Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Причини да се биде атеист

Дискусија во 'Религија' започната од Alchemist, 17 јули 2010.

1. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    @LegallyBlonde13

8-|8-|8-|
    Еве јас го прочитав и мислам дека ако до сега не носев од сега ќе морам да почнам да носам наочари затоа што ме смори твојот огромен текст, очи ме заболеа, а од друга страна и мозокот ми го измори овој текст полн со небулози и нелогичности.

Тука докази за постоење на бог нема, само филозофско општење е овој твој пост, и секако, барем за мене еден тон глупости .

Викаш:

1. ‘‘Ако пак, гревот не постои, тогаш човекот може да прави сè што сака и што не е спротивно со државните закони. Токму ова е психолошката суштина на атеизмот, кој го ослободува човекот од сите должности спрема Бога и Неговите заповеди.‘‘

- И СЕГА ШТО, КОЈА Е ПОЕНТАТА? Државните закони затоа постојат, за да го одржат моралот во општеството, важат за сите без разлика на личните убедувања.

2. ‘‘Но, гревот отсекогаш постоел, а човекот денес се наоѓа на степен и на омраза спрема Бога, што докажува дека тој не е баш рамнодушен кон Него, бидејќи никој не може да мрази нешто што не постои.‘‘

- КОЈ Е ТОЈ АТЕИСТ ШТО МРАЗИ НЕШТО ЗА КОЕ НЕ ВЕРУВА ДЕКА Е РЕАЛНО, зошто да ти го мразам замисленото пријателче, јас во такво нешто не верувам и ич не ме заболе што ти мислиш дека постои некаков си ‘‘бог‘‘. На одредени луѓе (атеисти) веќе им е преку глава од вашите проповедања за религија и религиски морал, од празници на кои се чувствуваат непријатно поради тоа што се малцинство и никој не ги сфаќа сериозно, а највеќе од вашето наметнување на глупите прикаски за ‘‘госпо‘‘

3. ‘‘Никој не може да каже дека е вистински атеист, туку е антитеист, па токму затоа атеизмот на некој начин е одмазда насочена против Бога.‘‘

- Тоа ти мисли си дека е така, кога тебе некој ти докажува со факти дека тоа во кое што веруваш е смешно и нереално, ТИ го гледаш како одмазда, но атеистот баш го заболе, само му пречиш со твоите наметнувачки проповедања и не може а да не ти плесне некој факт, сфаќаш?

4. ‘‘А зошто Го мразат Бога? Го мразат не само поради тоа што нивните дела се дела на темнината, туку и затоа што Го сметаат за опасност, за свој непријател, за судија, прогонител.‘‘

- 8-|:rofl::rofl::rofl: за каква омраза збориш ти, мислам стварно... :lol::tmi::rofl:

5. ‘‘Ѓаволот успеал да го убеди човештвото во тоа дека Бог не нé сака, т. е. дека Он само Себеси се сака, или дека ги сака само оние кои се однесуваат онака, како што Он сака да се однесуваат. Тие го изгубиле чувството дека Он е семоќен лекар и на душите и на телата, бидејќи Он затоа и се овоплоти, за да го спаси човекот од инфицираноста со гревот и смртта и притоа на човекот – како слободно битие, му остава потполно слободно да одлучува за тоа дали ќе живее со Него или не.‘‘

- Јас никогаш не сум имала чувство дека вашиот замислен пријател е семоќен лекар, едноставно, затоа што не верувм во тие приказни за негово постоење, И затоа што кога тој би бил реален, тогаш тој би требало да се смета за наголемото зло на светот, ги убива и мачи најдобрите, најмилите битија на земјата, децата, со болести, глад, сиромаштија...

6. ‘‘Атеистите велат дека човекот треба да го избегнува не само она што државните закони го забрануваат, туку и она што го понижува неговото моралното достоинството.‘‘

- Не те разбирам сериозно, и? (facepalm)

7. ‘‘Денес, човекот е оној кој одредува што е морално и што е во согласност со неговата сопствена природа, со неговата личност.‘‘

- А порано кој одредувал, некое друго суштество, или што? Девојко ти се читаш ли што пишуваш?

8. ‘‘Или со што атеизмот може да ги воодушеви луѓето да се придржуваат до моралните должности, кои и самите не ги признаваат или не им годат?‘‘

- Постојат закони и правила, општествени уредувања, кои важат за сите, аман веќе со таа вашата книгичка, божем без неа ништо, све наопаку би било, ТУКУ, ВИ ТРЕБААТ ПОВЕЌЕ КНИГИЧКИ ВО ЖИВОТОТ, ова сериозно ти кажувам.

9. ‘‘Религијата распламтува во човечкото срце љубов спрема Бога и со тоа му дава на човекот еден мотив, кој е далеку повозвишен и поефикасен од чувството на должност.‘‘

- :rofl::hai::*

10. ‘‘Најпосле, вистина е дека не се сите атеисти лоши луѓе, ниту пак сите религиозни луѓе се светители. Постојат и чесни атеисти.‘‘

- :yawn:

11. ‘‘Што се однесува до религиозните, тие знаат дека сите луѓе се грешни и „ако кажеме дека немаме грев, се лажеме сами себе, и вистината не е во нас“ (1 Јован 1.)‘‘

- Секој да си збори во свое име, јас не сум грешна, ти ако си, тоа е твој личен проблем. :inlove:

12. ‘‘Христијанинот знае дека води борба против гревот и дека Бог е Оној, Кој му помага во таа борба, онот знае да ја приклони својата глава пред својот Спасител, и Утешител, и Учител во добродетелта. Христијанинот знае да ја положи надежта во Оној, Кој никогаш не би му ја затворил вратата и Кој всушност стои пред вратата на човековото срце, чекајќи да Му се отвори. Неговата моралност е плод на верата во Бога, а гревот е плод на онаа гревољубивост, која почива во природата на секој човек и која војува против Божјиот закон во човечкиот ум.‘‘

- :yawn:

13.
    МОУСТ ИМПОРТАНТ МЕСИЏ :rofl: ‘‘моралноста на еден атеист не е ниту во најмала мера плод на неговиот атеизам, односно на неговото неверување во Бога, бидејќи денес неретко ќе слушнеме: „Јас не верувам во Бога, а сепак правам добри дела“. Неговата моралност е плод на нешто сосема друго, на некои други причини и услови. Тука, пред сè, доаѓаат оние природни елементи на доброто, кои во извесна мера постојат кај секој човек, потоа воспитанието од детството, па и влијанието на другите луѓе врз него. Понекогаш тоа може да биде и страв од некаква дисциплинска казна, ако притоа му е важно да биде коректен член на институцијата во која членува и која му одредува како да се однесува.‘‘

- Каква врска има едно со друго, од прееска проповедаш дека моралот и религијата одат заедно, па се сопнуваш (демек имало и атеисти добри вакви, такви), па пак стануваш, ова е мешање баби и жаби, човек со морални вредности е човек со морални вредности, човек без морални вредности е човек без морални вредности, е толку е едноставно, и нема никаква врска со религијата тоа.

Каков плод, каков атеизам, прочитај дефиниција за атеизам ти се молам, атеизмот не е филозофија туку поим, не е наука, АТЕИЗАМ Е НЕВЕРУВАЊЕ ВО БОЖЕСТВА И БОГОВИ, ТОЧКА. ШТО У ПРЕВОД ЗНАЧИ, НЕ СЕ ЗАМАРАМ !!!

