Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Природно породување - со или без епидурална анестезија?

Дискусија во 'Бременост' започната од kleopatra11, 3 декември 2009.

1. Anao2

Anao2 Активен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2021
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    57
    Во саботата се породив со епидурал.Утрото пукна водењакот во 9.30 ме проверија веке бев отворена и ме однесоа во родилна сала. Болки имав силни само што ја ставија почна породувањето и помогна. Со првото породување со провокација бев не беше лесно.

На tina2018 и dipsidipsidipsi им се допаѓа ова.
  2. Eli-77777

Eli-77777 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2021
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    59
    Здраво мамички објаснете ми како се става епидуралната анестезија и дали е безбедна, докторот ја препорачува или сама треба да одлучиш... Како е подобро?

3. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    2.358
    Зависи каде ќе се пораѓаш, ако си по приватните клиники имаш во пакетот вклучена епидурална кога ќе сакаш ќе побараш да те боцнат, по државните колку што знам не секаде даваат поради недостиг на анестезиолози.

Инаку секако ќе се консултираш со докторот што ќе те породува околу анестезијата и да ти објасни кога е најдобро да те боцнат во смисла колку прсти си отворена.

Ќе те боцнат назад во половината и ставаат катетер и се дозира зависно како има потреба.

Безбедна е анестезијата, тоа се ќе ти објасни анестезиологот, не боли аплицирањето, само после тоа треба многу течности да пиеш за да немаш главоболка.

Со лесно!

На Eli-77777 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Самата одлучуваш. Каде ќе се пораѓаш? Треба да имаат анестезиолог и да му веруваш секако. Не е болно самото ставање, се осеќа како да те скокотка и можеби мало пецкање. Треба да стоиш мирна ,ќе ти помогне и сестрата. Се дозира анестезија по потреба. Мене ми беа двата пороѓаи со епидурална.

На Eli-77777 и tina2018 им се допаѓа ова.
  5. Inavond

Inavond Активен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2021
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    20
    Epaa jas si se porodiv na 7mi januari, 4 nedeli pred termin,pukna vodenjak,bolki nikakvi, posto bebe bese karlicno, moravme carski.vo cair bev i poradi dijagnozava se isplasija tamu da me.poragaat me pratija vo drzavna kaj sto ic nesakav,ama moralo tamu posto tamu imalo po strucni lica kardiolozi za ako nesto.trgne naopaku. Sreka pominavme dobro

На Kbr и Ivonan@ им се допаѓа ова.
  6. Трепетлика

Трепетлика Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    270
    Дали се сеќаваш кој анестезиолог ти ја пушташе?

7. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.221
    Допаѓања:
    18.965
    Уф не памтам името. Кратка црвена коса, пополничка,постара жена 56 57г. Како помошник (сестра) и беше млад дечко со наочари. Може ќе знае некоја од форумов да каже име

8. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    5.725
    Мислам дека се вика Анета. Истиот тим беше и кај мене.

9. Elii19

Elii19 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    22
    Zdravo majkiii

Se porodiv prirodno no sijena sum , sakam da prasam kolku dena ide da se smiri bolkata ?
    epten boli nemozam ni da se dvizam ni da sednam .

10. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.423
    Допаѓања:
    16.978
    Па секој различно ама кај мене тоа траеше повеќе од две недели

На Elii19 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bizbiz

Bizbiz Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2017
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    155

Мене со првото дете ми пројде после 2 недели болката, а со второто после 1 недела.

Совет, често туширај се, по неколку пати на ден. Измивај ја раната, со млака накај ладна вода, без сапуни и слично.
    И потоа суво да биде и ставаш влошка.
    Мене тоа ми помогна-вода! :)

На H.VAGA и Elii19 им се допаѓа ова.
  12. Amora

Amora Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2022
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    274
    После една недела од кога се породив ми се смири болката и ми паднаа конците, измивај се често мајка и на влошката можиш да ставаш бетадин, мене така ми кажаа во болница па така и правев :)

13. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    464
    Дали има врска епидуралната анестезија со клексани и каква ?

14. MinnieM

MinnieM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2018
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.911
    И јас бев шиена, првите денови едвај седнував и ми беше страв по вц да одам за да не ми пукнат конците :rofl:
    Повеќе гледај да се движиш, јас ја одмивав со вода раната и прскав спреј. Мислам дека и тоа помогна. Ми помина за неколку дена до 1 недела..

15. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.593
    Допаѓања:
    24.067
    Јас се породив со првото природно, без епидурал и не бев шиена долу. Маж ми молеше да ми стават епидурал, тие одбиваа, као кога ќе треба да имаш сила нема да имаш, гледам дека Мк не ги оставаат да се мачат толку ама странство, се ќе направат да се породиш природно и без епидурал, па макар траело и повеќе од 24ч.

За второво само од тоа шиење ми е страв ако овај пат испукам.

16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.234
    Допаѓања:
    76.247
    Каде бе во Мк даваат одма :D Даваат само во приватна болница. На Гак и во Чаир и други државни не ја ни нудат, нит па по 20ч раѓање ја даваат :drunk:

На Anomis11, Skyler, Black girl и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.836
    Допаѓања:
    13.431
    Nema vrska deka vo Makedonija na drzavno davaat epidural. Nema dovolno anesteziolozi, a ne pak bez problem da dobies epiduralna anestezija.

18. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.593
    Допаѓања:
    24.067
    По тоа што ми кажале, јас немам искуство со пораѓај во Мк ама познавам жени кои прво родиле во Мк,второ Австрија и викаат не се баш најнормални. Со мене беше жена, мене ме одпуштија од болница, она се пораѓаше уште. Ете такви приказни имам дека побрзо се одлучувале за царски во мк, дека давале побрзо епидурална.

19. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.666
    Допаѓања:
    18.303
    На државно не сум слушнала да даваат епидурал. Лајт спинал само. Можеби со екстремни врски, значи не ти треба само гинеколог туку и анестезиолог да платиш ако најдеш.
    Во Мк за царски се одлучуваат за да земат пари и преку рака и затоа што е операција.

20. Adorabela

Adorabela Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2019
    Пораки:
    1.014
    Допаѓања:
    2.070
    Ве читам вие мајкички што сте породени природно и сте биле со болки две недели...јас кога се породив со мене имаше жена природно породена,не можам да ви опишам како одеше,седнуваше,стануваше исто како не породена да беше...ама како и да е маките се забораваат.