Не значи дека ако си атеист, не можеш да бидеш човек со морални вредности. Мене лично многу ме нервираат луѓето што мислат дека се верници а притоа уживаат во омраза, озборување, прељуба, крадење и останато. Што е најтрагично таквите "верници" се мнозинство и кај муслиманите и кај христијаните подеднакво.
Леле бе треба да искочам, ќе пропуштам интересни ствари пак, осеќам. Дечки ај чекајте ме, плис! Ветете дека нема парти по темиве без мене.
Интересно е кога некои луѓе ме цитираат и покрај тоа што ги ингорирам, пак не се полнат со памет туку ме цитираат не би ли добиле некој лајк. Инаку за Ајнштајн: When he turned 50, Einstein granted an interview in which he was asked point-blank, do you believe in God? “I am not an atheist,” he began. “The problem involved is too vast for our limited minds. We are in the position of a little child entering a huge library filled with books in many languages. The child knows someone must have written those books. It does not know how. It does not understand the languages in which they are written. The child dimly suspects a mysterious order in the arrangement of the books but doesn't know what it is. That, it seems to me, is the attitude of even the most intelligent human being toward God. We see the universe marvelously arranged and obeying certain laws but only dimly understand these laws.”
Многу верници го цитираат Ајнштајн ама не знаат ништо за неговата фолозофија или вадат цитати надвор од контекст. Зборот Бог го употребува во апстрактна смисла, а не во онаа што веруваат повеќето религиозни луѓе, да не речам буквалнa.
Ова ми беше муабетот. Тој не ја отфрла идејата за Бог, ама не на начинот на религиите. И ако се однесуваше на мене тоа со цитирањето, тој дојде прв да ме извести дека сум неначитана.
Стварно не сфаќам луѓе кои ја бранат религијата притоа кажувајќи факти за познати научници кои биле верници. Сакаш да кажеш демек дека Ајнштајн бил гениј благодарение на тоа што бил верник? И без религијата би бил исто. И за други научници верници. Иако религијата и науката често се контрадикторни, сепак главната причина поради која јас не верувам е тоа што ништо не ме поврзува со религијата и немам никаква потреба од неа, и ништо од животот не ми зависи од неа. Тие научници што верувале можеби имале спротивен став на мојот, но сепак веруваат во науката и еволуцијата.
А, и уште една работа. Од толку многу теми на цел форум, стварно не сфаќам која е потребата да се дојде во тема за атеисти и да се паметува. Chill, на никој не му е до толку гајле за туѓи лични религиозни определби и ставови.
Тоа и јас велам, да не се отфрлува идејата на Бог, а тоа е главното што атеистите го прават. Јас не велам да бидеш припадничка на некоја религија, туку најпрвин е секогаш потребно верувањето. Но воопшто да не веруваш во Господ, тогаш доаѓа до израз незнаењето. И не зборувам за тебе, туку општо. Религијата е само систем на норми преку кои се доближуваш до Господ и изборот на религијата што јас сум го направил е мој личен избор. Но пред религијата секогаш доаѓа верувањето. Се повлекувам од ова тема. Дополнение: Инаку не се однесуваше за тебе работата со цитирањето, туку за оние на кои никогаш не им одговорувам.
Дечково се појави и направи ршум! Прво не едуцираше за исламот (п.с. @Hindsighter, уште чекам одговор за веѓите и пластичните операции), после ни објасни у Орален секс дека уста => уста и пенис => вагина, за сега да дојде у тема за атеизам да ни објасни дека животот на нас атеистите ни нема смисла. А и дека сме требале повеќе да читаме. Следно, чекам мислење у Снаи и свекрви.
Тука е проблемот, ти не треба да викаш ништо, затоа што верувањето е лична работа. Ова не е тема кај што јас барам совет, и не знам која е поентава на твоите коментари. Не сакам да се доближам до Господ, затоа што не верувам дека тој постои. Тоа е мојот личен избор и верување, и нема апсолутно никаква врска со мојата начитаност или информираност за религиите. Едноставно не верувам. Супер што ти веруваш и така го наоѓаш својот внатрешен мир, но тоа не е случајот со мене. И одлично што се повлекуваш од темата, во иднина не се враќај во теми за атеисти
@crimson Не бе, океј си е, секогаш е потребно верувањето, во право е. Во случајов, ти веруваш дека Бог не постои. As simple as that. Нема што да се дополнува.
Океј де просветли ги тогаш луѓето шо имат прашања за исламот, остај ги атеистите да си умрат во ,,незнаење,,
За да кажуваш некому дали да се враќа или не, треба да имаш можност тоа да го дозволиш или забраниш. А бидејќи немаш, оваа реченица у септичка јама паѓа.
Имаш право, немам. Ама логично ми е дека верник нема потреба да пробува да конвертира атеисти на форум во тема за атеисти. А ти, како сакаш. Супер начин на изразување патем.