14. ‘‘Како и да е, во областа на моралната активност, човекот не подлежи на никаква механичка потреба, а и доколку врши грев, повторно никој не го принудува, туку самиот по својата слободна волја се решава на тоа. Човекот секогаш се наоѓа пред својот слободен избор, за кој атеистите велат дека штом ќе се изврши, тој веќе не е слободен. Но, дали е тоа така? И дали можеме да направиме разлика помеѓу послушноста кон Бога и послушноста кон човекот? Ако човекот избрал некој принцип, на кој како роб му се потчинува и кој го прогласува за авторитет, тогаш слободата е избор, кој неа ја ограничува и на крајот сосема ја укинува. Вака атеистот Го доживува Бога како непријател на својата слобода. Но христијанинот, избирајќи да живее со Него и по Неговата волја, се ослободува од гревот кој го држел окован и на кој му бил роб. Тој избира да живее во душевен мир, со чиста совест, со Вистината која вистински го ослободува, со дарот на евангелската љубов која е неспоредливо поубава од омразата.

Практичниот атеизам всушност се јавува како бунт против Бога и причините за неговата појава се различни. Понекогаш тоа е потсвесна желба, потхранета од човечката вродена склоност кон гревот, стремеж човекот да се ослободи од моралното туторство и „попување“, кое религијата му го наметнува. Но, атеизмот, колку и да е морално богат, го гуши човекот и го води во чист песимизам.‘‘

- ДОСТА Е ТРЕСКАЊЕ ГЛУПОСТИ, аман со тие ваши гревови, у таа ваша книгичка грев е да прднеш, кааква склоност кон гревови, какви глупости тропате, ми се лоши веќе.

Атеизмот го гушел човекот и го водел кон чист песимизам???? Сериозна си? Абе да не сум ја грешка, да не случајно отворија на некој факултет ‘‘Катедра за Атеизам‘‘ па ти дипломираше таму. од каде до вакви глупави заклучоци доаѓаш? :?:

15. ‘‘Светот ваков каков што е, без Бога, без религиски идеали и вредности, не може на човекот, кој е склон кон размислување, да му обезбеди доволно радост и среќа. Среќата и радоста, кои се обременети од минливоста и превртливоста, не значат никакво блаженство. А светот без Бога е баш таков.‘‘

- Ти не си јас, и не можеш вакви заклучоци да носиш, (facepalm)(facepalm)(facepalm)

16. ‘‘Кога – тогаш атеистот, колку и да не сака, ќе почне да верува, всушност тој веќе и верува со самото тоа што спрема Бога се однесува како спрема конкретно противничко Битие, а не како кон нешто непостоечко.

Значи дојдовме до заклучокот дека Бог постои. Како ако не, можеш да мразиш нешто што според тебе не постои?

- И така ти дојде до заклучок дека постои ‘‘бог‘‘, којзнае колку си полна со себе мислејќи дека докажа постоење на ‘‘бог‘‘ ;(:rofl:

И ТЕ МОЛАМ ПОКРАТКИ ПОРАКИ ПИШУВАЈ, НЕМА КНИГА ДА ИЗДАДЕМЕ, САМО МУАБЕТ СИ ПРАВИМЕ!

Последна измена: 20 јули 2017
    На Црна Ружа и Dim40 им се допаѓа ова.
  2. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.326
    Допаѓања:
    29.120
    Мислам дека треба да седнеш и да ја разграничиш разликата помеѓу неверување и тоа да не сакаш да веруваш. Јас те сфаќам што сакаш да кажеш низ постовите, и јас сум атеист, во ред е да си исфрустриран од негативното влијание на религијата кон општеството. Но не можеш да мразиш сѐ поврзано со неа и да ја напаѓаш во секоја прилика Помири се дека религиите постојат, дека Бог, осносно замислена омнипотентна фигура секогаш ќе имa, па дури и да нема, вербата не можеш да ја искорениш од луѓето. Ти не веруваш, тие веруваат. Колку побрзо се помириш со тоа - толку подобро за тебе. Верувам дека сите во еден период сме превртувале очи кога ќе се спомне Господ :D, и јас така правев, ама сега апсолутно не ми пречи, дури и една од омилените серии ми се заснова токму на христијанство од креационистички аспект, сосе Бог, ѓавол, души, ангели, апокалипси, јавачи итн.
    Зборот ми е, кога веќе се интересираш за религиски прашања, најди начин сѐ поврзано со религијата да ти биде интересно и да се мотивираш да ја истражуваш понатаму. А тоа нема да го постигнеш, ако вака гневно ѝ приоѓаш.

Замисли секојдневно окружување, обични луѓе си седат и некој постојатно не го вади Бог од уста. Има такви луѓе, знаеме нели, ептен се екстра, во сѐ гледаат потенцијална прилика да преобратат некој и да им го „покажат патот“. Затоа размисли дали ти сакаш да бидеш еден од нив. Trust me, nobody likes them. :D Затоа, најди начин да бидеш атеист, и да ги објаснуваш своите причини а притоа да не звучи како да си Јеховин сведок на врата.

Што не значи дека не смееш да пишуваш низ темиве и да дискутираш со верници, напротив, те поттикнувам да продолжиш да ги разбрануваш контроверзните прашања.

@LegallyBlonde13
    Зборуваш за гревот. Гревот е прекршување некое морално правило. Самата кажа дека и атеистите имаат чувство за добро и лошо, како и секој друг човек, а со тоа и морални правила. Што значи дека и атеистите имаат гревови, поточно, чувство за гревови. Единствените кои немаат чувство за грешка (грев), се оние кои немаат чувство за правило. А за правила не ти е потребна религија, како што кажа.
    Бог не е единствениот кој ни суди (би ни судел, да не речете дека и јас верувам), а и не треба да биде. Како што кажа, покрај вредностите кои Бог ни ги зацртува, ги имаме и нашите вредности, нашите погледи за добро и лошо, и кога грешиме, грешиме најпрво пред нас самите, а не пред Бог. Судот што самите ќе си го дадеме е пострашен од оној на Бог. Па, ако атеистите се плашеа од судот на Бог, немаше да бидеме атеисти, ќе продолжевме да веруваме и да не грешиме за да не бидеме казнети, како што прават многумина.

Велиш дека религијата му го исолнува срцето на човека со љубов и го поттикнува да биде добар. Не, тоа е само sugar-coated варијанта. Она што го поттикнува верникот да биде добар е фактот што нема да биде казнет. Не е пријатно да се слушне, но така е. Колку луѓе ќе беа добри ако добиваа казна за тоа? Не велам дека принципов е многу лош, не, одличен е за контрола на масата. Но ќе беше подобро да се плашевме од сопствената совест повеќе отколку од пеколот.

Секако дека моралноста не е плод на атеизмот, како што не е ни на религијата. Она што религијата ви го продава како морал е само мамка за да се контролира хаосот. Прави добро или ќе гориш во пеколот е суптилно нафрлено во Библијата, завиткано во повиците за љубов и праведност. Ако некој ти стави пиштол на чело да донираш илјадници долари на болни деца, не можеш потоа да се фалиш со својот морал. Можеби можеш, ама „моралот“ ти е лажен, изнасилен. И не, ова не значи дека верниците се неморални, туку дека моралот на верниците не доаѓа од религијата, како што на атеистите не доаѓа од атеизмот.
    Чувството на должност, како што викаш, кон себеси, е помоќно од принуденоста да го правиш тоа за да не бидеш казнет.

Сите свои претпоставки ги базираш врз тоа дека атеистите го гледаат Бог како противник, пречка, дамка... Оние што го мразат Бог, кои го отфрлаат, кои се бунтуваат против него, па дури и оние кои го игнорираат не се атеисти, имаат еден куп имиња како да се наречат. Веруваат во постоењето на Бог, но од некои причини не го сакаат. Атеистите мислат дека не постои и тоа е сѐ. Така што, коренот на атеизмот не може да биде заканата од страна на Бог кон слободата, бидејќи не можеш да гледаш закана во нешто што не постои.
    Патем, јас откако станав атеист не си реков „јеј, Бог веќе не постои за мене, дај да земам да ги прекршам сите заповеди по ред“. Ниту пак сум сретнала атеист кој ја искористил својата „слобода“ за блуд и разврат.

