Причини за бришење на вашите профили од социјалните мрежи

Discussion in 'Слободно време' started by KittyAgnes, Mar 27, 2021.

1. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Според мене исти курац е сè, т.е. иако темава е насочена кон социјални мрежи, сепак ја сè би ставила во ист кош шо те тера да зјапаш во екранчето, наместо да си комплетно посветен на тоа шо треба да го праиш или ти е пред нос. Прост пример, јадење. Скоро па и да нема човек што јаде у комплетна тишина без ништо да не гледа дур јаде. Ко луѓе ко да сме заборавиле да правиме секојдневни работи без уред у рака. Едно одење у веце не поминува без. Сеа глобализирам, не значи сите баш исто дека праат, ама реалноста е таа, од една или друга причина опседнати сме со мобилните до степен да не ни забележуваме дека не се одлепуваме од него. Ние сме еден вид на сајборг, уште физички да ги всадиме уредите во нас, па да не мора ни да ги држиме.
    Се надоврзав на твоето мислење, чисто за да си пишам тоа што ми дојде на темава. :D

На крај само ќе донаполнам - презирам луѓе родители шо место да им посветуваат внимание, време и енергија на децата, си го трошат животот у зјапање на екран поголемиот дел од денот.

2. bookslover

bookslover Популарен член

Ме поттикна и мене да проверам, викендот бевме во камп со моите скоро и па да не го погледнав телефонот, најубав период искрено, и одма се одразува, разлика од тогаш и вчера пример.

IMG_7744.jpeg IMG_7745.jpeg IMG_7746.jpeg

Amellie13 likes this.
  3. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

@MissChievous убаво вика мајка ми дека трета рака ни е телефонот. И свесно ама и несвесно не се одделуваме, богами страшно е ова веќе.

А и не само кај млада популација, сите, буквално сите со исклучоци станале зависни.
    Да можеме 24/7 да сме залепени пред екран и онлајн.. Реално, мислам само коа спијам не го користам :|

Ова за родителите.. Кај они зјапаат, уште и на децата им даваат да се занимавале. Ама памет нема секој за жал, да размисли дека најлоша услуга му праи на сопственото дете.

4. MrsBrown

MrsBrown Активен член

Замислете да ги нема социјалните мрежи.
    За некои колапс, за останатите враќање у реалност.
    Како порано сме можеле, а и нашите родители биле информирани за се, од вести до концерти, театар, книги, рецепти за готвење, се што било интересно и битно.
    Секој си знае или не, како да комуницира со луѓе надвор од виртуелното така да има избор.
    Мислам за информирање, да не ме сватите погрешно, не за дружба.

Amellie, Gosh, nextredstyle and 5 others like this.
  5. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Порано се информиравме пред сè со зборување меѓусебно и со пишан збор, било да е реклама, филозофија, нешто од забавен карактер или рецепт за ручек. Еве и од тв да било, краткотрајно било. Земам за пример еден филм, пушташ рендом канал, гледаш почнува филм, немаш појма кој е, што е, го гледаш ако ти се гледа. А денес сè знаеш за филмот уште пред да седнеш да го гледаш. За некој знаеш година дена уназад. Пребираме низ Нетфликс шо ќе гледаме. Као да, убаво е да имаш избор, ама нема спонтаност повеќе, предвремено сè си информиран. Нема одење до кино да видиш на плакатите што даваат. Или до театарот. Нема рендом подигање книга од библиотека, ќе си гуглнеш прво да видиш што е.

А и зошто да мора за сè да се информираме? Колку повеќе се информираш, толку повеќе те тера да продолжиш да се информираш. Да не случајно пропуштиш нешто... па скокаш од една rabbit hole во друга, си го оптеретуваш мозокот со сè и сешто, веќе не знаеш што е доволно битно за да бидеш информиран, а што не е, веќе веројатно не ни имаш свои сопствени оригинални мисли зошто постојано само впиваш информации.

