Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    7.921
    Па доколку не е боледување, логично е да не може.

2. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.733
    Допаѓања:
    6.723
    Колку вообичаено се доплаќа за работа за викенд (сабота и недела), плус од работните саати 5 спаѓаат под ноќна смена.

3. ruben-neves

ruben-neves Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2020
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    407
    сабота е 1,240 ден

На blueeparadise му/ѝ се допаѓа ова.
  4. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.187
    Допаѓања:
    16.433
    Не е малку глупаво да се вади боледување за да се оди на контрола?

После се чудат зошто имало премногу боледувања....

5. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.733
    Допаѓања:
    6.723
    На претходното работно место воопшто немавме слободни денови. Рачунај, имавме 15-16 дена колективен годишен одмор, што значи не можеш да земеш денови од одмор. Кога ми требаше ден, кажував и после одработував саати, останував секој ден по саат, саат ипол плус дур не ги вратам тие 8 саати. Или, можеш да земеш неплатен ден и да ти скратат една дневница. Или да кажеш дека ќе задоцниш малку на работа, и да ти скратат за тие саат-два, или да ти ги "простат". Или боледување, друго нема.

На eliesaab, Just.do.it и GirlLove им се допаѓа ова.
  6. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    7.921
    Е, ама ако немаш слободни денови, разбирливо е дека нема да може да ти дадат. Или ќе одработиш или неплатен ден. Едноставно е.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Camille84

Camille84 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2020
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    832
    Ако ти е потрошен цел одмор, тогаш зимаш неплатен. Минимално одморот е 20 работни дена, од кои 12 треба да се искористат до 31 декември, останатите се префрлаат во 2024, меѓутоа секоја фирма си има своја политика за одмор и за користење, што не значи дека секогаш е законски. Она што е незаконски, против закон за работни односи, без осет и срам и перде е тој одговорен што го викаш да те прашува каде ќе одиш и за што ти треба ден....ќе го снимам и ќе пријавам за мобинг, јас да сум.

На neno0o и GirlLove им се допаѓа ова.
  8. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    1.884
    Допаѓања:
    3.377
    Во 2023 имам 7+ месеци непрекинат стаж, што значи дека ме следува цел одмор.
    Дали целот одмор можам да го користам во 2024 до 30 Јуни?

На Kiko9 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.187
    Допаѓања:
    16.433
    Девојко, не ни даваат ни неплатени денови, ни неплатен одмор.

10. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.629
    Допаѓања:
    2.473
    +35% за ноќна смена и +5% за сменско работење

11. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    31.217
    Да те прашам искрено дали ти бараш друга работа? Или си задоволна во таа токсична средина во која се наоѓаш? И претходно гледам си пишувала колку нечовечно и неколегијално постапиле кога ти било лошо а сега гледам дека проблем ви е и еден ден од свој одмор да земете. Да не се зачудите ако наскоро ви забранат и во тоалет да одите. Се дур им седите и прифаќате се што ќе ви сервираат тие се повеќе и повеќе ќе ги заоструваат условите и очекувањата. А прв знак на лошо и слабо менаџерство е кога не умеат на нормален начин да воведат ред па го прават тоа баш на ваков начин како кај вас. Не се тешете со тоа што има полошо оти ова вашево е прилично лошо а работници се бараат на секој чекор така да има работа за секој што сака да работи.

На bookslover, Selena01, Осе и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.957
    Допаѓања:
    13.677
    Сериозно ова? Па на улица да ти се слоши човечно е да ти помогнат, а не на работа каде што го поминуваш половина ден. Страшно и какви колеги има, а и од вакви ко тебе, т.е. со вакво размислување.
    Јас во таква фирма трпев година и пол, со колеги намќори, па и супервизори никакви. Требаше да се оди на летен одмор, за мене немаше во јули, август, туку ми го тутнаа крај на септември, ја замолив таа од хр, ми требаше порано зашто од септември детето требаше да ми почне во градинка, демек не можело, зафатено било. Потоа дознав дека двајца колеги си земале кога сакаат, т.е. им паднало наместо во септември да одат во август. Е како за нив имаше. По три месеци им кажав чао-пријатно.

Последна измена: 22 ноември 2023
    На Polyincognito, ocicka2014, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.448
    Допаѓања:
    8.070
    Какво размислување?
    Едно е што е морално и етички, друга е реалноста, може ли да им наметне однесување?
    Не, не може и ако не и одговара треба да смени работа, овде може да ја тапшате по рамо ама реално нема поента, да и ги смени колегите сигурно нема.

14. Lena0903

Lena0903 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2023
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    452
    Здраво, работам во образование, во средно училиште. Имам 5 години работно искуство. Во ова училиште каде што работам сум релативно нова, година и пол работам, може и нешто повеќе. Со решение за неопределено сум. Директорката на училиштето е малку безобразна жена, не умее да распознае граница за шега, многумина се против неа. Но, јас како млада невеста си молчам. Имав ситуација на час со еден ученик, имено ученикот има многу чудно, агресивно и неартикулирано однесување, очите му се секогаш замаглени и зацрвени, така што дел од наставниот кадар што предава во тој клас смета дека ученикот консумира недозволени супстанци. На часот имав проблем да го сместам да седне, качен беше на потпората кај прозорот, па едвај се симна да седне на стол, е откако седна, едната нога ја поткачи на столот, го погледнав, и го оставив затоа што претходно се расправав со него, ајде за да го почнам часот, го оставив и онака не им пречеше на другите, не викаше, не зборуваше. Во тој момент доаѓа директорката, го гледа дека едната нога му е подвиткана и потпрена на столчето, ајде што му се развика, туку почна да ми вика и на мене, во тоа викање имаше и еден многу лош момент, кога рече: ,,Ќе ти ги земам часовите"! Сето тоа пред учениците. Институциите се ужас, станаа приватен дом на тие што ги водат.

На MmilaaZ, Sweetymk и Malesia им се допаѓа ова.
  15. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.725
    Допаѓања:
    3.395
    Па ти кажи и на ученици што се дрогираат а ништо не превземате? На тие часови кој ќе им држи. Мизерија од образование и држава и се.

На GirlLove и Lena0903 им се допаѓа ова.
  16. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2023
    Пораки:
    1.265
    Допаѓања:
    2.210
    Може, но со минимални шанси.

На ЀѐЍѝ и L.i.n.a.a им се допаѓа ова.
  17. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.501
    Допаѓања:
    37.757
    Јас знам дека одморот треба да се искористи до 30ти Јуни следната година. Исто така и слободните денови.

На L.i.n.a.a му/ѝ се допаѓа ова.
  18. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2023
    Пораки:
    1.265
    Допаѓања:
    2.210
    Членот сака сите денови да ги искористи во 2024 година, од одморот од 2023 година.
    Затоа напишав „минимални шанси“.

На ЀѐЍѝ, L.i.n.a.a и SummerGirl им се допаѓа ова.
  19. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    1.884
    Допаѓања:
    3.377
    Значи сепак да барам сега да користам одмор, за да не ми пропадне пола.
    Ќе разговарам во понеделник

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.501
    Допаѓања:
    37.757
    Пожелно е сега да си бараш. Ако не цел, барем пола да го искористиш. Затоа што може да те зафркнат. Па да си останеш и без тоа.