1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. nice-girl

nice-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    685
    Ти благодарам @eliesaab на советите сепак она не е ништо крива во мојот случај многу тежок карактер не знам како можеше златно девојче да накапа на него, ама тоа е

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  2. nice-girl

nice-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    685
    еве ме повторно денес во 12ч бев обавестена дека ќе дојде нова да работи на мое место. Во меѓувреме се консултирав и со адвокат и му ја објаснив целата ситуација ме советуваше да барам се да биде на писмено од нив нешто како одлук, известување и слично) дојдоа заедно со мајка му ( од моја страна бев коректна и фина мајка му ја гледам се убедуваше да направи пријатна атмосфера, бтв јас си ја работев мојата работа без да објаснувам ,) нека ја обучуваат они. е сега дали да си зимам годишен одмор ( они даваат 15 дена а законски е 20 работни дена) па додека сум на одмор боловање и дали работава да ја терам до крај или пак тоа е тоа ( ме нервира фактот што ме направија будала да се осеќам јас како да сум крива за што им се случи и друга работа ако одам веќе докрај дома ме советуваат нели да прифатам дека е тоа и да не се замарам со судење,адвокати )

На Tam4yy и Coece им се допаѓа ова.
  3. Coece

Coece Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    65
    Bas zatoa sto donesle nova,nikako ti da ne si davas otkaz,neka ti dade otkaz toj i ne go potpisuvaj dodeka ne si gi iskoristis site prava sto ti sleduvaat,jas prvo bi izvadil boleduvanje,pa posle bi si gi zeL denovite od odmor sto mi sleduvaat,pa koga ke se vratis pak bi si zel boleduvanje 15 dena...stom si na neopredeleno toj ne moze da te odjavi bez tvoj potpis na otkazot...i nikako pred krajot na ovaj mesec da ne si davas otkaz,taka ke go izgubis i K-15 sho zakonski ti sleduva ako imas 6 meseci vo ista firma

На raww, Ana-Marija24, Gosh и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    2.115
    Побарај да те отпуштат како технолошки вишок за да можеш да оствариш право на надоместок во случај на невработеност од завод освен ако тие не уплаќале со придонесите дел за во случај на невработеност, па да те оштетиле, инаку од завод како што знам врз основа на стажот од 6 до 12 месеци ќе ти исплаќаат надоместок во висина од 50% на твојата нето плата односно додека не најдеш нова работа, а здравствено си осигурана како невработена, многу луѓе вака прават (освен ако не смениле нешто, одамна не сум проверил, но знам ако си технолошки вишок одиш под завод) искористи си правото што го дава државата, али прашај за сигурно во АВРМ :)

Последна измена: 18 јуни 2024
    На riba79, eliesaab и Coece им се допаѓа ова.
  5. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    42.381
    Па нели не може технолошки вишок ако донесе нова на нејзино место.
    @nice-girl за го. нари со го. нарски цевки:puke:

На nice-girl, Gosh и eliesaab им се допаѓа ова.
  6. Coece

Coece Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    65
    Zatoa i toj usno i veli da si dade taa otkaz,za da moze odma na nezino mesto da vraboti drug...zatoa i predloziv jas da si se vlecka so bolovanje,odmor,bolovanje,pa ako mu se isplati neka si plajka dve vraboteni za isto rabotno mesto

На Gosh, eliesaab, nice-girl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.880
    Допаѓања:
    4.619
    Слушај даде, шо си киниш живци за една плата плус. Прекини да одиш на работа одма, ништо не ти може, ем ти ќе си се смириш и ќе си бараш работа ем него ќе почне да му пука главата со новата. Ја да сум од утре не одам па ако сака и на главата нека застани. Три отсуства од работа е отказ и ич да не ти е гајле.

На Gosh, Tam4yy, eliesaab и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. nice-girl

nice-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    685
    во фирмава на 1 јули правам точно 3 години не знам што е најпаметно дали годишен па боледување затоа време да ме извести писмено причини за отказ, јас ако си дадам ништо не ми следува

На Forca му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.453
    Допаѓања:
    8.090
    Што и да побараш писмено и нека ти го заверат барањето во архива, да не биде после она не дојде на работа па ја отпуштивме.
    И на меил обавезно.

Јас уште мислам дека треба да се бориш, технолошки вишок и да те отпушти ако сака пак ќе ја вработи таа со друг назив на работно место, или ќе го додаде во актот за систематизација, тука нема да успееш да тужиш пошто лесно се менува.