За мразењево, секако дека не можеш да мразиш нешто што мислиш дека не постои, но можеш да го „мразиш“ влијанието кое го има, или поточно може да те лути и разгневува. А дали треба, еве, напишав погоре.

Инаку, не ми се допаѓа што откако Дим си ја кажа возраста сите реагиравте нешто како „ај, фаза ти е, кога ќе пораснеш ќе сфатиш.“ Мислам, јасно е дека реагира многу побунтовно од обичните атеисти. Екстремности не се во ред во никој случај, но нели бевте за младите да истражуваат и да се интересираат за подлабоки нешта, што стана сега?

На Lianna Anna, Црна Ружа, Tan4ence и 5 други им се допаѓа ова.
  3. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.029
    Допаѓања:
    4.535
    Ви ја следам дебатава, па да си кажам лично искуство што може и го имам некаде споделено. Како тинејџер бев голем атеист но ете заради х причини денес верувам многу во Господ, макар што е тоа на некој си мој личен начин. Како почнав да верувам имам пишувано по темите не би да се повторувам.

Јас како атеист и јас како верник?? Разликата е огромна !!! Истата личност сум по карактер на моменти лоша на моменти добра но во мојата душа нешто е сменето. Порано како атеист,
    -бев поголем песимист,
    - послаб карактер, понервозна,
    -цело време си мислев дека животот не е фер спрема мене,
    - дека сама сум виновна за тоа што ми се случува,
    -дека мора на секого да му вратам за тоа што ми го направил,
    - немав свое духовно засолниште и имагинарно пријателче на кое би се обратила

Сега сум
    -далеку посмирена пред работите кои не можам да ги променам бидејки верувам дека постои виша сила што влијае врз текот на настаните. Таа виша сила може некој научник ја замислува како енергетско поле , или акција-реакција сила, а некоја баба ја замислува како стар дедо на небото кој командува со светот, но сепак постои.
    -далеку далеку појак карактер сум после постењето - Ако себе можеш да се натераш 40 дена без одредена храна, цигари алкохол, лоши мисли, секс, плус правење добри дела и молитви верувајте можете СЕ после тоа. Прво што карактерно се јачите, а второ и духовно . Духовното не би го објаснувала, како се чуствуваат после пост знаат тие што постеле. НЕ СЕ ОПИШУВА
    - научив да простувам на другите но да си простувам и сама себе кога ке згрешам
    - за секоја лоша работа што ке ми се случи а не можам да ја сменам после неколку обиди, си викам Господ така сакал и се помирувам со тоа, не се нервирам да си трошам здравјето како порано
    - за убавите случајни работи се заблагодарувам на Господ и уште повеке сум срекна кога потсвесно ке ми дојде дека ете Господ ми помогнал каде јас не сум можела сама
    - откако верувам и се молам, нема ниедна желба досега а да не ми се има исполнето. Со самата молитва наутро ти се потсетуваш на желбата и се стремиш да го постигнеш тоа во текот на денот.
    --------и уште можам да набројувам но ке застанам тука

За Библијата, Куранот и другите свети книги
    СЕ што пишува во нив е точно иако е пренесено како приказни со некое си преносно значење ккое исто не би го објаснувала. Сите се тие исти, се разликуваат во нијанси, јас верувам во Библијата но знам дека и тоа во Куранот што го пишува е точно, бидејки како што реков за клучните работи се тие исти. Дали требало некој да е обрежан или не, за мене се тоа адетишта и не го сметам тоа за важно, но самите учења, прашања и одговори и во двете книги се исти и мислам дека се вистински.
    Науката никаде ја нема побиено Библијата, баш напротив ако го читате настанокот на светот, што е тоа ако не Дарвинова теорија на еволуција дадена во преносно значење? Кој разбра разбра, од мене толку продолжете со убавата дискусија.

На Orthophill, BabyStyle, doubleg и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. LegallyBlonde13

LegallyBlonde13 Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    1.967
    Епа ја не дискутирав со тебе него со тој што кажа дека го мрази Господ. Нели? И јас се прашувам како е возможно да го мрази когај тврди дека не постои. Гледаш? Сепак постои таков атеист.

На macush1 и Orthophill им се допаѓа ова.
  5. Dim40

Dim40 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2015
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    66
    ↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

Јас објаснив на кој начин го мразам Господ во претходните 2 мои коментари исто така.

6. LegallyBlonde13

LegallyBlonde13 Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    1.967
    Ако според тебе не постои Бог тогаш нема тоа што потреба да има никакво влијание за тебе, едноставно не веруваш и не може да ти претставува никаква пречка а уште помалку да те лути и разгневува. Значи за нешто да влијае на тебе дури и да те лути и разгневува тоа е доказ дека Тоа нешто постои.

На macush1, EvAngelos, Rama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    Хаахахах, опасна игра на зборови бре бре...
    Јас ти кажувам дека ти ништо не докажа, а тоа дали си го провалила дали е верник или не, тоа е веќе друга работа, и на крајот, детето не сакаше да каже дека го мрази нештото во кое ти веруваш, туку она што твоето верување го продуцира и наметнува, ги мрази религиите, бидејќи се нелогични, а вернииците претежно наметливи.

Не мораш да бараш влакно во јајце, како рекол точно, како се изразил, ова она, важно дечкото знае кон што цели и си наоѓа одговори на своите прашања, се труди да прочита, да изнајде нелогичности, да најде одговори, да размислува подлабоко итн.

Како што прочитав има 16 години, тоа што можеби се изразил погрешно или ти можеби сакаш се буквално да сфатиш, се должи и на неговите години, нормално е допрва да се надградува и со знаење и во изразувањето, а според неговиот начин на пишување, дечкото се гледа дека чита повеќе од една книга на неговите 16години, ако ништо друго.
    Секако е на добар пат да се збогати со енциклопедиско знаење.

На Dim40 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. turist

turist Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2015
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    443
    Историјата и археологијата кои се исто така научни дисциплини на кои се повикуваш секојдневно докажуваат дека иминјата на места, градови, цареви, настани кои се опишани во Библијата постојат и се пронајдуваат и истражуваат така што се повеже го истргнуваат трвдењето дека е само бајка. Многу од пророшствата што се запичани векови пред да се случат, се исполниле, а има и уште што се и ќе се исполнуваат. Тоа ми дава за право да ја сметам дека е точна, зашто сеуште исто така и ти немаш доказ да докажеш и покажеш дека е неточна.
    Чудно како само човекот има рационална свест, а никое друго живо суштество не развило. Чудно како во еволуцијата сеуште нема пронајдено преодни форми меѓу фосилите.
    Еволуцијата не е факт, тоа е само теорија. Не може да биде докажана и има премногу недостатоци.
    Едноклеточни организми - безрбетници - рбетници (риби) - водоземци - влекачи - цицачи - птици. Меѓу нив сеуште нема фосили за преодни форми.
    Ако се повикаме и на староста на Земјата која се преценува на огромна незамислива бројка, логиката и пресметките велат поинаку.
    Проблемот со седиментите односно ерозијата на континентите. Просечната годишна количина седименти која ја носат реките во океаните еоколу 27,5 милиони тони. Зафатнината на континентите над нивото на морето изнесува 383 милиони милијарди тони. Спорет ова сите континенти поради ерозијата би ги снемало за 14 милиони години (но тие сеуште се тука) што доведува до заклучок дека ерозијата се одвива кратко време, од редот на неколку илјади години.( А наспроти тоа тврдат дека некои планински венци се стари милијарди години).
    Зафатнината (капацитетот) ма океаните е 1,55 милијарди километри кубни. Според ова за околу 120 милиони години сите океани би требало да бидат исполнети со седиментен талог. Но денес на океанското дно се наоѓа тенок слој седимент што одговара на таложење од неколку илјади години.
    Ппоблемот на растот на популацијата. Денес растот на популација е со стапка од 2% годишно. Ако го земеме денешниот број на жители (над 6 милијарди) и сегашната стапка на раст од 2% годишно, за 1100 години би се достигнала сегашната бројка од првиот пар.
    И ако се земе во предвид еволуцијата која тврди дека човекот живее (постои) пред околу милион години, со денешната стапка на раст од 2% денес би требало да живеат на Земјата околу 10 на 8600ти степен луѓе. Ако сметаме со стапка на раст од средниот век 0,3% годишно, доаѓаме до заклучок дека првиот пар живеел пред околу 7000 години. Овој е реален број кој се совпаѓа со археолошките истражувања.

