Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Причини да се биде атеист

Дискусија во 'Религија' започната од Alchemist, 17 јули 2010.

1. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.211
    Такви случаи имаш и во атеизмот. Имаш и атеисти што селективно си ги толкуваат научните факти и си изведуваат своеволни заклучоци во полза на атеизмот. Науката не ниту христијанска, ниту исламска, ниту атеистичка и таа се оградува од сите нив, а особено од оние форумски научници што наместо да се спремаат за писмена, пишуваат по форуми: Абе ја верувам у наука, а не во религија! (пошто нели науката за нив е измеслена од Ниче или Сталин или Ричард Докинс :D

На HellAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Сум против и слеп атеизам и против слепа вера. Што се однесува до мене, мислам дека мојот став го знаеш – науката ниту може (а ниту се труди) да го оспори (или докаже) постоењето на Бог. Науката едноставно се труди да го разбере и објасни универзумот во кој живееме и да проникне во законитостите според кои тој функционира.

Но, науката може и докажала дека некои тврдења кои ги изнесуваат одредени религиозни групи и личности се погрешни. Мислам дека и ти ќе се сложиш дека староста на Земјата од 6000 години која ја пропонираат одредени христијани е докажана како целосно погрешна.

Вулканската ерупција на Кракатоа во 19-иот век кај престрашените жители на Индонезија предизвикала масовна конверзија на населението во ислам, бидејќи муслиманските религиозни лидери проповедале дека ерупцијата била Божја казна за неверниците. Потоа, тука се и изјавите на надбискупот од Кантербури кој бил збунет како да ја толкува Божјата волја во однос на поплавите во Њу Орлеанс во 2006-та (демек, не знаел за што не казнува Бог со ураганот), додека одреден израелски рабин изјавил дека тоа е казна за иселувањето на Израелците од појасот Газа. Пречесните Пат Робертсон и Џери Фолвел за нападите на кулите-близначки изјавиле дека се Божја казна за потпаѓањето на САД под гревови како абортусот и хомосексуалноста.

Толкувањето на природните појави, како земјотреси, ерупции и поплави, како Божја казна, во време кога науката ги сфатила и објаснила како истите настануваат, е смешно и бизарно. А тврдењето на било кој човек дека знае поради што уследила Божјата казна или која е Божјата волја и намера, се ужасно самобендисани. А пак, толкувањето на терористички чин на група заслепени исламистички фундаменталисти и фанатици како Божја казна (и тоа од христијанскиот Бог, ни помалку ни повеќе) е едностано, грозоморно.

Науката не припаѓа на ниедна религија, на ниедна група. Таа е заедничка и една, и им припаѓа на сите луѓе подеднакво. Науката не се занимава со религиозни прашања, па ни религијата не би требало да се занимава со науката. За биологијата е целосно неважно дали првиот жив организам настанал спонтано или бил создаден од Бог, како што и за космологијата е неважно дали Big Bang настанал спонтано или бил Божјо дело – кое и да е точно од овие две, ќе нема значајни импликации врз законитостите според кои универзумот, или живиот свет на Земјата, функционираат откако еднаш веќе биле создадени. И се додека никој не ги извртува или неосновано негира научните тврдења, со цел остварување на некоја своја религиозна (или каква било друга) цел, нема да постои никаков проблем.

И од овој аспект тврдам дека религијата и науката не мора (и не треба) да бидат во никаков конфликт. Истото важи и за религијата и атеизмот – некој научните докази за светот и универзумот во кој живееме може да ги толкува во полза на религијата и постоењето на Бог, а некој може да заклучи и дека истите функционираат сосема добро и без потребата од постоење на Бог. На некои луѓе им е потребно да веруваат во нешто повеќе, на други не им е.

Сакам да кажам, тука се работи за личен избор во кој никој нема право да се меша. И се додека се работи за личен избор, не постои никаков проблем. Проблемот настанува кога тој личен избор луѓето сакаат да го направат да биде и нечиј туѓ избор. Проблемот е кога припадниците на една религија сакаат присилно да ја наметнат својата религија на некој друг. И потполно истиот проблем се јавува и во земји кои присилно се обидуваат да го наметнат атеизмот како светоглед (ова зашто го спомна Сталин). За мене, и едново и другово се подеднакво неприфатливи работи.

Што се однесува до денешните научници и јавни личности кои се гласноговорници на атеизмот, како Докинс на пример, се сложувам дека од одредени атеисти постои слепо следење и одобрување на секој негов збор, што и според мене е навистина трагично.

Дури и самиот Докинс бил ужаснат од идејата дека претставува нечиј атеистички или научен авторитет, па на тоа одговорил дека науката нема и не треба да има личности со апсолутен авторитет (како што има во религијата), туку дека секој треба сам да ги анализира фактите, проучи доказите и дојде до одреден заклучок - што е и една од убавините на науката.

Конкретно со Докинс и неговото атеистичко движење делумно се сложувам - во делот во кој ги поддржува прикриените атеисти, кои стравуваат од осуда, стигматизација или отфрлање од семејството и средината, јавно да се произнесат по ова прашање и да се изборат за своето право да можат да кажат дека не веруваат во Бог без да бидат осудувани поради ова.

Но, научниците како Докинс, Краус, ДеГрас Тајсон, Саган и др. ги ценам не ради тоа што се атеисти, туку затоа што прават (или правеле) нешто на што ретко кој научник се нафатил - се трудат да ја демистифицираат науката и да ја доближат до обичниот човек, а ова е нешто што дефинитивно му фали на човештвото.

Луѓето често пати мислат, особено оние без познавања на науката, дека науката и религијата се спротиставени, односно дека ако се религиозни, мораат да негираат се што е поврзано со науката, и со неа да се однесуваат како со некое еретичко учење или богохулие.

Но, треба да сфатат дека ова воопшто не е така, напротив. Науката и религијата ниту се спротиставени, ниту треба да бидат. Тие се независни една од друга и едната не ја негира другата по дифолт. Се додека некој не ја злоупотребува или искривува науката за свои сопствени цели, и верниците и атеистите можат да коегзистираат без никаков проблем, а притоа и едните и другите да бидат научно образовани.

На theowndemon и Lella им се допаѓа ова.
  3. kim.k

kim.k Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    14.467
    Таман земав пуканки а уште го нема @HellAngel со контра-аргументи? (wtf)

@HellAngel само напред, просветли го овој што ништо не разбира. :hug:

На theowndemon, HellAngel и Bender Rodriguez им се допаѓа ова.
  4. HellAngel

HellAngel Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2016
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    136
    Чекај да одморам малце од наука.. него му изнапишав како за сите постови заедно овде..

5. HellAngel

HellAngel Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2016
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    136
    Есеи есеи... есеи... :D ама добро ајде...

Добро,драго ми е што мислиш дека сум најнеедуциран,не за друго да давам повеќе контра-аргументи.

Вака.. да се добие сложен организам не е исто и да се добие живот.Повржувањето на амино киселини не значи и добивање живот.Не значи дека животот може или настанал случајно.Напротив,докажува дека животот го дава Бог,додека човекот тие физички компотенти може да ги сложува до ,,миље волје'' и никогаш нема да создаде живот.

За ова ДНК нема да коментирам зошто не знам која е поентата на тој дел.Па ако би сакал може да кажеш.

