleska3

paleska3 Популарен член

Јас добив епидурал на 5 прсти, веднаш ми прекинаа болките, значи ништо не осеќав, освен што неможев да ги движам нозете, ги осеќав тешки. Кај мене брзо се одвиваше, може за два саат бев скроз отворена, на крај само блага болка на едната страна кај што притискаше главата на бебето. Не осеќав ниту напон, они ми кажуваа кога да туркам. Буквално не осетив болка. Ниту шиењето потоа.

Јас пак би земала епидирал сега за второво.

9. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Болките откако ми пукнаа водењак беа поголеми ама се издржуваа, после кога ми ставија епидурал ги осеќав ама како слаби менструални. Мене многу ми пречеше што бев врзана за кревет со апаратите заради епидуралот и со цтг-то, имав многу потреба да се движам. Едно време ги замолив и ме станаа, акушерката ги држеше сите тие кабли а ја си вртев кругчиња низ соба, многу подобро ми беше.Може да немав епидурал немаше така да морам да лежам и да се превртувам |(

Milkiway, ni.na and tina2018 like this.
  10. Inavond

Inavond Активен член

@Lovebug01 fala ti za sovetot. Ke treba da se rasprasham za ova sekako.

Lovebug01 likes this.
  11. ni.na

ni.na Популарен член

И без епидруал ти викаат да лежиш барем мене пошти си на цтг а кога одиш клечиш и тн се мрда и не можат бебето да го следат, иако така е полесно ама искрено болките од 6 прста до 10 траеа некој саат ама ми идеше да го одгризам креветот затоа сега се мислам за епидруал ама па ме замисливте дека пак боли:)

tina2018 and Milkiway like this.
  12. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Не болат контракциите додека се отвараш со епидурал, ги осеќаш како послаби менструални. Ама на бокс болеше ненормално многу. Инаку сум тип што трпи болка ама тоа беше стварно многу болно. Епидурал би земала ако споро се отварам и ако боли неиздржливо. Мене ми предложија лајт спинал зошто брзо одеше сѐ но таа анестезија трае пример 3 саати, со еднаш боцкање е и ми беше страв што ако не се породам толку брзо. Згрешив што не ги послушав, таа анестезија има помалку несакани ефекти од епидуралната, ама пусти страв:worried:
    Да ме примеа со 3 цм и да ме болеше ептен тогаш океј, ама мене ме примија скоро 5цм и додека ми земаа анамнеза и ми пукнаа водењак додека ми ставија анестезија се отворив 7 прсти. После тоа наместо за 2 саата да се породам, јас се породив за 4.
    Не размислувај унапред ќе видиш како ќе е на сам пораѓај :) Со лесно!

stsmua05, tina2018 and S.o.F.i like this.
  13. macamaca24

macamaca24 Истакнат член

Вчера се породив со епидурел..
    Во 24ч добив први болки како менструални грчеви, на секои 10мин.. Во 2.30 ми ставија епидурал и се одморив како ништо да не се случува.. Во 5ч на 8 прсти отворена ми ставија систем за провокација, и тогаш почна да ме боли напонот па ми ставија уште анестезија.. Во 6 се породив, но не беше сосем безболно...
    И за втор пат би ставила епидурал иако денес ме боли половината на местото на убодот..
    Тоа е моето искуство

14. Inavond

Inavond Активен член

@macamaca24 neka e zivo i zdravo cestitki,kade se poragashe i dali e tesko da se soglasat da ti stavaat epidural sum slusnala treba da molis pa duri i togas ne ti stavaat

15. fana

fana Форумски идол

Aко планираш за државна да се пораѓаш, ич не моли не си арчи муабет, нема да ти стават.

16. Trpkovska

Trpkovska Популарен член

Vo pravo si, mene toa me nervira, zasto samo na privatna klinika da ima, moze i na drzavno. Duri epten da imas jaki vrski, debeli pa da ti stavat pa i toa pod znak prasalnik.

fana likes this.
  17. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Оти нема доволно анестезиолози во државните болници.

pamelche, tina2018 and fana like this.
  18. macamaca24

macamaca24 Истакнат член

Во "Плодност"... Нема никакво молење само изразуваш желба и нирмално, треба да се обави разговор со анестезиологот... И да се плати плус самата анелгезија..

Inavond and tina2018 like this.
  19. mariz

mariz Форумски идол

Сигурно за во државна болница зборува. Во приватните ставаат без молење.

tina2018 likes this.
  20. lovely girl M

lovely girl M Истакнат член

Kaj mene epiduralot pomogna nemav nikakvi bolki. Ako imas moznost zemisi. Zavisi od dozata koja ti e davaat.

ni.na and tina2018 like this.