Знаев... Знаев дека некој ќе каже "од навика". Па друго нема, што... И штом е некој неверник нема што да има "навика" да го изговара Бог. Ама тоа е... сите веруваме барем во еден Бог, тоа е посилно од нас. Освен некој да е ептен со силен карактер и да си даде забрана себеси да не го изустува Господ или Бог. Ако е од навика, зш на пример не викаат неверниците "пентаграм да чува и да брани"?
Skraja daleku toa, keske sekoj da doceka dlaboka starost i da ima sreken i ispolnet zivot.. a so se odnesuva na ova so prasa se normalno samo bez tie peenja
Kako prvo ako te interesira nesto pametno razumno prasaj? Sto se odnesuva na vakvi glupavi prasanja na ograniceni mozoci so ograniceni razmisluvanja kao vo kutija ne odgovaram ispod cast mi e, ne si trosam ni vreme ni zborovi
Значи на православни или каточички гробишта? Јас знам имам најдобра другарка што е атеист и кога почина баба и се молеа да биде закопена во православни гробишта бидејки гробишта за неверување во Бога нема. Јас немам ништо против вас ама зборувањето против Бога ви е баш блак.
Навика лмао. Со кој си - таков си. И да неќиш прифаќаш одредени фрази. Сум рекла од кога сум неверник и "бог да чува" оти во моментот кога нешто ме запрепастило/ изненадило то прво ми паднало на памет оти цел живот сум го користела. Само оти сега официјално спознав дека не вервам, не значи и дека нешто масовно ми се смена речникот. Само значи дека ако речам, пошто сум рекла "бог да чува" за ситуација шо ме изненадила, за мене нема тежина каква шо би имало кога верник би рекол. За мене е само низа зборој шо и со тек на време ми се искорени. Исто ко шо одам на слава за дружба и чекам слава од традиција и за дружба. Барем кај нас традицијата и религијата се во едно па дали е обред или е фраза - ни е дел од културата. А каков е тој атеист со пентаграм - не знам. Треба да прашаш таков шо му се врти низ гла. Јас не би разбрала. Пошто ако верваш во рецимо сатана, пак верваш во нешто, па и индиректно во Бог. Оти нели, двете сили. Добро и лошо. И то не би рекла дека е атеизам ама шознам, не знам, можи некој има друга дефиниција. Не вервам. Не одам, до ептен ретко ако мајка ми очајно бара друштво ама знај дека генерално не одам. Немам проблем со влегвање во било кој верски објект од било која религија, напротив - и ме интересира да влезам и да видам како е и да истражувам. Ама неќам да сум внатре кога има некој обред, молитва или слично оти сметам дека то е интимно меѓу верниците и нивниот Бог. То дека не вервам не значи дека градби не ме фасцинираат. Исто прам обреди шо се дел од нашата традиција оти ко шо кажав погоре, јас можи не вервам, ама сум традиционалист и прам обреди шо ни се дел од култура со цел да се зачуват и пренесат понатаму. Крстена сум. Ама не ојдов сама да се крстам. Мајка ми ко бебе ме крсти. Свадба неќам религиска. Ако иден сопруг сака - мене не ми смета. Оти мене не ми менва, а него потенцијално би му сменало. Исто и за крштевање дете. Не би сакала да крстам. Ако сопруг сака - не ми менва. Буквално ништо не ми значи па да го одбивам ама при избор не би избрала. А ако иден сопруг ми е религиозен - него и неговата перцепција и искуство би менало многу.
Е извини ама ако немаш одговор којшто ќе го задоволи моето прашање тогаш кажи, а не да ме напаѓаш мене само затоа што ти немаш одговор. Мене само тоа ме интересира во врска со атеизмот, ништо друго. Атие навреди коишто сега ги упати кон мене да ги упатуваш кон тој што така те воспитал да навредуваш, не на мене. Патем реков погоре, малограѓанските навреди да си ги задржите за себе. Ама без да изустат малограѓански навреди тоа не е можно кај ограничените мозоци(како што ти ме нарече мене).
Sekoj ima pravo na svoe mislenje, pa ako ne ti se svigja da citas vakvi mislenja ednostavno ne vleguvaj vo vakvi grupi, tvojot bog ne e i moj bog za jas da se ustrucavam kako ke go narecam....ednostavno ako te pogagja da citas vakvi mislenja za bog slobodno izlezi od grupava, ne se trudi da ne preubeduvas vozrasni licnosti sme, niti pa nie tuka se trudime nekogo da go napravime da ne veruva, samo si razmenuvame licni mislenja koj negju ateistite se poklopuvaat , kako i kaj vas vernicite so delite edno isto mislenje, a so se odnesuva do vregjanje i diskriminacija ite kako sum protiv toa, ne me interesira koja vera ste ili ne ste bidete lugje ne monstrumi!!!
Гробишта си се гробишта. На градски гробишта скоро и да нема поселба по вера, а кој што бил во животот и дали верувал во некаков бог е скроз небитно. Мртовецот треба некаде да се закопа.
a kako da te narecam koa mi tvrdis bog deka postoi, toa si e tvoe mislenje covece, aj dokazi deka postojt, ne me ubeduvaj daj dokaz
Во мојот град има христијански и муслимански гробишта. Како што кажав немам ништо против секој си верува во што сака.
Imam odgovor sekoj si e zasluzen sam za svojot uspeh i srekja, kolku ke raboti tolku ke ima a ne kolku ke mu se moli na vasiot imaginaren prijatel, a sto se odnesuva do molenjeto jas imam svoe mislenje koe nema da go navedam zosto odma ke pocnite kolku vregjam i slicno, ke kazam edno ako vi pomaga i vi pravi ubavo da se osekjate pravete go toa, a so se odnesuva do mene smetam deka sama sum odgovorna za se so mi se slucuva moi izbori greski lekcii izdignuvanja uspesi. Not your business. Nit tebe ti zavisi od mene ni mene od tebe taka da teraj si go zivotceto i prai go toa so te pravi srekna, ne si go pikaj nosot kaj so ne ti e rabota zs vervi nema ubavo da ti bide
И за гробишта заборајв да допишам. Во која дупка ќе бидам - ич не ми менва. Каков обред ќе прај семејството - нив му менва, мене не. Како сакат - така нека ме копат. Иако млада само едно барам, неќам ковчег, сакам да сум целосно на земјата без препреки. Не откачват штрафој со атеизам, од претходно се откачени. Малку мајтап оти очи си копате и не сфаќам оти надмено пристапвате на темава кога уствари ако сакаш да разбериш треба да сакаш да слушниш другата страна. За двете страни ова. Пробајте да разберите другиот и ќе ви кажи се. И шо значи верба за него и шо значи не верување за другиот. Нема оти хејт да има од било која страна кога религијата знај да е фасцинантна, исто како и шо неверување има свои подеднакво фасцинантни моменти. Во ризик да звучам како надуван хипик, тука преќинвам.
Ne se maci znam deka nema dokaz , A ateist ti se bazira na dokazi ne na veruvanja ne se maci zaludno mila, ne sakam da ti odzemam od dragocenoto vreme , prai so ti e ubavo ne tracari naokolu
Go molis i ne ti se ostvarva zelbata bez sam da se potrudis haha, ateist sum od mali noze srcka, inaku razbiram zosto veruvate ne mora da mi se objasnuvas ne sum novodeklariran ateist, sum zborela so godini na temava i so vernici i so nevernici i so popovi.
Ама јас никого не терам верник да биде, колку пати реков дека секој си има право што сака да биде. Јас прашав нешто, ти немајќи одговор ме направи "ограничена со мозокот". Уште и ми велиш глупа сум била штом сум верувала во Господ. Не е тоа навреда? Уште и доказ бараш дека Бог постои за да дадам доказ дека не сум глупа. Ќе најдеш, не се секирај. Немаш ум. Си го видела твојот ум некогаш? Не. Епа немаш ум тогаш штом не си си го видела умот. Не ме сфаќај лично, не е така како што кажав, сакав само да ви дадам пример кога барате докази дека постојат натприродни суштества. А, сега видов некоја ми одговорила зошто го изустувала "Бог да чува".... Од навика било... Таков одговор и очекував ама ај. Вие мислејте си така дека е од навика. Како и да е. Штом го изговарате името Божјо знајте дека тоа е добар знак.
Ти ако си прав атеист нема да коментираш во тема РЕЛИГИЈА, нема да зборуваш дека Бог постои или не постои. Едноставно ќе игнорираш...