Како непостојат :D? Значи јас не сум Муслиман,верник во Зевс или некој друг измислен Бог туку верувам во Бог,што ја дал Библијата.Тоа дебатираме три страни по ред и ти викаш нема докази.Има па нели Бог рекол дека од земја го создал човекот така? Има во човекот исти елементи како во земјата? Има :D Да не ги пишувам другите зошто веќе ги имам објаснувано.. стварно не знам зашто ова го кажа...
    Ајде те молам дај ми ги доказите кои укажуваат на Еволуција.Чарлс Дарвин не ги нашол а гледам ти си дошол до некои сознанија.Баш сакам да ги видам :D Ама те молам... сакам конкретни докази... слики и години за мене ништо не значат.Сакам конкретно, ова ова и ова е вака затоа што.... и да,сакам научни докази.Не сакам твои верувања без аргументи или нечиви други.

Да ти кажам,стварно многу ми е драго зошто ме праша со тоа дали се разумни ритуалните обичаи.За да знаеш што и зошто е кажано во Библијата треба добро да ја познаваш.“Зар не знаете дека неправедниците нема да бидат меѓу наследниците на Божјото царство? Немојте да се залажувате! Ни блудниците, ни идолопоклониците, ни прељубниците, ни полово изопачените, ни хомосексуалците, ни крадците, ни алчните, ни пијаниците, ни клеветниците, ни измамниците нема да бидат меѓу наследниците на Божјото царство!” (1. Коринт 6:9-10).Потоа во Матеј 26:26-30 пишува: ,Земете и пијте сите; ова ја претставува Мојата крв – крв на Божјиот завет со вас – крв што се пролева за простување на гревовите на многу луѓе''. Со ова Господ сака да каже дека ако на човек сака да се спаси бидејќи скоро сите од нас се вакви или онакви со гревовите,ќе треба да се соедини со Него,Оној што е Вечен за и човекот сам да стане таков.АМА... овде има една многу битна работа.Причеста е најсветото,најголемото,највозвишеното нешто во Христијанството. Како таква,ако не се изврши правилно,човекот место живот ќе добие смрт.Еве:Затоа меѓу вас има многу слаби и болни, а некои дури и починаа.” (1. Коринт 11:23-30)
    Јас не гледам ништо неразумно овде.Напротив.

Добро дај ми ги веќе тие фамозни докази за Еволуцијата :D А не извини,Бог не го создал животот од бактерија туку од земја,за да може ја денеска да ти го докажам тоа(види погоре за земјините елементи во човекот).

Хаха... проблемот е што ти не знаеш која е основната функција на Библијата :D Библијата ти е едно писмо на Бог кон човекот каде што го известува на кратко што и како било,а каде повеќе се фокусира на тоа како човекот треба да биде човек а не животно.Како да добие Вечен Живот а не Вечна Смрт.Библијата не е книга по Арехологија па сега треба 500 страни да пишува што и како..

Па не си во право.Дали хелиумската дифузија на Цирконот кој е сметан за најстар елемент на земјата не докажува дека земјата е стара само околу 6000 години????? Тоа го испитале научници,а не свештеници.Тие 6000 години се од НАУКАТА не се од БИБЛИЈАТА.Ако не ова точно,повели,дај ми аргументи дека ова не е точно.

Библијата е книга која научно може за се да се докажува.Затоа е и вистинска.Кажи што не се случило па да видиме.

Ама пак и филозофираш и хипотетички збориш.Јас сум мислев ова па не е вака така е... питагорови теореми ми кажуваш а не даваш аргумент.Значи фино те замолив,дај ми докази не ми давај твои мислења јас што мислам.Гледаш дека за се ти реплицирам со докази?

КОИ ДОКАЗИ МИ ЗБОРИШ?????????????????? ПА СИТЕ УКАЖУВААТ ДЕКА БОГ ЈА СОЗДАЛ И ЗЕМЈАТА И УНИВЕРЗУМОТ И СЕ ШТО Е ВО НИВ.ДАЛИ ЗНАЕШ ДЕКА СКОРО СИТЕ ТАТКОВЦИ НА МОДЕРНИТЕ НАУКИ БИЛЕ ХРИСТИЈАНИ И ЈА ПОБИВАЛЕ СО СЕ И СЕШТО НАУЧНО,ДАРВИНОВАТА ТЕОРИЈА??? САКАШ ДА ТИ ГИ НАБРОЈУВАМ????

ДАЈ ГИ ВЕЌЕ ТИЕ ТВОИ ИЗМИСЛЕНИ ДОКАЗИ.ДАЈ ДА ВИДАМ.ЦРНО НА БЕЛО.

6. HellAngel

HellAngel Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2016
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    136
    Се извинувам за моите печатни грешки.Пишувам брзо а и од толку есеи за тебе,веројатно дека ќе имам многу грешки...

Гледам се жалиш на ароганција,бидејќи си пописмен од мене.Еве сега ќе почнам вака да пишувам рпед секое објаснување,па се надевам нема да тражиш после алиби дека треба и нежен да бидем :D

- БИДЕЈЌИ ТИ СИ ПОПИСМЕН ОД МЕНE: Според ''атеистичката наука'',Цирконот(скратено,а не дека не знам какo се вика) покажува дека земјата е стара неколку милијарди години.А ние знаеме дека хелиумот многу брзо,или најбрзо се одвојува од другите минерали.Хемфрис во Ново Мексико со неговите истражувања увидел дека Цирконот создржи ПРЕМНОГУ Хелиум за да биде стар милијарди години.Не би нашол ич ако е така веројатно.Или просто да ти објаснам зош пак не ме разбираш.Дифузијата која се создава со Хелиумот и Цирконот покажува дека тој процес трае само неколку илјади години.Ако не се лажам,он нашол само 57% Хелиум во Цирконот.Да не биде само мое објаснување еве ти негово: ,,Drawing any conclusions from the above depends, of course, on actually measuring the rate at which helium leaks out of zircons. This is what one of the RATE papers reports on. The samples were sent (without any hint that it was a creationist project) to a world-class expert to measure these rates. The consistent answer: the helium does indeed seep out quickly over a wide range of temperatures. In fact, the results show that because of all the helium still in the zircons, these crystals (and since this is Precambrian basement granite, by implication the whole Earth) could not be older than between 4,000 and 14,000 years. In other words, in only a few thousand years, 1.5 billion years’ worth (at today’s rates) of radioactive decay has taken place. Interestingly, the data have since been refined and updated to give a date of 5,680 (+/- 2000) years (Wieland, 2003).

- БИДЕЈЌИ ТИ СИ ПОПИСМЕН ОД МЕНE: Oвде те чекам! Со твои атеистички факти да те просветлам! :D Пошто ти не читаш а ја вака како неедуциран и непсимен многу читам,во книгата што ја постираш,што рече дека е научен труд за Староста на земјата,на страна 243 вика: ,,Recent neutron activation(Reed and Turkevich) and nuclear emulsion(piccitto) analyses of iron meteorites show that the concentrations of uranium in these bodies are very low and,and that the uranium concentrations used for helium age calculations of iron meteorites may be erroneously high.The question is unresolved at present, but it seems reasonable to believe that investigations of meteoric helium will become virtually important to cosmic-ray studies and may be decisive in meteorite evolution theory,but cannot be used for accurate meteorite-age calculations at present time.
    Или да ти преведам,твоите научници направиле пресметки во кои ни самите не се сигурни т.е не веруваат.Фала на вниманието! :D

- БИДЕЈЌИ ТИ СИ ПОПИСМЕН ОД МЕНE: Да ти кажам,за мене науката е се она за што има конкретни докази.
    За мене не е наука:
    - may be erroneously high
    - but cannot be used for accurate meteorite-age calculations at present time.
    - "How I wish I had not expressed my theory of evolution as I have done." - Charles Darwin

Добро рече.Има 10% луѓе кои не се Христијани или верници.Бидејќи јас зборам со докази а не со претпоставки.Еве што вика Библијата,зошто:
    “Тие имаа и свој цар – тоа беше ангелот на Бездната, чие име на хебрејски е Абадон, а на грчки – Аполион.”(Откровение 9:11)

- БИДЕЈЌИ ТИ СИ ПОПИСМЕН ОД МЕНE: Да ти кажам дека 5те страни за тоа што викаш Евреите не биле во Египет и не ја поминале пустината,не е ништо друго освен верување на дотичен Г-дин ХЕРЦОГ,за кој патем само кажува а не презентира докази.Ова како и се атеистичко,не е научен аргумент туку само претпоставка.Вака вели: ,,But it may well be that a SMALL GROUP that indeed escaped SLAVERY FROM EGYPT''.
    Те прашувам,ако немало поробени Евреи во Египет,како може ''мала група'' Евреи да избега од ропство?

