Ништо нема да му биде, можеш слободно да мелеш. Ленот кога не е сомелен не се дигестира, така што или купувај го таков или мели го.
Да знам, јас порано мелен купував последен пат мајка ми цел го купи. Кога го ставам цел за во сок сепак го мели блендерот ама ми треба и мелен за други работи надвор од сокови. Фала ти мн <3
Викендов направив прееубав сок од Портокали ..5-6 портокали се ставаат во длабок сад и се полеваат со жешка вода се оставаат да отстојат 10 минути. потоа се ставаат во кеса и во длабоко да стојат 1-2 часа ( јас ги оставив 1,час толку имав време ) и потоа со се коруба се сечкаат ситно и се мелат со блендер или машина за месо како и да е.. И се залеваат со три литри вода и после се прецадува ..стојат 10 минути и се додава три пак Лимонтус и половина кг Шеќер се промешува и се додава уште три литри вода ..потоа се складира во шишиња и нормално ако сакате без гранулација се прецадува повторно.. Ми излегоа 5 шишиња прееееубав е пробајтее Поздрав !!
Ох дефинитивно!! Ова кога земаме многу портокали дома го прајме. Мене ми е дефинитивно омилен сок. Сега што ме потсети утре ќе си направам еден таман имам баѓи портокали.
хаха па нели е преубавввв !! Мм јас сега си пијам и тоа се забораваммм и на секои 2,мин дежурам во ВЦ - то ахахах
Мајка ми не сум сигурна дека става, зошто ние го пиеме во рок од 2 дена па нема смисла да се ставаат нахнадни конзерванси, ама ќе ја прашам утре кога ќе си дојди од работа. Ама дефинитивно еден од омилените сокови ми е. Ако се стави помалку шеќер и нагорчува онака малку, ама примамливо
Се надевам дека ќе ви помогне видеото за да ги неутрализирате токсините и пестицидите во портокалите.
Периодов секое сабајле цедам цвекло, морков, јаболко и лимон или портокал. Не го разредувам. Комбинирам што имам дома, цела зима растуривме со сокови , па портокалите беа 3 за 100 Имавме стар соковник Горење, сега земавме од овие новите на Филипс. Наша најдобра инвестиција. Лесно се мие, цвеклото и морковот ги цеди исто како портокал, лесно.
Ова најдобро е во блендер да се направи и секако мора да се додаде вода. Јас правам смути во нутрибулет од овие состојки и мн е вкусно. Во соковник освен јаболкото, другиве две нема да пуштат сок, ќе завршат во делот за пулпата.
Пожелно е веднаш да се испие, бидејќи оксидира и потемнува, се губат корисните својства на сокот. Може да се ублажи доколку има лимон во него, ама сепак, најдобро е истиот ден да се испие.
Порано само купечки сокови купував. Сега си земав соковник од philips и цело време си правам со лимон, портокал, цитрон, ѓумбир, јаболка, киви. Правам и од цвекло и моркови. Барем знаам што внесувам во мене здрави намирници и витамини.
Само од портокал и лимон. Другите не ми се вкусни. Си купив електрична цедалка и немам гајле. А мажето си прави смути во блендер.