Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2023
    Пораки:
    1.265
    Допаѓања:
    2.210
    Прашај во фирмата, може ќе ти дозволат повеќе денови во 2024 година.
    Мене ми имаат дозволено 16 дена од 23 дена.

На ЀѐЍѝ и L.i.n.a.a им се допаѓа ова.
  2. sureinlove

sureinlove Активен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    133
    Како се справувате со мобинг и тоа од шефот? Не знам како да си ја решам ситуацијава. :|

3. Stayy W

Stayy W Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2018
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    887
    Како се справувате со тоа кога не ви дозволува да земете одмор кога ви е потребен? Работам во државна установа здравство . Минатата година се пиша за останат одморо од 7работни дена и главната одговорна сестра ме повика кај нејзе со недолично однесување дерење како тоа јас сум спојувала два празника за да имам повише денови , а во закон не стои никаде тоа да зимаш одмор за државни празници не посебно во државна установа . Од кој следново следеше ќе то дадам одмор но меѓу тоа да бидеш на работа на тие празници тој период беше да бидам јас на работа за време на Велигденските од кој после тоа одморот ми го даде и се паѓаше бајрам . Секој годишен одмор иста приказна не можеш да земеш одмор кога ти одговара туку како што се групите направени но меѓу тоа има персонал . Ептен недолично однесување до закани као смисол дади си отказ ако не ти одговар или приложи документ дека имач уплатено тој период за некое прмиѓер патување , како у смисол ние вработените сме лажеле . Деф следи пријава за мобинг

4. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    1.368
    Замини си

5. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    876
    Допаѓања:
    1.637
    За жал мислам дека во Македонија нема никаква заштита за работниците кога има мобинг, така што единствена шанса ти е да си најдеш подобра работа.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  6. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2014
    Пораки:
    1.218
    Допаѓања:
    1.789
    И во двата случаи, прво се пријавува до HR, кадрово, како и да се вика во вашите фирми.
    Тие се должни да реагираат, обично го повикуваат шефот и му кажуваат дека има пријава против него (се разбира, не се кажува од кого). Доколку после тоа работите не се менуваат, одиш втор пат, трет пат. Доколку мислиш дека HR не се доволни (а знаат да не бидат), се оди едно ниво погоре, т.е. кај тој што му е шеф на шефот. Во краен случај како и секогаш, решение е да се смени работата, само што за вработени на одредена возраст е малку потешко, но не и невозможно.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  7. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.464
    Допаѓања:
    22.597
    Извини, а во каква дејност работиш? ова е престрого...Заслужува шефот да почнеш со закани дека ќе си дадеш отказ

8. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.733
    Допаѓања:
    6.723
    Среќа па не работам таму веќе, затоа викам претходната работа, не сум таму веќе 2 месеци. :)

На TarantulaA му/ѝ се допаѓа ова.
  9. pandelka

pandelka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    7.372
    Ве молам ако знаете да ми кажете..дали на денот кога се прима хронична терапија, во случајов месечна инекција, следува слободен ден законски платен?
    Ви благодарам.

10. Tomasa

Tomasa Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2023
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    710
    Година и нешто работам во фирмава каде што платата ми е добра, задоволна сум, премногу работа има а и онака ми е, као не се гледам тука за стално.. Е сега ми се отвара шанса да идам да работам во друга држава за дупло повеќе плата но на 5 6 месеци.. Јас би сакала, ем летово на море ќе ми е а и работата ја знам бидејќи бев еднаш..
    Е сега прашањево ми е дали вие би ја оставиле оваа као "сигурна" работа за нешто од 5 6 месеци.. се мислам пошто кога ќе се вратам од сезонскава работа пак ќе.треба да барам работа и се одново.. а од друга страна па сакам да заминам на 5 6 месеци..

11. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    19.755
    Да ако е добро платена ,и ако ти е нешто што ќе ти донесе позитива во животот ! Не се отупувајте со работи во мк бегајте што почесто надвор !

На GirlLove, Tam4yy, злоба и 2 други им се допаѓа ова.
  12. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2023
    Пораки:
    1.265
    Допаѓања:
    2.210
    Не следува.
    Screenshot_20231223-121608.jpg

13. doll.a

doll.a Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.555
    Допаѓања:
    4.325
    Едно прашање .
    До 31 декември треба да се искористат тие 12 дена одмор.
    Јас имам уште денови кои не можам да ги искористам баш до 31.12 затоа што бев на трудничко.
    Дали ми пропаѓаат или можам да си ги искористам до 30.06.2024?

14. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2023
    Пораки:
    1.265
    Допаѓања:
    2.210
    Не пропаѓаат.

На ЀѐЍѝ и doll.a им се допаѓа ова.
  15. Karmina1989

Karmina1989 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2012
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    751
    Здраво моментално се соочувам со една ситуаија на работа која искрено мн ме разочарува и револтира. Пред неколку месеци после 10 год јас сум прераспределена на друго работно место сосема различно од тоа кое претходно го работев, се тоа ок го прифатив ја научив проблематиката, законите од новото работно место се уходав и збор не реков, станува збор за работно место кое е на истото ниво како тоа претходно што го работев. Се вложив максимално во работата, плус имам и дополнителна работа која и претходно ја работев и плус и таа остана заедно со куп предмети префрлени кај мене и пофалби од претпоставените како бравос супер ја терам работата, И сега доаѓа време кога треба да има наградувања и опсс замислете јас не сум во наградените значи од 150 луге наградени се 50 некаде и јас не сум во нив. Побарав одговор од претпоставен на највисоко ниво и господинот уште навреден оти сум реагирала и како требало да сум благодарна на поубаво место ме поставил, кое место поубаво на исто ниво за иста плата и учење нова материја незнам искрено сум запрепастена од одговорот и општо од се што се изподешава а најпоке ми е криво што награда зедоја лица кои и по неколку месеци се на боледување во календарската година. Што совет би ми дале да ја игнорирам целата ситуација незнам да намалам со работа ете како вие би постапиле.

На Tam4yy му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Selena01

Selena01 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    1.932
    Допаѓања:
    7.682
    Ја би си кутела ама дефинитивно не би давала максимум на работно место. Уште дополнителна работа?? Шанса нема.
    Ама па ја неам фамилија, така да не ми е дојдено до платата реално. Друго е кога некој храни фамилија со плата, и му е дојдено до работата

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  17. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.581
    Допаѓања:
    14.779
    @Karmina1989 никогаш да не си земаш повеќе обврски од што треба, а да не си платена за тоа. Еднаш да премолчиш, секое наредно после и да зборуваш едноставно нема вредност. Како ќе се поставиш, така ќе ти затера. Ако сметаш дека имаш доволно искуство, јас би одела со отказ. И би си барала подобра работа.

На raww и Spicy Senorita им се допаѓа ова.
  18. Spicy Senorita

Spicy Senorita Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2022
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    2.600
    Би те советувала да си останиш на работното место, освен ако нема некој озбилен мобинг. Иако имаш големо работно искуство, соодветна работа според струка во МК се наоѓа многу тешко. Не дека не би нашла, ама тоа е таков лавиринт од интервјуа, одење-идење, што минимум период би ти требале шест месеци да најдиш нешто посолидно. И нема гаранција дека на новото ќе почнеш со повисока плата, така да, ако нема мобинг и се е океј, остани таму. :)

19. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.581
    Допаѓања:
    14.779
    @Spicy Senorita баш дека има искуство, нема потреба да трпи било што. И децата (ако ги има) баш треба да ја мотивираат за да не потклекнува и задоволува со нешто просечно. Доаѓа време каде работникот сам ќе одлучува дали сака некаде да работи, зашто и така нема веќе кој.

20. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    19.755
    Нешто слично беше и кај мене само што кај мене го препознав мобингот , значи префрлувањето друго место е некој вид на казна јас одма се побунав и дадов отказ , си требала тогаш да ги прашаш каде е проблемот зошто те префрлаат

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.