- БИДЕЈЌИ ТИ СИ ПОПИСМЕН ОД МЕНE: Јас сум овде за да ги презентирам научните факти,докази кои се потврдени црно на бело дека Атеизмот не е научно докажан туку како што гледаш од прво до последно е само лично верување на одредени луѓе за одреден настан.Или во кратко, неаргументирани претпоставки.Никој не ти забранува да бидеш атеист,ама да кажеш дека Атеизмот е во право при толку докази.................... тоа малу морген.Барем не кај мене,ваков неписмен што чита најмногу за религија.

-БОНУС ИНФОРМАЦИЈА: Библијата вика “Во почетокот Бог ги создаде небото и Земјата.” ( 1. Мојсеј 1:1)
    Да друже! И ова е уствари маѓу најголемите аргументи на религиозната наука! Ќе цитирам за да биде појасно: ,,An exceedingly large number of polonium halos are embedded in granites around the world. Just as frozen Alka-Seltzer bubbles would be clear evidence of the quick-freezing of the water, so are these many polonium halos undeniable evidence that a sea of primordial matter quickly "froze" into solid granite. The occurrence of these polonium halos, then, distinctly implies that our earth was formed in a very short time, in complete harmony with the biblical record of creation.

Додека читаш,може да видиш и овде кои се научници се ''скептични'' за Дарвиновата тоерија.Може да видиш кај работаат и која титула ја имаат.
    http://www.discovery.org/scripts/viewDB/filesDB-download.php?id=660

УШТЕ ЕДНА БОНУС ИНФОРМАЦИЈА: Прочитај зошто ''иконата'' на Атеизмот,Ентони Флу станал верник :D

Немој сега не ми бегај,ете фин бев со тебе :D Ти вака,пак да кажам,како пописмен од мене,ем бегаш ем нити ги поби доказите од Геологијата,ем не кажа како тоа уште Универзумот не доживеал топлотна смрт ако е стар толку милијарди години... ем ништо не кажа! Ја у ствари сфатив дека ти немаш познавања,туку се повкуваш на она ,,Рекла казала''.

Не бегај,ќе се чуствувам вака :D

Чиирс френд!

Последна измена: 16 април 2016
  7. Bender Rodriguez

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Еве, и Куранот вели дека човекот настанал од грутка крв. Има крв во човекот? - Има. Значи, Куранот дава можеби и поточно објаснување од Библијата. :D

Ти не ми даде научни докази против еволуцијата, а самиот бараш научни докази за еволуцијата? :D Пак ќе те прашам - да не сакаш доказ и за Питагорината теорма да ти дадам? Бараш докази за нешто што е општопознатно и докажано и за што имаш мал милион информации.

1. Листа на научни списанија од областа на еволуцијата: http://evolution-textbook.org/content/free/notes/box_journal_list.html
    2. Предавање од Беркли за еволуцијата: http://evolution.berkeley.edu/evolibrary/article/lines_01 како и листа од предавања на тема еволуција: http://evolution.berkeley.edu/evolibrary/search/search_lessons_start.php (за деца од 6 годинки нагоре се, па сигурен сум дека ќе успееш да го пронајдеш и своето интелектуално ниво меѓу нив)
    3. Листа на докази и објасунвања за заедничкото потекло на живите организми: https://en.wikipedia.org/wiki/Evidence_of_common_descent
    4. На крај, еве слика на која се прикажани различните религии и нивната поддршка кон еволуцијата:

cice.png

Како што гледаш, дури и кај православните (иако со мала предност) постои поддршка и прифаќање на еволуцијата.

Тоа го кажал еден научник - Хемфрис, а далеку од тоа дека го докажал, како што ќе видиш понатаму.

Колку што успеав да видам, сите „докази“ за својата теза ги влечеш од Хамфрис. Инаку, за твоја информација, копи-паст на делови од текстови (без информации од кај си ги извадил - референци или цитати од научни трудови или книги) не претставува аргументиран доказ. Ако не ставиш линк на кој јас или некој друг можеме да провериме дека тоа што тука конфузно го копи-пастираш, парафразираш или раскажуваш со свои зборови - тоа е рекла-казала, а не доказ. Стави линкови, цитати, референци, за да можам и јас и другите да процениме колку се релевантни и точни работите за кои збориш.

Инаку, Хамфрис во своите тврдења е побиен од страна на огромен број научници - повели линк подолу, па прочитај како секој од неговите „аргументи“ е побиен од страна на научници, со научни докази.

http://www.talkorigins.org/faqs/helium/zircons.html

Каква комилација на нецитирани копи-паст ствари си напраил овде, бе? :D :clap:

Пак ќе те прашам, пошто не ми одговори на прашањето - зошто ако само 10% од луѓето на светот се атеисти, останатите 90% ја прифаќаат, учат и разбираат нивната „атеистичка“ наука?

Прво, тешко е дека човек може да објави лични верувања во научно списание :D - Херцог го објавил она што го нашол, а она што не го нашол се докази кои ги потврдуваат приказните од Библијата.

Мала група на заробени луѓе и цела нација не е исто, нели? :)

Те молам, дај напиши од кај си го ископирал овој „научен“ доказ, кој дава објаснување со споредби со шумливи таблетки Alka-Seltzer. :D Дај, ме интересира од кое научно списание е.

Е, да ќе забравев. Време е и оваа твоја теза да ја поткрепиш со факти - дај линкови и рефенци, да видиме од кај си го научил ова. :)

Ту бре, зарем толкав патриот и верник како тебе да се осеќа како Грк, па уште и нехристијанин? :D Да речеше дека се чувствуваш како Александар Македонски со Гордиевиот јазол, ајде де, ама вака...

На Papillon.Papi, Lella, LollySky и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.780
    Допаѓања:
    169.551
    Океј се, ја читам темава со денови. Ама дали беше споменато „атеистичка наука“ и „религиска наука“? Нели науката е една и има хипотези и теории, а меѓудругото и факти? Дека можи да има различно толкување од различни поединци ама ако се докажи и е факт дека нема врска на што припаѓаш - тоа е вистина ...?
    Како можи како факт да се изнеси статија од википедија, а слики и линкој од книги и научни трудови да не се прифаќаат? Или тоа е атеистичка наука не важи?
    Wtf did I just read?
    :^) :|

На BoneMachine, Lella, Bender Rodriguez и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. HellAngel

HellAngel Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2016
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    136
    Вака Бендер.Бидејќи увидов дека ни ти самиот не читаш тоа што презентираш овде,и бидејќи ти се пожали на ароганција а јас се поправив,искрено и со макскимун респект те молам да не глумиш човек со тешка амнезија.Ако случајно имаш амнезија,кажи барем да имам во предвид.Зошто јас 3 страни наназад не пишувам автобиографија за мене нити не пишувам за баба ми кога била девојка.Значи фино те молам,ако имаш проблем со памтењето кажи.Вака,да ти пишувам 3 страни едно исто а ти да викаш НЕМАШ ДОКАЗИ.... тоа или стварно страдаш од амнезија и тоа тешок вид,или па само народски кажано ''лаеш'' во недостиг на твои уствари аргументи.Се договоривме мислам така?

