Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Природно породување - со или без епидурална анестезија?

Дискусија во 'Бременост' започната од kleopatra11, 3 декември 2009.

1. Macimaxi3

Macimaxi3 Активен член

Се зачлени на:
    25 мај 2023
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    75
    Здраво ме интересира дали со епидурална и кога имаш напони се осекаат болки нркакви?

2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.795
    Допаѓања:
    325.218
    Јас мислам епидуралот се гаси чим почнуваат напони.Баш заради тоа што мораш да ги осеќаш.

3. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.114
    Допаѓања:
    1.954
    Во последните минути ја гасат епидуралната но тогаш веќе не осеќаш баш болка туку нагон како за какање.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Macimaxi3

Macimaxi3 Активен член

Се зачлени на:
    25 мај 2023
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    75
    Ако е како нагон за во вц не е страшно да не боли само:$

5. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.114
    Допаѓања:
    1.954
    Па појако е од тоа нели сепак бебе раѓаш :D ама се издржува. Со лесно (fingers)

6. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.629
    Допаѓања:
    24.301
    Освен ако не почне да турка на 8цм отворено и заедно со контракциите имаш напони..во тој случај не знам како е? Мене и двете на 8 ми туркаа.
    @Macimaxi3 ништо не е страшно, се издржува

На Mumoftwo30 и 1209 им се допаѓа ова.
  7. Macimaxi3

Macimaxi3 Активен член

Се зачлени на:
    25 мај 2023
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    75
    Многу сум пладлива ми се ближи терминот и паника мр фака голема незнам како да се смирам.

8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.629
    Допаѓања:
    24.301
    Едноставно мора бебе да излези на било кој начин и најважно е соработка, дишење и оставање телото да си го направо своето, буквално. Најмалу нешто за што треба да се замараш е болката, фокусирај се на тоа дека ќе си го слушнеш најубавиот плач на цел свет и ќе гушкаш најубавиот мирис. Ич не размислувај на пораѓајот.

На warrior, H.VAGA, Mumoftwo30 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.114
    Допаѓања:
    1.954
    Сите сме биле така но верувај кога ќе отидеш во болница имаш посебна храброст 8)

На something, stsmua05, Joanna28 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Macimaxi3

Macimaxi3 Активен член

Се зачлени на:
    25 мај 2023
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    75
    Pa nekogash ne mislam na toa mnogu si vikam ajde ako e so epidural dobro e nema da boli tolku se tesam ama nrkogash koa me fatat tie ,,ludite" da ne recam strasno e togash.

11. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.535
    Допаѓања:
    42.875
    Осеќаш напон, болка не, а не се гаси кога имаш напон, ти тече цел пораѓај. Барем мене не ми рекоа дека ќе го гасат, јас завршив со царски ама до 8 прста осеќав некој напон.
    Болка не се осеќа воопшто со епидурал, не се сеќирај, мислам ја осеќаш таа до 4цм кога тееба да се стави, ама не е страшна таа толку, трае неколку секунди и поминува.После со епидурал буквално спиев, ништо не осеќав од болка.

На Macimaxi3 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.493
    Допаѓања:
    8.815
    Најдобро најди си по нет видеа за правилно дишење и однесување при контракции почеток пик намалување, дишење кога ти викаат да не туркаш и сл.
    Јас не сум плашлива по природа ама секоја мајка која за прв пат треба да роди е исплашена од непознатото и како ќе помине па затоа јас наместо да се фокусирам на кревање паника сега а најлошо на момент на пораѓај се насочувам на тоа да ги запамтам начините на дишење и си ги повторувам за кога ќе дојде моментот да не сум преплавена само со црни мисли ЛЕЛЕ МЕ БОЛИ туку преку правилно дишење и слушање на доктори цел персонал да се породам полесно а не да ми остане само траума.
    Може ништо од ова нема да помогне и ќе бидам ужас, но бар сега се трудам да ја контролирам таа паника и да не мислам на болниот чин туку на моментот дека конечно ќе го земам бебо во раце.

На Spidy и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  13. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.271
    Допаѓања:
    8.530
    Чим јас две деца родив природно без епидурална, со првото 3 дена со болки, а сум страшно неподнослива на болказ не трпам ништо да ме боли, значи секој може да раѓа:D
    Притисок 150, кислородна маска, провокации, болки, у сред корона, и пак бебе искочи, сега дечко скоро 3 години што "ни ја вади душата" вака или така ќе искочи, пораѓајот р најлесниот дел од целото мајчинство, после тоа следува потешкиот дел. :inlove:

На warrior, Spidy и Fenix05 им се допаѓа ова.
  14. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.629
    Допаѓања:
    24.301
    Дефинитивно соработка и дишење е најважно! Не ти треба никаква помош доколку оставиш телото да си го направи своето. Јас со првото имав "поддршка" од маж ми и оставена на него. Не опуштен, паника он, јас вриштам, соработка нула. Со второто без маж, ми се погоди бабица злато, само ми повторуваше нежно да затворам очи и да си замисливам дека ме носи бран, toлку ми навлезе што стварно кога имав контракции се препуштав скроз и замисливав дека лебдам над вода, болката беше присутна тоа е нормално ( без епидурал бев) ама многу побрзо заврши се, оти не се стегав и соработував.

На warrior, Mumoftwo30 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  15. Macimaxi3

Macimaxi3 Активен член

Се зачлени на:
    25 мај 2023
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    75
    Здраво дали е доцна да почнам со прегледи во 30 недела на приватно во ремедика за потоа и таму да се породам?

16. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.271
    Допаѓања:
    8.530
    Не е доцна, оди си во Ремедика можеш и др да си одбереш за прегледи и пораѓај.

17. Macimaxi3

Macimaxi3 Активен член

Се зачлени на:
    25 мај 2023
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    75
    Ќе одам кај др Котларова сите ја фалат неа гледам.
    Инаку да не треба нешто да се припремам или обичен преглед ќе биде само тоа.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.778
    Допаѓања:
    53.169
    Мене со второво ми дадоа анестезија, не ни прашав која но мислам дека беше Лајт спинал, имаше дејство два часа и јас ниту болка ниту натон осетив.. никакво цевче ништо, само ме боцнаа во половина и толку. Буквално во соба ќе родев, дур ме однесоа во сала и тој еден напон што го имав тие ме туркаа за стомак.. Се на се, пак да раѓам таква анестезија би побарала :D

На Mumoftwo30, BoNaNa123 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  19. Malo mace

Malo mace Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2021
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    27
    А каква е таа лајт спинал анестезија ако може некој да ми објасни ?
    Јас 34 недела и имам многу страв и паника како ќе раѓам.Имам нула толеранција на болка мада мислам дека тоа е повеќе од што се плашам ...

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Лајт спинал е како спинална анестезија за царски што ја ставаат само не толкава доза и помалце трае али тоа е да кажеме ако брзо би се отворила, а епидурална ти е како катетар те боцкаат исто позди во грб само имаш цефче и ја регулираат во текот на пораѓајот и ти ги намалува болките, мене скроз ми ги намали.

На mssuniquee, Mumoftwo30, warrior и 3 други им се допаѓа ова.