Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.194
    Допаѓања:
    16.443
    Пак ќе речам не е проблем Само сакам да доловам ситуација.

Оваа инструкција ја добив од шефот,пошо наводно згрешив. Т. Е. Сама си згрешив и сама си ја поправив грешката во рок 2 мин ама СЕПАК сум згрешила и нели секогаш работникот ќе биди виновен. Конкретно мојата грешка не беше нешто УАУ за да има галама, реално.

И вака ми се обрати:
    Знам дека е жешко, знам дека имате тешки денови, знам дека не секогаш можеме да работиме 100 %, АМА што и да се случува, пример да ти е лошо, нз што СЕКОГАШ гледај да не правиш грешки.

Веќе одамна ги спомнувам условите во кои работам во врска со воздух, светлина и звук.

Во превод умирај на работа, умри и воскресни за да ја завршиш точно работата.

И не прашувајте зошто заминуваат младите.

На eliesaab и Curious cat им се допаѓа ова.
  2. Tomasa

Tomasa Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2023
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    777
    Имам прашање во врска со работата, па ме интересира ваше мислење..
    Значи веќе 2месеци иам голема одговорност, ме спремаат за шеф, ги организирам колегите, фактури, нарачки, прием, се јас.. Но како и во секоја фирма има некои што не работат и водат некој инат користат по 100паузи и си терат по свое. И се ствара револт кај колегите кој што стварно работата, и реагирав на нив и плус на менаџерот. И као се смени тоа неколку дена и после пак по старо.. Тие одредени особи кои што не се замарат секогаш си имаат оправадние за се, и си минат најлесно. А трчам, работам како коњ речено и имам покачување само 1500денари..
    Се мислам дали да се откажам од сето тоа и целата таа одговорност, бидејќи некако не ми вреде за 1500 ден плус да се замарам и нервирам толку.. Или пак барам јас премногу?? Дали да чекам да мине уште некој месец..

Истото го пишав во темата за платата, отпосле видов дека на погрешно место сум пишала..Се извинувам..

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.882
    Допаѓања:
    4.626
    Менаџирав фирма со 12 стални вработени и 50-120 сезонски вработени. Исто бев ко тебе 2000 денари на плата повеќе главата да незнаеш кај ти е. Не се предавај одма меѓутоа треба да си го решиш следното:
    Ако веќе си шеф да си ги организираш работниците сама, ако не работи да си добие соодветна опомена и ако продолжи со истото казна па отказ. Да не ти се меша менаџерот или газдата во односот со вработените и да го погазува твојот збор односно доколку менаџерот има некој забелешки сета работа за корегирање на истите да оди преку тебе. Држи се на дистанца со работниците, ќе поминуваш најдобро и ќе те ценат најмногу доколку го правиш ова, не злоупотребувај авторитет. Ако ти се одврзани рацете и ако начинот на кој што планираш да се одвива работата има позитива врз фирмата ќе поминуваш добро, ако тие што се над тебе ја погазуваат твојата одлука немаш ефект да се нервираш подобро работник бар едно ќе ти се знае (печам бурек и готово). Ако луѓето шо ти орават проблеми се во роднински врски со менаџерите или газдата мој совет откажи се веднаш, не вреди да доаѓаш до дијазепами за нечиј бизнис.

На Nausicaa, Gosh, Dentina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.588
    Допаѓања:
    14.835
    @Tomasa не влегувај во тој филм дека ќе ја оправиш. Нема. Посебно не на места каде веќе со години се тера едно те исто. Според мене не вреди, ама ако сакаш да се пробаш и ти менува нешто конкретниот назив (заради лична сатисфакција) тогаш терај.

На злоба, GirlLove и Realist1 им се допаѓа ова.
  5. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.512
    Допаѓања:
    13.808
    Кој не се замара и тера по старо треба да биде казнет од плата, а по два жолти картони, третиот црвен, односно отказ, а 1.500 денари е едно пазарење во маркет месечно. И девојче повиши им тон на работниците ако треба, кажи „ова и ова нема да се толерира веќе“, авторитет.

На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.882
    Допаѓања:
    4.626
    Типично македонска работа. Па не се животни, луѓе се. Ако не разбираат од збор си има начини а тоа сигурно не е повишување тон.

На drugarka, Nausicaa, Mrs. right и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.256
    Допаѓања:
    21.245

Реков јас уште на времето дека ти си една од газдиве македонски што печали на грбо на обични смртници што работат за минималец и сите сабото неплатени. :D

На dea.18, ani23, Selena01 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.512
    Допаѓања:
    13.808
    Не сум, грешка си. Никогаш не сум била газда. Ама некоректно е едни исти во тимот да работат, а други стопати да ги опоменуваш и по некој ден по старо. Еве ти би работел со такви? Или би бил ли шеф на такви? Во тој случај се токсицира тој што не забошотува или шефот ако е премек човек, попустлив.

9. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.512
    Допаѓања:
    13.808
    Ти
    Јас би опоменала и би скратила плата. Не се животни и тие што во тимот работат туѓа работа оти другите „не знаат, не можат, заборавиле“... и вака до пензија. Вакви има колку сакаш во Македонија, а опстануваат оти си наоѓаат плодно тло кај шефови, други колеги и од нив скоро се што е квалитетно избега надвор.

Гледам и ти си пишал истото, опомена, па отказ ако тераат по старо.

