1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Природно породување - со или без епидурална анестезија?

Дискусија во 'Бременост' започната од kleopatra11, 3 декември 2009.

1. Macimaxi3

Macimaxi3 Активен член

Се зачлени на:
    25 мај 2023
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    73
    Ти благодарам, сите ме советуваат за природно

На MinnieM му/ѝ се допаѓа ова.
  2. eleonora7852

eleonora7852 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    65
    Здраво, дали може да споделите искуство со тие што сте прооден и во Систина. Кај кој доктор, дали ве прашуваат однапред дали сакате природно или царски (или се форсира царски по секоја цена?), дали ако е природно сами си бирате епидурална или спинална и сл.

Како се ближи термин ме фаќа паника од неинформираност :( Видов имаа некои предавања за пораѓај но кога прашав дали се онлајн ми рекоа со присуство таму, па ако може и да предложите каде и како ги учете потребните техники на дишење и однесување за време на пораѓај (да не бидам падната од марс кога ќе влезам во сала)?

3. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    1.689
    Пиши ми во порака што те интетесира. Се породив природно во август :)

4. Macimaxi3

Macimaxi3 Активен член

Се зачлени на:
    25 мај 2023
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    73
    Пак јас ама многу ми е страв и сакам да ме посоветувате:worried:
    Еве веќе ми се наближи крајот за породување ке се порагам во Ремедика, ама имам многу голем страв од што ми е страв почнав навечер да станувам и по 2 саата да нрможам да спијам се си мислам како ќе биде, дали ќе ме боли (со епидурал планирам да се порагам) и уште 300 други работи ве молам за совет и како да постапам ми иде од своја кожа да избегам:whew:;(

5. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.341
    Допаѓања:
    8.276
    Гледај, женското тело е создадено за да издржи пораѓај болен лесен спор каков и да е ќе помине :) дали имаш гледано или слушано некои видеа за дишење при контракции пред за време на пораѓање техники и сл? Јас би ти предложила да погледнеш нешто такво чисто да си "поспремна" за да не те фаќа паника и од тоа. Јас некако се фокусирав на тие работи и се наполнив со некоја самодоверба дека ќе биде ок дека ниедна трудница не останала непородена и тимот си ја знае работата, да те водат и смират низ процесот. Јас пример не читам нус појави добри лоши страни од епидуралот за да не се премислам за примање зошто така сама може да си отежнам да ме исцрпи болката читам само работи кои може да ми помогнат и некако едвај чекам да дојде тој момент. Си спремив слушалки за додека сум со контракции ама нели пред да почне пораѓај прво да не слушам други родилки а и секогаш ми помагала музика малце да смирам дишење и пулс. Исто на инста има една акушерка советуваше да си имаш чешле мало (оние старинските за вошки вадење :rofl:) и на јаки контракции да го стискаш во дланката за да се распореди болката и сигналите до мозок да стигнат од повеќе места. Не знам дали било што ќе помогне, дали нешто од ова ќе направам прво бебче ќе ми е ама секогаш сум се водела по тоа да тргнам со спремен мајндсет дека се поминува и телово е создадено за тоа па се надевам дека и ова ќе го пројдам смирено, за мене тоа е најважно да не викам непотребно да трошам енергија и да сум свесна за важните работи во тие мигови. Со лесно мајка You got this :*

На Izzy_0504, LaBella, Freckles. и 5 други им се допаѓа ова.
  6. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    904
    Допаѓања:
    880
    Здраво. Дали треба да имам претходно договорено ако сакам епидурална на ГАК или и во моментот ако одлучам ја ставаат?

7. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    1.103

Епидурална нема на ГАК за жал. Тоа е само во приватните болници

На KikiKviki му/ѝ се допаѓа ова.
  8. LaViCa. 08

LaViCa. 08 Активен член

Се зачлени на:
    2 декември 2021
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    15
    Здравоо.Сакам да прашам како е со епидурална анестезија тие што се имате така породено да пишете искуство.Кога ви ја ставаат? Какви се тие болки пред да ви ја стават дали се издржливи? Многу размислувам и незнам ни како ни што ќе биде ...

9. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.341
    Допаѓања:
    8.276
    Да си бараш ако имаш можност, рај е тоа :rofl:
    Не знам на колку прста не памтам сè мислам дека беа 7-8 ама контракции на 1мин најјаки од 5 до 10.30-11 згинав :Dпосле ми ставија и ми беше најлабаво си одмарав си куцкав на телефон си муабетев со персоналот таму.

На LaViCa. 08 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. LaViCa. 08

LaViCa. 08 Активен член

Се зачлени на:
    2 декември 2021
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    15
    Дo 7 - 8 прсти нема јаки болки ? Ако е така ќе морам така ...паника ме фака ...Сепак фала ти ♥️

11. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.146
    Допаѓања:
    12.842
    Со! Дефинитивно со епидурална. Првото го родив без ништо, и тешко беше ама се издржа. Второво и со епидурална, па пак трауматично ми беше. Да не ја добиев и таа епидурална мислам дека ќе полудев најискрено. Тие 2 саата додека беше пуштена беа одлични.

На MeowMeow, mssuniquee, mariz и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.495
    Со епидурална и барај си ја побрзо да ти ја стават при прва прилика зошто ако добиеш ко тракција во исти момент досека те боцкаат не смееш да мрднеш, што почести се контракциите толку појако е. :)

13. LaViCa. 08

LaViCa. 08 Активен член

Се зачлени на:
    2 декември 2021
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    15
    Може глупаво што прашувам кога најрано може да ја стават ? Мене докторката од приватна болница ми рече одма ја ставале ама не верувам...сигурно чекаат колку ќе бидеш отворена...Што треба кога ќе осетам мн болки тогаш да им кажам или...? Прва бременост ми е и незнам што како

14. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.097
    Допаѓања:
    75.912
    Мене во Ремедика не ми ја ставаа на 2 прста, чекаа да стигнам до 4. 3 часа бев со многу јаки болки на 1м, дека со провокации... завршив царски поради др причини и не ја ни добив.

15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.495
    Со 2 прста ја ставаат. Јас секако бев 2 отворена и пред да ми пукне водењакот и ми рекоа дека може ако сакам да ми стават ама јас немав болки па затоа и реков да почекаме. Со второто имав болки и тоа јаки па као и за беља таа ме утна неколку пати а мора со главата наведната да си и да си ги трпиш болките.

16. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.094
    Допаѓања:
    2.913
    Мене на 5 прсти ми ја ставија, а јас со индуциран пораѓај бев, умрев од тоа провокациите. Да си земеш епидурал, ич не се мисли

17. LaViCa. 08

LaViCa. 08 Активен член

Се зачлени на:
    2 декември 2021
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    15
    Фала ви на сите ♥️♥️♥️

18. Macimaxi3

Macimaxi3 Активен член

Се зачлени на:
    25 мај 2023
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    73
    Iskrwno bash i ne cackav na tell mi pustija epidural na 5 prsta i nekako pak me boleshe se tegnev i koa se otv 8 prsta vekje se osekav dali mi ja namalia nz ama osekav se

19. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.341
    Допаѓања:
    8.276
    Не знам јас освен напони што почнаа ама не ме болеа баш ништо не осеќав а бев отворена 10прсти, е завршив итен царски така да може ја намалуваат кај другите пред да почне пораѓајот не знам

20. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    2.962
    Допаѓања:
    6.804
    И зошто царски, која беше причината, ти кажаа?