Форумџика на годината

Природно породување - со или без епидурална анестезија?

Дискусија во 'Бременост' започната од kleopatra11, 3 декември 2009.

1. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.862
    Допаѓања:
    1.649
    Ја од што читам тука епидурал сѕаваат на приватните како царици не осеќаат јаките болки после коа дојдр само напон и то е то ништо друго не сум информирана

2. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.309
    Допаѓања:
    8.178
    Лајт спинал

3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.232
    Допаѓања:
    76.239
    Лајт спинал е за олеснување на болка ама мислам не се дозира, едно боцкање е. Ставаат и има дејство 2,3ч. Пријателка таква прими на Гак (со врски). А епидурална стои ваљда некоја канила, игла.. и по потреба дозираат на секое..

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  4. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.862
    Допаѓања:
    1.649
    Да сих има оти имам тука читано рофилка пишала не осеќала баш напоните па вика ми ја исклучија... викав нем да е во инфузија :^):x:?: моменталнп пијам б6 вит малку да ме охрабри и смири оти се напнав дома од чекање... вчераме фагија болки малку повеќе траеја скоро 2 сата ама константно подолго прекине па пак стегне.. знам тука имам читанп ако се константни не се тие тое туку можеби се птворам.. викам акде дај боже да почнал процесот.. после сум на преглед ќе виидме до каде сум

На mariz и снежана2023 им се допаѓа ова.
  5. Anaroz1

Anaroz1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    1.856
    Допаѓања:
    4.731
    хахах, точно, ја се пораѓав во Систина, епидурал ми ставија одма кога побарав, а тоа беше само шо ги осетив првите болки, откако ми го ставија не осеќав веќе ништо, едната нога скроз ми откажа. болки никакви, од моето искуство тука се забави процесот, во 8часот ми го пукнаа водењакот и негде 8 ипол почнаа јаки болки и ми ставија, се породив негде околу 2 значи лежев 5-6 саати така и скоро ништо не осеќав, на крај за да се породам мораа да ми го изгасат епидуралот за да почнам да осеќам и да соработувам. како и да е секој пораѓај е своја приказна, нема правила за ништо :)

6. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.309
    Допаѓања:
    8.178
    Дали кај сите го гасат епидуралот за буткање? Колешка ми кажа дека и го изгасиле.
    Ако е така тогаш епидурал е да не осеќаш породилни болки, лајт спинал да не го осеќаш искачањето на бебе.

7. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.052
    Допаѓања:
    118.879
    И кај мене ја исклучија за да се породам

На Anaroz1 и Tea SK им се допаѓа ова.
  8. Bella.alleB

Bella.alleB Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.626
    Кај мене немаше време за епидурал .. во 12 пукна водењак и тогаш ми почнаа болките, 2 стигнавме во болница дека во друг град со болки на 2 минути, патот што го поминавме ми е како во сон.. Кога стигнавме ме ставија на цтг и не покажа ни една контракција а јас умирав од болки, ме проверија 2 прсти отворена. Ме качија во соба, ми ставија клизма и демек да почекаме анестезиолог да дојде од дома да ми приклучи епидурална и да ја преспијам ноќта, јас добив напони за раѓање. Акушерките ме проверуваат и останаа во чудо за 20тина минути сум се отворила комплетно а мислеа дека наутро ќе раѓам. Ни мојата докторка беше викната ни анестезиологот дојден. Стигнаа за брзо, демек нема време за анестезија природно ќе раѓам ама не можев. Видоа не видоа ми ставија таква лајт спинал додека бев на бокс, не знаев кај се наоѓам битно потпишував документи абе хаос:Dама ми олесна многу од неа. Фала богу немам осетено мака до сега од анестезијата со оглед на тоа во какви услови ми ја ставија:D. Да закасневме 20 минути маж ми на пат ќе ме пораѓаше:D.

На WhiteCat33, Tea SK и mariz им се допаѓа ова.
  9. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.862
    Допаѓања:
    1.649
    Ај со повеќе искуства.. што значи размазнето грло... бев прее ехо, цтг океу грло размазнето вика сумливо ми е ама е високо не можам баш убаво да го допрам ...ако добиеш болки одма да се јавиш сумливо ми е .ж нека ти е спремна торбичката...

10. Vincent

Vincent Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    298
    Devojki dali posle priroden poragaj mozam da ja krevam malata koja sto e dve godinki ?

11. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.588
    Да, освен ако ти не чувствуваш некоја нелагодност.