Бидејќи си скаран со Биологијата и логиката а најмногу со Библијата,вака да ти објаснам.Алах можел не од грутка крв,туку од парче железо да го направи човекот.Плус,ме чуди како не го создал од капка вода.Сигурно не знаел дека човекот кој го прави има и вода во него ама добро.Еве ти зошто Библијата е точна и ова ти е еден од доказите против Еволуцијата,ЧИТАЈ УБАВО:
    -“Потоа рече Бог: ,Да создадеме човек според Нашиот образ и подобие како што сме Ние''(1. Мојсеј 1:26-27)
    -Бог-Отецот никогаш никој не го видел,ама има луѓе кои го виделе и живееле во времето на Христос.Он изгледал исто како ние денеска.Како сите луѓе.Дури,ти веројатно си прочитала ама заради капацитетот на меморијата си заборавил,во Православната црква има луѓе кои го виделе лично и персонално Христос дури и го допреле физички(види Житија на светите).А еве ти линк од еден таков наш современик:
    Ова не е ништо чудно во Православното Христијанство(види ИСИХАЗАМ).
    -“А го создаде Господ Бог човекот од прав земен и му дувна во лицето дух животен; и човекот стана жива душа.” (1. Мојсеј 2:7)
    -По 100ти пат.Дали човекот ги има елементите од земјата? ГИ ИМА.Што не разбираш овде?
    -Назад во времето.Животот настанал од бактерија/бактерии во океаните така.Ако тие бактерии од кои се развивал животот е создаден во океаните,тогаш тоа едноставно не е можно.Да се цитирам самиот себе ,,Милер ја направил една од најголемите услуги што може еден научник да ги направи на религијата.Ова важи и за молекуларната биологија и скелетите и заедничко објаснување ќе ти дадам.Ниеден протеин од кој се изградени живите организми НЕМОЖЕ да се формираат надвор од постоечки ЖИВИ ОРГАНИЗМИ,а протеините се главните елементи за живот на живите организми.Притоа,природните закони велат ,,Живото настанува само од живо'' и ,,Од ништо има само ништо''.Да бидам појасен.Протените се состаени од амино киселини кои се делат на т.н левораки и деснораки.Така,само протеините кои ГИ СОЗДЖАТ СИТЕ ЛЕВОРАКИ АМИНО КИСЕЛИНИ може да функционираат во живите организми бидејќи десните имаат различен облик т.е форма и неможе да се вклопат.Милер направил левораки и полу неразвиени десно раки што неможе да функционираат.
    -ЕВЕ ТИ ДОКАЗ КАКО ТОА ФУНКЦИОНИРА ВИЗУЕЛНО.Стисни на копчето во левиот долен агол(темно зелено) и ќе ти се пушти.Ова е страната http://www.johnkyrk.com/aminoacid.html

-Идеме понатаму.Ти за како ''доказ" ми ја прикажа онаа таблеа со волците и куќињата и тоа тебе ти е доказ.Тоа ти што ми го даде е еднакво на ова само место првиот горе волк да го ставам Анубис:
    Знаеш што е разликата меѓу моето и твоето? Ни твоето со кучињата има научни докази,нити моево(Анубис горе да е место волкот).И двете се претпоставки.

-Викаш има мал милион докази за Еволуцијата.Чекај да видиме што мисли Чарлс Дарвин,таткото на Еволуцијата во неговата книга ,,Потеклото на врстите''.Вака вика:
    ---,,It is extremely difficult to come to any conclusion in regard to the extent of the changes which have been thus definitely induced'',
    Потоа,бидејќи барем Дарвин бил искрен самиот со себе во една реченица вика: ,,With respect to horses, from reasons which I cannot here give, I am doubtfully inclined to believe, in opposition to several authors, that all the races belong to the same species
    ---Some of these facts do not show actual selection, but they show that the breeding of domestic animals was carefully attended to in ancient times, and is now attended to by the lowest savages.
    ---For I am well aware that scarcely a single point is discussed in this volume on which facts cannot be adduced,often apparently leading to conclusions directly opposite to those at which I have arrived.

ЗАКЛУЧОK: Твојот мал милион докази кои нигде ги нема во ,,Потеклото на врстите'' на Чарлс Дарвин се уствари НЕГОВИ ЛИЧНИ ПРЕТПОСТАВКИ ви кои НИ ОН САМИОТ НЕ Е СИГУРЕН,НЕМОЖЕ ДА ДАДЕ ДОКАЗИ И НА КРАЈОТ КАЖУА ДЕКА ФАКТИТЕ ДО КОИ БИ ДОШЛЕ УСТВАРИ ЌЕ БИДАТ СПРОТИВНИ НА ОНИЕ КОИ ОН ГИ ЗНАЕ...
    Ова ли е твојата ЕВОЛУЦИЈА??????????????? Ова е теоријата која уствари се потпира на ОВА Е ВАКА АМА НЕМАМ ПОЈМА ДАЛИ СУМ ВО ПРАВО,НЕ МЕ ПРАШУВАЈ КАКО ЗНАМ...

За линковите кои ми ги даде,влагам на првата страна во Evolution и вика ,,The system cannot find the file specified.'' Многу логично хахахахахахахахахахахахахахахахахаха :D:rofl::rofl::rofl::rofl:
    А другите линкови,дај ми ти конкретен доказ.Не планирам заради тебе цел ден да гледам твои документарци зошто тебе те мрзи да пишуваш и објаснуваш а се нафаќаш да дебатираш.Википедија не признавам зошто е слободна енциклопедија и јас можам таму да напишам дека човекот поттекнува од секс меѓу мравка и Т-Рекс.Јас ти пишувам конкретни референци не ти давам да гледаш предавања од некого.

За тие 10%.Што да ти кажам,дефинитивно имаш проблем со амнезија...
    Па може да претпосавам колкава е таа МАЛА ГРУПА.Вака познавајќи ја Библијата едно 600.000.. малу,не многу,во споредба колкав бил Египетскиот народ.Има логика.

Еве ти за тоа каде сум го ископал,слушај и гледај од 31:06 до 36:40 sek.

За Хамфрис ќе ми дадеш конкретен цитат.Повторам,заради твојата мрза не планирам да губам време.

Последна измена: 16 април 2016
  10. Bender Rodriguez

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    @HellAngel, а неее, нема да си играме така. Пред да одговорам на твоево неврзано бладање, пропратено со цитати од Библијата со џиновски фонтови, сакам прво да ми одговориш на прашањата кои ти ги поставив во претходното мислење. Мислам дека така е редот. :)

Инаку,

Сите линкови се функционални и се отвараат без проблем. Не ми кажувај дека не знаеш и линк како се отвара? :D

Зошто не пробаш? Еве, те повикувам истото ова што го пишуваш по форумов (за геологијата, еволуцијата и настанокот на универзумот) да го преведеш на англиски и да го напишеш на Википедија. Пробај, и види дали ќе го објават. Јас чекам. :)

Линкот што ти го дадов се однесува конкретно на тврдењата на Хамфрис - ако те мрзи да читаш или ако не го разбираш тоа што го пишува, така кажи, не барај други оправдувања. :D

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Toa e se vo red.Ti ne se trudish da ja ispituvash bozjata nauka za spasenie na dushata i za Boga tuku se trudish da go ispituvash bozjoto sozdanie.
    No tuka si kntradiktoren bidejki na kraj zavzemash ipak stav i velish poradi naukata za tebe Bog ne postoj.

