Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Причини да се биде атеист

Дискусија во 'Религија' започната од Alchemist, 17 јули 2010.

1. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.684
    Допаѓања:
    79.802
    Како страдаат атеистите?

На afrodita94, Petra777, Orthophill и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Walker7

Walker7 Активен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2018
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    120
    greska si da nema religija svetot ke ide u kurac nemoj da zaboravis nitu bibliata nitu kuranot ne povikuvaat na vojni tuku americkata i izraelskata propaganda povikuva na vojni do deka saka da instalira lazna demokracia vo nekoja drzava... :D

3. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.589
    Остави ја жити бога, гледаш дека треска глупости..страдале..оф леле мајко(facepalm)

На Walker7 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Атеизмот е 'производ' на слободата на сопствено мислење и изразување, а не на Америка и Израел.

Вера е едно, религија е друго.
    Верата и спиритуалноста се нешта кои ги носиме во себе си, интимност е тоа, дел од човековото себеспознавање.

Религија, е организирана институција која ги злоупотребува доктрините на неколку специфични книги во светот и ги толкува онака, како што моментално политички и економски има потреба конкретната институција.

5. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.115
    Допаѓања:
    163.711
  6. Walker7

Walker7 Активен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2018
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    120
    @WildMk eve ti vednas dokaz vlezi vo linkot sto go spodelil tvojata drugarka i gledaj deka americka stranica pisuva kako ateistite nemaat prava :D

Najgolem sponzor e Amerika i Izrael a za sto gi koristat ateistite me mrzi da pisuvam mozees vo google da doznaes... :))

На ccca му/ѝ се допаѓа ова.
  7. ccca

ccca Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2013
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    1.205
    ако си атеист немора да им го форсираш тоа на сите
    во спротивно преминува во пропаганда, а ти стануваш дел од машинерија

На La.loca и Walker7 им се допаѓа ова.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Искрено, не ми е гајле што пишува некаде.
    Јас кажувам што знам и што мислам.

Според се' она што го знам, за мене, религиозните институции се само алатка за злоупотреба и контрола на народот.
    Бидејќи сум против интрузија на институции во приватниот живот на поединецот, за мене, никогаш нема да биде во ред организираната религија.

На Alpha010 и Purelove92 им се допаѓа ова.
  9. Walker7

Walker7 Активен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2018
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    120
    Ova se obiduvam da go kazam celo vreme no poso ne znam dobro makedonski ne mi teknuvase.. haha bravo..

10. Walker7

Walker7 Активен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2018
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    120
    Ne ti ne kazuvas sto znaes i sto mislis ti kazuvas sto si cital od americkite propagandi sto godisno trosat miliarda dolari samo da gi trgnat lugjeto od prav pat... No sekako sekoj svoe mislenje ima mozebi eden den ke ti tekne deka si samo manipulirana... :)

11. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Јас лично, не форсирам никого да се откаже од верата. Нека си биде верник, кој сака, колку сака.
    Впрочем.. агностик сум, не сум атеист.

Но нема да поддржам Црква или Имам да им кажува на верниците што да прават, и таму некојси 1000 луѓе, да одлучуваат и наметнуваат ставови, над милиони верници.

Не разбирам зошто мора спиритуалност да се користи за раздор? Религиозните институции ги рабирам, но не луѓето кои 'припаѓаат' на нив. И зошто побогу, да припаѓаш на организирана религија?

Бог ако е сеприсутен и сезнаен, не ти треба никој од надвор да ти кажува за него... Секој човек си го носи во себе.

12. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Знаете дека во некои арапски земји казниво е со смрт ако се декларираш како атеист?
    @Bitter-Sweet @Walker7

На Purelove92, ccca и WildMk им се допаѓа ова.
  13. Walker7

Walker7 Активен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2018
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    120
    Aj broj 2 zemji i kazi dokaz ne propaganda..

