Природно породување - со или без епидурална анестезија?

Discussion in 'Бременост' started by kleopatra11, Dec 3, 2009.

1. Anao2

Anao2 Активен член

Во саботата се породив со епидурал.Утрото пукна водењакот во 9.30 ме проверија веке бев отворена и ме однесоа во родилна сала. Болки имав силни само што ја ставија почна породувањето и помогна. Со првото породување со провокација бев не беше лесно.

tina2018 and dipsidipsidipsi like this.
  2. Eli-77777

Eli-77777 Истакнат член

Здраво мамички објаснете ми како се става епидуралната анестезија и дали е безбедна, докторот ја препорачува или сама треба да одлучиш... Како е подобро?

3. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Зависи каде ќе се пораѓаш, ако си по приватните клиники имаш во пакетот вклучена епидурална кога ќе сакаш ќе побараш да те боцнат, по државните колку што знам не секаде даваат поради недостиг на анестезиолози.

Инаку секако ќе се консултираш со докторот што ќе те породува околу анестезијата и да ти објасни кога е најдобро да те боцнат во смисла колку прсти си отворена.

Ќе те боцнат назад во половината и ставаат катетер и се дозира зависно како има потреба.

Безбедна е анестезијата, тоа се ќе ти објасни анестезиологот, не боли аплицирањето, само после тоа треба многу течности да пиеш за да немаш главоболка.

Со лесно!

Eli-77777 likes this.
  4. NewMama

NewMama Истакнат член

Самата одлучуваш. Каде ќе се пораѓаш? Треба да имаат анестезиолог и да му веруваш секако. Не е болно самото ставање, се осеќа како да те скокотка и можеби мало пецкање. Треба да стоиш мирна ,ќе ти помогне и сестрата. Се дозира анестезија по потреба. Мене ми беа двата пороѓаи со епидурална.

Eli-77777 and tina2018 like this.
  5. Inavond

Inavond Активен член

Epaa jas si se porodiv na 7mi januari, 4 nedeli pred termin,pukna vodenjak,bolki nikakvi, posto bebe bese karlicno, moravme carski.vo cair bev i poradi dijagnozava se isplasija tamu da me.poragaat me pratija vo drzavna kaj sto ic nesakav,ama moralo tamu posto tamu imalo po strucni lica kardiolozi za ako nesto.trgne naopaku. Sreka pominavme dobro

Kbr and Ivonan@ like this.
  6. Трепетлика

Трепетлика Истакнат член

Дали се сеќаваш кој анестезиолог ти ја пушташе?

7. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Уф не памтам името. Кратка црвена коса, пополничка,постара жена 56 57г. Како помошник (сестра) и беше млад дечко со наочари. Може ќе знае некоја од форумов да каже име

8. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Мислам дека се вика Анета. Истиот тим беше и кај мене.

9. Elii19

Elii19 Истакнат член

Zdravo majkiii

Se porodiv prirodno no sijena sum , sakam da prasam kolku dena ide da se smiri bolkata ?
    epten boli nemozam ni da se dvizam ni da sednam .

10. simona_baby

simona_baby Популарен член

Па секој различно ама кај мене тоа траеше повеќе од две недели

Elii19 likes this.
  11. Bizbiz

Bizbiz Истакнат член

Мене со првото дете ми пројде после 2 недели болката, а со второто после 1 недела.

Совет, често туширај се, по неколку пати на ден. Измивај ја раната, со млака накај ладна вода, без сапуни и слично.
    И потоа суво да биде и ставаш влошка.
    Мене тоа ми помогна-вода! :)

H.VAGA and Elii19 like this.
  12. Amora

Amora Истакнат член

После една недела од кога се породив ми се смири болката и ми паднаа конците, измивај се често мајка и на влошката можиш да ставаш бетадин, мене така ми кажаа во болница па така и правев :)

13. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Дали има врска епидуралната анестезија со клексани и каква ?

14. MinnieM

MinnieM Популарен член

И јас бев шиена, првите денови едвај седнував и ми беше страв по вц да одам за да не ми пукнат конците :rofl:
    Повеќе гледај да се движиш, јас ја одмивав со вода раната и прскав спреј. Мислам дека и тоа помогна. Ми помина за неколку дена до 1 недела..

15. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Јас се породив со првото природно, без епидурал и не бев шиена долу. Маж ми молеше да ми стават епидурал, тие одбиваа, као кога ќе треба да имаш сила нема да имаш, гледам дека Мк не ги оставаат да се мачат толку ама странство, се ќе направат да се породиш природно и без епидурал, па макар траело и повеќе од 24ч.

За второво само од тоа шиење ми е страв ако овај пат испукам.

16. mariz

mariz Форумски идол

Каде бе во Мк даваат одма :D Даваат само во приватна болница. На Гак и во Чаир и други државни не ја ни нудат, нит па по 20ч раѓање ја даваат :drunk:

Anomis11, Skyler, Black girl and 2 others like this.
  17. Black girl

Black girl Форумски идол

Nema vrska deka vo Makedonija na drzavno davaat epidural. Nema dovolno anesteziolozi, a ne pak bez problem da dobies epiduralna anestezija.

18. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

По тоа што ми кажале, јас немам искуство со пораѓај во Мк ама познавам жени кои прво родиле во Мк,второ Австрија и викаат не се баш најнормални. Со мене беше жена, мене ме одпуштија од болница, она се пораѓаше уште. Ете такви приказни имам дека побрзо се одлучувале за царски во мк, дека давале побрзо епидурална.

19. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

На државно не сум слушнала да даваат епидурал. Лајт спинал само. Можеби со екстремни врски, значи не ти треба само гинеколог туку и анестезиолог да платиш ако најдеш.
    Во Мк за царски се одлучуваат за да земат пари и преку рака и затоа што е операција.

20. Adorabela

Adorabela Популарен член

Ве читам вие мајкички што сте породени природно и сте биле со болки две недели...јас кога се породив со мене имаше жена природно породена,не можам да ви опишам како одеше,седнуваше,стануваше исто како не породена да беше...ама како и да е маките се забораваат.