I poboznite ne go sporat bozjoto sozdanie no tie spoznale edna pomudra nauka i zaradi nea se rasteretuvaat od site drugi nauki za da moze shto poveke i polesno da ja dobijat.Toa spaga vo tolkuvanje na prvoto blazenstvo.

Tuka bi dodal onie koi se obrnale da go ispituvaat bozjoto sozdanie mozat i da dojdat do golemi znaenja i novi spoznavanja.
    Megutoa onie koi se obrnale da se zanimavaat so naukata bozja isto taka doshle do golemo znaenje za Boga za koi prvite ne ni mozat da znaat bidejki taka i vo biblijata pishuva.

Da razgranicham ima nauka za bozjo sozdanie ima i pobozna nauka za Boga.
    Tuka ne si dovolno zapoznaen so pravoslavnoto uchenje i zatoa taka tvrdish.Pravoslavieto nemoze nikomu prisilno da mu nametnuva uchenje.A tuka shto diskutirame toa ne e prisilno tuku samo diskusija.Sigurno ne ti se zakaniv deka ke ti napravam neshto losho ako ne prifatish.Tokmu hristijanstvoto tvrdi deka na sekoj mu e daeno slobodno dali da zivee pobozno ili ne.
    Prisilnosta ja ima vo Islamot , pa i kaj nekoi fanatichni ateisti i mollim ti se razlikuvaj gi tie razliki.
    Jas od mnogu poodamna sum znam deka obichno chovekot e prirodno stvoren da se plashi od nepoznatoto.

Nema losho naukata da ja ispituvaat onie na koi toa im e rabota i da znaat.A shtom znaat taa ne im e mistika kako shto ti tvrdish tuku znaenje na koi se uverile deka nemozele nitu so taa nauka da dojdat do Bog nitu da go negiraat Bog.Kako shto i ti kazuvash taka?

Zatoa i ima mnogu svtiteli ushte od staro vreme koi pred da pochnat da se zanimavaat so bozjata nauka se zanimavale so zemnata mudrost.I otkrile edna pomudra nauka na koja i se posvetile.

No zoshto ne razmislish i obratno deka na choveshtvoto mu treba da ja demistificira bozjata nauka i da ja doblizi do obichniot chovek.

Tuka ne si vo pravo bidejki jas imam kniga koja ne negira taka tuku ubavo ja objasnuva naukata i hristijanstvoto.I ubavo ja povrzuva naukata so hristijanstvoto.

I ednite i drugite mozat da bidat nauchno obrazovani.Ama onie poboznite ipak se popametni bidejki ne samo shto doshle do vera.Tuku preku vera do znaenje za Bog.Za koj ti za toa znaenje mozebi nikogash nema da doznaesh.Ne znaenje za verata,ne znaenje samo od rechenici od biblijata tuku znaenje so ochi koi ke vidat,ushi koi ke slushnat i toa ushte vo ovoj svet.....

12. HellAngel

HellAngel Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2016
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    136
    Да знаеше зошто баш тебе ти пишувам со џиновски фонтови немаше 20 пати да ме прашуваш едно исто.Ама пошто немаме нели сите исти капацитети,мозочни,па ајде фино и лепо да кажам.

1.Како што виде од цитатот на Библијата,баш тие твоите 10% одредуваат што и како ќе биде во светот.Така било од секогаш(во феудализмот) така е и сега во демократијата(нео-феудализмот).Ако го имаш еден Бил Гејтс кој вели дека човештвото треба да се десеткува,еден Бжежински кој Православието го смета за најголема закана на Америка,еден СОРОС кој со неговото Отворено Опшество се бори за легализација на хомосекуалност,некоја си неморална слобода и другите,пак не ти е јасно зошто уште учиме дека човекот е мајмун? Па јас со трилиони богатство,можам во пола свет да направам да се учи дека човекот е од вонземјанин направен кој еволуирал пред 28.000 години.И да прикажам ''како изгледа таа еволуција''.Учи сине економија и бизнис политика.Таму е моќта...

2.Тоа со апчето е пример како функционира тоа за што ме цитираш.Јас ти дадов линк и ти кажав минутажа на која да гледаш.Ако ти боледуваш од амнезија па 5 пати ме прашуваш за истото.. твој здравствен проблем.Јас пратам книги а не пратам списанија па дури ни оние еколошки.Човекот има книга објавено за тоа,со куп објаснувања и докази.За списание не знам да ти кажам зошто ти реков не пратам списанија,зошто тие не се меродавни.Тоа ти е исто како да кажеме дека Курир и Телма се независни медиуми.Затоа не пратам а може и има.Затоа има книга и тоа е доволно(уште подобро).

3.Која теза да ја поткрепам со факти кога за се ти давам :D?

4.Еве ти ако не ми веруваш принт скрин за првиот линк,во делот нa Evolution.
    upload_2016-4-17_16-1-17.png

Немам апсолутно за што да лажам.Напротив мене ми одговара да се отвора за да ти го плеснем и тоа во лице :D

5.Кога ќе отидеш на факултет,прашај зошто не е дозволено да се користи Википедија.Вака малолетен уште,џабе да ти објаснувам.А како доказ што сам може да го провериш,види за сите Македонски револуционери на пример.Ако идеш на Македонски јазик пишува дека се Македонци,ако идеш на Буграски јазик пишува од прв до последен сите бугари.Ако идеш за Александар,ваму е грк,ваму Македонец,ваму Албанец... :D Тоа ти е твојата Википедија.Кој стигне пишува за секој и за се што сака.

6.Не не,ќе ми цитираш конкретен цитат ЗАТОА ШТО ТИ НЕМАШ ПОЈМА ТАМУ ШТО ПИШУВАМ.Јас за се ти цитирам конкретни цитати не ти давам домашни.

Е сеа вака стојат Бендер работите.Бидејќи јас се одговорив на ти што ми даде.Сега ти ќе ми одговараш мене.Додека не ги одговориш сите овие прашања,без линкови,видеа и не знам што туку конкретни докази и цитати НЕМОЈ ДА МИ РЕПЛИЦИРАШ.Затоа што ако си ти слабовиден,амнезичен или едноставно КУКАВИЦА човек кој се нафатил да мери знаење за кое нити е запознаен нити има познавања,ТОА НЕ Е МОЈА КРИВИЦА.Еве што треба да одговориш:

1.Дали Милер успеал да создаде живот во лабараториски услови? ДА или НЕ.
    2.Дали амино киселините кои се основни компоненти на живите организми, може да живеат во океан? ДА или НЕ.
    3.Ако не,тогаш како можел живото да се развие во океани и мориња?
    4.Дали на протеините им треба жив организам или може и во мртва материја да се развијат?
    5.Дали тлото(дното) на океаните е дебело(ако е стара милијарди земјата) или е тенко(неколку илјади години)?
    6.Ако постои Еволуција,зошто Дарвин не ја нашол "'Алката која недостига''?Ни он ни било кој друг.
    7.Ако живнотните не еволуирале туку мутирале,зошто денеска имаме крави со по 10 копита,со две глави а не нормални? Т.е зошто мутацијата не ја развива правилно ДНКта него абнормално?
    8.Каде се преодните фосилни остатоци на медузите,школките и другите мали организми во Еволуција? Зошто никогаш не се најдени?
    9.Зошто воопшто за ниеден жив организам не е најден нитен преоден предходник???????????? Нели милиони години сите еволуирале,зошто баш за ниеден не е најдено????
    10.Јас вака ја разбирам глупоста наречена Еволуција.Велосипедот еволуирал во мотор,моторот во Фиќо,фиќото во автобус.Сеа ова е глупост така? Ама ако прашаш некој механичар,ќе ти рече иди на отпад и ќе најдеш преодна форма на велосипед во автобус.ЗОШТО ВО ПРИРОДАТА НЕ Е НАЈДЕНА ПРЕОДНА ФОРМА НА НИЕДЕН ЖИВ ОРГАНИЗАМ? Исто прашање само со пример.
    11.Кој е тој закон во генетиката кој кажува дека од риба може да се формира човек без разлика на периодот? Или црвот во риба кога ги немаат истите животни функции. Еве напиши ми го и кажи ми кој го открил тој закон.
    12.Зошто самиот Дарвин признава во неговата книга ,,Потекло на видовите'' дека нема докази за тоа што го збори? Еве ти ги цитатите пак:
    ,,With respect to horses, from reasons which I cannot here give, I am doubtfully inclined to believe, in opposition to several authors, that all the races belong to the same species
    ---Some of these facts do not show actual selection, but they show that the breeding of domestic animals was carefully attended to in ancient times, and is now attended to by the lowest savages.
    ---For I am well aware that scarcely a single point is discussed in this volume on which facts cannot be adduced,often apparently leading to conclusions directly opposite to those at which I have arrived.

13.Вториот закон на Термодинамиката вели дека ентропијата(мерката за хаосот) расте а потенцијалните а потенцијалната енергија со која се врши некоја работа се намалува.Според ова,КАКО Е МОЖНО УНИВЕРЗУМОТ ПОСЛЕ МИЛИЈАРДИ ГОДИНИ СПОРЕД ОВОЈ ЗАКОН ДА НЕ ДОЖИВЕАЛ ТОПЛОТНА СМРТ?
    14.Според овој закон,како е можно сонцето уште да свети?
    15.Дали законот на биологијата гласи ,,Од живо настанува само живо'' и ,,Од ништо само ништо''?(Биогенезата) И ДАЛИ Е ОВА НАУЧНО ДОКАЖАНО.Да или НЕ.

Еве ти ги прашањата.Ако не планираш да ги одговориш сите,конкретно со докази и цитати а не со видеа и огромни страни НЕ МИ РЕПЛИЦИРАЈ.Како за тоа со староста на кометите па на крај испадна дека самите научници признаваат дека се и грешка и неможе да биде веродостојно тоа што го зборат туку само претпоставуваат.Повторувам,ти не ги знаеш фундаменталните основни закони на физиката,хемијата,палентологијата,геологијата и генетиката а ми оправаш моабети ОВОЈ РЕКОЛ ТАКА.Или како што кажав РЕКЛА КАЗАЛА ти се тезите.Додека не ги одговориш овие прашања по ред не планирам тебе да те описменувам зошто гледам дека ти си атеист од што е модерно(демек леее треба да паднеме на земја од чудење) а не од научни факти.Немам намера да се расправам со тебе ако ти имаш АМНЕЗИЈА(многу слабо памтење или никакво) или затоа што си бегал во школо од часовите по физика,хемија и биологија.Ти за се што праша,јас за се ти дадов конкретен доказ.НА ТЕБЕ Е РЕДОТ,ПОВЕЛИ,15 ПРАШАЊА ТЕ ЧЕКААТ.

И да,бидејќи рече сакаш линкови да се описменуваш,би ти го перпорачал Ентони Флу,вашиов екс-најголем атеист а еве ти и други(дел само):

http://101proofsforgod.blogspot.mk/

Последна измена: 17 април 2016
  13. Bender Rodriguez

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Воопшто не, бидејќи како што реков, научните откритија може на некој да му бидат поттик за верба во Бог, а на некој за сосема спротивното. За некого фактот што не знаеме како дошло до BIg Bang е нешто што е во полза на на тезата дека настанокот на универзумот бил инициран од Бог, за некој друг, фактот што го знаеме развојот на универзумот од 300000-тата година по Big Bang-от, и што истиот е објаснет, без никаква потреба од интервенција на Бог, е нешто во полза на фактот дека Бог најверојатно и не постои. Се зависи од начинот на размислување и толкување на научните факти. :)

Јас не ни реков дека ова се однесува на православието, туку на религијата генерално. Всушност, се слагам дека во моментов најистакнатата религија сопственото присилно наметнување е исламот, но и католицизмот не заостанува многу, особено во африканските земји, со исклучок на насилниот аспект, кој го има во фундаменталистичкиот ислам.

Мислам дека Божјата „наука“ (теологијата, светите текстови) се во голем дел демистифицирани. Една од поголемите придобивки на православието е тоа што литургиите и светите книги се преведени на јазикот кој се зборува во дадена држава - што не е баш пример со католицизмот, кој сеуште инсистира на латинскиот, или исламот, кој упорно се држи до арапскиот. Доближувањето на верата до обичниот човек, и давањето на можноста и самиот да се запознае со светите книги и проповеди на сопствената религија се клучи за секој верник - во спротивно, веруваат во нешто што ни самите не го разбираат.

Јас не реков дека не може науката и религијата да егзистираат една покрај друга - напротив. Но, имаш примери, и на оваа тема, на луѓе кои ја негираат вистинската старост на Земјата, затоа што мислат дека Библијата тврди дека истата е 6000 години стара (што, инаку, не е ни вистина), кои ја негираат еволуцијата, зашто мислат дека е во спротивност со христијанството (а не е, многумина христијани ја имаат прифатено), што сеуште мислат дека земјотресите, поплавите и вулканските ерупции се Божја казна - а не се.

Моето мислење се однесуваше пред се на таквите луѓе - кои науката ја чувствуваат како директен напад врз своите верувања и сметаат дека се принудени да одберат помеѓу верата и науката - а воопшто не мора да биде така.

Не знам за кои побожни мислиш - сите верници на светов, или само онаа група на која ти припаѓаш (православни христијани) е попаметна? :)

Како што можеш да видиш, православните не зафаќаат ни 4% од вкупниот број на верници во светов. Како баш тие се најпаметните? Зошто сите други религии грешат?

И нешто што отсекогаш ми било интересно - зошто речиси сите луѓе, без исклучок, се пронаоѓаат баш во религијата на нивното семејство или општество? Зошто ти не си се пронашол во хиндуизмот на пример? Или зошто некој будист од Тибет не се пронашол во православието?

Затоа што ти не си ни чул за хидуизмот кога си бил мал; напротив, си бил задоен со православието уште од дете. Истото важи и за будистот од Тибет. :)

Наметнувањето на супериорноста на сопствената религија во однос на сите други отсекогаш ми била една од најпарадоксалните и најглупави работи кои речиси секој верник, без исклучок, ги прави. Да веруваш во сопствената религија, без да ги потценуваш сите останати, е навистина права реткост кај било кој верник.

На Lella и LollySky им се допаѓа ова.
  14. Bender Rodriguez

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    @HellAngel, доста работи си напишал, признавам, ама пак нема одговори на моите прашања. :D

Чисто да те потсетам кои беа, пошто гледам дека намерно или случајно се губиш од поентата и залутуваш во сопствените размислувања и пишувања.