14. ccca

ccca Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2013
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    1.205
    јас подржувам своеумие, надвор од она што те учат медиуми, при што потребите на општеството мора да се пред поединецот (мала стартрек референца)

фасциниран сум како е можно да се казнува/да е табу постоење на алтернатива на она што те учат медиуми, и како е можно повеќето луѓе да ги голтаат медиумите како шуруп за кашлица

највеќе ме плаши што државава непостои десно движење, а либералите се полоши од хитлер

На Walker7 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Purelove92

Purelove92 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2015
    Пораки:
    1.021
    Допаѓања:
    3.552
    Атеистите се слободоумни суштества кои не веруваат во ништо освен во себе.
    Религиите се докажано најголемите пропаганди и секогаш служат како изговори за најодвратните случки.

Да следиш правила ццца - - тоа значи да си дел од машинерија, а не кога човек е слободоумен, сфаќаш?

Луѓето кои не следат одреди заповеди не ти се виновни за војната меѓу Америка и исламските држави.
    Немора џихадистите да го земаат америчкото оружје и да се убиваат меѓусебе.
    Ти си горд на својата религија?
    На тоа што е дозволено маж да има 10 жени? На ветените бракови? На тоа ако убиеш во името на Алах во задргобниот живот ќе му бидеш десна рака? На убивањето хомосексуалци? На приморувањето на жените да се забулени, затоа што е '' грев ''? На малтретирањето психо/физчко ако се спротистават?
    Секоја чест на интелектот.

На blond.bunny, KateKane и Someonespecial им се допаѓа ова.
  16. Walker7

Walker7 Активен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2018
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    120
    E ovaa ti e taa anti islamska propaganda sto gi pisuvaat niz site po golemi sajtvoi na svetot... kako prvo Islam znaci makedonski MIR prvata recenica na Kuranot e IKRE- Uci,Citaj... pred da pisuvas gluposti CITAJ prvo

17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Потребите на општеството треба да се на исто рамниште, со тие на поединецот. Го спомнуваш Стар Трек, моето омилено општествено уредување, кое во моментов е милиони години далеку од нас. Човештвото не е спремно за такво нешто. Ако на неспремни луѓе, им наметнеш правила обратни од нивната неприкосновена себичност и алчност, само беља ќе направиш.
    Стојам зад тоа, дека ваквиот прогрес треба да се случи преку еволуција, а не револуција.
    А 'еволуцијата' може да се моделира, убрзува, успорува, насочува, преку глобално и локално промовирање идеи за стимулирање на размислувањата на поединецот.

Мене ме плаши десно движење, во секаква форма. Десничарите се угнетувачи, кои преферираат богатство на сметка, не богатство на дух.

Се разбира дека и екстремно левичарство, како и било кое друго екстремистичко движење, лесно може да премине во диктатура, загрозување на човековите слободи и права и пласирање на идеја за 'утопија' , која во пракса би била само дистопија.

На Lella му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Purelove92

Purelove92 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2015
    Пораки:
    1.021
    Допаѓања:
    3.552
    Искрено не ме интересира што значи.
    Ова се само факти кои ги приментуваат хардкор исламските верници, доколку мислат дека е во во ред нека продолжат. Малку е лицемерно тоа со америчко оружје да убиваат цивили муслимани кои не сакаат да им се придружат во борбата за владетелство на исламот.

Останатите факти што ги набројав ти ги пиши во куранот и самиот Мухамед кој го следите имал 10 жени од кои едната христијанка..

19. Walker7

Walker7 Активен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2018
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    120
    So americko oruzje ubivale civili phaa haha paa isis e kreacija na amerika samo za da go ponizi islamot ama tolku mislis ti... :D i profetot Muhamed imase 13 zeni ne 10....

Pak ke ti go sponam prviot zbor od Kuranot IKRE-citaj ne pisuvaj gluposti i aferi tuka... :D

20. ccca

ccca Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2013
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    1.205
    тогаш сигурно мирно спиеш,кај нас све што постои е лево, тоа вклучува и радикално лево
    поточно на стар трек таа реченица оди и обратно (како што свати спок) потребите на поединецот понекогаш ги надминуваат на мнозинството

потребно е да не потсетува нешто постојано дека има и друга страна, во спротивно ќе ни ги изедат мозоците, ќе прекинеме да постоиме, ќе станеме само кукли актери во нечија подлабока замисла/желба/настраност

едноставна порака, која се повторува цело време