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  9. turist

turist Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2015
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    443
    Но ти Dim40 си труен со бајки од бабините лаги што ги пренесуваат меѓу себе и во и од црквите, обичаите помешани со паганизам и нелогичности. Ти не ги знаеш библиските објаснувања за настанокот и причините за постоењето на нештата, случувањето на настани и слично. Бог не го создал гревот ниту ѓаволот, Бог не е оној што казнува, Бог не е оној кој царува денес на оваа планета. Од старт наметнувас невистински карактеристики и особини на Бог за потоа лесно да ги нападнеш и одбраниш, од кои карактеристики си всушност и изреволтиран, а си ги прифатил само на основа што некои ти зборувале, а ти си примал без да истражиш, провериш си се исполнил со револт кон она што не се вклопува во логиката. Затоа што си почнал да размислуваш што е многу добро, ама не си го направил речавачкиот чекор, да истражуваш непристрасно, туку си тргнал само во една насока, а другата целосно ја отфрлаш и негираш, иако ти е непозната и во голема мера лажно претставена, а се немас надоградено и проверено.

На BabyStyle, Rama и LUCI 99 им се допаѓа ова.
  10. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    3.684
    При целосен недостаток на докази за постоење, агностиците еднакво ги вреднуваат шансите за постоење и оние за непостоење на божанството. Не е тоа добро.

Како бре како ќе знаел дали е атеист?! :party: Атеист само не треба да верува во виша сила, божанство - и толку е. Не треба да има шатирана коса, не треба да пие чај, не треба да знае ништо за поделби помеѓу суни и шиа или католици и протестанти, не треба да навива за Челзи.

Атеист е само оној кој не верува во божанства, и тоа е се.

Создадена е погрешна слика од клипчиња со селебрити атеисти дека атеист требало да биде ова или она или не знам што. Не, не треба. Она што треба е да не верува, толку. Не треба да сфаќаш ништо за одреден бог или богови, не треба да контемплираш не треба ништо од тоа.
    Убиче вас Јутјуб.

Уште една безвезна помодарска заблуда, дека религиите не пропагирале насилство. Светите книги на најпопуларните, монотеистички религии пропагираат и тоа како насилство, во библијата имаш и геноциди, масакри, садистичко измачување и остали срања. Нема никакво разбирање кај монотеизмот, или си со нив или идеш под мач бато, или го прифаќаш Исус како спасител или одиш во пеколот.

Религијата е ирационална во својата основа бидејќи се базира на верување а не на знаење.
    Основните извори на вредности во одредена религија, а.к.а светите списи се полни со ирационални глупештини, морбидни срања и бизарности, натприродни ивенти и дешакви, контрадикции а често и тотално застарени, од денешен аспект моронични вредности.

Навистина е тажно што во 2017 година се расправа за евентуалната рационалност на религиите.
    Па во Мартин Идн од Џек Лондон има поголема мудрост него во библија, куран и тора земени заедно.

На RedRevolution му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Dim40

Dim40 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2015
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    66
    @turist

>Историјата и археологијата кои се исто така научни дисциплини на кои се повикуваш секојдневно докажуваат дека иминјата на места, градови, цареви, настани кои се опишани во Библијата постојат и се пронајдуваат и истражуваат така што се повеже го истргнуваат трвдењето дека е само бајка. Многу од пророшствата што се запичани векови пред да се случат, се исполниле, а има и уште што се и ќе се исполнуваат. Тоа ми дава за право да ја сметам дека е точна, зашто сеуште исто така и ти немаш доказ да докажеш и покажеш дека е неточна.
    Чудно како само човекот има рационална свест, а никое друго живо суштество не развило. Чудно како во еволуцијата сеуште нема пронајдено преодни форми меѓу фосилите.
    Еволуцијата не е факт, тоа е само теорија. Не може да биде докажана и има премногу недостатоци.
    Едноклеточни организми - безрбетници - рбетници (риби) - водоземци - влекачи - цицачи - птици. Меѓу нив сеуште нема фосили за преодни форми.
    Ако се повикаме и на староста на Земјата која се преценува на огромна незамислива бројка, логиката и пресметките велат поинаку.
    Проблемот со седиментите односно ерозијата на континентите. Просечната годишна количина седименти која ја носат реките во океаните еоколу 27,5 милиони тони. Зафатнината на континентите над нивото на морето изнесува 383 милиони милијарди тони. Спорет ова сите континенти поради ерозијата би ги снемало за 14 милиони години (но тие сеуште се тука) што доведува до заклучок дека ерозијата се одвива кратко време, од редот на неколку илјади години.( А наспроти тоа тврдат дека некои планински венци се стари милијарди години).
    Зафатнината (капацитетот) ма океаните е 1,55 милијарди километри кубни. Според ова за околу 120 милиони години сите океани би требало да бидат исполнети со седиментен талог. Но денес на океанското дно се наоѓа тенок слој седимент што одговара на таложење од неколку илјади години.
    Ппоблемот на растот на популацијата. Денес растот на популација е со стапка од 2% годишно. Ако го земеме денешниот број на жители (над 6 милијарди) и сегашната стапка на раст од 2% годишно, за 1100 години би се достигнала сегашната бројка од првиот пар.
    И ако се земе во предвид еволуцијата која тврди дека човекот живее (постои) пред околу милион години, со денешната стапка на раст од 2% денес би требало да живеат на Земјата околу 10 на 8600ти степен луѓе. Ако сметаме со стапка на раст од средниот век 0,3% годишно, доаѓаме до заклучок дека првиот пар живеел пред околу 7000 години. Овој е реален број кој се совпаѓа со археолошките истражувања.

Местата и самиот Исус можеби постоел, но никакви маѓии и чуда не се случиле.Можно е да се напише и бајка со вистини сепак,библијата ширела пропаганди во тој период, имало измени на многу книги за да не противречат со библијата и многу нелогичности.

Библијата докажала неколку пророштва на нејасен начин, нешта што евентуално ќе се случат и со нагаѓање.И Коранот има погаѓано некои нешта во ист смисол и многу други книги исто така.Библијата има многу многу пророштва што никогаш не се случиле.

