Не е проблем, ама... Во претходната работа, заменував една колешка и шефот на сите им кажа зошто зела боледување и каде ќе оди. Кога дозна оваа дека сите знаат, се скара со шефот и напушти. Мислам, ова сакам да си го знам за понатаму, како да постапам во ваква ситуација. Каде може да се пријави ова?
Најдобро ќе се заштитиш ако апсолутно ништо не кажуваш, што е и твое право. Известуваш дека зимаш боледување, даваш потврда дека си отворил, се враќаш и носиш боледувањето. Што има да кажуваш било кому што ти е.
Така, да. Ама има фирми кај што, и покрај тоа прашуваат за што ти е и кога најбрзо можеш да се вратеш. Колешка имаше операција, нешто дали камен во бубрег, дал нз што и по 2 дена ја бараа кога ќе се врати. А предвреме кажано дека ќе има операција, и кога.
Па добро, ете и да кажеш дека не се враќаш најмалку 2 недели, океј е, сепак да можат работата да ја пренасочат соодветно. Ама не гледам причина да се кажува што ти е, ако не сакаш и ти е незгодно.
Иако кажано а и логички е дека после таква операција треба најмалку 2 недели да се одмара. Не гледам причина зошто би и ѕвонеле шефовите кога ќе се враќа на работа? А тоа изгледа колешката го кажала кроз муабет, дека ќе оди за тоа и тоа во Скопје. Па сеа као овај кажува.... Невкусно е сепак.
Па да, невкусно е. Луѓето се глупаци, оговараат, шират вести, шират лаги, не си гледаат своја работа. Затоа на нас останува пред сè приватноста да си ја чуваме скржаво, за да се заштитиме.
Ѕвонат бидејќи сакаат да прават притисок да се врати човек на работа, макар да е со една нога у гроб ради здравје. Кај мене на работа е слично, зимам боледување, ми се јавуваат среде боледување некоја работа не била завршена. И фино лепо - кажуваш јас сум на боледување. После пак вртат со очи, префрлаа грешка од друга колешка како јас да сум ја направила. И уште ме убедува дека јас сум згрешила. А не ни бев таму. Затоа мора човек да стои цврсто на ставот.
A jas sto sum 4 meseci samo vtora smena, sto da kazam , i toa zaradi potrebite na rabotnoto mesto, a nema vrska toa. Ni semejstvo gledam , ni kuka gledam i prijateli ni rodnini, ziva dosada e vtora smena. Iu ste ke prodolzam vtora smena zaradi rabotata, koleskata 4 meseci na boleduvanje, drugata ke odela sega na odmor i jas ke prodolzam uste cela godina vtora smena, zatoa sto koleskite taka sakaat. Mnogu se nerviram i neznam kako da presecam.
А зошто втора смена ако некој е на боловање ќе го смениш ама сигурно за истата позиција оди некој и прва смена
E odi prva smena odgovornata, jas sum vtora smena, i nesaka vtora smena da bide ni eden den oti bila odgovorna. I jas zatoa sum celo vreme vtora smena.E kako toa da go ispravam neznam .
Од нарцисоиден и егоцентричен народ не можеме ни да очекуваме нешто повеќе. Огромен дел од работниците си имаат стресови и проблеми на работното место, што е најлошото стресови предизвикани за банални работи. Многу голем проблем во државава се постарите генерации, 50+ години (има и здраворазумни луѓе, ама повеќето се крајно искомплексирани личности), кои со сопствениот простотилук и злоба сериозно можат да ти наштетат на работното место, па и во секојдневниот живот. Уште поголем проблем се газдите, кои истотака ако се постари личности, нивната несреќа и себичност од минатото ја пренесуваат и во сегашноста, а со тоа и работниците и самите они страдаат на долгорочни стази. Кај повеќето газди имам приметено неспособност за менаџмент, не можат да се носат со современото време и да вложуваат во технологија ( да го одврзат ќесето, затоа што на долгорочно ќе бидат во добивка ), една сеопшта себичност и алчност, нездрава компетитивност, инаетење и ред други работи кои секако не носат позитивни нешта на работното место, туку одбивност и на крајот отказ на дел од работниците. Овакви појави, особено во Велес има со лопата да ги ринеш. Народов сеуште нема искуство во капитализам, а додека стекне искуство верувам дека ќе биде касно.Многу голем дел од помладите генерации веќе на големо се иселуваат од државава, па така за едно десет години ќе си имаме ептен сериозен проблем со економијава. Веќе и го имаме.
Крај краева земи и ти боледување. Кажи и дека имаш други осговорности дека маж ти сменил работа и не можеш нон стоп 2ра да одиш.
Ти ако им дозволиш ќе ти наштетат. Имам работено со постари и стварно се неподносливи, кај те оговараат зад грб, па уште ти бара помош. Интересно ќе биде кога постарите што работеле во фабриките со години ќе си одат во пензија. Никои нема да се нафати да работи тоа. Кога колешката ќе оди на одмор, земи си боледување и седи си дома. Види се со фамилија, олабави психа. Твоите потреби се побитни од работата, тоа да си знаеш.
Кај мене се пополнија местата за одмор ова лето...ама луѓе ужасно сакам да сум на одмор летоска. Имаме премногу вработени и мој одмор не прави разлика, ама не ми дозволуваат. 2 недели тек во Октомври ќе ми дадат. Шо кур ќе ми се тогаш? Што да правам дечки? Многу многу ми требаат тие две недели во лето.
Колку луѓе одат на одмор во лето? Како е ова воопшто легално? Мора да има период кога некој нема да биде па ќе си покрива смена. Ако исполнуваш 6 месеци до тогаш по закон мораш да можеш да си земеш одмор, сега не знам и во што фирма си.
Здраво девојки, дали можеби некоја знае какво високо образование потребно е да има раководител на Станица за технички преглед? И какви образовани лица од кој профил пожелно е да има еден технички за да функционира?
Ова не е проблем. Седам прееска со еден колега на кафе, бивш колега. Го унапредиле на работа. Што убо велам, среќа. Ама ми вели платата ми ја намалија. Wtf? Значи идиш една скала погоре и ова? Дај, сериозно. Па и уште ги брани бе?! Морало така, демек као го гледале како ќе се покажи, па ќе му ја зголемеле.... И ако ја одбиел работава, поќе немало да го бараат за повисока позиција. Еј немој. Аман немој. Ме прашува за мислење. Му го кажвам, мојот став : Прво, чим одам напред, значи и платата иде напред. Да ме виделе како ќе напредувам, па после по нз колку месеци, ќе ми ја накачат... Едно, големо НЕ! Што мислите вие? Дали би прифатиле вакво нешто?
Aj да беше за иста плата може некако ќе проголтав, тешко, ама ете, постои можноста барем да размислам. Ама за помала плата нема грешка јако го насамариле, нека е здрав и жив.