Амм многу сакам да коментирам нешто у последно време. Се заљубив у темава а особено во коментари каде што Бог е напишан со голема буква исто како Него. Бев возбуден и очекував реплика на последниот коментар на Lella, ама изгледа нема да се случи (како да не го виделе Инаку луге ајде да се опаметиме сите. Не постојат причини да се биде атеист. Постојат само причини да се биде верник. Бог не создал нас, не го гледате ? Па он нема причина да не импресионира нас ( исто ко аппстолите) интреба само да веруеме у Него. Само Тој одличува и се е во Негови раце. Тие што ме знаат didnt see that coming ... И мислам дека Бог е многу голем и не можеме ни да го замислиме поради нашиот ограничен ум, ама сепак е Тој е тука за нас. Се разболев додека го пишував ова ...
Јас мислам дека баш тоа што го имаш потцртано е одлика на секој што верува во Господ. Верник значи да веруваш во тоа што не си го видел. Многу е лесно да веруваш во Господ кога би се симнал на земјава во некоја форма и би ни се покажал на сите, тогаш никој не би ни дискутирал на темава.
Не копија во буквална смисла туку по свој лик се мисли дека му створил разум, може да разликува добро од зло и слично ама тој не е одговорен за нашите постапки.
Те разбрав да, бог го створил човекот по својот, не материјалниот дел...но кој е креаторот на физичкиот дел, анаттомија, реброто...некој други интелигентни суштества!?
Човекот може да биде и зол и расипан. Сакаш да кажеш дека и Бог може да биде зол и расипан? Мене еве, никако не ми влегува во глава дека Бог го створил човекот по свој лик, ама духовно. Човекот е најзлобното суштество на планетата.
Не не, Бог го создал човекот по свој духовен лик но ако некој човек направи зло не значи дека и Бог е зол, значи му дал способност да разликува добро од зло но ако човекот го злоупотреби тоа не значи дека и Бог е таков бидејќи, Бог не е одговорен за нашите постапки.
Ете Бог не е одговорен за нашите постапки. Конечно се ослободивме од таа стега. Нема да одам у пеколот како неверник и грешник. Јес !! Чим не одговара за нашите постапки ( само кога станува збор за лошите) значи дека не се ни грижи нас. Fuck me in the ass cuz i love Jesus Имаш вештина до некаде да се извлечеш од контрареплика ама не знам до кај можеш да одиш. Инаку мн сакам реплики. Сигурно ќе имам нптификација од тебе
Бог е љубов и неможе да биде зол. Ние не сме слика на Бог. Тој духовно ни ги дал само особините а тоа што ние ги користиме за правење зло тој не е одговорен. Неможе да биде зол оној кој вели да бидеме добри.
Хахаха пак истото. Бог не создал по своја духовна слика и да имаме своја сопствена воља и разум. Не не создал по неговиот ''карактер'' Ако е така тогаш сите би биле богови.
Штом има добра душа има и добар карактер, тоа го прави карактерот. Но и Бог си има свој карактер или незнам како да кажам на друг начин.
На друг начин, сакам кажам-не знам речам. Одбивам да верувам дека Бог има карактер како човек. Човекот е толку расипано суштество.
Бог го создал човекот според својот лик. И тоа е целата сличност. Верникот цел живот се бори барем малку да биде како Бог во душата, во љубовта своја, во простувањето, во трпението итн. Бог е совршен, човекот е грешен. Греши и се кае, кон Бог се обраќа. Затоа Христос беше пратен на земјата, за спасение на грешниците, да не умрат во својот грев.