Само дрндам малце, ме инспирира темава (да потрошам време на мобилниот, мада на работа сум и не жалам за потрошеното време). :D

6. MrsBrown

MrsBrown Активен член

Затоа напишав за интераквција со луѓе во живо, а не типкање по тастатура и бескрајно скролање за све живо и непотребно.
    Секој со своето, како му одговара.

lorenn likes this.
  7. Ne znam koj

Ne znam koj Истакнат член

Za detoksikacija ke pricekam uste nekoj den koga ke se vratam vo grad.Zivot na selo i uste ako si pravis detoksikacija od socialni rezi spored mene =samoubistvo.
    Gledam da ne sum 24/7 aktivna ,iako internetot e uklucen i dobivam notifikacii.Se vrtam niz dvor,pomagam kolku mozam ,sredba so rodnini i komsii ,citas knigi no pak imas faza dosadno mi e.

8. theowndemon

theowndemon расипана играчка Staff Member

Јас сум растена онлајн од основец. Јас сум хронично онлајн. Карактерот ми е формиран од онлајн културата. Онлајн светот дур растев беше за мене многу реален и одличен начин за бегство од реалноста која не беше идеална. Како шо има луѓе шо зборат за реална поп култура и реална историја, јас можам да раскажам за историја на онлајн културата и низ кои "ери" помина и зошто и шо значи то. That's my bread and butter.

Најдобра одлука шо ја донесов во поглед моето ментално здравје е 8 часа на работа да не користам социјални мрежи, исто да не користам дур пешачам (сем ако не е неопходно). Вака се ограничив зошто неќам натаму да продолжи животот да ми е онлајн, а дека ќе седнам да деактивирам профили (Инстаграм пред се) - нема. Максимум шо можам е да намалам. Фејс пример спонтано преќина да ми е интересен и максимално пробвам никогаш тој интерес да не ми се врати. А, секоја социјална мрежа шо ја има - јас имам профил и ја користам или ја имам користено. ☠️Страшно.
    Screenshot_2025-08-13-18-58-16-947_com.google.android.apps.wellbeing-edit.jpg Screenshot_2025-08-13-18-58-30-686_com.google.android.apps.wellbeing-edit.jpg Screenshot_2025-08-13-18-58-39-941_com.google.android.apps.wellbeing-edit.jpg
    Денес после работа и сум дремнала, инаку не се сомневам дека и денес ќе е како вчера и некни.

@MissChievous и истрајноста првата половина од годинава да не е активна нигде ми беше инспирација и стварно ми е мило дека успеа во то шо сакаше. И се јадам дека никогаш нема шанси да можам да го постигнам истото. Знам дека прв чекор да се реши проблем е да се признај дека проблем постои. Имам проблем, зависна сум. Ама исто така скроз не сум уште спремна тој проблем да го решам.

Од друга страна, да, секое време има свој начин на комуницирање и пренос на вести и информации. Нема да сме неспособни да најдиме информации ако немаме телефон в рака. Ама со телефон е многу полесно и како луѓе, како вид, секогаш сме привлечени кон полесната опција и кон опцијата која нуди dopamine boost. И некои деној ко ќе се осеќам лошо дека сум зависна, само се потсетвам дека ете не пуштам, не се дрогирам, ни пак сум алкохолен хроник. Само скролам рилс и мимс за забава и потпаѓам како капиталистичка жртва број 1. Некни одат девојчиња зад мене околу 13-16 години и сфаќам дека имам хумор на 13 годишно машко дете, а речник на 13 годишно женско дете. Итоето.

Last edited: Aug 13, 2025
  9. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Ауууу па вие арни сте. Баш сеа проверувам од таму кај што ми дава од 17 јули се до денес, у просек 9 саати и 35 мин screen time..
    На 9 ти август само 4 часа, а на 21 ви јули, дури 16 часа :drunk::drunk::drunk::drunk:
    Нездрава работа. Уше се чудев зашо за 10 саати снемав батерија :|

10. theowndemon

theowndemon расипана играчка Staff Member

Да не пушташ јутуб во позадина дур спиеш пример? Зошто нереално е од 24 часа + сон 5-8 сати, ти 16 да си на телефон. Мене така ми беше дур немав YT premium. Спијам со звук и зошто свети екранот го сметаше како screen time, a јас бев заспана тенк. Сега зошто можам да заклучам телефонот, а сепак да брчи - scr time ми е реален на то колку чачкам со очите залепени за екран.

