Природно породување - со или без епидурална анестезија?

Discussion in 'Бременост' started by kleopatra11, Dec 3, 2009.

1. Ivkis

Ivkis Истакнат член

Dali nekoj znae vo Chair dali moze da se dobie epiduralna so vrski ?

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Без врски добив. Се погоди слободен анестезиолог, 3 жени бевме во собата, на сите три сами ни понудија и сите три не боцна наеднаш анестезиологот, една лајт спинал и две со епидурална. Чиста среќа е само да начекаш таков момент.

3. ivonasss

ivonasss Активен член

постои ли можност да сакам да платам за анестезија во чаир доколку вака не може

4. Annath

Annath Форумски идол

Битно е да има слободен анестезиолог во моментот. Тоа е проблем со државните клиники, немаат доволно специјалисти.

5. Spidy

Spidy Форумски идол

Не е проблемот во парите, треба слободен анестезиолог. Затоа воопшто нема опција за плаќање. Пример ако се 3ца, има закажани 2 царски, третиот треба да е достапен за итен случај, не може да се нафати за анестезија по желба. Што ќе прават ако искочи итен случај баш во тој момент?
    Јас сум породена лани во февруари, и тогаш анестезиологот ми рече дека се во фаза на обучување нов кадар, имаше 2 други со неа што гледаа и им објаснуваше се што прави. И самата ми рече не ви треба врски, ние ако сме слободни еве сами ќе ви понудиме, само треба да се погоди моментот. Истото ми го рече и гинекологот на прегледи кога одев ама не ми се веруваше дека ќе имам таква среќа. Искрено се надевам дека за брзо ќе има опција за епидурал за секоја жена во родилиштата, не само вака ако погодиш прав момент.

ivonasss and Annath like this.
  6. naturally

naturally Популарен член

Јас се породив еднаш со епидурал и после тоа искуство никогаш не би одбила да ми стават. :)

Anaroz1 and Konstrakta like this.
  7. anngelique

anngelique Популарен член

Јас колку што знам никој не добил анестезија на Гак за природен пораѓај, може евентуално ако анестезиологот ти е пријател па да дојде вонредно за тебе од дома

8. liliput22

liliput22 Истакнат член

Сакаш да кажеш дека сите што се пораѓаат на ГАК вагинално раѓаат без епидурал?

9. Mandela

Mandela Истакнат член

Не е дотолку. Тешко се добива да, ама не е ни невозможно. Јас имам две другарки што добија епидурална, имаа врска доктор.

10. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Да
    Освен ако среќата не ти е рамна на еднорог да видиш пошо исто толку веројатност имаш анестезиолог на ГАК да добиеш без врски

Се надевам дека нешто се сменило додуша, ова беше пред 3 и пол години :D

Ani93 likes this.
  11. *цветче*

*цветче* Популарен член

Не е сосема точно ова, пред неполн месец лежев на ПИН и го слушнав докторот како им нуди на три пациентки кај кои беше започнато породувањето епидурал. Рече дека во моментот има слободни анестезиолози, и дека бидејќи се “негови” пациентки ќе им овозможи епидурал, кој инаку не бил достапен “за сите” |( не за друго, била скапа процедура која државата не можела да ја обезбеди за “секој” :emo: една прифати, една одби, една остана да се мисли… значи може да добиете без проблем, само “некој” да повлече некоја врска.

12. anngelique

anngelique Популарен член

Можда се сменило нешто, јас пред скоро 3 год имав доктор врска и ми рече дека нема шанси, многу мал број анестезиолози се на Гак и ги чуваат за царски.

13. Mandela

Mandela Истакнат член

Едната пред 4 години се породи, другата пред 2ипол. Може им се погодило да има слободен анестезиолог тогаш.

14. ElenaLizzie

ElenaLizzie Истакнат член

Како што пиша една мајка погоре, без разлика што епидуралната е достапна во приватните болници, слушајте си го телото дали ви треба или не. За тоа кога се става, во мојот случај докторката во Систина решаваше, не јас. Јас бев со индукција, колку што имам читано контракциите при природно отворање се постепени и поиздржливи, додека со индукција се поинтензивни од почеток. На докторката и јавија дека сум во болки, но не дозволи да ми стават додека не се отворам 5-6 прсти. И јавуваа неколку пати. И стварно одморив пред пораѓајот, да требаше да седам со тие болки наредни 7-8 часа ќе се исцрпев, но на пораѓај ми ја намалија на минимално и беше прилично болно. Мислам дека е тоа пракса за време на чинот на пораѓање, но може да грешам и кај оваа докторка да е така. А после пораѓајот добив пролапс на бешика. Епидуралната не е причина, но е фактор плус за пролапс на органи заедно со генетика, цврстина на карлично дно, бр на напони и слично. Јас тогаш немав поим за ништо од ова, не знаев ни пролапс што е додека не ми се случи. После кога се консултирав за проблемот со физиотерапевти и со матичниот гинеколог, сите ми посочија дека епидуралната има придонес кон тоа. Значи не дека ќе се случи, ама ако имаш предиспозиции, епидуралната е капаче.

Spidy likes this.
  15. Annath

Annath Форумски идол

Повеќето. Немаат анестезиолози, ги чуваат за царски. Кога се пораѓав со второто, дојде анестезиолог од КАРИЛ за мене, немаа на ГАК, а царски бев секако. Проблем е недостатокот на специјалисти. Не е само да ја стави, треба да биде присутен додека трае анестезијата, да го следи пациентот. Исто како што цело време е присутен на породување со царски рез, па и било која друга операција.

liliput22, Spidy and LiquidLuna like this.
  16. Cottontail

Cottontail Истакнат член

Дали може некоја да сподели искуство со епидурална анестезија? Ќе се пораѓам во Систина, се двоумам дали да прифатам или не, првото ми беше природно породување без епидурална и незаборавни болки во Чаир па сега се мислам да си олеснам ама се плашам и од можни последици… Кои се Вашите искуства?

17. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Да си прифатиш :D јас дури на 7прста примив и се одморив за на бокс за да може да имам сила за буткање. Немам никакви последици. Уште две други кои другарки исто како мене во Систина со епидурал од 4-5 прста исто природни пороѓаи одлични

Cottontail likes this.
  18. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Да прифатиш!
    Без размислување, неспоредливи се болките со и без епидурална.

Cottontail likes this.
  19. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Имаш и лајт спинал опција. Тоа ако брзо се отвараш и ако прогнозираат дека за 3 часа максимум откако ќе ти ја стават ќе се породиш, бидејќи се боцка само еднаш, нема катетер како кај епидуралот.
    Мене на пораѓај ми беше предложена таква ама одбив и ми ставија епидурална на 6-7 прсти. Откако ми ја ставија, процесот се забави а претходно одеше баш брзо. Инаку кај мене не фати добро, си ги осеќав болките јаки.

Cottontail likes this.
  20. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Многу ми е ризик таа, зошто кај мене прогнозираа за 3 часа дека ќе се породам а јас 24 часа се пораѓав, така да не знам, ама лајт спинал ми е ризик само ради тоа, епидурална ми е посигурна варијанта. :rofl:

Cottontail likes this.