*Во реалноста после 13 години војна Тир имал компромис со Навуходоносор и ништо не било уништено од градот, но во тука се тврди дека градот ќе бил урнат:

Зашто, вака вели Севишниот Господар Јехова: ‚Еве, ќе го доведам од север против Тир Навуходоносор, царот на Вавилон, царот над царевите, со коњи и со бојни коли, со коњаници и со чети, со многуброен народ. Тој ќе ги погуби со меч твоите градови што се на копно и ќе подигне против тебе опсаден ѕид, ќе направи опсаден насипи ќе подигне против тебе голем штит. Со справи за разбивање ќе удира во твоите ѕидишта и со своето оружје ќе ги урне твоите кули. Од мноштвото негови коњи сиот ќе бидеш прекриен со прав. Од татнежот на коњаниците, на тркалата и на бојните коли ќе се затресат твоите ѕидишта, кога тој ќе влезе низ твоите порти, како што се влегува во град чии ѕидишта се пробиени. Со копитата на своите коњи ќе ги изгазат сите твои улици. Твојот народ ќе го убијат со меч, столбовите на твојата сила ќе паднат на земја. Ќе го опленат твоето богатство и ќе ја опљачкаат стоката со која тргуваше. Ќе ги разурнат твоите ѕидишта и ќе ги урнат твоите прекрасни куќи. Твоите камења, твојата дрвенарија и твојот прав ќе го фрлат среде водата‘. ‚Ќе ја стивнам вревата на твоите песни, и звукот на твоите харфи повеќе нема да се слуша. Ќе те претворам во гола карпа. Ќе станеш место за сушење мрежи. Никогаш повеќе нема да бидеш изграден, зашто јас, Јехова, реков така‘, вели Севишниот Господар Јехова. Езекиел 26:7-14

* Египет ќе биде вечна пустелија а Господ ќе има тотална команда на реката Нил.Не, ова не се случило никогаш.

Затоа, вака вели Севишниот Господар Јехова: „Еве, ќе доведам против тебе меч и ќе ги истребам од тебе луѓето и стоката. И египетската земја ќе стане пустош и урнатина. И тогаш ќе знаат дека јас сум Јехова, зашто рече: ‚Нил ми припаѓа мене, јас го создадов‘. Затоа, еве, доаѓам против тебе и против твоите нилски канали и ќе ја претворам египетската земја во урнатини, во сува земја и во пустош, од Мигдол до Сиена и до етиопската граница. По неа нема да поминува човечка нога, ниту животинска нога, четириесет години ќе биде ненаселена. Ќе ја претворам египетската земја во пустош среде опустошените земји. Нејзините градови ќе бидат пустош четириесет години среде опустошените градови. Ќе ги распрснам Египќаните меѓу народите и ќе ги расеам низ земјите“. Езекиел 29:8-15

* Нил ќе ја исушел

А јас ќе ги исушам нилските канали и ќе ја предадам земјата во рацете на злите. Со рацете на туѓинци ќе ја опустошам земјата и она што е во неа. Јас, Јехова, реков така‘. Езекиел 30:12:

* Египќаните ќе зборат на Каански јазик, но нема никакви докази за египќани да зборат каански, ханаанскиот јазик никој не го употребува.

Во тој ден ќе има пет града во египетската земја што ќе зборуваат ханаански јазик и ќе му се колнат на Јехова над војските. Еден ќе се вика Град на уривањето. Исаја 19:18

И многу многу многу повеќе.

>Чудно како во еволуцијата сеуште нема пронајдено преодни форми меѓу фосилите.

Не, не и не.На пример човекот еве ги преодните негови форми:https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_human_evolution
    Овде се речиси сите негови преодни форми.

>Тоа ми дава за право да ја сметам дека е точна, зашто сеуште исто така и ти немаш доказ да докажеш и покажеш дека е неточна.

Интересно е како никој незнае што е тоа товар на докажување.Пример ако јас имам кутија и е затворена, ти ми велиш дека во кутијата има мачка, јас ќе ја отворам кутијата и во неа нема ништо, ти сега ми велиш дека мачката е невидлива, епа сега јас ќе користам логика и ќе дојдам до заклучок дека мачката е преголема да ја собере во кутијата, а пак ти сега ми тврдиш дека ова е миниатурна мачка која е невидлива.Единствено нешто што можам да правам тука е или да верувам во тебе, или да не верувам.Јас не твдам нешто, туку ти.

>Еволуцијата не е факт, тоа е само теорија. Не може да биде докажана

Не се слагам со тоа комплетно.Ајде да видиме што е тоа еволуција:
    Еволуција е всушност колекциjа од неколку нешта:Природна Селекција(Најспособните преживуваат) Мутација(Мутации постојат, можат да настанат на многу начини), Адаптација(На пример Вирусите се адаптираат ако примаш големо количество на антибиотици).

Пример со еден вид на муви(Fruit Flies) каде што еволуцијата може брзо да се забележи.

Сега мислеш дека мењавање на бојата не е ништо значајно.Тоа е бидејќи процесот на еволуција трае милиони години,барем кај одредени животни.На пример синот или ќерката на два родители ќе има слични карактеристики како неговите два родители.Така и мутациите и адаптациите.Гледај го овој документарен филм за цело семејство што оди на четири нозе. Тоа ќе го имаат со генерации и генерации, додека не добиат други мутации и се повеќе да се разликуваат од обичните луѓе.Милиони години...

Нивните коски наспрема нашите не покажува голема разлика, ниту ни ДНКта. Само имаме по голем мозок...

Втората слика се коските на baleen бел кит , знаеме дека китовите се цицачи. Ако примети во сликава во перките на китот имаме прсти, а на крајот кај опашката имаме неразвиени бескорисни закржлавени коски од нозе.Што значи дека китовите биле копнени животни пред да бидат китови.

Следно нешто што можеби ќе искористеш против еволуцијата е Камбриската Експлозија која се случила пред 541 милион години. Ова е периодот каде што од микро организми неверојатно добивме големи и разновидни суштества, ова се случило бидејќи во овој периодот се појавил кислородот во големи количини, се формирал озонскиот слој и се зголемила концентрацијата на калциум во солените води.

А сега твоите "одговори", не се точни:

За ерозија на земјата ти го игнорираш влијанието на модерната геологија.Континентите се динамични и растат со тек на време во смисол на нараснување на материјал и додавање на материјал од подоле. Вулкански активности и компресии на тектонските плочи на земјата градат планини со билиони години.Порано земјата била повжештена и ова било се почесто.

Ти тврдиш дека седиментот на океанското дно е старо само неколку илјади години, но тенкоста на седиментот кај средно атланскиот гребен е буквално нула бидејќи нова атланска под се генерира.Најдебелиот слој на седимент е кај континенталните маргини и на овој му требало многу повеќе време да се формира, отколку 150 милиони години.Бројката што е добиена од морскиот седимент кој се шири ја дава истата старост на Атлантското дно како и радиоизотропно датирање.Што подалеку одиме од средно атлантскиот гребен подебел е седиментот, ова означува дека постаро е моркото дно, ова е и детерминирано со радиоизотропно датирање и се знае и брзината на ширењето на Атлантикот.

>...со денешната стапка на раст од 2%... ...aко сметаме со стапка на раст од средниот век 0,3%...

Ако можеш да докажеш колку е земјата стара со бројот на луѓе во неа, тогаш ќе го можеш истото и со комарци.
    Нашата популација не е статична, има моменти каде што е значително голема, има моменти на војна каде драматично паѓа.Неможе да земеш среден процент и да добиеш некакви си луди бројки.

Еве ти неколку докази дека земјата е постара од 6/7000 години

Имаме Дрва кои се стари 4848 години(498 години постари од поплавата кај арката на ное)
    И 5066 години (716 години постари од поплавата кај арката на ное)

Најстарото растение што постои е старо 11,700 години и се вика King Clone

Сталагтити се минерали кои се создаваат во тек на 1,000,000 години.

Ерозијата настанува во многу долг период, Гранд Кањонот се претпоставува дека настанал пред 17 милиони години поради ерозија.

