Honey, ова го докажува твојот Бог исто колку што го докажува мојот flying spaghetti monster. Никој овде не тврди дека со Биг Бенг директно настанале луѓе. Со Биг Бенг настанало раширувањето на материјата, па кластерите, па ѕвездите, планетите, па аминокиселините, микроорганизмите, луѓето... И ова се нема случено во 7 дена туку во милијарди години... И не е неверојатно земајќи ја предвид големината на универзумот а и можноста за постоење на повеќе паралелни универзуми. Останува фактот дека колкава и да е неверојатноста за вакво нешто - се случило, а да не се случеше немаше да постоиме за да ми кажуваш колкава е мала веројатноста. И не се работи за способноста на Бог, туку за фактот што не си ги почитува сопствените закони. Евангелос, ти се молам кажи ми како може ти да тврдиш дека постоела жена во човечката историја која не била родена онака како што се раѓаат луѓето според нашата анатомија, без ниеден исклучок, и пак the burden of proof да лежи на мене. Се читаш ли воопшто што пишуваш? И ти најде да ми зборуваш за фантазија и за форсирање на научните факти да одговараат на нечија индоктринација. Знаеш како звучи ова твоево? Докажи бе дека двајцава не биле всушност генетски експеримент на вонземјани. Докажи! Ти ми вадиш теории како демек биле луѓе на земјава што се последица на еволуцијата и токму тие се погодиле да бидат оние чии потомци преживеале... Пфф глупости, филозофии. Докажи дека не биле вонземјани ајде! Burden-от паѓа на тој што го негира очигледниот заклучок. На пример кога зборуваме за Бог, јас никаде не гледам Бог и немам причина да верувам, ти си тој кој треба да ми го докаже. Кога зборуваме за common ancestor, пак ти си тој кој треба да докаже дека тој предок немал мајка, бидејќи ти тврдиш налудничава работа. И очигледно е дека истражувањево си го сретнал кога си гуглал научни докази за Адам и Ева. (Тажничко е малку. ) Затоа не си го ни дочитал целото и сега само ги верглаш работите што ти одговараат од него. Заклучокот од истражувањето не е фактот што потекнуваме од една жена, туку времето во кое таа жена живеела. На научниците им е добро познато дека постојат common ancestors, и тие успеале да најдат еден преку мтДНК. Овој дел ми привлече внимание: Excuse me what? Како мислиш дека ова ќе се случи кога сите сме генетски поврзани? Сите сме роднини едни со други, со сите луѓе на светот, дури и со нашите миленичиња, со инсектите, со вирусите... Тоа е целата поента на еволуцијата. Ваквите истражувања се прават за да се лоцира каде точно ни започнува семејното дрво на сите луѓе на земјата, не вклучувајќи ги оние што умреле, туку само живите луѓе сега на земјата, да се види кој ни е предокот. Не знам како веќе да ти објаснам. Тие изумрени линии за кои зборуваш не се ништо чудно и неочекувано. Нечии линии мораат да умрат. И сега моментално имаме да кажеме 100 000 генетски линии. Ама ако поврземе некои од нив имаме 14000 генетски линии. Ако ги поврземе нив имаме 270 генетски линии. Ако одиме уште поназад и ги поврземе сите нив ќе имаме една генетска линија - најдалеку што можеме да ги поврземе преживеаните генетски линии. Некои линии изумираат, некои преживуваат. Ако ги поврземе преживеаните ќе добиеме една ептен стара линија што преживеала. Оттаму доаѓа митохондриската Ева. Ако ги убиеме сите припадници на одредена раса, погоди што, ќе имаме уште поблиска митохондриска Ева. Пак ќе ти кажам, не си глуп за да не го сфатиш ова, претпоставувам дека мораш да го игнорираш бидејќи ова ти е ,,најдобриот доказ" за Адам и Ева. А од цел свет буквално само ти одиш со глава в ѕид дека овие се библиските Адам и Ева, а кутрите зависат само од тоа кој е жив моментално на земјата. Ако убиеме неколку луѓе, сосема други Адам и Ева ќе добиеме. Се надевам нема да има потреба уште стопати да ти го објаснувам истово.
