Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Девојче не е битно дали си најмлада или најстара очигледно е дека си наивна. Тие што покажале заби на почеток си се дома. И до кога би го терала овој начин на живот млада си сакаш да излезеш да прошеташ а тој период од денот ти си на работа сигурно нема после работа претепана да излезеш. Секогаш е тоа така во секоја фирма кој се прави глуп демек не разбира и не знае(а знае да научи) и тој што се кара и расправа и се бута сегде и кодоши тие успеваат, а тие што ќутат и работат и се докажуваат само ги тапкаат по рамо како во твојот случај. Затоа биди паметнА разгледај за друга работа зошто трудот никој нема да ти го цени гледај тебе да ти одговара плата,време и слободни денови. Што ќе ми е во фирма да работам кога не можам еден единствен одмор да го земам кога сакам? Патем прашај го шефот зошто он не оди во Октомври на море.

На злоба, Tanjamm, Tam4yy и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Curious cat

Curious cat Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    728
    Допаѓања:
    2.581
    Прва работа ми е со луѓе, лице до лице во канцеларија. Прво искуство, затоа не знаев како да се поставам искрено.
    Дали мислиш дека е паметно да му кажам дека после 12 јас терам дома без разлика дали што се дешава? Искрено, не сакам да напуштам. Платата што ја добивам тука ја нема на друго место во друга компанија.
    Само сакам да ми ги почитуваат границите..

На GirlLove и Selena01 им се допаѓа ова.
  3. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.588
    Допаѓања:
    14.835
    @Curious cat и демек ако ти е прва, треба ко попче да си? Бори се таму за своето и не седи после работното време. Чука саатот, на вратата биди си нацртана. За одмор ќе си бараш.

На GirlLove, Brpbrp, Selena01 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Curious cat

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    728
    Допаѓања:
    2.581
    Знам. Но параноја ме фаќа дека ќе ми даат отказ, не зависам од работава ама не сакам да ја изгубам, ми треба искуството.
    Дали може да ми дадат отказ ако сепак терам по свое и не останувам после работното време?

5. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.588
    Допаѓања:
    14.835
    А зошто да ти дадат отказ? Во договор ти пишува работно време, немаш потреба да седиш час/час и пол повеќе. Ако ти префрлат, ќе речеш од толку до толку часот сум и готово. Пробај да искомуницираш смирено, но доволно за да дадеш до знаење дека не си будала. А и патем не се наоѓаат така лесно работници, така да не се секирај.

На GirlLove, Curious cat и Selena01 им се допаѓа ова.
  6. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.512
    Допаѓања:
    13.808
    @Curious cat зошто и ти не бараш да си работиш од дома како другите колеги, чисто толку доцна да не се враќаш и да те демнат мажи по темници? И да ти дадат отказ, сега нема работници, веројатно брзо ќе си најдеш нова работа. Ако ти е битна платата, како што кажа, може е навистина добра, сработувај си до предвиденото работно време, не останувај подоцна, затоа што ако видат дека можат така да те користат, често ќе претеруваат.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  7. злоба

злоба Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.122
    Допаѓања:
    3.674
    Баш дека си најмала те злоупотребуваат и сите сме биле на тоа место, верувај. Ако тоа важи за останатите зошто за тебе не? Нема смисла. Набилдај храброст, оди кај главниот и прашај зошто е овака за мене, а за нив не е. Ако веќе работното време ти е до 12, тогаш се гасиш, доколку треба да остануваш покасно барај такси да ти плаќаат. Чисто да знаеш 1 саат откако ти заврши работното време покриена си за нешто, не дај Боже, да ти се деси. Барај си го тоа што ти следува на тебе да ти биде мирна душата.
    За одморов, што праат од најстар до најмал одат? :^) Многу глупо ти го наместиле.
    Види да ова е многу глупо што ти го прават, но и ти требаш тактички да им се наместиш. Ако треба, по правило, да има еден човек во фирма заканувај се со отказ. Не се појавувај три дена, земи боледување, што ќе ти направат? Баш дека ти е прва работа охрабри се да го бараш твоето. :muscle:

