Во саботата се породив со епидурал.Утрото пукна водењакот во 9.30 ме проверија веке бев отворена и ме однесоа во родилна сала. Болки имав силни само што ја ставија почна породувањето и помогна. Со првото породување со провокација бев не беше лесно.
Здраво мамички објаснете ми како се става епидуралната анестезија и дали е безбедна, докторот ја препорачува или сама треба да одлучиш... Како е подобро?
Зависи каде ќе се пораѓаш, ако си по приватните клиники имаш во пакетот вклучена епидурална кога ќе сакаш ќе побараш да те боцнат, по државните колку што знам не секаде даваат поради недостиг на анестезиолози. Инаку секако ќе се консултираш со докторот што ќе те породува околу анестезијата и да ти објасни кога е најдобро да те боцнат во смисла колку прсти си отворена. Ќе те боцнат назад во половината и ставаат катетер и се дозира зависно како има потреба. Безбедна е анестезијата, тоа се ќе ти објасни анестезиологот, не боли аплицирањето, само после тоа треба многу течности да пиеш за да немаш главоболка. Со лесно!
Самата одлучуваш. Каде ќе се пораѓаш? Треба да имаат анестезиолог и да му веруваш секако. Не е болно самото ставање, се осеќа како да те скокотка и можеби мало пецкање. Треба да стоиш мирна ,ќе ти помогне и сестрата. Се дозира анестезија по потреба. Мене ми беа двата пороѓаи со епидурална.
Epaa jas si se porodiv na 7mi januari, 4 nedeli pred termin,pukna vodenjak,bolki nikakvi, posto bebe bese karlicno, moravme carski.vo cair bev i poradi dijagnozava se isplasija tamu da me.poragaat me pratija vo drzavna kaj sto ic nesakav,ama moralo tamu posto tamu imalo po strucni lica kardiolozi za ako nesto.trgne naopaku. Sreka pominavme dobro
Уф не памтам името. Кратка црвена коса, пополничка,постара жена 56 57г. Како помошник (сестра) и беше млад дечко со наочари. Може ќе знае некоја од форумов да каже име
Zdravo majkiii Se porodiv prirodno no sijena sum , sakam da prasam kolku dena ide da se smiri bolkata ? epten boli nemozam ni da se dvizam ni da sednam .
Мене со првото дете ми пројде после 2 недели болката, а со второто после 1 недела. Совет, често туширај се, по неколку пати на ден. Измивај ја раната, со млака накај ладна вода, без сапуни и слично. И потоа суво да биде и ставаш влошка. Мене тоа ми помогна-вода!
После една недела од кога се породив ми се смири болката и ми паднаа конците, измивај се често мајка и на влошката можиш да ставаш бетадин, мене така ми кажаа во болница па така и правев
И јас бев шиена, првите денови едвај седнував и ми беше страв по вц да одам за да не ми пукнат конците Повеќе гледај да се движиш, јас ја одмивав со вода раната и прскав спреј. Мислам дека и тоа помогна. Ми помина за неколку дена до 1 недела..
Јас се породив со првото природно, без епидурал и не бев шиена долу. Маж ми молеше да ми стават епидурал, тие одбиваа, као кога ќе треба да имаш сила нема да имаш, гледам дека Мк не ги оставаат да се мачат толку ама странство, се ќе направат да се породиш природно и без епидурал, па макар траело и повеќе од 24ч. За второво само од тоа шиење ми е страв ако овај пат испукам.
Каде бе во Мк даваат одма Даваат само во приватна болница. На Гак и во Чаир и други државни не ја ни нудат, нит па по 20ч раѓање ја даваат
Nema vrska deka vo Makedonija na drzavno davaat epidural. Nema dovolno anesteziolozi, a ne pak bez problem da dobies epiduralna anestezija.
По тоа што ми кажале, јас немам искуство со пораѓај во Мк ама познавам жени кои прво родиле во Мк,второ Австрија и викаат не се баш најнормални. Со мене беше жена, мене ме одпуштија од болница, она се пораѓаше уште. Ете такви приказни имам дека побрзо се одлучувале за царски во мк, дека давале побрзо епидурална.
На државно не сум слушнала да даваат епидурал. Лајт спинал само. Можеби со екстремни врски, значи не ти треба само гинеколог туку и анестезиолог да платиш ако најдеш. Во Мк за царски се одлучуваат за да земат пари и преку рака и затоа што е операција.
Ве читам вие мајкички што сте породени природно и сте биле со болки две недели...јас кога се породив со мене имаше жена природно породена,не можам да ви опишам како одеше,седнуваше,стануваше исто како не породена да беше...ама како и да е маките се забораваат.