Пријави зa прекршувања на законот за труд

Discussion in 'Правни совети' started by lucky bamboo, Jul 6, 2015.

1. lucky bamboo

lucky bamboo Активен член

Ме интересира дали постои телефонски број или сајт на кои може да се пријави работење на диво. Исто така дали постои закон за пензионерите или технолошки вишок да работат на диво во приватна компанија. Ова спаѓа под трудова испекција, меѓутоа дали е под општински или државен инспекторат? Oднапред Ви благодарам.

2. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Барај на интернет број на трудов инспекторат за твојот град. Мое скорашно искуство, кога после една недела одење на работа без да ме пријават, и еден ден од ко ме пријавија ме отпуштија, без нигде да потпишам или да ми дадат на писмено нешто, пријавив кај инспектор кој и самиот ми рече џабе се јавуваш, сигурно увиделе дека си бремена и зато те отпуштиле!,не можеш ништо, нема закон за тоа, то шо си равотала без пријава една недела добро де како проба го рачунале! и то е то! Со стеќа!

3. lucky bamboo

Благодарам за одговорот. За жал така стојат работите кај нас. За мојот град неможам да најдам ништо, освен дека е во жолта книга регистриран. Меѓутоа најдов нешто на државно ниво, па не е лошо да знаеме за линков:
    http://www.pravda.gov.mk/tekstovi2.asp?lang=mak&id=duinov
    Недај боже да ни затреба :) Поздрав!

♡BuBaLe♡ likes this.
  4. LUCERKA

LUCERKA Истакнат член

a broj od trudova inspekcija kade da najdam?barem da se obidam da ne mi e zal potoa

5. Abrakadabra

Abrakadabra Истакнат член

02/ 3 296 310 и 3 116 110

lucky bamboo likes this.
  6. lucky bamboo

Дали некој знае, неправилностите треба да се пријават на локално или државно ниво? Прашувам бидејќи кај нас се функционира на база на пријателство и врски. Доколку би можела да ја одбегнам локалнава самоуправа би било подобро.

7. bella24

bella24 Истакнат член

неправилностите се пријавуваат во градот кај што работиш, односно во трудова инспекција, ако не си од Скопје, не праќај таму затоа што ќе го препратат во подрачната трудова инспекција каде што е и самата фирма, ќе изгубиш на време. поднесиси претставка и се што сакаш наведи, ако сакаш да биде анонимна не се потпишувај, ако не остави и телефон и адреса и име и презиме и во определниот законски рок ќе те известат за постапеното од трудова инспекција.

lucky bamboo likes this.
  8. Starlič

Starlič Популарен член

Се јавив на бројот на трудова, и пријавив дека работам во фирма каде што несум пријавена веќе 20 дена, ми рекоа дека ќе ја пренесат изјавата и инспекторите ќе излезат на терен. Кои се последиците?
    Кажав и мои податоци.

9. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Дали има некој правник? Ако има нека ми пише во порака.

10. Niki97

Niki97 Истакнат член

Дали има некој правник, имам неколку прашања..