Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Причини да се биде атеист

Дискусија во 'Религија' започната од Alchemist, 17 јули 2010.

1. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Ништото како бог? Треба прво да постои таквото ништо за да создаде. А сето, не се создало баш од ништо.
    Се создало од нешто. Материјата не е ништо.

2. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Илјада години христијанска апологетика може да се сведат на ова:

Ако нешто лошо ви се случи - или е Божја казна за некој ваш грев или за грев на некој ваш предок или е лекција или уствари ви прави услуга („Најтешките битки ги дава на најсилните војници“ и сл.).

АКо пак нешто добро ви се случи, океј, да, имате и вие некаков удел и заслуга за тоа, меѓутоа пред се', тоа се случило според Божја волја, со Божја промисла, „со Господ напомош“ (или напред, како сакате) или Бог едноставно ви ги исполнил молитвите.

Резимирано - за све лошо у животот луѓето си се самите криви, за се' добро - главен и одговорен е Бог. :)

На Scott Weiland, Lella, theowndemon и 5 други им се допаѓа ова.
  3. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.211
    Значи според тебе материјата вечно постоела?
    Ако е така, тогаш според тебе таа е "несоздадена" така? :)

На baba Rada и Scott Weiland им се допаѓа ова.
  4. Scott Weiland

Scott Weiland Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    2.933
    Допаѓања:
    12.445
    Би рекол сеуште се шпекулира, што било пред Биг Бенг, до каде ке оди универзумот додека се деси имплозија, мултиверзум теорија, паралелен универзум, симулација.. Уште повеќе причини да бидеме објективни.

5. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    :D Треба да дојдеме до моментот дека материјата не можела сама од себе да се создаде, морал бог да ја создаде?:D
    Затоа ти велам, единствена причина ние да се сложиме со тебе е ако го дефинираме бог ко ништо :D

На Scott Weiland му/ѝ се допаѓа ова.
  6. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.211
    Ќе дојдеме до таму до кај што ќе не доведат фактите :) Ти слободно одговори си на прашањето:
    Значи според тебе материјата вечно постоела?
    Ако е така, тогаш според тебе таа е "несоздадена" така?

7. Scott Weiland

Scott Weiland Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    2.933
    Допаѓања:
    12.445
    Стивен Хокинг има на темата мислење, кој има 50 минути.

На Briar Rose и Someonespecial им се допаѓа ова.
  8. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Не, Евангелос, тоа е твој заклучок. Создадена е (од нешта, не од некој бог), е и постои :)
    И убрзај го заклучокот, елаборирај, да не се влечеме за несоздадениот бог кој го создал сето во 7 дена.

9. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.211
    Сум потрошил и повеќе од 50 саати на Хокинг. Типот во последната книга "The grand design" тврди дека гравитацијата се создала самата себе у вечноста и потоа и текнало да го создаде Универзумот. Се разбира сето тоа без никаков доказ, а само на основа на фантазирање. Да имаше некаков доказ, сигурно ќе беше Нобеловец, ќе добиеше Нобелова награда. Секоја година имаме по 2-3 Нобеловци по физика и никој не ги знае, а Хокинг сите го знаат. Зошто?
    Затоа што светската слава ја доби заради специфичната болест, количка и карактеристичен говор преку компјутер.
    Еве на пример неговиот колега и соработник, Роџер Пенроуз, никој не го знае. А да беше со сличен изглед како Хокинг, сите ќе го знаеа :)

На baba Rada и Vitaly им се допаѓа ова.
  10. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.115
    Допаѓања:
    163.711
    (facepalm)
    Белки не си сериозен...

На DAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  11. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.211
    Од кај сеа мој заклучок? Па ти тврдеше дека ако нештото е несоздадено, значи не постои, значи е ништо, нула. Еве ќе те цитирам:

Одлучи се, дали е возможно да постои нешто несоздадено или не.
    Верувам и двајцата ќе се сложиме дека може :) инаку, како сакаш врти, нема смисла.

12. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Проблемот со твоиве теории е што имаш потреба од постоење на паметен организам кој има текнувало да создаде нешто, пак тој паметен организам си научен да не го гледаш како создание од повеќе нешта - две молекули кои си оделе, оделе, оделе и одеднаш им текнало :) Значи бог е несоздаден од ништо, а има текнувало и може да создава? Како, од што, со што?
    Патем, двете молекули кои си одат, си одат и одат..се создавачите. Да не забегуваме со поезија.

На Lella му/ѝ се допаѓа ова.
  13. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.211
    Сериозен сум. Повели бујрум наведи ни некое негово научно откритие :)

На carangigia, baba Rada и Vitaly им се допаѓа ова.
  14. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Па јас сум одлучил таа света книга да упривава со мојот живот никој не ме тера со сила. Ако мене не ми се допаѓало тоа јас досега би ја отфрлил. Со последната реченица го докажа својот простотилук а не удар.

На carangigia му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Briar Rose

Briar Rose Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    Тоа е индивидуална работа...
    Јас многу добро го знам Roger Penrose, и особено неговата попозната книга, The Road to Reality - A Complete Guide to the Laws of the Universe, сум ја прочитала, проучила и сум напишала научни трудови врз одредени поглавја и фрагменти од истата :)

На Someonespecial, Читател, EvAngelos и 2 други им се допаѓа ова.
  16. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    За некој што се декларира како "физичар" (знаеме дека не си, нема потреба да се преправаме), воопшто не правиш дистинкција помеѓу тоа со што се бават различни видови физичари.

На Читател, Scott Weiland, Lella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Овие дебати се ветер и магла. Зошто би се замарала со нешто кое не може да се докаже... Немало/имало бог, што со тоа, што можам јас тука? Моето влијание врз божјото (не)постоење е непостоечко всушност.

На theowndemon, baba Rada, Scott Weiland и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.211
    Навистина? Браво за тебе. Ајде постирај ни нешто од тоа, еве на пример во категоријата за „Образование“, баш ме интересира какви научни трудови си пишувала за Роџер Пенроуз.
    Дали има уште некој што го познава Роџер Пенроуз? :) Денес е тешко да добиеш објективен одговор на вакви прашања, затоа што во Македонија луѓето сакаат да бидат експерти за се и одма ќе шарнат на гугл ќе прочитаат две реченици за него и ќе речат го знам да, ехеее уште од мал за него имам читано :D А да ги прашаш вака у живо, без да гуглаат на компјутер, дали го знаете рок пејачот „Роџер Пенроуз“? Ќе ви речат да, ама одамна не сум го слушал :D

Сепак, ако бидеме искрени, ќе признаеме дека на прсти се бројат луѓето у Македонија што го знаат Роџер Пенроуз, а од друга страна, на прсти се бројат оние што не го знаат Стивен Хокинг или барем што нема да го препознаат на сликата со количката (барем меѓу студентите). Муабетот ми е дека тоа се двајца колеги, соработници што заеднички работеле во научната работа, со еднакви заслуги, а сепак едниот е анонимус, а другиот го знае цел свет. Очигледно е зошто го знаат Хокинг повеќе.

Дали некој слушнал за Rainer Weiss, Barry C. Barish, Kip S. Thorne, David J. Thouless, F. Duncan M. Haldane, J. Michael Kosterlitz? Ова се Нобеловците по физика од 2016-2017 година. Речиси никој не ги знае тука, а овие луѓе имаат свои научни откритија, за разлика од Стивен Хокинг кој нема никакво научно откритие, а има поголема светска слава од нив. Зошто? Како што кажав, заради специфичната болест, количката и карактеристичен говор преку компјутер.

Него да се вратиме на темата...

Последна измена: 21 април 2018
    На Briar Rose му/ѝ се допаѓа ова.
  19. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.589
    Најдобро мислење што го имам прочитано некаде и оддамна е тоа дека универзумот е всушност еден огромен рачунар, огромен компјутер на кој библијата и светите книги му се информатички пасворди а ние луѓето сме електронскиот систем.

Можно е оваа варијанта како најдобро објаснување за се ова..... Нели...!?

20. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.211
    Затоа што прашањето за постоењето на Бог е поврзано со сите суштински прашања што си ги поставува секој човек уште од моментот кога ќе почне да мисли: Кој сум јас? Дали сум само збир на хемиски соединенија или пак имам и дух кој е вечен? Зошто постојам? Која е смислата на мојот живот? Дали со смртта завршува се? Дали смртта е точка или запирка? Каде ќе бидам во вечноста? Ќе има ли суд за грешниците или да земам јас да се одмаздам за оние што ми згрешиле? :) Што да правам со моите гревови? Што ако постои Бог и тој ми суди за истите?

Многу научници биле мотивирани да ја истражуваат вселената верувајќи дека таа е создадена од Создател кој во неа постои ред и законитост и дека не е хаотична од некакви си самонастанати природни сили кои денес важат, а утре може да не важат или пак на различно место различно да важат.