На GirlLove, Curious cat и Selena01 им се допаѓа ова.
  8. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Знаеш како викаат и јаре и паре нема. Можеби за таа позиција нема но за многу други има. За тие пари жртвуваш цели денови целото твое време, па ти размисли дали вреди. Ако мислиш дека ако кажеш не сакам да седам си одам а он ти вика дека мораш и се фатите за гуша може да ти каже напушти си. Верувај има во секоја фирма одредени позиции каде цело време се вртат огласи токму од таква причина.
    Памет за друг пат каде и да одиш во било која фирма покажи заби уште на почеток зошто после касно ќе биде веќе и колку и да си највредната ако се спротиставиш еднаш ќе бидеш нај не работник тогаш.
    Прво размисли си дали вреди да си го трошиш сето твое време за таа фирма па после буни се.

На GirlLove, Selena01, Curious cat и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Curious cat

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    728
    Допаѓања:
    2.581
    Еве уште еден проблем.
    Втор месец ми е како добивам 9 илјади помалку од тоа што е пишано во договорот :)
    Мангупи

10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Ако во договпрпт ти е пишано толку толку мораш и на сметка да земеш. Пријави си кај надлежните али ако е на рекла казала џабе ти е.

На Curious cat му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kejtmoss

kejtmoss Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2018
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    347
    разговараше зошто е тоа така? мора да има причина во спротивно тие се во поголем проблем можеш да ги тужиш

На eliesaab и Curious cat им се допаѓа ова.
  12. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.588
    Допаѓања:
    14.835
    А реагираше првиот месец и ако да, што им беше одговорот? Не оставај вакви работи онака недовршени.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Selena01

Selena01 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    1.934
    Допаѓања:
    7.682
    Мораш да се поставиш построго. Реченицата "џабе работи - џабе не седи" не ги плаќа сметките. Ја на овие услови сериозно би размислила дали вреди да работам, не сме робовладетелско општество.

На Curious cat и eliesaab им се допаѓа ова.
  14. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.194
    Допаѓања:
    16.443
    Луѓе, психички сум за нигде, ми треба боледување.
    Што можеш матичниот да ми пише за да се оправдам на работа?

На izabela.nik и Forca им се допаѓа ова.
  15. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    2.115
    Труење со храна, диареа, поверодостојно е, за разлика од настинка или грип, ако те прашаат од што, кажи им од риба, затоа што труење со морска храна е зезната работа и знае да потрае 10тина дена, само важно е да се согласи матичната :)

16. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.194
    Допаѓања:
    16.443
    Финтава е дека не сакам да лажам.
    Дали извештај од ПРИВАТЕН психолог или психијатар може да важи како потврда за матичниот да дае боледување?

17. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    2.115
    Не сум сигурен, но мислам може да важи како потврда.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Selena01

Selena01 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    1.934
    Допаѓања:
    7.682
    Те здоболе, не сакаш да лажеш. Самиот факт што не си способна за работа е сосема доволен. Е сега ти како причина не мораш да наведеш точно зошто. Ниту па работодавецот ќе прашува. Кажи и на матичната, не ми е добро и готово.
    Е сега ако е она идиот и бара милион испитувања, за да докаже, тоа е веќе друго

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Мислам дека може али подобро и да не знаат подобро кажи било што освен тоа.

На eliesaab, GirlLove и Selena01 им се допаѓа ова.
  20. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.194
    Допаѓања:
    16.443
    Така,така одма ќе бидам етикетирана.
    Затоа и со право заминуваат луѓево од Македонија.
    Замисли да не можеш да си земеш боледување а се осеќаш психички изморено, те маваат панични напади и сл.

На eliesaab и Selena01 им се допаѓа ова.