Причини за бришење на вашите профили од социјалните мрежи

Дискусија во 'Слободно време' започната од KittyAgnes, 27 март 2021.

1. Sophitas

Sophitas Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2020
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    1.322
    Премногу напорни ликови,еднолична додржина,многу прости луѓе се довлечкаа на facebook,искрено стана бедотија.....

На INNERBEAUTY му/ѝ се допаѓа ова.
  2. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    2.791
    Не знам дали има веќе ваква тема, не успеав да најдам па затоа јас ја почнувам, доколку има нека ме поправат админите или нека ја префрлат.

Оддамна сакам да ја почнам темава ама додека бев сега на одмор ептен се почувствував како да е моментот, и сфатив колку сум неприсутна во секојдневието. Јас не сум човек што постојано седи на телефон, затоа што постојано си наоѓам некое хоби, дали тоа било читање, боење, учење и слично никогаш не сум си седела така од досада.

Додека бевме на одмор и додека скролав на ТикТок сфатив всушност дека јас го губам вниманието многу лесно и дека всушност затоа и внимание понекогаш на читање, учење не ми се задржува премногу затоа што сум навикната да гледам кратки видеа и да ги скролам. Како попче си избришав ТикТок и твитер затоа што немаше поента веќе. Откако првиот ден избришав, цел одмор читав, боев, нормално се бањав и бев поприсутна во сите разговори со дечко ми.

Прочитав исто така 5 книги на одмор што мислам дека ми се нема случено, секогаш сум читала до максимум 3. Не ми е поентата сега да се фалам колку сум прочитала ниту пак да избришам се' од социјални мрежи, туку да ве прашам дали некој се одлучил на детокс од социјални мрежи и ако да, што практикува да прави во текот на денот се' со цел помалку седење на телефон. Јас гледам постојано да работам нешто по дома, додека сум на работа да не го чепкам толку, на пауза исто, да читам, гледам серија или слично но се плашам дека брзо ќе ми здосади и повторно ќе се осврнам кон инсталирање на тикток и твитер.

На Gosh, Ѕвездена, Lollipop_123 и 8 други им се допаѓа ова.
  3. lorenn

lorenn Активен член

Се зачлени на:
    31 јули 2025
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    263
    Ги деактивирав, само дискорд имам и ут ако се рачуна.
    Многу одвлекуваат непотребно внимание и залудно потрошено време е а и фокусот се губи од премногу брзи и кратки информации, плус тоа што ретко е нешто паметно да се начека.

На Ѕвездена и bookslover им се допаѓа ова.
  4. MrsBrown

MrsBrown Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2024
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    292
    И јас сум детоксирана веќе подолго и многу ми е пофино.
    Никој не ме замара, не читам и не гледам разноразни непотребни коментари и работи и луѓе кои не ми се уопште битни.

На Трагедијаупмм, mKdevojce, Mrs. right и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Amellie

Amellie Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2015
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    128
    Веќе 2 години немам Тикток (многу време трошев на тие кратки addicting смешни видеа), а повремено бришам и Инстаграм. Освен повеќе време за домашни обврски, хобија, готвење, забележувам дека сѐ помалку посакувам/ми требаат работи. Од облека, производи за нега, до патувања, желба да јадам и пијам надвор, итн.

На Инстаграм сите шетаат, си купуваат работи, се кул весели шизици со партнерите/ките, друштвото, колегите и тоа ми прави да осеќам потреба и јас да сум постојано дел од тој шизик конзумеризам. Зошто јас да не јадам во ова кул местенце, ее баш ваква кошулка немам, ејјј овде не сум била на пијачка, ее само јас не сум била на рафтинг, итн... Се чувствувам како нешто да пропуштам, а пред да го видам не сум го ни сакала тоа нешто.

Дури и премногу сум свесна дека Инста није живот, и презадоволна сум со тоа што го имам, но сепак така ми влијае мене Инстаграмот конкретно и затоа го бришам повремено. До крајот на годинава сакам целосно да исчезнам и од таа социјална мрежа.

Единствен downside е што Инста ми е место и за информирање за настани и случувања од типот на бесплатни концерти и настанчиња, собиранки, итн.

Од Facebook и YT не сум зависна, си скролам mindlessly но многу ретко, и никакви „негативни“ чувства не ми будат.

Така што... Детокс од социјални мрежи FTW!

На Lollipop_123, Attenzione, simoncelicius и 2 други им се допаѓа ова.
  6. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    2.791
    И самата приметив дека од тој short content немам воопшто концентрација за нешто кога треба да се прави подолго без да погледнам во телефон и да почнам да скролам, сакам скроз да се излечам од тоа искрено....

Немаш никакви социјални мрежи? Сакам да сум ти ама скроз да знаеш хахахха!

Тотално тотално те сфаќам, јас инстаграм искрено си ја гледам како алатка кадешто си гледам и некои корисни работи и мислам дека скроз ако избришам ептен па ќе се оттргнам од такви работи ама се приметувам дека и на инстаграм почнувам да скролам реелс и одма гасам зошто пак истото влијание како тикток ми го има..... инаку знае да е многу практичен и информативен, особено профили што си ги следам за книги, за уредување дом и такви работи и не знам дали сакам да се оттргнам скроз од инстаграм иако би сакала да пробам.

На Ѕвездена му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.355
    Допаѓања:
    9.543
    Пред скоро ги деактивирав сите социјални мрежи, ама кратко траеше тоа, само една недела. Првиот ден ми беше ужасно тешко да се навикнам, после во текот на неделата таман полека се навикнував и паднав на искушението и се вратив пак.
    Сфаќам дека сум зависна и баш во голема мера иако не си го признавам тоа. Иначе без телефон можам да седам да речам час два без да го допрам воопшто, ама после тоа како манијак мислам дека сум кога ќе го земам во раце.

Сега овие денови се мислам за повторно да деактивирам се, ама овој пат сериозно сакам скроз да се исклучам од светот дури и телефон да исклучам. Иако реално е тешко, за најосновна потреба некој нема да можам да побарам или да ме побара, не знам дали би издржала и колку.
    Ама макар пак една недела како мала рехабилитација, мислам океј ќе ми дојде.

На bookslover му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    1.042
    Од социјални мрежи имам само инста со 2 профили. Едниот бјути блог другиот рачни изработки. Доста ми е. Повремено сум тука на форумов чисто да прочитам нечие секојдневие некои совети и сл или да слушам некој поткаст на јутјуб додека работам по дома.

На nextredstyle и bookslover им се допаѓа ова.
  9. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.495
    Допаѓања:
    25.485
    Напраив убав детокс првата половина од годинава, пошо имав ментален burnout од премногу doom скролување, се фаќав себе си дека скокам од форум на инста на тикток, така во бесконечен круг цел ден, секој ден. Минимализав користење на сè, одморив, се соземав, си ги преуредив принципите и сеа сум ултра внимателна на шо и колку време трошам. Реалноста е дека социјалните мрежи ја утепуваат психата, те дехуманизираат, ти го крадат буквално животот пошо времето е сè што имаме, а на што го трошиме - на зјапање у екран. Ако имаш изградено самоконтрола и идентитет надвор од социјалните мрежи, океј е, ќе си допуштиш некад да скролнеш, да исцрпиш некоја инспирација за нешто. Ама треба многу многу внимателно, иначе отиде времето.

На FriendOfDorothy, Mumoftwo30, јolene и 8 други им се допаѓа ова.
  10. Amellie

Amellie Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2015
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    128
    Сѐ повеќе мислам на фактот колку време поминувам на телефон - 3 саати во денот, на крајот на неделата е како скоро цел еден ден да го имам поминато во скролање. Цел еден ден изгубен пред екран... Scary stuff :x

На Mumoftwo30, јolene, Gosh и 5 други им се допаѓа ова.
  11. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.849
    Допаѓања:
    36.366
    Јас немам инстаграм долго време, фб не користам за онака класично скролање, сториња не гледам многу
    Е сеа, телефонот ми е стално у рака или блиску мене затоа шо буквално работам на него. Ама најчесто само гледам меил, враќам и го оставам телефонот. Или Тимс и толку.
    Сеа отворив да видам, Месенџер користам највеќе и Хром :lol:

На Mumoftwo30, Aleks.mar и bookslover им се допаѓа ова.
  12. Rozevata

Rozevata Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2024
    Пораки:
    718
    Допаѓања:
    1.832
    Одамна ме демнее оваа мисла. Неодамна исклучив нотификации и само повремено, можеби кон крајот на денот отварам инстаграм да видам пораки од другарките. Фејсбук одамна немам, за комуникација само вибер. На твитер се информирав сега и тоа ми е избришано.

Секогаш кога ќе прочитам некоја глупост по инстаграм осеќам потреба да се реконектирам со природата после тоа.

Кај и да е ќе избришам се. Буквално немам потреба, само бесцелно губење време.

На LiquidLuna, bookslover, Amellie и 2 други им се допаѓа ова.
  13. MrsBrown

MrsBrown Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2024
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    292
    Испадна случајно, и да ти кажам уопште не посакав да се вратам.
    Непотребно сум дремела и читала разни глупости, лажен сјај на луѓе што ако не обесат фотка кај биле и што јаделе као да не се ни десило, умислени инфлуенсери, па како сме постоеле пред нив стварно е запрепастувачки.
    Ако нешто ми треба, за купување, одење на пат, било што, ќе си најдам на интернет и ќе си видам, све што ме занима полесно здравје.
    Така да не е тешко ако сака човек да се исклучи, знам дека тоа е сега нормален дел од секојдневие но мене ми доста.

На LiquidLuna, Danka Smotanka и bookslover им се допаѓа ова.
  14. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.355
    Допаѓања:
    9.543
    Мал апдејт. Темава ме поттикна и деактивирав се.
    Сега да видам колку ќе издржам овој пат. (fingers)

На Amellie, LiquidLuna, Aleks.mar и 4 други им се допаѓа ова.
  15. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.275
    Допаѓања:
    132.867
    Како некоја која ради сплет на околности прилично растела без интернет, не станав класично зависна од него. Долги години немав социјални мрежи и дури ми беше чудно да ги гледам сите залепени за екраните. Си направив ФБ профил тек кога започнав трета година на факултет чисто за добивање информации. Во денешно време ми служи само за гледање вести и понуди од разни продавници. :D
    Е, Инстаграм е друга приказна. Од тукашни личности ми дојде идеја да си направам профил.
    Отворам секој ден и се случува при поголемо слободно време по скоро цел ден да гледам. Cat reels се преинтересни. Губам време и на драми. :rofl:
    Имам и други социјални мрежи, но тие ретко ги отварам оти не ме влече содржината толку. Ќе гледам или прочитам нечија глупа објава и гасам оти ме нервира.
    Не сум за деактивирање оти колку и да не отварам, сепак не сакам да се осеќам како отсечена од светот.
    Ќе речам дека е до волјата. Ако се одлучиш да не висиш со саати, оди зафати се со нешто што нема екран и ќешки со тек на време ќе се одвикнеш од долго скролање.

На Mumoftwo30, Gosh и bookslover им се допаѓа ова.
  16. Bratot

Bratot Форумски идол

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    5.292
    Допаѓања:
    18.096
    Се користам, ниту ми смета во завршување на обврските, ниту пак ми претставува проблем користењето на социјалните мрежи, со добро организирање на времето се постигнува се.

На bookslover, Amellie13, Aleks.mar и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.406
    Допаѓања:
    59.277
    Искрено, не би можела целосно да ги отфрлам социјалните мрежи. Во денешно време тоа е еквивалент на отсеченост од светот, како порано кога немале ни радио.
    Некој погоре спомна за настани како концерти и слично, без социјални мрежи буквално би немало како да знам, бидејќи телевизија многу ретко гледам, на пример, но за некои ни на тв кај нас нема да чуеш. :D

Со добро организирање се постигнува сѐ. Е сега, ако си хронично онлајн и отсечен од реалниот свет, тогаш тоа е проблем.

Инаку ме натера ова да видам daily average time колку ми е на некои соц мрежи. И се разбира најмногу на Инстаграм имам.
    Screenshot_20250813_112350_Instagram.jpg Screenshot_20250813_112435_Facebook.jpg

Мислев дека многу време поминувам на Инстаграм сѐ додека една другарка не ми кажа дека daily average ѝ е 10 саати. :D Но се труди да го користи помалку сега.
    И јас би го намалила, само ми требаат повеќе активности.
    Фејсбук веќе сосема ми е намален, отворам скролам неколку минути затворам, и така неколку пати на ден.
    Други што ги користам се Дискорд (за комуникација), Телеграм (за новости), Твитер, Вконтакте, но последниве дури помалку од фб ги користам. Форумов ако би се сметал за социјална мрежа би бил нешто под Инстаграм. :D

На bookslover и nextredstyle им се допаѓа ова.
  18. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.852
    Допаѓања:
    15.818
    И јас неам. Вибер за комуникација, но не е ниту таква платформа Виберот.

Фрустрирачко и вознемирувачко ми беше тоа следење на туѓи животи, се задлабочував со саати гледајќи кој што објавува. Приметив оти не ми е убаво, угасив и раат сум.

Е сега, дека на телефон не дремам, е лага. Но темава за социјални мрежи е, па тука можам да кажам дека сум детоксирана. А зависноста од телефон е огромна, не ни требаат социјални мрежи за тоа, од нив еве фала Богу неам потреба, и добро ми е вака.
    Ама затоа Google Chrome, Viber, Youtube Music на максимум ги користам, тука влага полека но сигурно и Temu и ChatGpt. Сум се чудела како батеријата за 10 часа ја потрошив, за после да видам колку всушност сум дремела на телефон..

Искочив од темава извинете, на тема социјални мрежи, тоа имам само да кажам. Не сум зависна од нив воопшто, и можам скроз без нив.

А форумов ко што вика Амели, се рачуна за социјална мрежа или? :wasntme:

На FriendOfDorothy, Mumoftwo30, Amellie и 2 други им се допаѓа ова.
  19. sweet dreams **

sweet dreams ** Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2023
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    1.159
    Од време на време ги деактивирам али па се случува нешто да ми затреба баш од таа социјална мрежа па повторно морам да ги активирам така да се одлучив да не биде ригорозно ограничување скроз да ги исклучам туку намалено користење само по реална потреба за информирање.

На nextredstyle и bookslover им се допаѓа ова.
  20. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    2.791
    Генерално мислам дека е многу важно на подолгорочен план да научиме како да градиме здрава врска со телефоните и социјалните мрежи и да ги користиме како алатка што ќе ни помага за да дознаваме нови работи, да следиме тоа што не интересира но не да користиме по секоја цена.

Јас си се фаќам како пак пред спиење се фаќам за телефон и на инстаграм скролам реелови и одма гасам телефон и си легнувам, колку пати ми се случувало од се' што се случува низ текот на денот и информации од секаде, да легнам демек да одморам да си скролам тоа уште толку потсвесно мозокот прима информации сакала јас или не, затоа и решив да одморам малку.

Сега се учам како да си градам врска со инстаграм и да го користам помалце а не само за скролање ќе видиме како ќе ми оди. До сега добро ми оди со сите хобиња што ги испробувам, дури и се научив да месам крофни :D

На nextredstyle и sweet dreams ** им се допаѓа ова.