Да бе така се создавале амони киселини, микроорганизми, луѓе.. само додади време во равенката и тогаш невозможносто станува возможно, возможното веројатно, а веројатното сигурно Веројатноста за случајно настанување на само 36 ензими (во човековото тело постојат 2700 ензими), изнесува: Само за споредба бројот на атоми во целиот видлив Универзум е 10 на степен 80та. И сто пати да го помножиш сам со себе тој број, пак не можеш да дојдеш до горниот астрономски број. Сфаќаш ли колкава фанатичка вера имаат атеистите што го знаат ова и сепак веруваат во случајноста како создател на животот? Џа бе. Прво, можноста за постоење на Бог е далеку поразумна отколку научните фантастики дека постојат повеќе паралелни Универзуми. Никој не докажал дека постои ниту еден паралелен Универзум. Второ, да претпоставиме дека постојат милијарди милијарди Универзуми како нашиов, кои исто така на секој нивен атом имаат по една планета иста како нашата, веројатноста за случајно настанување на 36-те горе спомнати ензими во тој случај би била: (За целосната пресметка кликни тука.) Значи без разлика колку милијарди милијарди паралелни Универзуми ќе претпоставиш, веројатноста за самонастанување на едни обични 36 ензими (нешто што е далеку од жива клетка), останува астрономски неверојатна и бара луда и фанатичка вера од атеистите во случајноста. Шипки варени се случило. Случајно настанување на животот не се случило, а постоиме затоа што некој интелигентен Создател не создал. Просто е ко два и два, само треба човек да си ги прошири видиците малку и надвор од идеологијата на атеизмот. Бог ги создал природните закони за да владеат со природата, а не за да владеат со Него. Смешно е да се верува во „бог“ кој нема власт на законите кои тој ги создал. Таквиот концепт за „бог“ е смешен и никој верник не верува во таков „бог“. Само атеистите веруваат во таков „бог“. Така фино лепо била создадена од Бог. Популационата генетика вели само дека поттекнуваме од еден маж и од една жена. Толку од неа. А што било пред тоа, секој може да си претпоставува различно. Палеонтологијата кажува дека постојат фосилни провалии меѓу сите видови - а тоа ти е доказ дека животните не еволуирале од вид во вид, туку само постојат варијации во рамките на видовите (она што народски се нарекува „микроеволуција“) Очигледниот заклучок е дека поттекнуваме од еден маж и од една жена. Тој што си претпоставува паралелно постоење и на други луѓе кои мистериозно не оставиле генетски материјал во нивните потомци, budren-от паѓа на него/неа да го докаже тоа.
@EvAngelos Мислиш дека ќе се исплашиме од големиве бројки? Прво, тврдиш дека има само две можности за настанување на животот: коплетна неверојатна случајност или интелигентен дизајнер. Само што работите не се така црно-бели. Друга работа, зошто меѓу броевите не уфрли колкава е веројатноста за постоењето на самиот интелигентен дизајнер? Трета работа, god of gaps, само бидејќи не го знаеш одвивањето на процесите во универзумот и какви сè фактори влијаеле да се дојде до таа неверојатна клетка не значи дека алтернативното решение е точното. Четврта работа, сè уште ти останува да докажеш дека интелигентниот дизајнер не е flying spaghetti monster... или Зевс и компанија. А гледам еве се испотепаа кој попрв да докаже дека постои (1) Бог. Супер. Сега само треба уште да го искористиш научниот метод за да го докажеш ова, да го реплицираш експериментот неколкупати и ќе дојдеме сите да ти честитаме за Нобеловата награда. Oh wait... (out of the science classroom, remember?) Претпоставувај си колку сакаш, тоа не го менува фактот дека најлогичниот заклучок е дека пред нив имало други луѓе затоа што човечко суштество мора да биде родено од некој. Мојата теза дека едно човечко суштество мора да имало родители е аксиомата на човечката репродукција. Не можеш да докажуваш аксиома, тоа е едноставно така. Ти си тој кој тврди отстапка од аксиомата и ти треба да докажуваш.
1. Да тврдам дека нешто е или случајно настанато или плански создадено/дизајнирано. Ако има трета „сива“ опција, повели изложи ја без користење на „анимирани научни фантастики“. 2. 100% е веројатноста. Зошто? Епа ако е 0% веројатноста за животот да е случајно настанат, тогаш мора 100% да е плански создаден. Што значи има Создател. 3. Atheism of gaps. Само затоа што ги немаме снимките од безбедносните камери кога се создавал животот, не значи и дека тој настанал со случајно комбинирање на неживите хемиски соединенија. Впрочем, математиката јасно ја отфрла таа можност. 4. Чек прво да се согласиме дека постои Бог, а потоа може да дискутираме каков е Тој, дали се објавил на човештвото и сл. Во спротивно, нема да имаме дискусија, туку само два монолози на две различни фрекфенции. Еве гледам се испотепаа кој попрв да докаже дека постојат паралелни Универзуми Тоа си е твоја лична аксиома, дома што си ја напишала додека си правела пауза од фемина или сл. Науката не познава таква аскиома. Но науката го познава законот за биогенеза формулиран Луј Пастер кој гласи: „Целиот живот поттекнува од живот“ (Omne vivum ex vivo). Тоа е научна аксиома и она што досега го видела науката. Науката до сега не видела живот да настане од неживи хемиски атоми. Ако ти тврдиш дека тоа е можно, повели докажи го. Јас математички покажав дека тоа не е можно. А математиката е кралицата на природните науки
Браво за напишаното. Нешто слично изјави и Dave Murphy. Целта е да ги убедат луѓето дека сме настанале од мајмуни, дека постојат други универзуми, дека постојат планети каде има живот и се разбира дека некаде живеат и “вонземјани“. Тргнувајќи од претпоставката дека не сме единствени жители сакаат да направат да станеме неверници, да мислиме дека сме безначајни, неважни, дека не постои ништо после смртта. Вистинските верници ја знаат вистината и нема да поверуваат во она што ни го сервираат. Самиот збор теорија значи претпоставка. Биг бенг теорија и Дарвинова теорија, самиот збор теорија ни покажува дека тоа е само претпоставка, а не закон. Не може да се докаже, бидејќи имаат многу недостатоци. П.С. @Vitaly мудрост е да се тргнеш од зло, па затоа не обрнувај внимание што ти пишуваат само продолжи со своите ставови и нема да згрешиш
1. Добар обид да ми го префрлиш burden-от мене. Не заборавај, ти тврдиш дека постои нешто за што нема материјален доказ, на тебе е да го оправдаш. 2. Океј, јас ќе ја искористам твојата логика сега и ќе те прашам од каде потекнува интелигентниот дизајнер. Да бидам појасна, бидејќи интелигентниот дизајнер е толку комплексен земајќи предвид дека создал толку комплексна работа, тврдам дека таков дизајнер не настанал случајно туку дека бил создаден од поинтелигентен дизајнер. Би ставила некои енормни бројки за веројатноста дизајнерот да постоел отсекогаш онака сам по себе, ама ептен ме мрзи, па замисли си ги. 3. Таквиот пристап би се очекувало да го има некој кој човечки си ги објаснува работите кои не ги знае - god of gaps. 4. Јас со задоволство би ти покажала дека моето чудовиште би му парирало на твојот Бог. Стивен Хокинг, flyingspaghettimonster да го прости, лесна му земја. Кој вика, ти? Да ги прашавме научниците дали мислат дека човечко суштество може да нема родители? Тоа е поговорка, не е закон, а уште помалку пак научна аксиома или основа на целата наука. Ако нешто претставува темел на биологијата, тоа несомнено е еволуцијата. Па јас не морам, ама со Милер-Јури експериментот значително се имаме доближено до тоа, земајќи предвид дека успеале да создадат дваесетина аминокиселини од неогрански соединенија, иако условите во кои бил изведуван експериментот не биле воопшто идеални. Она што ти го направи е нафрли огромни броеви таму ваму и се послужи со евтини аналогии за да нè оставиш запрепастени, притоа правејќи секакви претпоставки и игнорирајќи го фактот дека тоа ништо во суштина не докажува. Teleological arguments, gotta love'em.
Јас верувам во Бога, постои. Многу пати сум се помолила за нешто и се остварило. Знам дека и кога немало шанси кога биле премали, јас сум се помолила и ми помогнал. Еднаш дури со другар атеист малку се законтравме за оваа тема атеист и оној кој верува во Бога. Не осудувам никој, нивен живот-нивно право. Едноставно Бог е со мене и секогаш се молам.
Зошто има животни трагедии? Зошто умираат деца, што згрешиле тие невини душичиња? Зошто има тешки неизлечливи болести? Зошто е сето ова , ако постои господ? Многу пати размислувам на оваа тема и на овие прашања.
Не не, јас овде тврдам дека нешто е или случајно настанато или плански создадено/дизајнирано, а ти рече дека има трета „сива“ опција, повели по втор пат те повикувам да ја изложиш таа трета „сива“ опција Ти благодарам, ми значи што користиш моја логика, но христијаните не веруваат во создаден „бог“. Создаден „бог“ не е бог по самата дефиниција за „бог“. Тоа би било оксиморон. Баш лесна му земја. Да имаше Хокинг приложено некаков аргумент за постоење на паралелни универзуми, ќе добиеше Нобелова награда. Но кутриот си умре без Нобелова награда, а светската слава ја доби исклучиво заради ALS склерозата и заради специфичното зборување преку компјутерот. Прашај ги слободно. Само чудно е малце што ти треба дополнително да ги прашуваш, а таа научна аксиома никаде ја нема во научната литература досега Бреејјј ти испадна и поголем научник од Луј Пастер според кого е именуван и процесот на пастеризацијата. Милер-Јури експериментот е историски тажен обид на атеистички научници да создадат живот во лабораторија. 70 години поминаа од тогаш, ни една клетка не создадоа. Франкенштајн си остана во филмовите И што ако успеале во лабораториски услови да создадат неколку амони киселини? Од амино киселина до живот е колку од тука до ивицата на вселената. Па и во горните пресметки за спонтаното настанување на ензимите јас претпоставив уште поидеални услови, значи веќе настанати амоно киселини и собрани на едно место во купче каде што можат рандом нели случајно да се сврзуваат. Но колкава е веројатноста дека само 36 ензими ќе се сврзат под точно одреден редослед? Дејмм голема неверојатност а? И тоа само за 36 ензими (кај човекот постојат околу 2700 ензими) и претпоставено е дека веќе се самонастанати сите 20 есенцијални амино киселини и собрани на купче. А кај се тука ДНК, РНК, рибозоми, органели, мембрана итн? Некој можеби ќе приговори: „Ама можеби има уште милијарда планети како нашата кои имаат услови за живот, аминокиселини, вода и се што е потребно?“ Во ред. Еве да претпоставиме дека не постојат милијарда, туку дека постојат буквално на секој атом од Универзумов по една планета идентична како нашата планета. Дали знаете колку тоа ќе ја зголеми веројатноста за случајно настанување на 36-те ензими? Еве: Паралелни Универзуми? Ок, доколку дополнително претпоставиме дека постојат милијарди милијарди Универзуми како нашиов, кои исто така на секој нивен атом имаат по една планета иста како нашата, веројатноста за случајно настанување на 36-те горе спомнати ензими во тој случај би била (земете длабоко воздух): Бреј ама се инаетливи овие астрономски броеви. Дели ги со милиони, милијарди, трилиони, никако да се намалат значително Без разлика какви претпоставки ќе направиме, астрономскиот број ќе остане со 9000 нули или еве дури нека бидат и 8000 нули. Овде не станува збор за практична неверојатност, туку за теоретска неверојатност за случајно настанување на тие 36 хипотетички ензими, наспроти 2700-те ензими кои денес се наоѓаат во човековото тело и секој од нив си има уникатна и целисходна функција која е зависна од точната и уникатна подреденост на амино киселините во него. Така што заборави за случајно настанување на ензимите, а исто и за ДНК, а исто и за живата клетка, а исто и за целиот жив свет вклучувајќи го и човекот. Разумно, научно и логично е да постои Создател на овој свет. Атеизмот бара фанатичка вера во случајностите и замижување пред научните факти, особено пред математиката која е кралица на природните науки.
@EvAngelos Правиш грешка кога од толкава неверојатност тврдиш дека само создавањето на животот спонтано е толку неверојатно. Исто толку веројатни колку создавањето се сите тие случаи кога животот не се создал. Типична заблуда дека нешто е мноогу неверојатно, како кога луѓето си мислат дека погодување 5 шестки едноподруго на коцка е чудо големо бидејќи уаууу колку неверојатно, а всушност веројатноста да се погодат 5 шести е комплетно иста како веројатноста да се погоди секоја друга комбинација. (Додуша верувам дека го знаеш ова, ама сепак одбираш да го искористиш методов за да ги убедиш сите лекоумни луѓе кои ти го читаат блогот.) Издвојувањето на животот на земјата како чудесна и премногу неверојатна работа, е исто како јас да земам шпил карти, да ги размешам и да паѓам во несвест бидејќи веројатноста да ги добијам БАШ така наредени е незначително мала. Ја издвојуваш едната (1) добитна комбинација, притоа комплетно игнорирајќи ги сите останати недобитни.
Ако е неверојатно човечкиот живот да се создал онака, од ништо..две молекули си шетале и си шетале... тогаш, Бог кој го создал? Нели е неверојатно да има и нешто такво како Бог ,а да не произлегло од нешто, некој,некоја?
Остави картите. Ако ти земеш и размешаш 1000 амино киселини, ти немаш да добиеш ензим, туку каша од амино киселини. Со произволно слепо сврззување на амино киселините нема да добиеш ензим, туку милијарди милијарди милијарди недобитни, некорисни и нефункционални нишки.. Кај човекот досега се откриени 2700 ензими. Еве ќе земеме еден доста популарен ензим - инвертазата, ензим кој ја разложува сахарозата (шеќерот што го ставаме во кафе, чај, благо кога правиме и сл.). Инвертазата е синџир од 1827 амино киселини подредени под точно одреден редослед. Доколку им ги промениш местата на овие амино киселини, тоа веќе нема да биде инвертаза и нема да може да ја разложи сахарозата бидејќи самото разложување функционира на принципот „клуч-брава“ и тоа зависи од редоследот на амино киселините, слично како што се запчаниците кај клучот. Со произволно мешање (како шпил од карти) на амино киселините ти нема да добиеш инвертаза т.е. шансите да со мешање на 1827 амино киселини добиеш инвертаза се следниве: (за степенување го користам знакот ^ 1 : (20 на степен 1827) 20 на степен 1827 = 9.6 * 10^2376 (за вакви огромни степенувања користи го www.wolframalpha.com ) Ова е број со 2376 нули Бројот на атоми во целата вселена се проценува на број со 80 нули. Само за споредба милион пати поголем број од овој е број со 86 нули - сеуште предалеку од горниот астрономски број Гледаш ли колкава е неверојатноста за спонтано создавање само на инвертазата што го разложува шеќерот во нашиот организам? Ниту милијарди милијарди паралелни универзуми целосно исполните со каша од амино киселини не се доволни да ја намалат неверојатноста за самонастанување на само овој ензим.
Бог по дефиниција е несоздадено битие. „Создаден бог“ не може да биде „бог“, затоа што ако нешто друго го создало бог, тогаш тоа друго нешто е Бог, а не „создадениот бог“. Бој е Создателот на Универзумот и се видливо и невидливо. Тој постои во вечноста. Тој е над времето и создател на времето. Тој нема почеток. Да прашаш „Што било пред Бог?“ е исто како да прашаш „Што е појужно од јужниот пол?“ Нема такво нешто.
