Кој ве менува со другарката кога имате слободен ден? Или воопшто немате слободен ден? Ако е така тогаш и јас би размислила да си одам. Доколку имате слободни денови само не баш на НГ тогаш не вреди за тој ден да напушташ работа.
Фала на времето што го посветивте да ми одговорите. Слободен ден требаше да имаме еднаш на две недели, да не менува тој. Но, тоа не е така, имаме слободен ден еднаш на три недели и тоа ако му одговара него да го имаме тој ден. Муабетот ми е што од тоа што го кажа еден или два услови се исполнети. И не е проблемот славењето на нг, нема потреба да мислите дека сум незрела, како што кажав знаев дека ќе се работи за празник јасно ми беше ама дека ќе треба да се остани повеќе саати од смената не. Тој бара дополнителни саати останување, тоа е проблемот и тоа што треба да се договорме со колешката која да остани. Сум работела и за Велигден и за Бадик и за нг, ама сум работела по цела смена без дополнително останување и не реков дека напуштам само побарав совет од вас и пак ќе речам фала на времето.
Море не попуштајте, со тоа прекувремено.Јас така изгубив и живци и трпениее.Цела година и ниедна недела слободна ниту еден државен празник ниту годишен одмор, ниту боловање, па и плата и придонеси почна да не плаќа и си реков доста е .Луѓе сме имаме семејства.Не сме ничии робови. па да живееме во невидливо ропство.За прекувременото ни денар за држаните празници исто .Работа за минималец турбо.Морав да дадам отказ , друго решение ни немаше.
Епа тоа е цела работа, останувањето плус саати. Оти не е прв пат, а ништо платено досега, демек се префаќаме со денови, а од денот ни абер. Сега ќе плател па уште и поделба прави едната вечер 1000, другата 500, ако ти даваш 1500 за двете вечери подели ги на 750 по вечер, не создавај дополнителна тензија оти како што знам сите одиме за плата на работа.
Со 8 часови работа на ден како може да не ви дава слободни денови? Пријавете го во инспекција. Несмее вака да си игра со вработените, има закон според кој мора да имаш слободни денови барем еден ден во неделата. Инаку јас на твое место би се согласила да работам на Нова Година, ништо нема да пропуштиш верувај. Ако ти е потребна работата не вреди за една вечер да ја напуштиш. А тоа со поделбата на дневницата воопшто не е неблагодарно, нормално дека повеќе терба да земе таа што ќе работи на Нова Година.
Нема слободен во неделата, не знам како изгледа тоа. А се случувало и плус саати да останеме зошто тој бил на прослава или слично. Тоа е проблемот останувањето. Ќе треба 12 и повеќе сати да сум на работа. Нема кај да го пријавиме со сите инспектори е пријател затоа и му се може. Тоа е така ни функционира системот, ние ќе трпиме...
Да ми даваа 1000 ден + прва ќе одев на работа,е добро де одам и без нив,морамСакав да кажам кај нас се работи за Нова Година вечерта за славењето и нема ништо + истата дневница е.Така да на кој ќе му се падни таа смена ќе си работи остали ќе слават.Освен ако самите ние се договориме да се смениме.Е сега најдобро ти е да си тргате кусо долго со колешката за да нема кавги и расправии која ќе оди која ќе слави.И да не ти падни на памет да си одиш од раб.поради НГ.НГ е еднаш во годината,размисли што ќе правиш дома останатите 364 дена.
Хаха, така ли ве лаже дека е со сите пријател? Еднставно неможе да е со сите. Пријави го на анономниот број, абе викни му и медиуми ако треба. Ама па така ќе го затворат или ќе му лупнат висока казна и пак ќе си останете без работа.
mal.ecka мислам дека за веридба не ти следува слободен ден!!! Тоа што си добила ден било добра волја на работодавецот!!! Spoiler Слободни денови следуваат за свадба - 3!!!
Тоа сакав да знам,значи треба да бидам среќнаНа претходните колеги колешки му дадоа по 5 мене 1 затоа сакав да знам дали ми следуваат.
Свадба и веридба е различно. Досега не сум чула дека некој дал за веридба ден, на колега не му дадоа за син дека му се родил, додоека не донесе извод Нормално, ке донесе по ден, два, ама радоста на работа ја имаше, не дома И згора на се, работеше ))) Иначе, за свадба 3 даваат. За селење 1. За смрт на близок во семејство 1.
Ете моите газди се најверојатно едни од ретките кои дале 5 слободни денови за веридба по нивна волја,а за свадба по 7.За мене волјата ги напуштила
Koga ke procitam za nekoj problem na rabota namesto odgovor 'kade ste prijavile'..ne se prasuvam dali ziveete vo Makedonija tuku se prasuvam dali vie ne se zaprasuvate dali na drugite taa opcija ni teknala.Kako da pravime muabet za Snezana i sedumte djudjinja.
Dali toa znaci deka ne doagas na rabota i seuste si platen za tie denovi? Tamu kade ima lut kapitalizam nepostoi takvo nesto. Denovi slobodni (3dena) dobivas, samo ako dete ti pocine. Se drugo zimas neplateno, kolku denovi zavisi sam kolku hrabrost imas da prasas. Ponekogas, ludost e da prasas koga znaes deka e mnogu busy period. Nema lutes, si rabotis i si pees.
Таму каде што има здрав капитализам има и добро платен одработен ден од кога можеш да живееш и јадеш уште три неработни денови. Во Македонија е модерен феудализам. Работиш и работиш и работиш за 200 евра плата. Е сега нормално е да се работи за платени денови. Иначе чисто ме интересира ако ти почине блиска личност треба да не се закопа затоа што во Македонија мора ти да трчаш и да завршиш со документација по шалтери, бутел, болница итн?
На оваа тема најдобро може да се заклучи во каков систем живееме, еден слободен ден на три недели, неплатено прекувремено, плата одвај доволна за физички опстанок, слободен ден евентуално за погреб и сето тоа на прагот на годината 1815. Не, туку 2015. Одвратно.
Tie trcanja sluzba ke gi zavrsi. Toa ne ni po zakon dozvoleno sam da go brkas. I zatoa pogrebot ke te kosta okolu 15000-20000$. Toa tuka sekoj si go znae i zatoa cel raboten vek si dvoi vo privatni penziski fondovi, za na kraj da si imas. Cisto od penzija nema sansi da preziivees, mora, bas mora da si odvojuvas, od sekoj cek. Toa i deteto moe koe ima nekoja mala raboticka od 10-15 saati nedelno, si odvojuva.Se razbira deka mnogu malku zima od cekot no mora taka da bide ako ne saka da umre na ulica. Ke napomenam deka ima casovi za da nauci kako da zivee samostojno posle sredno. Pred nekoj mesec dojde doma i mi vika, denes imam project balans na beget. Pet lista so site trosoci koj treba kako obvrska na drzavata da i gi platis od tvojata godisna plata (kirija, struja, voda, telefon.....RSSP) i vlecele na zdrebka godisnaplata.I se padnala mala platicka i mi vika kako sega da platam se , pa kolku ke mi ostane. Sega bare ima slika kako ne e samo zemi potrosi,ima niza raboti koj mora da gi platis pred da pomislis da trosis exstra na skapi raboti.
Затоа кога се споредува со Македонија не е лошо да се види целосната рамка. Јас ги знам сите работи бидејќи имам живеено надвор од тука и интересно ми е кога ќе се залететате „Ама знаеш ние тука...“ Чекај, полека ова е Македонија во која најголем дел од вработените земаат 12 - 15 000 денари месечно и ќе плаќаат дополнително пензиско. Нема втор фонд, трет фонд, таков избор само ако имаш одлив на пари. Тука се` е преодредено за буџет.