Природно породување - со или без епидурална анестезија?

Дискусија во 'Бременост' започната од kleopatra11, 3 декември 2009.

1. Ivkis

Ivkis Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2021
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    15
    Dali nekoj znae vo Chair dali moze da se dobie epiduralna so vrski ?

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.841
    Допаѓања:
    14.442
    Без врски добив. Се погоди слободен анестезиолог, 3 жени бевме во собата, на сите три сами ни понудија и сите три не боцна наеднаш анестезиологот, една лајт спинал и две со епидурална. Чиста среќа е само да начекаш таков момент.

3. ivonasss

ivonasss Активен член

Се зачлени на:
    8 јули 2024
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    21
    постои ли можност да сакам да платам за анестезија во чаир доколку вака не може

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.906
    Битно е да има слободен анестезиолог во моментот. Тоа е проблем со државните клиники, немаат доволно специјалисти.

5. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.841
    Допаѓања:
    14.442
    Не е проблемот во парите, треба слободен анестезиолог. Затоа воопшто нема опција за плаќање. Пример ако се 3ца, има закажани 2 царски, третиот треба да е достапен за итен случај, не може да се нафати за анестезија по желба. Што ќе прават ако искочи итен случај баш во тој момент?
    Јас сум породена лани во февруари, и тогаш анестезиологот ми рече дека се во фаза на обучување нов кадар, имаше 2 други со неа што гледаа и им објаснуваше се што прави. И самата ми рече не ви треба врски, ние ако сме слободни еве сами ќе ви понудиме, само треба да се погоди моментот. Истото ми го рече и гинекологот на прегледи кога одев ама не ми се веруваше дека ќе имам таква среќа. Искрено се надевам дека за брзо ќе има опција за епидурал за секоја жена во родилиштата, не само вака ако погодиш прав момент.

На ivonasss и Annath им се допаѓа ова.
  6. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.148
    Допаѓања:
    3.704
    Јас се породив еднаш со епидурал и после тоа искуство никогаш не би одбила да ми стават. :)

На Konstrakta му/ѝ се допаѓа ова.
  7. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.721
    Допаѓања:
    6.642
    Јас колку што знам никој не добил анестезија на Гак за природен пораѓај, може евентуално ако анестезиологот ти е пријател па да дојде вонредно за тебе од дома

8. liliput22

liliput22 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2011
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    651
    Сакаш да кажеш дека сите што се пораѓаат на ГАК вагинално раѓаат без епидурал?

9. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.297
    Допаѓања:
    2.037
    Не е дотолку. Тешко се добива да, ама не е ни невозможно. Јас имам две другарки што добија епидурална, имаа врска доктор.

10. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.974
    Допаѓања:
    28.895
    Да
    Освен ако среќата не ти е рамна на еднорог да видиш пошо исто толку веројатност имаш анестезиолог на ГАК да добиеш без врски

Се надевам дека нешто се сменило додуша, ова беше пред 3 и пол години :D

На Ani93 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. *цветче*

*цветче* Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    1.258
    Не е сосема точно ова, пред неполн месец лежев на ПИН и го слушнав докторот како им нуди на три пациентки кај кои беше започнато породувањето епидурал. Рече дека во моментот има слободни анестезиолози, и дека бидејќи се “негови” пациентки ќе им овозможи епидурал, кој инаку не бил достапен “за сите” |( не за друго, била скапа процедура која државата не можела да ја обезбеди за “секој” :emo: една прифати, една одби, една остана да се мисли… значи може да добиете без проблем, само “некој” да повлече некоја врска.

12. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.721
    Допаѓања:
    6.642
    Можда се сменило нешто, јас пред скоро 3 год имав доктор врска и ми рече дека нема шанси, многу мал број анестезиолози се на Гак и ги чуваат за царски.

13. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.297
    Допаѓања:
    2.037
    Едната пред 4 години се породи, другата пред 2ипол. Може им се погодило да има слободен анестезиолог тогаш.

14. ElenaLizzie

ElenaLizzie Активен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2022
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    9
    Како што пиша една мајка погоре, без разлика што епидуралната е достапна во приватните болници, слушајте си го телото дали ви треба или не. За тоа кога се става, во мојот случај докторката во Систина решаваше, не јас. Јас бев со индукција, колку што имам читано контракциите при природно отворање се постепени и поиздржливи, додека со индукција се поинтензивни од почеток. На докторката и јавија дека сум во болки, но не дозволи да ми стават додека не се отворам 5-6 прсти. И јавуваа неколку пати. И стварно одморив пред пораѓајот, да требаше да седам со тие болки наредни 7-8 часа ќе се исцрпев, но на пораѓај ми ја намалија на минимално и беше прилично болно. Мислам дека е тоа пракса за време на чинот на пораѓање, но може да грешам и кај оваа докторка да е така. А после пораѓајот добив пролапс на бешика. Епидуралната не е причина, но е фактор плус за пролапс на органи заедно со генетика, цврстина на карлично дно, бр на напони и слично. Јас тогаш немав поим за ништо од ова, не знаев ни пролапс што е додека не ми се случи. После кога се консултирав за проблемот со физиотерапевти и со матичниот гинеколог, сите ми посочија дека епидуралната има придонес кон тоа. Значи не дека ќе се случи, ама ако имаш предиспозиции, епидуралната е капаче.

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.906
    Повеќето. Немаат анестезиолози, ги чуваат за царски. Кога се пораѓав со второто, дојде анестезиолог од КАРИЛ за мене, немаа на ГАК, а царски бев секако. Проблем е недостатокот на специјалисти. Не е само да ја стави, треба да биде присутен додека трае анестезијата, да го следи пациентот. Исто како што цело време е присутен на породување со царски рез, па и било која друга операција.

На liliput22, Spidy и LiquidLuna им се допаѓа ова.