Досега сите пријатели и пријателки ме разочарале на некој начин. Сепак, јас верувам како во вистинска љубов така и во вистинско пријателство, но и во тоа дека ја нема секој таа среќа да го пронајде вистинскиот пријател. Многу е битно и ние да се потрудиме да бидеме добри пријатели а не само од другите тоа да го очекуваме.
Се зависи од самиот поглед кон пријателството кој како го доживува и гледа истото. Типот од напнување, постојано барање, мислење дека секој и секогаш треба да биде покрај вас, да ве сака и да ве цени онолку колку вие него, очекување, гледишта кон сопственизам, себичност, самобендисаност итн итн да не набројувам повеќе. Сето ова значи поим за пријателство и дружба, пријателството постои доколку е негувано со осет, искреност, почит и разбирање кон другиот, со резерва и не очекување од личностите да прават онолку колку што вам ви годи и ви е кејф. Лесно е да гледаме само за себе и своите чуства и за своите потреби но тешко е да се обидеме да ги сватиме и другите личности настрана од нас, секој си има свои маки, проблеми, гледишта кон животот и свој сопствен праг, не можеш да судиш, не можеш да замеруваш за се нешто на секого бидејки сепак и не знаеш што чуствува и доживува човек во својот живот, лепењето етикети и зборувањата позади грб е најлесно да се зборуваат, тешко е да се обидеме да соочуствуваме да бидеме осетни, да пробаме доброто да го погледнеме и да размислиме дека сепак не знаеме како му е на човека со какви маки се справува и живее.
Да, пријателството е дел од нашиот секојдневен социјален живот. Има некој работи што мора да ги споделиш со некој, али искрено да ви кажам на никој неможам да верувам до таа крајност да се препуштам на некој. Имам и јас некои лоши искуства, што е до темата "другарки". Али тоа е, на никој неможеш да веруваш.
секокаш се стремам да бидам пријателка но, има за жал многу особи кои не го ценат вашето време вашето внимание што сте пријател со него или незе така да, бидете си свои и неверувајте секому.
Штета...умре пријателството и другарството кај нас. Можеби сум од ретките, но јас сакам пријатели и знам да ги ценам, ако ме ценат како пријател и тие мене. Ама нема многу како мене што постојат. Се е од корист денес. Не се знае кој на кого нож во грб ќе му забие. Денес ти е пријател, утре не ти е.
Многу разочарана од другарки, низ годините сум имала многу, проблемот е што премногу давам а ништо не добивам, кога им е тешко, раскинале или домашни приблеми јас сум била тука за утеха или да ги расположам а кога ќе им тргни во животот тогаш не те ферма, со сегашните другарки сум на некоја дистанца кафе и општ муабет на сат или два. Машкото пријателсто е поразлично и далеку подобро и искрено им завидувам
Mislev deka postoi prijatelstvo iskreno, dodeka ne se veriv. Dodeka drugarkata so koja bev uste od mali noze, zaedno porasnavme, ne dojde ni da mi cestita, ni da prasa do kade sum, mi treba li pomos. Samo sakav zaedno da se podgotvuvame, zaedno vencanica da birame,da bide tuka na denot na vencavkata, da dojde na svadbata, da se sedi na mojata masa. A ne veruvav...Koga ke mi recea ti ljubomori, na nikogo ne veruvav. Sekogas ja branev i naogav izgovori za nea. Zatoa, ne veruvam veke vo iskreno prijatelstvo.
Кога бев средно , имав многу пријатели , се додека не останав бремена .. Тогаш на сите им ги видов вистинските лица . Само една девојка остана до крај со мене , и сеуште се дружиме , излегуваме колку ни дозволуваат обврските и времето , и благодарна сум што имав прилика да ја запознаам . Сеуште верувам во вистинско пријателство , ама не верувам на секого
Страшно сум разочарана и крајно незадоволна. Незнам каде грешиме ние или тие. Кога и да побараме да одиме некаде секогаш не лажат велат или спијат или неможат. А уствари они со други излезени. А кога и да им е тешко на нас ни се јавуваат. Незнам шо да правам,/
Мене ново печените пријателства не толку ме загрижуваат,затоа што ја сватив суштина,нема искрени пријателства,само дволичност Нај големо разочарување доживеав од постаро пријателство и тоа триесет годишно
Што се однесува до пријателството мислам дека ретко постои вистински пријател? Бидејќи пријател ќе ти биде се додека има некој интерес од тебе а после тоа се е само фарба ...
Мене ми се случи нешто во што не верував дека може да се случи.Се верив со дечко ми си почнавме сами да си живееме што се вика од толку големо друштво што секој ден кај нас беа седенки правевме останавме со неколку кои се бројат на раце,потоа се средивме комплетно ни тргнаа работите што се вика уштсе повеќе се изретчија пријателите.Интересна случка имаме со наш близок пријател како едно бевме исо девојчето негово и со него му побаравме услуга ако може значи не му ставивме нож под грло дека мора да ни заврши ако ни речеше не може никому ништо ние само го прашавме верувајте ми луѓе од тогаш не ни крена слушалка значи луѓево се невероватни немам коментар.
Имам еден проблем со една моја блиска другарка но не знам како да го решам.. Би замолила постара особа доколку е расположена да ме контактира во приватна порака па накратко да и објаснам, не би сакала овде темата ја полнам со непотребни мислења да не биде оф топик но би била навистина благодарна бидејќи и не е така едноставен да можам сама да го решам, до сега прашав неколкумина што ме знаат за мислење и совет но сепак сакам да слушнам непристрасен одговор од некој што не ме познава на пример од феминките овде мислам дека би ми било најмногу од помош..
На Фејсбук имаш 3.000 пријатели, на свадба ти доаѓаат 80, на роденден 10, а кога имаш проблем само двајца и тие ти се родители.