Коралите растат во период од милиони години, Големиот Бариерен Гребен во Австралија растел до тоа што е сега за 25 милиони години.

Ротацијата на Земјата се успорува за 0.005 секунди секоја година, последниот пат една година имала 400 дена била пред 370 милиони години.

Во старите природни дијаманти можеме да најдеме азот околу 1%. од целиот дијамант.Но во најмладите видови на дијаманти немаат речиси воопшто азот.Ова е начинот на кој се разликуваат стари со нови/вештачки дијаманти.За азотот да стигне до дијамантот е потремно притисок и многу долг период за атомите на азот се шмугнат во дијамантот.Овој процес трае 2000 милиони години.

Радиоактивното распаѓање кај ураниум-238 е 4.5 билиони години. Ова е процес каде што нестабилните атомски јадра губат енергија со испуштање на радиација.

Светлината од најодалечените ѕвезди што може да се виде е 13.7 билиони години. Светлината има брзина

Постојат скаменети дрва, за дрво да стане скаменето му треба над 1 милион години.

Последна измена: 21 јули 2017
  12. turist

turist Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2015
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    443
    Местата и самиот Исус можеби постоел, но никакви маѓии и чуда не се случиле.Можно е да се напише и бајка со вистини сепак,библијата ширела пропаганди во тој период, имало измени на многу книги за да не противречат со библијата и многу нелогичности.

Библијата докажала неколку пророштва на нејасен начин, нешта што евентуално ќе се случат и со нагаѓање.И Коранот има погаѓано некои нешта во ист смисол и многу други книги исто така.Библијата има многу многу пророштва што никогаш не се случиле.

*Во реалноста после 13 години војна Тир имал компромис со Навуходоносор и ништо не било уништено од градот, но во тука се тврди дека градот ќе бил урнат:

Зашто, вака вели Севишниот Господар Јехова: ‚Еве, ќе го доведам од север против Тир Навуходоносор, царот на Вавилон, царот над царевите, со коњи и со бојни коли, со коњаници и со чети, со многуброен народ. Тој ќе ги погуби со меч твоите градови што се на копно и ќе подигне против тебе опсаден ѕид, ќе направи опсаден насипи ќе подигне против тебе голем штит. Со справи за разбивање ќе удира во твоите ѕидишта и со своето оружје ќе ги урне твоите кули. Од мноштвото негови коњи сиот ќе бидеш прекриен со прав. Од татнежот на коњаниците, на тркалата и на бојните коли ќе се затресат твоите ѕидишта, кога тој ќе влезе низ твоите порти, како што се влегува во град чии ѕидишта се пробиени. Со копитата на своите коњи ќе ги изгазат сите твои улици. Твојот народ ќе го убијат со меч, столбовите на твојата сила ќе паднат на земја. Ќе го опленат твоето богатство и ќе ја опљачкаат стоката со која тргуваше. Ќе ги разурнат твоите ѕидишта и ќе ги урнат твоите прекрасни куќи. Твоите камења, твојата дрвенарија и твојот прав ќе го фрлат среде водата‘. ‚Ќе ја стивнам вревата на твоите песни, и звукот на твоите харфи повеќе нема да се слуша. Ќе те претворам во гола карпа. Ќе станеш место за сушење мрежи. Никогаш повеќе нема да бидеш изграден, зашто јас, Јехова, реков така‘, вели Севишниот Господар Јехова. Езекиел 26:7-14

* Египет ќе биде вечна пустелија а Господ ќе има тотална команда на реката Нил.Не, ова не се случило никогаш.

Затоа, вака вели Севишниот Господар Јехова: „Еве, ќе доведам против тебе меч и ќе ги истребам од тебе луѓето и стоката. И египетската земја ќе стане пустош и урнатина. И тогаш ќе знаат дека јас сум Јехова, зашто рече: ‚Нил ми припаѓа мене, јас го создадов‘. Затоа, еве, доаѓам против тебе и против твоите нилски канали и ќе ја претворам египетската земја во урнатини, во сува земја и во пустош, од Мигдол до Сиена и до етиопската граница. По неа нема да поминува човечка нога, ниту животинска нога, четириесет години ќе биде ненаселена. Ќе ја претворам египетската земја во пустош среде опустошените земји. Нејзините градови ќе бидат пустош четириесет години среде опустошените градови. Ќе ги распрснам Египќаните меѓу народите и ќе ги расеам низ земјите“. Езекиел 29:8-15

* Нил ќе ја исушел

А јас ќе ги исушам нилските канали и ќе ја предадам земјата во рацете на злите. Со рацете на туѓинци ќе ја опустошам земјата и она што е во неа. Јас, Јехова, реков така‘. Езекиел 30:12:

* Египќаните ќе зборат на Каански јазик, но нема никакви докази за египќани да зборат каански, ханаанскиот јазик никој не го употребува.

Во тој ден ќе има пет града во египетската земја што ќе зборуваат ханаански јазик и ќе му се колнат на Јехова над војските. Еден ќе се вика Град на уривањето. Исаја 19:18

И многу многу многу повеќе.

>Чудно како во еволуцијата сеуште нема пронајдено преодни форми меѓу фосилите.

Не, не и не.На пример човекот еве ги преодните негови форми:https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_human_evolution
    Овде се речиси сите негови преодни форми.

>Тоа ми дава за право да ја сметам дека е точна, зашто сеуште исто така и ти немаш доказ да докажеш и покажеш дека е неточна.

Интересно е како никој незнае што е тоа товар на докажување.Пример ако јас имам кутија и е затворена, ти ми велиш дека во кутијата има мачка, јас ќе ја отворам кутијата и во неа нема ништо, ти сега ми велиш дека мачката е невидлива, епа сега јас ќе користам логика и ќе дојдам до заклучок дека мачката е преголема да ја собере во кутијата, а пак ти сега ми тврдиш дека ова е миниатурна мачка која е невидлива.Единствено нешто што можам да правам тука е или да верувам во тебе, или да не верувам.Јас не твдам нешто, туку ти.

>Еволуцијата не е факт, тоа е само теорија. Не може да биде докажана

Не се слагам со тоа комплетно.Ајде да видиме што е тоа еволуција:
    Еволуција е всушност колекциjа од неколку нешта:Природна Селекција(Најспособните преживуваат) Мутација(Мутации постојат, можат да настанат на многу начини), Адаптација(На пример Вирусите се адаптираат ако примаш големо количество на антибиотици).

Пример со еден вид на муви(Fruit Flies) каде што еволуцијата може брзо да се забележи.

Сега мислеш дека мењавање на бојата не е ништо значајно.Тоа е бидејќи процесот на еволуција трае милиони години,барем кај одредени животни.На пример синот или ќерката на два родители ќе има слични карактеристики како неговите два родители.Така и мутациите и адаптациите.Гледај го овој документарен филм за цело семејство што оди на четири нозе. Тоа ќе го имаат со генерации и генерации, додека не добиат други мутации и се повеќе да се разликуваат од обичните луѓе.Милиони години...

Нивните коски наспрема нашите не покажува голема разлика, ниту ни ДНКта. Само имаме по голем мозок...

Втората слика се коските на baleen бел кит , знаеме дека китовите се цицачи. Ако примети во сликава во перките на китот имаме прсти, а на крајот кај опашката имаме неразвиени бескорисни закржлавени коски од нозе.Што значи дека китовите биле копнени животни пред да бидат китови.

Следно нешто што можеби ќе искористеш против еволуцијата е Камбриската Експлозија која се случила пред 541 милион години. Ова е периодот каде што од микро организми неверојатно добивме големи и разновидни суштества, ова се случило бидејќи во овој периодот се појавил кислородот во големи количини, се формирал озонскиот слој и се зголемила концентрацијата на калциум во солените води.