12. Marang

Marang Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2020
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    343
    Дали на сите после епидурал ви се здрвила ногата? Мене не па ми е страв да не не е поставен добро

13. Anaroz1

Anaroz1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    1.856
    Допаѓања:
    4.731
    мене едната нога ми беше здрвена, не е нишо страшно, барем така мене ми објаснија дека е страшно ако не ги осеќаш двете, а едната се случува да се здрви. не се секирај, со лесно!

На Marang му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.192
    Допаѓања:
    3.053
    И мене ми се здрви едната нога и едната страна ја осеќав здрвена. Десната беше кај мене, на левата осеќав , не се, ама осеќав, пр блага болка во стомак за време на отварањето

15. Hinebrra

Hinebrra Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    329
    Породена со епидурал, 20 саати пораѓај, дали вкупно 1 саат трпев болки. Бев на редовен преглед, грло затворено и долго, на ЦТГ ништо. Таман да го тргнат ЦТГ - то, покажа една контракција, јас ништо не сеќавам. Ми рече докторката оди касни нешто, сврти еден круг и ќе повториме ЦТГ. Излегување пред болница, ми пукна водењакот. Ме примија, ми ставија провокација и им кажав дека сакам со епидурал. Ми наместија систем и ми напоменаа дека кога ќе ме фатат болки, да не чекам да се многу силни оти нема да ме обезболи. После саат време почнаа болки, не премногу силни, ама си побарав одма анестезија. Настана породилните болки кои тогаш беа како силни менструални, се спасив од неиздржливата болка од хемороид што душата ми ја извади недела уназад, буквално плачев на секое станување и легнување, и наеднаш ништо. Од 11 сабајле со 11 навечер се отворив 1 цм, во меѓувреме си ги осеќав нозете, сама одев до wc, само ќе ја откачеа канилата, се изнаспав за сите пари, раат видов. Ќе дојдеа, ќе ми направеа ЦТГ, вагинален преглед и назад. Од 11 вечер до 2 саат сум се отворила 4 цм, за пола саат веќе бев на 7 цм, ме однесоа во родилна сала, ми ја намалија епидуралната ама осеќав само болка во десната страна на половината, сосема издржлива. Се отворив 9 цм и уште 2 саати чекав за до 10цм. На туркањето не ни сетив болка, само напон и притисок, бебето беше со папочната врвца околу вратот па мораше епизиотомија ради тоа што не можев да го истуркам, дури докторката ми го истурка од стомакот, немав сила веќе 20 саати ни јадена ни пиена. Од 10 цм до зашиена, средена имаше пола саат. Најтешко од целиот пораѓај ми беше жедта за вода, толку многу бев жедна што не мислев на ништо друго. Ја платив таа епидуралната, ама максимално ја искористив :D Во случајот јас не мислам дека епидуралната влијаеше на отворањето, 100 пати препрашав пред да ја стават, едноставно не беше скратено грлото и уште кога ме примија докторката ми рече биди спремна дека ќе трае долго. Инаку никакви последици, неколку дена нозете ми беа отечени и малку покачен притисок што е нормално, 6 месеци постпартум ниту половина ниту главоболки имам.

На Hygge-girl, Noemi, снежана2023 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. ivonasss

ivonasss Активен член

Се зачлени на:
    8 јули 2024
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    14
    Izvini kade se porodi na gak ili privatna,jas ne sum od skopje i citam deka samo na privatni kliniki ima epiduralna

17. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.220
    Допаѓања:
    8.315
    Само на приватните да, и ако имаш врски може и на ГАК да ти стават.

На ivonasss му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.387
    Допаѓања:
    13.382
    Во Чаир без врски годинава добив епидурална. Имав среќа да начекам слободен анестезиолог и ми понуди докторката што беше дежурна на смена да го викне да ме боцне.
    Уште на контроли кога одев ми спомна за ваква опција докторката, ама си викав нема шанси тоа да се погоди дека имаат многу работа а малку анестезиолози.

На snowqueen, ivonasss и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  19. Трепетлика

Трепетлика Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    270
    Со првото ГАК, со второто во приватна.
    Мислам дека проблемот во државните е недостатокот на анестезиолози- ако познаваш некого лично или начекаш слободен- може да добиеш. Во приватните следува со пакетот.

На snowqueen и ivonasss им се допаѓа ова.
  20. ivonasss

ivonasss Активен член

Се зачлени на:
    8 јули 2024
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    14
    znaci moze isto i na GAK dokolku ima s
    fala ti