Сигурно знаеш дека се што е живо еден ден ќе умре нели, порано или подоцна. Невеувам дека ја имаш прочитано Библијата штом ги поставуваш тие прашања. Нема ништо лошо да ти се случи ако ја прочиташ, барем ќе ти се разјаснат некои прашања. Ние колку и да ти ги одговараме овие прашања џаба, ти имаш зацртано во глава и постојано спамате со истите прашања во сите теми за религија. Претпоставувам дека знаеш поради кои причини човекот е смртник и на Земјава постојат толку болести. Плус тоа што постојат и модерни болести (неизлечливи) создадени од страна на ретарди. Сигурно Бог не е виновен за тоа. Ако го погледнеш каков е изопачен светот, како може да бараш од Бог да биде милостив за оној кој душата ја продал на ѓаволот. И за крај, ако бараш таков Бог, Христијанството не е за тебе дефинитивно.
евенезнам http://zargon.mk/posts/427 Не можам ни верник/атеист да бидам искрено, незнам што би можел да каже агностичар на темава, 50 страни има веќе, не дека не сум слушал Хиченс/Докинс/Краус но пристраност ми пречи малку, па пребирлив сум у што прифаќам. Милитантен Атеизам ми смета повеќе би рекол. И либертаријанец би рекол нешто, спектрумот политички не ми е баш најнај. А има и поуки во библијата би рекол, но контрадикции исто, и стариот завет ми е бизарен. @EvAngelos ако ти се дебатира некоја тема лаички, можеме да дискутираме/дебатираме, гледам си истражувал, не би се вратил на атеизам пак, но имам прочитано/слушано на тема. Гледам дека си по логика/дедукција и знаеш повеќе на тема од мене, можеби ке научам нешто ново. Инаку, за постоење/непостоење/задгробен живот е исто како да прашаш кај си бил пред 200 години, и кај ке бидеш откога ке починеш. Тоа е тоа. Да напоменам само, не разговарам со пост-модернисти/марксисти, сведуваат се до редукцио ад абсурдум. Исто така да напоменам наведов во темата која религија друго и криптично, поради што бев теист/православен христијанин до 13, оттогаш до рани 20ти можеби подоцна атеист.
Ниту @ilyan, ниту било кој што си го поставува ова прашање не мисли општо на смртта или да цели кон бесмртност – туку мисли на страдањето и прерана смрт на невини луѓе и посебно деца, кои немале ни прилика да сторат некаков грев. Нели Бог е семоќен, нели теистичкиот светоглед подразбира општа правда воспоставена од тој Бог? Многу пати ги имам искажано овие мисли овде и ниеден од посветените верници ми нема дадено задоволителен одговор, најмалку ти. А не ни очекувам дека ќе ми биде даден. Жената најнормално и човечки си пиша мисли што ѝ се вртат во глава (најверојатно е и верник, само како секој нормален емотивен човек си ги поставува овие прашања - ама после ние агностиците и атеистите се потсмеваме со верници, нАли), а ти на ваков дрзок начин ѝ одговараш. Браво, многу христијански...
@Someonespecial ти одговори се што би ти одговорила и јас. Библијата не сум ја читала. Верник сум до определена мера,повеќе сум реалист. Ако си болен зошто одиш на доктор? Седи дома, моли се и чекај на божјата милост да се излечиш. Убаво е си верник, но не е добро библијата да ти управува со животот.
Или си верник или не, пола верник е невозможно да се биде а и смешно е. Кога сум болен одам на доктор бидејќи Бог не дејствува на луѓето на тој начин на кој вие замислувате, јас немам директна врска со Бог, се ви е објаснето во Библијата. Јас сум верник и пробувам животот да го живеам според Библијата и според мене баш е добро таа книга да управува со мојот живот тоест да живеам според правилата кои се искажани во неа.