А сега твоите "одговори", не се точни:

За ерозија на земјата ти го игнорираш влијанието на модерната геологија.Континентите се динамични и растат со тек на време во смисол на нараснување на материјал и додавање на материјал од подоле. Вулкански активности и компресии на тектонските плочи на земјата градат планини со билиони години.Порано земјата била повжештена и ова било се почесто.

Ти тврдиш дека седиментот на океанското дно е старо само неколку илјади години, но тенкоста на седиментот кај средно атланскиот гребен е буквално нула бидејќи нова атланска под се генерира.Најдебелиот слој на седимент е кај континенталните маргини и на овој му требало многу повеќе време да се формира, отколку 150 милиони години.Бројката што е добиена од морскиот седимент кој се шири ја дава истата старост на Атлантското дно како и радиоизотропно датирање.Што подалеку одиме од средно атлантскиот гребен подебел е седиментот, ова означува дека постаро е моркото дно, ова е и детерминирано со радиоизотропно датирање и се знае и брзината на ширењето на Атлантикот.

>...со денешната стапка на раст од 2%... ...aко сметаме со стапка на раст од средниот век 0,3%...

Ако можеш да докажеш колку е земјата стара со бројот на луѓе во неа, тогаш ќе го можеш истото и со комарци.
    Нашата популација не е статична, има моменти каде што е значително голема, има моменти на војна каде драматично паѓа.Неможе да земеш среден процент и да добиеш некакви си луди бројки.

Еве ти неколку докази дека земјата е постара од 6/7000 години

Имаме Дрва кои се стари 4848 години(498 години постари од поплавата кај арката на ное)
    И 5066 години (716 години постари од поплавата кај арката на ное)

Најстарото растение што постои е старо 11,700 години и се вика King Clone

Сталагтити се минерали кои се создаваат во тек на 1,000,000 години.

Ерозијата настанува во многу долг период, Гранд Кањонот се претпоставува дека настанал пред 17 милиони години поради ерозија.

Коралите растат во период од милиони години, Големиот Бариерен Гребен во Австралија растел до тоа што е сега за 25 милиони години.

Ротацијата на Земјата се успорува за 0.005 секунди секоја година, последниот пат една година имала 400 дена била пред 370 милиони години.

Во старите природни дијаманти можеме да најдеме азот околу 1%. од целиот дијамант.Но во најмладите видови на дијаманти немаат речиси воопшто азот.Ова е начинот на кој се разликуваат стари со нови/вештачки дијаманти.За азотот да стигне до дијамантот е потремно притисок и многу долг период за атомите на азот се шмугнат во дијамантот.Овој процес трае 2000 милиони години.

Радиоактивното распаѓање кај ураниум-238 е 4.5 билиони години. Ова е процес каде што нестабилните атомски јадра губат енергија со испуштање на радиација.

Светлината од најодалечените ѕвезди што може да се виде е 13.7 билиони години. Светлината има брзина

Постојат скаменети дрва, за дрво да стане скаменето му треба над 1 милион години.[/QUOTE]

(Едноклеточни организми - безрбетници - рбетници (риби) - водоземци - влекачи - цицачи - птици. Меѓу нив сеуште нема фосили за преодни форми.) Овие преодни форми ги нема од еден во друг вид, во друг род. Мутации секако дека постојат, ама секогаш се добиваат нови животни од истиот вид и род, нема преодни форми фосилизирано од еден во друг род. А чудно тоа како китот прво живеел на копно, па му текнало да почне да живее во море, а се смета нели дека животот почнал во водите и организмите од вода излегувале на копно.
    За староста на Земјата се игра со големи бројки кои неможе ни да се замислат, камо ли да се прифаќаат.

( А наспроти тоа тврдат дека некои планински венци се стари милијарди години). Чудно како овие останале негибнати милијарди години наспроти толкуте многу вулкани, земјотреси...
    Не знаеме какви услови владееле, не знаеме распаѓањето дали било со иста брзина и не знаеме колку количесто имало на почетокот.
    За населението е исто така огромна бројка во прашање што може да ги покрие и сите војни и сите чуми, зашто е смалена стапката на 0,3%.
    А за пророштвата археологијата ги докажува исполнувањата. Но треба непристрасно истражување. И премногу буквално сфаќање имаш на нештата. За дел од пророштвата се во временски период, а не за век и веков. Па дури и денес Египет не ми личи баш на рајска градина, а повеќе личи на пустина.

(Библијата докажала неколку пророштва на нејасен начин, нешта што евентуално ќе се случат и со нагаѓање) Ако ја земеме книгата на Данило и откровение, овде многу јасно е опишара речиси целата историја на светот од Валилонското царство, Персиското, Македонското, Римското и денешното со остатоци од Римската империја преку Ватикан измешано со модернизмот. Ако сакаш и ЕУ и САД. Тоа е представено со стапала од глина и железо, а тие две материи никако неможе да се спојат, што докажува и зошто ЕУ неможе да се обедини или да се усогласат со САД.(ова е многу опширно, ама општо е претставено со две сили што неможе да се обединат). Исто и пророштвата особено за раѓањето и распнувањето на Исус преку тогашните историчари современици, многу прецизно се оствариле како што биле и запишани.

13. turist

turist Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2015
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    443
    Зашто, вака вели Севишниот Господар Јехова: ‚Еве, ќе го доведам од север против Тир Навуходоносор, царот на Вавилон, царот над царевите, со коњи и со бојни коли, со коњаници и со чети, со многуброен народ. Тој ќе ги погуби со меч твоите градови што се на копно и ќе подигне против тебе опсаден ѕид, ќе направи опсаден насипи ќе подигне против тебе голем штит. Со справи за разбивање ќе удира во твоите ѕидишта и со своето оружје ќе ги урне твоите кули. Од мноштвото негови коњи сиот ќе бидеш прекриен со прав. Од татнежот на коњаниците, на тркалата и на бојните коли ќе се затресат твоите ѕидишта, кога тој ќе влезе низ твоите порти, како што се влегува во град чии ѕидишта се пробиени. Со копитата на своите коњи ќе ги изгазат сите твои улици. Твојот народ ќе го убијат со меч, столбовите на твојата сила ќе паднат на земја. Ќе го опленат твоето богатство и ќе ја опљачкаат стоката со која тргуваше. Ќе ги разурнат твоите ѕидишта и ќе ги урнат твоите прекрасни куќи. Твоите камења, твојата дрвенарија и твојот прав ќе го фрлат среде водата‘. ‚Ќе ја стивнам вревата на твоите песни, и звукот на твоите харфи повеќе нема да се слуша. Ќе те претворам во гола карпа. Ќе станеш место за сушење мрежи. Никогаш повеќе нема да бидеш изграден, зашто јас, Јехова, реков така‘, вели Севишниот Господар Јехова. Езекиел 26:7-14)

Која реалност, ти беше ли таму и виде?Реалноста е она што ќе го каже археологијата и историјата, а еве што забележале тие.
    "
    Кога ќе ги погледнеме историските записи, ќе видиме дека кога Навуходоносор го уништил стариот (копнен) град Тир, тој навистина ги урнал ѕидините и стражарниците како што било проречено: “ќе ги разурнам тирските ѕидови, и ќе ги разурнат сите неговите стражарнии.” А подоцна конструкторите на Александар Македонски го расчистиле древниот град Тир и го оставиле налик на гола карпа.

Но древниот град Тир се протегал и со еден мал дел (остров) и на морето. Бидејќи е тешко да се војува од море на копно, Александар решил да направи насип до морето. Така тој ги искористил рушевините од копнениот дел на градот Тир и со помош на нив направил насип до островот, со што потоа лесно го освоил.Тоа било точно според пророштвото: “Камењата, дрвото, твојот прав ќе ги фрлат во морето!

