1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Природно породување - со или без епидурална анестезија?

Дискусија во 'Бременост' започната од kleopatra11, 3 декември 2009.

1. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.599
    Допаѓања:
    10.097
    Ако имаш можност, барај си епидурална или слинална.

2. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.236
    Допаѓања:
    34.598
    Не се шала болките, ама не е нешто што неможе да се издржи. Еве јас сум во приватна породена, ставив епидурал ама кај мене не фати ич. Сѐ си осеќав, ете некој малер сум. Ама се породив, помина и веќе заборавив на болките.
    Ако имаш можност стави си епидурал дека сигурно е многу олеснително, ама ако не, и без тоа ќе издржиш.

На Kosara321 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.841
    Допаѓања:
    14.443
    Сум родила природно и со и без. Предвреме не можеш да знаеш колку можеш да издржиш, има жени што за 2 саата раѓаат дете, што би се рекло го плукнале. Ама ако си како мене, како повеќето први родилки, каде болките траат 12-24ч, колку и е издржливо, трае долго и било каква форма на олеснување е добредојдена.
    Ама ќе ти кажам дека ништо не е гаранција. Со првото дете се пораѓав 21ч, од кои 19 со постојани болки, па на крај реков добро е, се издржува. Со второто се траеше 12ч од кои неколку беа без болки заради епудуралната, па пак на крај значително полошо и потешко поминав (неповрзано со анестезијата). Секоја жена, и секој пораѓај, е приказна за себе. Ако имаш можност стави си епидурална, ама ако немаш не е крај на светот. Можеби и лесно ќе поминеш и без тоа.

На Kosara321 и tambelina им се допаѓа ова.
  4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.044
    Допаѓања:
    25.724
    Секако дека се издржливи чим не има уште. Немам искуство со епидурал, имав шанса на второто да бирам дали сакам или не ама пак одбрав без. Иако и кај мене како првородилка болките ми беа постојани и траеше долго ама на крај се тие појаки, предходно само исцрпува што сон немаш, а второто природно имав прекини на болките по неколку саати и бев ептен свежа, кога почнаа појаки за 4 саати се породив и затоа не ни сакав епидурална пошо се осеќав ок. Јас би ти дала совет да го слушаш своето тело, кога ќе му се препуштиш оно ќе си ја заврши работата. Ако одиш без епидурал без разлика што е тешко да се опуштиш, највеќе психата игра улога и смиреноста, дишењето.
    Со лесно како и да одлучиш

На Kosara321 и tambelina им се допаѓа ова.
  5. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    222
    Мој совет е убаво да се информираш за тоа кога се става епидуралната анестезија. Мене лично не ми фати, и го истерав целиот пораѓај така. Кога ја прашав акушерката ми рече: епа така кај некои жени не фаќа. После искочи дека кај доста мајки што ги знам или фатила делумно или ич.

Болките се индивидуални, се зависи од тоа колку брзо се отвараш, колкаво е бебе, матка и слично. Значи секое искуство е скроз различно. Кога ќе почне процесот веќе влегуваш во ритам, само смирено со убаво дишење и поддршка од тимот околу тебе ќе издржиш. Ти посакувам лесен проаѓај.

На Kosara321 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.377
    Допаѓања:
    1.755
    Секој има различен праг на толеранција за болка. Јас за мене знаев дека ќе ме боли многу и стварно ме болеше, на прст ипол отворена ја мислев дека сум 9 и рикав, му реков на маж ми сакам царски. Едвај дочекав до 2 прсти да се отворам за да ми стават епидурал. Последици немам никакви за мене анестезијата беше рај, си лежев си зборев на телефон и осеќав контракции само како стегање а болки не, имав сила и да туркам и да соработувам на бокс. Ако имаш можност да си ставиш, моја препорака.

На tambelina, Sun&Moon и Baby warrior им се допаѓа ова.
  7. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.572
    Допаѓања:
    7.466
    Не примав епидурал, до 5 прсти немав никакви болки ни контракции (т.е имав на цтг ама се чудеа како не ги осеќам). Ептен јаки болки имав 2 саати, откако со 8 прсти отвор ме однесоа на бокс и ми ставија венска провокација. Вкупно болки 7-8 саати, ама ова до бокс не беше страшно и беше на интервали. Јас не сакав епидурал и бев решена за природно, повеќе се измачив додека да почнам саглам да се отварам, 2 дена ни ваму ни таму, ама среќа па немав болки тогаш.. Секоја жена е различна а со тоа и секое искуство. Со лесно што и да одлучиш.

8. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.862
    Допаѓања:
    33.972
    Имам родено и со епидурална и без.Кај мене и во двата случаи беше со провокација, а провокацијата не се природни болки туку луди болки без паузи.
    Со првото добив епидурал на 4-5прста и многу брзу за 2 ч се породив откако примав или 6ч севкупно откако ме фатија породилните болки, ептен лесно и безболно беше со епидурална.
    Со второто една недела се мачев со болки од провокација што кога конечно ги добив вистинските болки ми се видоа олеснувачки, ослободителни , опуштувачки со пауза од 1 минута мислев сум на 7 небо.
    Исто и овие болки беа со провокација, се породив за 15 минути.
    Беа јаки доволно за да го извадиш од себе најгласното викање, ама со секоја нова болка знав дека се ближи крајот на маката и доаѓа почетокот на едно ново поглавје,едно ново познанство, еден нов палч и една нова насмевка:inlove:.
    Така да ќе успеш што и да одбереш пошто нашето тело е створено за да издржи, само ти посакувам брз и лесен пораѓај:inlove:.

На minne992 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Livizija

Livizija Активен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2024
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво мајки, дали на некој му ставиле тотална анестезија после природен пораѓај и зошто е тоа така. Мене ми ставија но не ми кажаа дека ќе ми стават, наводно ради шиењето, но памтам дека почнаа со шиење уште кога бев свесна. Дали имал некој вакво искуство?

10. Bettina23

Bettina23 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2023
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    2.563

Мене после првиот пораѓај ми ставија,ама веќе бев сошиена,средена.
    Не ми рекоа ништо само имав многу тежок пораѓај 24саати бев со болки,најверојатно за да се одморам,не знам,се породив во 2 ноќта,последно кога го видов саатот беше 3,во 6 сабајлето сестра ме разбуди и ме однесе во соба..

На Livizija му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bebence2025

Bebence2025 Активен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2025
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    33
    Кои се шансите за епидурална на ГАК без врски?

12. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    558
    Кај мене сакаа да стават целосна ама дека јадена бев ми ставија седатив само да не осеќам болки затоа што не беше плацентата целосно излезена.И мораа да ми направат ко киретажа за да проверат да не останато некое парче.Може затоа ставаат целосна за да проверат.

13. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.841
    Допаѓања:
    14.443
    Ми ставија мене со првото, зошто бев утепана. Спиев кратко, сошиле средиле се, кога се свестив како цела ноќ да сум спиела се осеќав. Не ми кажаа дека ќе биде целосна, ама колку што сфатив ја сметаат за подобра. Ја ставија во инфузијата што веќе ја имав и за 10сек заспав. Со оглед дека ми кажувале жени дека шиењето повеќе ги болело од раѓањето зошто не им фатила анестезијата, јас бев многу среќна што ме заспаа.
    Со второто имав локална, не беше и тоа ништо страшно, ама ми фати убаво, не осетив ништо иако и внатрешно и надворешно ме шиеја.

На Bettina23 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.192
    Допаѓања:
    2.306
    Кога сме кај анестезииве пред два дена со мојот гинеколог од Систина паднавме на муабет и за изборот, сакам да одам вагинално и да си чекам природен тек на работите и самата она ми рече да со тоа што ќе видиме како ќе оди процесот епидуралот го советувам за да одмориш кога е најтешко и да бидеш свежа за буткање на крај. Генерално мн и верувам и цел процес е со мене а за епидуралв на нет има најразлични искуства и многу жени го одбиваат. Од она што заклучив од читање е уствари важно правилно да го дозираат и на крај да го исклучат навремено за да може да соработуваш и да можеш да буткаш. Ќе ми значат искуства ако има од породени мајки скоро со епидурал чисто за споредба :$ или можда зошто категорично не би

15. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.721
    Допаѓања:
    6.642
    Ни со врски на Гак нема шанси епидурална на природен пораѓај. Ги чуваат анестезиологот за итни интервенции и царски.

16. ivonasss

ivonasss Активен член

Се зачлени на:
    8 јули 2024
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    21
    Мислам дека имаше жени што пишуваа дека добивале епидурал на гак со врски

17. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    2.072
    Еве конкретно јас добив епидурална кога веќе бев скоро 8прсти и беше 19ч вечер. Мислеа дека процесот ќе продолжи брзо, но всушност бебето се заглави високо и одлучивме да чекаме природно да се продолжи процесот до 7 часот сабајле (значи 12часа). Ако немав епидурална не знам дали би можела цела ноќ да ја издржам. Сабајлето во 10 се породив природно. Вкупно бев повеќе од 24ч со болки, така да дефинитивно стави ако имаш можност.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Anchita

Anchita Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2021
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    206
    Да со првото дете, се прави ревизија, многу крварење има или останал дел од плацента или нешто трето што им е Сомнително. Ништо страшно, ама сигурно не се става за да некој одмори.
    Повеќе треба да се внимава на станување тие неколку часа после будење и тоа е тоа

На Livizija му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.074
    Допаѓања:
    119.109
    никој не ме праша за епидурална на ГАК

20. simona_baby

simona_baby Популарен член