Сакам вистинско објаснување за ова, а не цитат од Библијата наместо објаснување. Објасни, зошто со светот на кој 90% од луѓето се верници, владеат атеистите и се учи „атеистичката“ наука.

А инаку, огромен број од тие откритија кои ти и ги припишуваш на „атеистичката“ наука се направени баш од страна на христијани. :)

Сеуште чекам да видам во кое релевантно научно списание или учебник е објавено ова.

А инаку, ова
    објаснува навистина многу работи околу твоите огромни дупки во знаењето. Научно списание не било меродавно, машала, машала... Што уште нема да чујам од тебе. :D

И за ова сеуште чекам - линкови и рефененци до релевантни извори за тоа како универзумот е во спротивност со термодинамиката. Се расфрлаш со термини - ентропија, термичка смрт - ама време да и да ги презентираш изворите на ова свое „знаење“.

А да, да не го заборавам и ова:
    Јас тебе не ти ставив линкови до текстови на Википедија на македонски или на бугарски, туку на англиски.

И сеуште стојам позади тоа - преведи ги небулозиве што ги пишуваш претходниве неколку страни на англиски и пробај, стави ги на Википедија, а после постави во темава линк. Јас сеуште чекам. :D

Значи, си пишувал, ама џабе си пишувал - пак нема одговор на ниедно мое прашање. Еве, ти ги постирав пак, пошто гледам дека се губиш додека пишуваш и луташ во сопствениот текст - води се според прашањава и не мора ништо надвор од нив да напишеш. Само дај ми одоговор на нив - со линкови и референци, тоа е се.

А после тоа јас радо ќе ти одговорам на твоите 15 прашања, едно по едно. :)

15. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Ako gledash od toj aspekt bez da se navleguva vo uchenjeto,togash zoshto barash i naukata da se demistificira koga i taa ja ima na eden kup jazici pa duri od mali deca ne dojat po uchilishta?Jas duri bi kazal narodot vo MK poveke znae za naukite od site oblasti otkolku za religijata na koja pripaga.Bidejki ushte od 7 god. pochnuvaat na uchilishta da uchat.

Znachi ti barash naukata malku da se preispita ,nauchi,da se navleze vo nea taka?Toa ti vikam i jas.Shto ako ja ima religijata prevedeno i na makedonski koga mnozinstvoto ne si ja znaat sopstvenata vera?Tie gi smetash za hristijani?

Ne tie ne se tuku onie koi redovno odat vo crkva i se vocrkoveni.Onie koi gi imaat molitvite sekoj den,onie koi si gi pazat postite,tie se hristijani.

Za tebe shto bi rekol vo koj pripagash vo onie shto samo na internet prochitale za biblijata i mislat se znaat?Ili onie koi ja kupile i na race ja chitale ne se uverile od prva pa batalie i mislat deka mnogu znaat?

Ako smetash deka si ja znaesh sopstvenata religija objasni mi go znachenjeto barem na edna rechenica: "А Исус му рече: „Лисиците имаат легла и птиците небески – гнезда; а Синот Човечки нема каде глава да потслони.”
    Ova vazi i za @EvAngelos .

Zoshto zaedno so edno prashanje dvajca prashuvam znaesh li?Bidejki i dvajcata smetate deka dovolno e sekoj sam da si ja prochita samo biblijata i se ke znae.Mozebi gresham za tebe.Mozebi si zapoznaen i so uchenjata na svetite otci.
    Povelete so odgovor!
    Samo na pravoslavni hristijani bidejki i po uchenje i po chuda se dokazala pred mene.
    Sum gi pobival site drugi so uchenjata i sum im baral da pokazat kade im se chudata vo hramovite kade shto i Hristos neli vika.I vie ke pravite chuda.Samo vo pravoslavieto ima chuda,duri i vo Erusalim samo od pravoslaven patrijarh se pojavuva svetiot ogan.Se obidele i drugi ama bez uspeh.Vo pravoslavie imash sekoja godina chuda.
    Toa vazi i za muslimani kade vikaat deka biblijata bila menjavana so tek na vreme pa moral da se pojavi kuranot.A koga ke im gi pokazesh svitocite od kumran koi poteknuvaat pred Hrista i se neizmeneti so nashata kniga za Isaija vo biblijata nemaat odgovor.Usvari imaat odgovor da mi citiraat shto ke im tekne od kuranot.Poveli zemi ja biblijata vo race otvori Isaija i pravi sporedbi kolku e smeneta. http://dss.collections.imj.org.il/isaiah
    Toa vazi i za tebe ? Bidejki od mal si zadoen so nauka po uchilishta.Gledash takva teza ne drzi voda za da dokazuva vistinitost na ona na shto si uveren.Iako tochno e deka od mal kako ke te nauchat posle teshko chovek se menjava iako ima shto i se menjavaat.

Ama tebe ne ti e poznato deka za hristijanstvoto nemozesh i nesmeesh taka da kazesh.Bidejki hristijanstvoto poteknuva od evreite.Tie go otfrlaat i pochnuva da se shiri so golem brzina megu drugite narodi.Treba da minat 70 godini za da bidat kazneti evreite za neverieto za otposle da pochnat da prifakaat.

Otkako se pojavija razni eresi pa i muslimanstvoto toa sega e teshko da odish vo muslimanska zemja so iskriveno uchenje za biblijata da gi ubeduvash.

Takva bila bozjata volja pa fala mu na Boga shto sum se rodil vo drzava kade ima pravoslavie.

16. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.021
    Допаѓања:
    52.031
    Науката е универзална и иста секаде. Не зависи од местото кај што си роден или религиозните убедувања на родителите, за разлика од религијата. Многу ретко се случува роден православен христијанин на пример, да одлучи дека всушност се пронаоѓа во будизам.

На BoneMachine, Lella, Tan4ence и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Ako mislish na nominalnite vernici obichno tochno kade se rodile i taa religija im pripaga.I toa e taka kaj site religii vo site zemji.

No ako zborime za vernici koi navleguvaat vo uchenjeto tie se mnogu malku.I tie ne podlezat na toa.Tuku ispituvaat i se opredeluvaat.

Jas imam rodnina koja ima izbereno edna od tie istochni religii.No za zal taa ispituvala istochna religija,a nema dovolni poznavanja za hristijanstvotot,nitu pak za islamot.

Eve i jas primer ne sum po avtomatizam vernik tuku ispituvam i dokolku nashata religija vo MK koja sega smetam deka iako ja smetaat deka prebiva vo shizma nema shteta za obichnite vernici,.Posle Vselenskiot Sobor koj ke se sluchi skoro ako ne go prifati vselenskiot sobor i ednata soborna i apostolska crkva se izjasni za MPC togash jas.....ke razmisluvam mnogu dobro shto pravam. :) Dali i ponataka ne bi imalo shteta za obichnite vernici ili ne.Da se nadevame deka ke bide vo polza za MK.

18. Bender Rodriguez

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Точно е дека науката се учи во училиштата, но исто така е точно дека и покрај тоа повеќето луѓе се научно неписмени. Огромен број на високообразовани граѓани не знаат елементарни работи, како изедначување хемиски равенки и најпрости математички операции. Еволуцијата се учи уште во основните училишта, но сепак 90% од луѓето мислат дека таа кажува дека сме настанале од мајмуни – што е само еден од доказите за тоа колку се всушност мали научните познавања на луѓето, и кај нас, и во светот.