Да, до денешен ден рушевините на античкиот Тир се покриени со морските води. Бог рекол дека тоа ќе се случи и тоа се случило.

Иако денес постои добро познат град наречен Тир на Средниот Исток, тоа не е античкиот град Тир кој конечно бил уништен во 1291.
    Ако имате можност да го посетите местото на античкиот град Тир ќе забележите дури поневеројатно исполнување на овие пророштва. Таму ќе видете мало село од неколку збиени рибарски колиби, каде ќе забележите рибарски кајчиња како пловат по морето и рибарски мрежи кои се сушат на голите карпи! “ќе станеш сушилница за мрежи“."

и уште нешто
    Како можела човечката мудрост да предвиди таква несоодветна иднина за така успешен трговски град како што бил древниот Тир?

Питер Стонер споредил седум пророштва за античкиот Тир со историските записи. По пресметките на математичката веројатност за исполнувањето на пророштвата според Езекеил, тој забележал:
    “Ако Езекеил го погледнел Тир во свое време и ги направел овие седум пророштва со човекова мудрост, овие пресметки на веројатноста значат дека има една можност од 75 милиони за нивно целосно остварување. Сепак тие се обистиниле до најситни детали. ”

Оваа веројатност се однесува само на пророштвото за древниот Тир, а скоро 30% од целата Библија се пророштва.

14. Dim40

Dim40 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2015
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    66
    Јас незнам ти какви инстанти преодни состојби бараш.Но постојат рудименти и атавизми, еве ќе ги земеме во овој случај рудиментите и атавизмите на човекот, ама знај дека сите животни ги имаат.

1)Трет очен капак кој е абсолутно бескорисен кај човекот.[​IMG]
    2)Испакнатината на ушната школка
    3)Влакната по нашето тело и нивната способност да се еректираат под одредени ситуации.[​IMG]
    4)Органот на Џејкобсон(Vomeronasal Organ)
    [​IMG] [​IMG][​IMG]
    5)Последниот пар на Умници, вилиците кај повеќето луѓе се претесни за да ги имаат.Исто така 35% од луѓето веќе воопшто ги немаат.
    6)Аурикуларни мускули, овие се мускули чија прва намена им била да животните ги навалат кон местото од каде што доаѓа звукот(Пример мачка), кај нас луѓето или воопшто неможеме да ги контролираме, или пак само малце да ги движеме.Бескорисни се.

7)Опашниот израсток кај човекот(Во ретки случаеви, има луѓе кои се раѓаат со неупотреблива опашка.)
    [​IMG] [​IMG]
    8 )Црвовидниот израсток на слепото црево (апендикс) кај некои тревопасни животни се користи при варењето на растителната храна и има поголема должина.Кај човекот е бескорисно.[​IMG]
    9)Машки гради

Сега, дали уште веруваш дека господ не направил перфектни битија, или еволуцијата си го направила своето?...Или сега демек господ решил да не направи со бескорисни нешта, како и сите други животни?

15. turist

turist Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2015
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    443
    Тврдењето беше дека не постојат фосили за преодните форми од организми при реминот од еден во друг вид или род, а ти ми пишуваш за делови од телото што ги има кај човекот, а се без функција. Можеби некогаш имале, можеби сеуште не се знае дека имаат функција. Поради вкрстувањето и ГМО инженерството многу нешта се променија во природата, можеби пред да се открие функцијата на некои органи. Во минатото во житата немало големо или во некои воопшто немало глутен, денес има и имаат многу луѓе проблем со тоа. Слично е и со млекото, кое не е храна за човекот...
    Но друго беше тврдењето. Ги нема преодните форми меѓу различнито родови од безрбетници кон рбетници од рбетници кон водоземци, па влекачи, па цицачи... Сите фосили што се пронајдени спаѓаат во одреден вид, преодни форми меѓу нив нема.

16. turist

turist Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2015
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    443
    Теоријата дека поттекнуваме од некакви си човеколики мајмуни и имаме заеднички предок со шимпанзото е само дел од фантазијата на Дарвин. Никогаш не била докажана, ниту потврдена со некаков научен доказ. Фосилните алки што недостасуваат всушност недостасуваат меѓу сите животински видови, а не само меѓу човекот и шимпанзото. Ова го признаваат многу едуцирани еволуционисти, дури и д-р Стивен Џеј Гоулд (1967-2002) кој бил претседател на палеонтолошкото друштво и друштвото за проучување на еволуцијата во САД и член на националната академија на науките, значи еден од најголемите авторитети во областа на Дарвинизмот.

17. Dim40

Dim40 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2015
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    66
    @turist Јас веќе нема да се расправам со тебе, полн си со скептицизам кон еволуцијата што ми се чини дека само знаеш што е тоа еволуција што си слушнал од некои христијани што ја одбивале таа еволуција.Прочитај една книга за еволуција.

Питер Стонер исто така добил катастрофални критики за неговата книга.

"...авторот подпаднал и ги прави најчестите грешки со тоа што ги користи овие факти да си ја надвиши неговата хипотеза и ги отфрла и контроверзира останатите.Како пример, неговата дискусија за еволуцијата не само што е погрешна; прикажува и бездна игнорантност на најновите еволуциони студии"

Многумина и велат дека Стонер направил многу исторички грешки и упаднал во библиските пророштва, и сменил значења на одредени фрази.

За тоа што тврдел дека шансата за 1 во 75,000,000 е само измислена бројка, и самата историја како што тој ја претставил не се случила така.

Не си свесен колку глупави нешта пишуваш во тастатура.

18. turist

turist Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2015
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    443
    (А ти беше таму и виде како се случила?)

19. Dim40

Dim40 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2015
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    66
    Добро, ајде да те учиме малце, напиши на google "transitional fossils" што значи (Преодни фосили) и wow леле колку ги има, ме мачеш тука а одговорот ти е пред нос, не пред нос туку внатре во нос ти се пикнал само неможе да го помирисаш:
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_transitional_fossils

https://en.wikipedia.org/wiki/Transitional_fossil

http://www.transitionalfossils.com/

http://rationalwiki.org/wiki/List_of_transitional_forms

Ако ти се засити твоето прашање, тоа значи дека човекот навистина еволуирал.Тоа значи дека библијата е неточна, но знам дека ќе продолжеш да си ја бранеш верата, твдоглавоста накрај победува наместо вистината, хмм?Рудиментите што ти ги кажав погоре се среќаваат кај другите животни, јас намерно го избрав човекот и неговите рудименти, бидејќи ти си човек(duhh) На пример Нојот има рудимент од крилја, тие се безкорисни на него, но сепак ги има. Нема тука ГМО или штознам што збориш ти.Пред 30 години луѓето не си го чувале јазикот во џејкобсоновиот орган кај носот.Или пак имале опашки.Што збориш едвај човек да те разбере.Ние сме животни кои настанале по пат на еволуција.

Ако јас сега направам книга кога пишува глупости за историјата со малце вистина, дали истава реченица ќе ја употребиш?

20. turist

turist Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2015
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    443
    На сите тие има одговор, и се побиени и докажано дека припаѓаат на своите видови. Апсолутно нема докази. Но ако ти е помило да бидеш животно твој избор, само животните немаат свест и разум, како само они не успеале да создадат, многу чудно. Сите совршености и прецизни подредувања во вселената кои ги потврдува и вториот термодинамички закон дека се оди од совршено кон хаос, а не обратно од експлозија кон таков совршен ред сведочат и разумот вели и логиката дека мора да постпи интелигентен творец.