Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Причини да се биде атеист

Дискусија во 'Религија' започната од Alchemist, 17 јули 2010.

1. Betty*

Betty* Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2015
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    77
    Бог не го создал никој затоа што тој е вечност,тој не е човек тој е нешто семоќно,можеби само светлина,него никој не го видел,но затоа Исус можеме да го видиме,и ако ти не си нашол докази тоа е твоја работа,колку само докази има дека постои Господ...Во ред ако мислиш дека не постои Господ,кој го создал светот? Кој ги создал сите планети на целиот универзум,кој ги создал луѓето?Сами од себе а ?Ќе се увериш еден ден кога ќе застанеш пред неговиот суд па тогаш нема ни да имаш каде да бегаш.Зарем треба да ти се појави Бог за да веруваш дека постои?

На Rama и EvAngelos им се допаѓа ова.
  2. popovich

popovich Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2013
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    533
    Сметам дека не постои ниту една причина зошто би се било Атеист, исто како што не постои ниту една причина зошто би се било Христијанин, Муслиман, и така натаму.
    Секој има своја причина, која е единствена, уникатна. Тоа што човекот го прави среќен и буди позитивни чувства кај него, а во исто време не штети никому, тоа треба да го прави, почитува, или пак (не)верува.

Да, сум атеист, но не, не можам да набројам ниту една причина зошто некој би бил атеист, затоа што тоа што ме прави мене среќна и тоа во што јас верувам (во случајов не верувам) не е нешто што треба да биде наметнато на друг, или пак универзална апсолутна вистина која треба да биде прифатена.
    Можеби грешам, можеби христијаните грешат, можеби сите грешиме и постои нешто сосема трето, или пак можеби никој не греши и постои се'. Ако се затвориме себеси и опседнеме со такви мисли, краткиот век на живот веќе ни поминал а сме заборавиле да живееме, туку сме го поминале времето преживувајќи.

Бидете среќни и верувајте во што и да ќе одберете да верувате, се' дур го извлекува најдоброто од вас :)

На Hipster, love.a7x и Captain-Omni им се допаѓа ова.
  3. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.777
    Ова бројанкиве ми се најдобри, од двата табора (атеисти и верници (секакви)).
    Секој има причина зошто верува или не верува, е сега, има и доста лоши причини и за двете варијанти.

Јас не верувам затоа што ми е исто како некој да ме тера да верувам во Дедо Мраз, на пример.
    Некој друг си има друга причина.

Иначе, еден поздрав до збунетите ,,зошто атеистите пишуваат во Религија,, - затоа што таму е местото да пишуваат за атеизмот и/или религијата.
    Барем јас не гледам подфорум Атеизам. И нема потреба да има - се подразбира дека тука припраѓаат тие дискусии.

На ku4ence му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ku4ence

ku4ence Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    883
    Допаѓања:
    1.754
    Остај ова шо видов карање у темава, туку мене не ми е јасно шо барат верници тука? Шо демек ако некоја тетка ме искара шо не верувам у Бог, јас автомацки ќе си променам мислењето и ќе си го пуштам мозоко на перење. Не, тоа е мое право, јас во шо сакам ќе верувам, шо сакам ќе правам, мој живот е. Многу малограѓански ми е тоа размислување.
    Ај сега како прво “не смееме“ да напишеме мислење во тема дека шо стрикно се дискутира за Бог и сите тие дузени дека е без врска според атеистите, дека мора да се најде некој шо ќе те искара или некој испад од некој “верник“ шо вреѓа и пустош праве по форумов за тоа дека атеист пишал пост под неа (прочитав и такви мислења, само не во оваа тема, ама има). И сега кога конечно има тема за атеистите да си даваат мислење за ралигијата, идат тетките и дотките у групичка и напаѓат се` шо ќе прокоментира контра нејзиното мислење. Зашо тоа се праве? Ама ај, ќе се искорене и тоа размислување еден ден. :D

На Tan4ence и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.777
    Затоа што се мнозинство Кученце :) И модераторите не можат да бидат непристрасни од истата прична :)

На ku4ence му/ѝ се допаѓа ова.
  6. NikiBastore

NikiBastore Активен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2016
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    122
    11. Хумор тест - многу е полесно да се прават шеги за верници отколку за атеисти. Едвај чекам да чујам некој виц за атеисти што навистина може да ме насмее.[/QUOTE]

Умрел Атеистот и заминал на другиот свет и Господ го прашува
    - Веруваш дека сега ме има?
    Атеистот- не верувам, сега знам :clap::rofl:

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  7. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.020
    Допаѓања:
    52.026
    Една причина зошто сум јас атеист:
    1. Не верувам во Господ.