На nice-girl и Gosh им се допаѓа ова.
  10. nice-girl

nice-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    685
    нема никакво заверување на барање во архива оти немаат ни архвива јас кога дојдов пробав да воведам некаков ред но безуспешно (сите побитни документи почнав да ги ставам во регистарот за да има некаква си архива) т.е се работи фамилијарна фирма со 14 вработени

11. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.092
    Допаѓања:
    9.403
    Земи си одмор за да си имаш 3 години стаж кај нив. Одмори, барај работа, уживај. Не се враќај таму на работа ќе биде прилично токсично, а нема пари што ќе можат да ти надоместат стрес.

На Gosh, Tam4yy, sino.o.oka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.588
    Допаѓања:
    14.833
    Истото сега ќе го напишев. Вака веќе, баш доброволно е за давање отказ. Кусо и плата и сето, нервите што ќе си ги зачува сега многу повеќе ќе ѝ значи.

На nice-girl, Gosh, Tam4yy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.635
    Допаѓања:
    6.288
    @nice-girl Ubavo ti pisa forca.
    Ama pred toa jas da sum ke idam na odmor,pa na boleduvanje,pa ke se vratam nekoj den na rabota pa pak boleduvanje dodeka moze pa odmor i na kraj tehnoloski visok.
    A vo megjuvreme ke si baram druga rabota.

На nice-girl, Gosh, Coece и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Coece

Coece Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    65
    Toa e uste poloso i od samoto davanje otkaz,ne samo sto gi gubi site prava,tuku i rabotodavecot moze da ja goni za neopravdano neizvrsuvanje na obvrskite,ne e bas taka ednostavno toa tri posledovatelno neopravdani i otkaz.a kako sto razbrav zenata ne saka sto pobrgu da zamini od tamu tuku da ostane sto podolgo dodeka ne najde druga rabota ili ostane na trudnicko boleduvanje

На nice-girl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.880
    Допаѓања:
    4.619
    Значи ја читам некое време типот се изживува со неа ради другарка и. Мислам дека нема ефект да се замара и треба да го одјебе со тоа шо нека си земе боловање 14 дена таман да помине месецот да си има право на к-15. Нема веќе шо да го трпи неговото малтретирање па и ако тоа е отказ. За добивање на трудничко има разни решенија може да замоли некој пријател да ја осигура и таа сама да си поминува плата 6 месеци ќе си ги плати само придонесите. Нејзино си е ама јас не би трпел ваков мобинг. А и стресови во бременост …

На nice-girl и eliesaab им се допаѓа ова.
  16. Coece

Coece Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    65
    Zatoa i pisav nacini da si se vodi na rabota,dodeka ne najde druga rabota,a da ne odi na rabota..ednostavno da ja igra negovata igra,i da se nervira toj,a ne taa...Zosto tipot e pokvaren do srz kolku sho svativ,saka da i dade otkaz,ama da nema nikakvi posledici po nego..toa kaj mene ne bi pominalo,sigurno bi me plajkal uste dva meseca plata preku bolovanje i odmor i ich oko nema da mi trepne...a vo tie dva meseca neka ja raboti toj mojata rabota

На nice-girl и Realist1 им се допаѓа ова.
  17. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.193
    Допаѓања:
    16.442
    Со што е регулирано Exit интервјуто?
    Каде можам да најдам во Договорот, Правилникот за работа?!

18. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.453
    Допаѓања:
    8.090
    Во договор не се ставаат вакви ставки, ако нејќеш да го правиш можеш да одбиеш.
    Одбивам да дадам излезно интервју и тоа е тоа.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.431
    Допаѓања:
    8.370
    Ми врати стари лоши спомени. Јас каде што работев немаше можност да се преместам, мораше да ја вршам работата седната тука а во просторијата имаше повеќе клими ама над нас беа, и мене климата спуштена ми дуваше буквално во глава по 8 часа.
    И онака си имав проблем со главата така бетер ме болеше. Кога и да им речев, се јас нежна сум била како никој не реагирал. Па само јас сум се бунела... одвратни..

На Antebellum, Tam4yy и GirlLove им се допаѓа ова.
  20. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.193
    Допаѓања:
    16.442
    Јас си одам сама си ја исклучувам климата. И 1001 пат му имам кажано да ја исклучуваат и вклучуваат. И пошто си праат само по нивно, јас си одам сама си ја исклучувам, што сакаат нека праат.
    Еееј, те заборавивме. Ма, немој.
    Си гледаат само за себе.

Себичлук.
    Емпатија 0.

Е од утре тон ќе повишам.

А да седнат на мое место, ќе плачат.

Ма не им попуштам.

Реално, прашањето не е решено.
    На тоа место никој не треба да седи.

А во другите канцеларии, и тие имаат централно, и каде фаќа, ги трати, каде не цркнуваат од жешко.

Џабе имаме закони.....