11. ItsmeH

ItsmeH Активен член

Дали е детокс тоа што веќе не проверувам дали бившиот објавил нешто?
    Пошо одамна сум детоксирана :D8)

Amellie and bookslover like this.
  12. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Screenshot_20250813_215117_Digital Wellbeing.jpg

Знам дека е нереално, ама само тој ден до толку дремев, не оти малце дремам инаку, али ова е.. Не знам ни како прошло толку време, ако лаже ова што пресметува..

Иначе не, дур спијам гасам телефон, не ми е ниту многу блиску до мене, спијам во тишина.

Се фрапирав коа видов толкава бројка.

13. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Ма кои социјални мрежи, ЈуТуб луѓе!

Цел ден слушам есеи, подкасти, документарци... Лап топот у ВЦ ми стои да слушам додека се шминкам, депилирам, се туширам... Па иам и Џибиелче у туш кабина за да слушам поубаво!

Перам садови со телефонот или лаптопот до мене! Кога чистам со телевизор уклучен и со слушалки за да можам да шетам низ куќава!

Порано имав и неограничен интернет на мобилниов па и по улица слушав, да не речам гледав! На фитнес на трака серија гледам и после два саати подкаст слушам...

А вака само на Инста дремам, најчесто навечер за да ме заспие оти ако читам нешто интересно не ми се спие.

Али коа беше Короната заглавував на ТикТок од досада, па и очните мускули си ги заебав од фокус у една точка со саати, па и до цвикери стигнав. После еден ден го избришав и реков никад више.

И форумов може да е лош, зависи на кој колку му сече...

14. bookslover

bookslover Популарен член

Откако се фатив дека во глава ми вртат ТикТок песни во рандом ден, си реков доста е толку е.

Ти ја сфаќам целата поента и мислам дека полека сите ќе научиме да изградиме здрава врска со социјалните мрежи без притоа да сме хронично онлајн, особено па како созреваме и старееме.

theowndemon likes this.
  15. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

еве јас немам фејсбук и врска немам од настани. Нема ни да знам без фејсбук детево кое треба да е 1во одд кога треба да почне која смена би било. Ќе си одам ќе си прашам. Ќе се јавам. (Нема потреба да не чипираат,не контролираат преку зависноста од социјалните мрежи) 8)

Amellie likes this.
  16. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

И јас сум слично, интернет дома имав од 7-мо одделение (крај на 90-ти) и од тогаш сум хронично онлајн. Нема мрежа на која немав профил, од првичните Outlook groups, па mIRC, MSN, Skype, форуми. Бев многу зависен, се тепав јас да бидам пред компјутер, моите буквално ме тегнеа да излезам надвор.

:D

theowndemon likes this.
  17. BubamaraM

BubamaraM Истакнат член

Никогаш олку не сум зјапала во телефон како последниов период. Станав зависна и ужасно ми смета.

Сплет на околности што во реален живот станав многу осамена и отсечена од контакти, па виртуелните контакти ми станаа компензација.

Свесна сум за негативните страни и се надевам ќе соберам сила да го променам ова.

18. Rozevata

Rozevata Истакнат член

Не е страшно чим е периодично, потребно ти е да биде вака. :hug:

BubamaraM likes this.
  19. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

You do you. Не следам новости по други медиуми, па ова ми е главен начин на информирање.
    Телефони имаме со локации и со интернети во секое време, не им треба фејсбук за да не чипираат или контролираат. :D

Aleks.mar likes this.
  20. sweet dreams **

sweet dreams ** Истакнат член

Во лето послабо се движам надвор па затоа и почесто ги користам иако никогаш не сум сакала социјални мрежи но не дека нужно се не знам какво зло да се користат освен ако навистина дефокусираат од реални ствари.
    Мислам дека поадекватен израз би бил асоцијални мрежи. :wasntme: