Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Причини да се биде атеист

Дискусија во 'Религија' започната од Alchemist, 17 јули 2010.

1. Walker7

Walker7 Активен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2018
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    120

ahaha ne sakam vakov odgovor kazi ZOSTO STE IZLEZENI NA OVOJ SVET? :D

2. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    За да живееме, уживаме, твориме, се надградуваме, еволуираме.

Што сакаш ти? Да има некоја посебна 'возвишена' поента твојот живот?
    Зошто се сметаш за толку битен?

На Amellie13, Momichka, theowndemon и 7 други им се допаѓа ова.
  3. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.115
    Допаѓања:
    163.711
    Гуглав, има што да видам... српскиот народ ја заслужува вистината, цел свет е во темнина, петиција за укинување на Дарвин... толку ми е доволно. Не се тоа научници, тоа се теоретичари на заговор, перачи на мозоци, заглавени во средниот век кога науката била слугинка на теологијата. Предмет на потсмев со еден збор.
    Вештачкото оплодување со ништо не наштетува и не ја уништува природата, а олеснува да се остварат како мајки многу жени кои го сакаат тоа. Твоите граници и критериуми се изместени, нереални, нерелевантни.

На KateKane, Amellie13, theowndemon и 4 други им се допаѓа ова.
  4. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.625
    Не се направени сами од себе ниту Света Петка ги има направено со магично стапче.
    Измислени се од научниците,чии претходници, црквата пред стотици години ги има спалувано на клада и прогонувано. И немој да ми кажеш дека технологијата не е наука. :) Примена на науката е, а со тоа и е наука.

Која е поентата ? Поентата е да живееш убав,комфортен живот, да бидеш слободен,добар,умен човек а не затуцотина кој мора да провери што пишува во книга креирана од човековата рака, па да постапи согласно.
    Да потенцирам. ВО ОВОЈ ЖИВОТ. А вие чувајте се за наредниот ;)

На KateKane, Amellie13, theowndemon и 6 други им се допаѓа ова.
  5. Walker7

Walker7 Активен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2018
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    120
    Prasuvas zs e biten coveckiot zivot :o i plus dali ne znam no vo ovoj zivot povise ima taga od kolku uzivancia a ti vo koj film zivees stvarno ne znam xD :D

Epa gledas li ti za eden mobilen ne mozes da mi dokazuvas deka e napraeno sama od sebe kako mozes da kazes deka cel svet e napraen onaka na zzaebancia... haha :D

I jas sum Musliman i kuranot ne e pisan od covekova raka samo da znaes citaj malce.. i za da zivees ubav i komforten zivot tesko deka toa go ima nekoj vo ovoj svet bez pomos od gospod.

6. Alpha010

Alpha010 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2018
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    217
    На твоето едноставно прашање "koj ve sozdade" можи одма да се постави контра прашање кој го создал ко така вашиот бог? Но не е тоа целта.

Нашиот универзум започнал како точка на бескрајна гравитација и густина наречена сингуларност.

Кога ќе принаучиш нешто за следните термини, јави се на темата да ти разјасниме. До тогаш те молам не коментирај глупи мислења, не вреди да реплицираме.

На KateKane, WildMk, Purelove92 и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Walker7

Walker7 Активен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2018
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    120
    Gospod ne e sozdaden Gospod bil pred nas i pred zemjata toj nitu umira nitu spie nitu jade toj e semokjniot...

A kazi mi i ti pricina zs togas se napraile lugjeto pod koja pricina sme tuka zs ustvari ziveeme nie... ? drugite se iznerviraa i dava glupi obasnuvanja paa bas da te vidam tebe sto se prais pameten.. ?

8. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Луѓето се мајмуни.... Господ постоел отсекогаш....Библијата не е напишана од човек....Ова и она е против природата....Од Адам и Ева сме создадени....
    Понекогаш се трудам да размислувам на овој начин ама невозможно е.:?::drunk:

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Alpha010

Alpha010 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2018
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    217
    Не знам дали се заебаваш или си озбилен, те молам не ми реплицирај поќе не вреди да дискутирам со тебе. Каква причина? Според тебе причината е да сме слуги на некој си бог, некоја религија и да се водиме по тие религиозни правила? Те молам просветли ме ...

На WildMk, Gosh, Nigredo Odor и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Walker7

Walker7 Активен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2018
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    120
    Ne deka ne vredi da diskutiras so mene tuku nemas odgovor nitu eden od ateistite nema odgovor na ova prasanje ne ja znaete pricinata zosto ste sozdadeni ustvari ne ja znaete pricinata zosto ziveete na ovoj svet...