Толку е едноставно, да.

На kjukli, Tan4ence, Bender Rodriguez и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Hindsighter

Hindsighter Активен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2016
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    156
    Неверување во Господ = ограничен резон на размислување и/или игноранција, немање доволно знаење, недоволно користење на дарбата памет.

За да веруваш во него:
    1622878_621836084570385_783471744_n.jpg

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  9. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.020
    Допаѓања:
    52.026
    (facepalm)

Те молам не ме цитирај повеќе со вакви коментари.

На Priroden, kjukli, rose60 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Hindsighter

Hindsighter Активен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2016
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    156
    Понекогаш не се поднесува вистината, знам. Посебно не во денешно време кога бројот на книгите расте, а бројот на нивните читатели опаѓа. Затоа истражувај повеќе за да ја сфатиш смислата на животот. Peace :)

На Rama и rose60 им се допаѓа ова.
  11. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Животот има смисла и без религија. Замисли! :o

На Priroden, kjukli, sparklie и 6 други им се допаѓа ова.
  12. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.020
    Допаѓања:
    52.026
    А како заклучи дека јас не читам?
    И те молам кажи ми, која е смислата на животот?

На eloves, rose60 и Bender Rodriguez им се допаѓа ова.
  13. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Е како која?

Да веруваш во Господ! А, и да немаш орален секс.

Ццц, ништо не си научила, џабе пишува дечково по форумов. :)

На Priroden, kjukli, sparklie и 7 други им се допаѓа ова.
  14. Hindsighter

Hindsighter Активен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2016
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    156
    Не заклучив за тебе, туку на општо ниво. Општото опаѓање на знаењето е главната причина, меѓу другите минијатурни причини, за неверување во Господ, створителот на сето видливо и невидливо.

Јас за себе ја знам смислата на животот, и после моето истражување на скоро сите монотеистички религии, се имам пронајдено во Исламот. Која е таа смисла, пронајди ја самата.

Но ако мислиш дека смислата на животот е да се јаде, пие, врши нужда, искачање по дискотеки, имање уан најт станд и у сабајле да го прашуеш за името, да раѓаш, да остареш и да умреш, тогаш терај си така. Затоа треба да се мисли надвор од оваа ограничена кутија (to think out of the box) за да се сфати смислата на животот.

Ова го пишувам за оние кои разбираат, секако.

На Rama, ana-milo, rose60 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Испаѓа ние атеистите си неаме појма од животов, и не знам од кај тоа нечитањето книги не' прави атеист. Ете јас не сум многу по читањето, повеќе сакам филмови и сум голем љубител на природните науки.
    И смислата на животот ја имам сфатено на многу други начини, не преку читање книги, уште помалку преку религијата.

16. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.020
    Допаѓања:
    52.026
    Wow, и после моето гледиште на животот било ограничено.

Не, не мислам дека нeшто од ова е смислата на животот, ама не мислам ни дека пронаоѓањето во некоја религија е смислата на животот.

И читам доволно книги, така што задржи си ги твоите генерализации за себе.

А кога сме веќе кај Ајнштајн: "I have repeatedly said that in my opinion the idea of a personal god is a childlike one. You may call me an agnostic."

На Priroden, kjukli, theowndemon и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Епа можеби токму од таа причина сум и атеист - не ми е јасно ништо за религијата, што е таа, зошто постои и за да не си ја мачам главата, не ја прифаќам.
    Марк Твен рекол - Не ме загрижуваат работите од Библијата кои не ги разбирам, туку оние кои ги разбирам.

И освен тоа за смислата на живототјас би рекла е само да бидеш среќен и да се носиш со сите проблеми и страдања што не би го поврзала со религија.

На kjukli, theowndemon, eloves и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. kim.k

kim.k Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    14.467
    @Hindsighter ти си ограничениот тука.
    Оф душа бе :D

На Priroden, kjukli, theowndemon и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Sanjichka007

Sanjichka007 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2012
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    11.928
    Причини:
    1. За да не бидам како форумскиот Петре.
    2. За да не бидам ко дружево погоре шо замара за религија, у сите можни теми.
    3. Види 1.
    4. Види 2.

Шала на страна, друже не го дрви веќе. Предосадно суштество си бил.

На Priroden, sparklie, theowndemon и 8 други им се допаѓа ова.
  20. BoneMachine

BoneMachine Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2014
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    3.382
    Имало цела дискусија тука и сум ја пропуштил. ;(

На theowndemon, eloves, rose60 и 4 други им се допаѓа ова.