Причини да се биде атеист

Discussion in 'Религија' started by Alchemist, Jul 17, 2010.

1. Angelllla

Angelllla Истакнат член

Ne ubeduvas ama ubeduvas povekje ne odgovaram

2. Angelllla

Angelllla Истакнат член

Ovaa tema e za religija? Ili za ateizam? Aj procitaj go naslovot i vida kaj debatirame

3. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Мислев на категорија религија.
    Господ нека ви е напомош... поздрав

tel-ef likes this.
  4. Angelllla

Angelllla Истакнат член

Imaj ubav den!:D

5. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Staff Member

И не поќе. :D Секоја навика има и одвика. Само не можиш да се одвикниш преку ноќ. Ама ако на некој му е во секојдневен речник директно би прашала зошто. И каква тежина има за тој некој. Оти тежината има значење благо речено. Јас и нагласив дека сум рекла оти до тогаш ми било во редовен говор. Шо го искоренив зошто за мене остана само низа зборој без тежина. Во споредба со шознам, мајка ми, кај шо истото има многу тежина. Пошто денес спознавам дека сум атеист, по автоматизам не сум нов чоек. Уште сум истиот со навиките од вчера. Со тек на време се менваме.

Исто и за пентаграмот. Те молам прашај оти ме интересира која е поврзаност на пентаграм со атеизам. :wasntme: Едноставно да не се бунтова личноста? Оти не можам да најдам логичен заклучок.

Можеби, ама *се накашлува* иако не си новодеклариран атеист ( :D ), не би рекла замислено/ имагинарно другарче на верник. Нема то да донеси ништо друго сем омраза и поќе контрање. Ако сакаш да искомуницираш со почит за и да добиеш почит, лично, би избегнала ова оти не е логично барање почит, без давање почит. Ама ти си знајш. :D То би бил мојот пристап али чим се согласи со мене, а пишиме релативно различни работи си реков да го кажам и ова. Тудлс.

Двете имајте убав ден.

Pixi5 and Angelllla like this.
  6. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Џаст ту сеј, у секоја религија, се вели да не се бара доказ за постоењето Господово, пошто религијата е духовна работа, не е квантна физика па да барате докази.Не е Њутнов закон ова.
    А докази се Библијата, Куранот и другите свети книги.
    Као шо знаете од стари записи дека клинесто писмо е најстаро писмо, или дека Абориџините први се населиле у Австралија, така и ние од Светите Книги знаеме дека Господ постои.
    Не моеш да бараш доказ за нешо шо е духовна ствар.
    Ме курчи шо, никој од овде на форумов шо веруваме во Господ, не ви јадеме гомна шо сте атеисти, не ве судиме итн. А вие паламудите со муабетот ,,ја верувам у наука дај ми доказ"
    и ја верувам де, у хемија, у физика, биологија... ама не барам наука во постоењето на Господ.Записите, Стар, Нов Завет, ми се доволен доказ.Нема некој шо живее 2022 години, за да рече ГО ВИДОВ!

GirlLove, sonuvana, Bal4 and 2 others like this.
  7. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Крстена сум, ама ништо не ми значи тоа, сум цицала кога ме крстиле, како можело јас да одлучам?
    Во црква не планирам да се венчам, не гледам потреба зашто.
    За погреб (скраја да е ама ете) телото мора секако негде да се остави, гробишта се за тоа. Од верски аспект исто многу не ми менува за мене или за друг.
    Фразите ги користам од навика, иначе не верувам.
    Бтв може сум глупа малце, ама пентаграм нели не е нешто многу христијанско?

Feminka22 and Angelllla like this.
  8. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Не треба ни по навика да ги користиш. Веќе кога не веруваш потруди се и воопшто да не го спомнуваш името Господово.

GirlLove and tel-ef like this.
  9. tel-ef

tel-ef Истакнат член

Не се разбирам мн во тие работи да ти кажам право. :D Има едно девојка што вели дека е неверник, а секогаш црта пентаграми. Каде стигне црта пентаграми. Затоа си реков да нема некаква врска пентаграммот со атеизмот, иначе јас појма немам за такви глупости, а и не ме интересираат.

10. Munchmallow20

А вие верниците ги следите сите до едно правила или слабо?

Angelllla likes this.
  11. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Staff Member

Зато и прашав да не се бунтова, уствари ова да не е ко протест против дали бил Бог или организирана религија па да оди контра со пентаграм пошто самото "поклонвање" на сејтан, ова сатана ( гладна сум бе аххахаха), е утврдвање дека Бог постои. Зато и не е логично. :D Ко неверник, ни сум во неверничка заедница, ни пак имаме симболи. :D Само има недостаток на вера. :D

Angelllla likes this.
  12. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Па ние верниците никогаш не сме рекле дека Бог не постои, за разлика од вас што не веруват во Бог а го спомнуват името негово па макар и по навика :)

GirlLove and sonuvana like this.
  13. Munchmallow20

Па ако не следиш некое правило, џабе си верник кога не го почитуваш тој твој боК.

14. perlaa1

perlaa1 Популарен член

А од каде ти е тоа дека не следам правило? Верувај во што и кого сакаш, а исто и јас.

15. Munchmallow20

Постиш секогаш? Одиш во црква редовно? Имаш секс само во брак?

16. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Да постам (освен сега бремена сум мора да внесувам месо, млечни производи) одам во црква, и да имам секс само во брак.

Bitter-Sweet likes this.
  17. Angelllla

Angelllla Истакнат член

Sum bila i kulturna i se i pak me zakacale zatoa i jas odgovaram vrakjam kako tie so vrakjaat imam i star akaunt angie.sec kaj so imam komentirano po temite sve kulturno i jasno se imam izrazeno za sebe bas kako ti so napisa zato se soglasiv so tvoeto mislenje neso kako tvojot odgovor imam i jas pisano i pa ne ubeduvaa me napagjaa, pa sega i jas vozvrakjam na ist nacin kako ke mi pristapat poso oni si mislat deka se najpametni i za se ima odgovor nivnata religija, i koa ke mi recat gospod da te cuva da ti go pokaze praviot pat znam deka ne mislat niso loso so toa... ali mene od taa fraza mi se povrakja

18. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Па таман работа да верувате и да викате дека не постои, каде е логиката :D

Pixi5, Hecate and violetblue like this.
  19. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Па тоа и велам каде е логиката да неверувате, а да го спомнувате името Господово.

tel-ef likes this.
  20. Angelllla

Angelllla Истакнат член

Ubavo za tebe ako e taka. Jas nemam problem so vistinski vernici , imam problem so onie so sudat na okolu a samite svesno se ogromni gresnici.