Ti ne mi repliciraj poso ne vredi jas da trosam vreme so tebe :D :D

11. Alpha010

Alpha010 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2018
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    217
    A ти ја знаеш?:rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:

На WildMk и Nigredo Odor им се допаѓа ова.
  12. Briar Rose

Briar Rose Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    Мислам дека е бескорисно верниците (од било која религија) и атеистите постојано да се препукуваат и да се докажуваат меѓусебе, сметајќи дека токму нивното мислење на најправилно.

I mean, the whole concept reeks of narcissism...

Секој си има сопствени причини да верува во она што сака... На крајот на краиштата никој нема никого овде да убеди одеднаш да каже: "Hey, maybe you are right"

Ама овој менталитет едноставно не може да се помири со фактот дека секој човек е посебна приказна за себе, а не негова копија.

P.S.- до членот кој сакаше да знае дали лаптопот или мобилниот настанале сами по себе:

На pdb123, Lella, KateKane и 12 други им се допаѓа ова.
  13. Walker7

Walker7 Активен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2018
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    120
    PAMETEN SI TI ZNAES ANGLISKI CITAJ :D :D :D :D

Did you think that We created you futilely and that you would not be returned to Us? 23:115
    The reason we were brought into this world is given in the Quran. Although this information is not presented in the Quran in chronological sequence, nor grouped in one Sura, various Quranic verses give pieces of information which together present the full picture.

The Quran confirms that we were all living in God's Kingdom before we were brought into this world. Although this is our first and only life on planet earth, it is not our first existence. We were all living before the earth was created. We were put to death and reborn into this life on earth:

Blessed is the One in whose hands is the sovereignty and He is Capable of all things. The One who created death and life that He may test you regarding who will do better works. He is the Dignified, the Forgiving. 67:1-2

14. Walker7

Walker7 Активен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2018
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    120

https://en.wikipedia.org/wiki/Science_in_the_medieval_Islamic_world Slobodno citaj vo Wikipedia za vernicitie po tocno Islamot i gledaj koj e praviot tatko na Kimijata sto si go ucel i vo skolo :D ... a ti tuka se falis za eden kompjuter haha... :D

15. Briar Rose

Briar Rose Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    @Walker7 немам никаква потреба да читам.
    Како научник, сето ова и повеќе го знам на памет од кога изучував астрономија, космологија, астрофизика и аеровселенско инжинерство...

Нема апсолутно никаква врска дали некои научници се верници или атеисти - единственото нешто кое е релевантно е нивниот допридонес во науката, а тоа го оствариле по пат на интелигенцијата која ја поседуваат.

На KateKane, jacqueline.s, Anabelle.Amorette и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Scott Weiland

Scott Weiland Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    2.933
    Допаѓања:
    12.445
    Компјутерот е заслужен да покаже не-познавање на јазик и глупи реторти на тема за Атеизам. Убава работа е.

На KateKane, Anabelle.Amorette, Bender Rodriguez и 8 други им се допаѓа ова.
  17. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.624
    Овој попов поштениов ја има онаа такси компанијата у Аерододром карши Три Бисери... Со донациите од сиромаштијата ја отвори.

На KateKane, Briar Rose, Bender Rodriguez и 8 други им се допаѓа ова.
  18. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.309
    Допаѓања:
    19.657
    Да бе исто како Грчкиот владика кој проповеда омраза против се што не е грчко и против Македонците. Каков поп е тој тоа ли поповите треба да проповедаат?

На KateKane, WildMk, Scott Weiland и 3 други им се допаѓа ова.
  19. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.625
    Ќе се мрднат од паметот ( и тоа малце што го имаат )
    Ем геј ем атеист, win win :rofl:

На Gosh, Tan4ence, Someonespecial и 5 други им се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Секој живот е битен, но зошто да не биде доволна, важноста на животот единствено како живо битие?
    Зошто мора да се чувствуваме супериорни врз други луѓе и други суштества?

Неискористувањето на сопствениот капацитет, незадоволството од постигнатото, не тера да бараме алтернативни начини на себе-верификација.
    Сам по себе, човекот, во 99% од случаите, е само еден пиксел во целиот интерфејс на универзумот.
    Сега, имаме мозок.. знам.. и тој не тера да се преиспитуваме и да се запрашуваме за своите квалитети и вредности како поединци. И најчесто, наместо да го побараме патот во себе-реализација на разни полиња, на многумина им е полесно да си се вреднуваат преку тоа што пишува во религиозните книги.

Тоа е одење по линија на помал отпор, наоѓање полесен пат до себе-реализирање.
    За другите верзии на само-докажување, нема унапред пишан текст во кој на човек му е ветен 'вечен живот', туку треба да си го спотниш га*от и да си го заработиш местото, па да се чувствуваш исполнет и сам-себе доволен и остварен како личност.

п.с. се сомневам дека ќе разбериш што кажав.. ама ако, нека стои...

На KateKane, theowndemon, Tan4ence и 2 други им се допаѓа ова.