10. злоба

злоба Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.122
    Допаѓања:
    3.674
    Тие тебе те спремат да те стават за главна, ти даваат поголеми обврски, а прашањето е кога ќе те стаат? Тоа е само ветување и благо покачување на платата, а може и да не те ни стаат. Немој да им каживаш ништо, они може да прокоментираат на тие над тебе па воошто да не те ни стаат.Се додека не си потишала нешто не ги ни зимај обврските и нервозите. После кога ќе биде официјално прај како мислиш, не прифаќај ако мислиш, а и би те советувала да ти ја зголемат цифрата, ако им ја прифатиш понудата.

На Gosh и GirlLove им се допаѓа ова.
  11. nice-girl

nice-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    685
    феминки се мислев дали да пишам за проблемов но денеска е крајно. Вака каде што работам 3 години во мала фам.фирма(син,татко,мајка, снаа ..) имаа неодамна брачен проблем синот и снаата -која ми е другарка. Е сега ситуацијата е што другаркава го напушта мажот поради х причини и бара развод. и после месец дена денес овој ми вика да си барам друга работа меѓу редови поради негови лични причини а на професионален план сум била одлична и немал замерки( ако ми требало трудничко, одмори отказен рок 30 дена, и да си одлучам јас кога ќе си одам се ќе било фер од негова страна? а меѓувреме јас и дм се свршивме и планираме бебе и мислата ми е еве да си отидам крајот на јули тогаш да ме одјават а останам бремена како ќе зимам јас трудничко не ми е јасно?дали може со спогодбен отказ па да зимам надоместок од бирото и колку можам така?нз како би постапиле вие во оваа ситуација му прокоментирав само ако моето другарство е мерило за мојата работа ок ... разочарана сум искрено после ова денеска секогаш работата сум ја работела како што треба сум идела и болна и со повредена нога и на крај ова да го добијам.

12. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    2.115
    Луѓето се поголеми говеда од говедата, што има врска пријателството, служба си е служба, дружба си е дружба... Кажи му барем од Септември - Октомври.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  13. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.588
    Допаѓања:
    14.835
    @nice-girl пробај да го искомуницираш ова со истите зборови како што и напиша тука. Ако е човек, ќе излезе фер спрема тебе. Инаку, чисто како совет држи се понастана и од другарка ти. Да не ме сфатиш погрешно, немој на средина да те ставаат. Тоа нивното какво е такво е - сами нека си го решаваат.

Разочарана нема зошто да си, па и да работиш и вложуваш над максималното не е гаранција за стабилност. Сешто има, посебно вакви релациски врски се многу лоши. И буквално зависи од личноста..

14. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.194
    Допаѓања:
    16.443
    Ај кажете чаре за клима. Значи, јас сфаќам дека ни е жешко на сите. Ама треба усул да се има.... Сеа им кажувам дирек у мене дува, значи буквално цела моја лева страна и плус в нозе ми дува.

И сеа, не им текнува да ја исклучат климата, се јас сум се бунела. Не ми чинело.
    Да сум се преместела, демек некој др ќе ме заменел, и еден дур ми се потсмева и иронично , еве ако не сакаш, јас идам, мене ми е прежешко.

Значи, солуција нема.
    Мора некој да го крка.

Зошто луѓево не сфаќаат дека коа ќе дува клима во тебе не е здраво?

Демек лето е, жешко е, убаво било клима да ти дува.

Оди објасни им, дека не чини во лето, ни многу жешко, ни многу ладно да е.

На Tam4yy му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.882
    Допаѓања:
    4.626
    Дај земи барај друга работа, веќе некое време те пратам дека не ти е како шо треба. Наместо да губиш нерви реагирај и смени на подобро

На dea.18, Selena01, bookslover и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.588
    Допаѓања:
    14.835
    @GirlLove ај сега да ме послушаш за ова. Ќе зедеш еден стол, ленир и ќе се качиш и нагоре ќе ја свртиш. Сите среќни.

17. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.194
    Допаѓања:
    16.443
    Ама, ај да не не е до мене. Да не пребарувам многу.

Централна е, не можеме ништо.
    Сите креваат раце никој ништо не превзема

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.882
    Допаѓања:
    4.626
    Во хала си, ваљда работиш во метју и џонсон скопје или прилеп бт. Така?

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  19. nice-girl

nice-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    685
    му ги кажав истите зборови што ги пишав тука уште одма кога ми кажа, иначе со другарка ми се слушаме сепак намалена ни е комуникација не е како што ни беше ( бидејќи некако знаев дека може да дојде до овој степен). Др ден после изјавава од господинов мајка му дојде и ми кажува како демек пробав да го разубедам ама решен е и после ми вика и кажа ли на другарка ти дека поради нејзе ќе останеш без работа на тоа одговорив нема што она да знае и толку. Се некако мислам дека ова ми е некој тест да не и пренесувам информации на другарка ми од друга страна па викам овој да не си има некоја друга што сака да ја донесе тука. :?::?: во секој случај почнав да си барам друга работа

На Antebellum и eliesaab им се допаѓа ова.
  20. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.588
    Допаѓања:
    14.835
    @nice-girl ништо да не ѝ кажуваш, ако те бара за на кафе одбиј ја културно. Тоа е, говедо е човекот и ништо не можеш. Ти посакувам многу среќа, па и да ти биде уште поубава новата работа!! :f:

На Tam4yy му/ѝ се допаѓа ова.