За некои посложени работи како Big Bang, настанувањето и староста на Земјата, итн. и да не зборувам.

Јас мислам дека тоа е еден од основните критериуми за доближувањето на религијата до народот. Нашите неписмени прабаби и прадедовци морале да се потпираат на усни семејни преданија во однос на христијанството и евентуално, да му веруваат на збор на селскиот поп дека тоа што го кажува навистина е така и го има во Библијата.

Денес, секој може да ја прочита Библијата и во целост да ја спознае неа и пораката на христијанството, што мислам дека е огромна придобивка и е одлично за секој верник. Се сложувам дека најголем дел од нашите верници имаат мали познавања за христијанството, но барем тоа не се должи на фактот што Библијата не е преведена на македонски. Така да, причината најверојатно е незанитересираност, но не и оневозможеност.

Што се однесува до тоа кој е вистински христијанин, а кој не е – не би можел да кажам. За мене секој кој самиот се декларира како христијанин е христијанин. А колку се придржува кон учењето на христијанството, тоа е друга работа.

Се сложувам дека најголем дел од верниците не ги живеат сопствените животи во согласност со Христовото учење и Библијата, но истото би го рекол и за повеќето свештени лица.

Јас Библијата ја имам дома и ја имам прочитано, па така претпоставувам дека сум од оние кои ја прочитале и не се увериле, иако никогаш не сум тврдел дека многу знам.

Не би рекол дека христијанството е моја релгија, со оглед на тоа што не сум религиозен, ама за една реченица извадена од контекст е тешко да се определи значењето. Во контекст на делот од Матеј и/или Лука од кој е изваден, би рекол дека овој цитат се однесува на тоа дека да се биде Исусов следбеник не е одлука која треба да се донесе лекомислено и дека патот на кој ќе те однесе таквата одлука не е воопшто лесен; само оној кој ќе го издржи до крај, ќе дојде до спасение.

Инаку, еве, јас ќе ти кажам дека не сум запознаен со учењата на светите отци – барем не на православните. Ги имам читано Аквински, Августин и Анселмо и, иако е неоспорно дека се работело за многу интелигентни луѓе, јас не сум од оние што сметаат дека за појаснување на религијата ни се потребни дополнителни толкувања од свештени лица.

Учењето на христијанството е запишано во Библијата, и според мене, навредливо е да се мисли дека возрасен, разумен и интелигентен човек не може самиот да сфати што сака да каже Библијата, туку му е потребна помош од страна на свешетени лица за да дојде до нејзиното вистинско значење.

Всушност, тоа е еден од најголемите проблеми со религијата и светите книги, според мене – фактот што истите можат да се толкуваат на повеќе различни начини. А уште поголем проблем е што (во случајот на христијанството, конкретно) и самите христијани не можат меѓу себе да се сложат кое толкување е точно – некои ја толкуваат Библијата и велат дека светот е стар 6000 години, други пак, велат дека ова не е точно; во минатото, Библијата се толкувала во полза на ропството и супериорноста на белата раса, денес за среќа, не е така, итн.

Баш истите тие свештени лица – толкувачи на религијата, се виновни за бомбашите-самоубијци, кои веруваат дека се маченици и дека во рајот ги чекаат, ни помалку, ни повеќе, 72 девици – нешто што го тврдат исламистичките фундаменталисти, толкувачи на Куранот.

Ако за ова направиме паралела помеѓу религијата и науката, разликата е јасна. Питагорината теорема, се учи во истиот облик од Еуклидовото дело „Елементи“ (3 век п.н.е.) до денес – и во сите учебници по математика е во истиот облик. За разлика од различните толкувања за Библијата кои можеме да ги добиеме од различни свештени лица, ако за Питагорината теорема прашаме било кој професор по математика во светот, за неа ќе ја добиеме истата дефиниција и објаснување.

Секоја религија (или христијанска деноминација) верува во чуда; чудата се неизоставен дел од верувањата во секоја религија. А тука се поставува и прашањето што всушност е чудо? Дали ако со свои очи си посведочил на нешто што не можеш да си го објасниш, тоа по автоматизам значи дека се работи за чудо?

Јас лично со свои очи сум сведочел на магионичарски трикови кои не сум можел да си ги објаснам, па сепак не сум заклучил дека се работи за чудо, и дека магионичарот е чудотворец.

Се слагам за наодите од т.н. свитоци од Мртвото море, но сигурно знаеш како настанал Новиот завет – со прифаќање на едни, а отфрлање на други евангелија. Што е со т.н. гностички евангелија, кои не успеале да станат канонизирани текстови во Новиот завет?

Смешно е да се прави паралела помеѓу „задоеност“ со наука и задоеност со религија. Впрочем, со наука сме сите поеднакво задоени, така? – што не значи дека сите сме станале атеисти. Науката е иста за сите, без разлика на која религија припаѓаат, а религијата не е - разликата е лесно воочлива.

Мојата теза и те како држи вода, токму поради фактот што 99% од верниците се „пронаоѓаат“ токму во онаа религија со која биле задоени од најмала возраст. Дали се работи за номинални верници или верници кои се длабоко навлезени во сопствената религија, во тоа не навлегувам. Но, факт е дека 99% од луѓето се идентификуваат со религијата на сопствените родители, без разлика која е таа.

На Lella му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    @Bender Rodriguez mene ne me interesira za drugite religii ama koga diskutirash so pravoslaven hristijanin treba da mu go znaesh uchenjeto za da mu go sporish.Ti sam si potvrdi deka ne znaesh da ja protolkuvash rechenicata od biblijata i ne i go znaesh znachenjeto.A i toa znachenje shto go dade ne e taka.I sega shto ima ponataka da diskutirame za religijata koga ne ja znaesh?Navistina me chudish kako moze da mi dokazuvash za pravoslavnoto hristijanstvo kolku ne bilo tochno navleguvajki vo negovoto uchenje i tolkuvanje i davaje primeri od rechenici od biblijata koga ne go znaesh.
    I sega kako da ti objasnuvam i za gnostichkite evangelija koga ne ti e poznato nishto za pravoslavie(na koe ti prizna)shto pravele prvite hristijani.Eve drugo prashanje kade gi izvrshuvale prvite liturgii prvite hristijani?Kolku pati vo nedelata se prichestuvale?....Ke treba celi esei da ti pishuvam i da se izmoram pishuvajki za da te ubedam i pak rezultatot nikakov kaj tebe.

Koga zboruvash za nauka namerno vadejki primer so pitagorinata teorema i biblijata.Ne meshaj babi i zabi.Ako prashash bilo koj pravoslaven za biblijata sekoj istototo ke ti go kaze.A za naukata ima sprotivstavenosti i edni sprema drugi kako shto e i so evolucijata ,site nauchnici ne se slozuvaat.Za drugite koi neznaat kako ti shto neznaesh mozesh se i seshto da si kazuvash.

Za ona so toa kade se rodile tamu steknale vera.Ne sum teolog do tolku da navleguvam ama mozam da ti kazam onie koi se sveti ragaat sveti deca.Onie koi se greshni i decata im se greshni (vo biblijata se veli mislam duri do tretoto koleno ima prokletstvo).Taka da od tuka moze da go izvlechime zakluchokot deka kaj pravoslavnite narodi i decata im se posvetuvaat na Boga .A kaj drugoverci grevot im se nasleduva.

На HellAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  20. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    А јас да ве потсетам дека сте на тема за атеизам? Значи никој не дошол на тема за православие обидувајќи се да спори било што или продава некакви тези.

На Lella, Bender Rodriguez и crimson им се допаѓа ова.