Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    879
    Допаѓања:
    1.650
    Не сум сигурна дали е ова за тука ако треба нека го преместат во друга тема модераторите.

Како би постапиле доколку една фирма ви понуди работно место со пониска плата а вие сѐ уште чекате одоговор од друга фирма со повисока плата и подобри услови, бенефиции итн?

Дечко ми се наоѓа во ситуацијава па веќе не знам што е паметно да се советува.

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.810
    Допаѓања:
    14.392
    Маж ми беше во истава ситуација пред неполн месец. На првата фирма им рече да го почекаат да размисли бидејќи е во фаза на интервјуа на повеќе места. Работата му е таква што секоја апликација е проследена со 3-4 интервјуа пред да добие понуда, па тоа е очекувано дека кога си бара нова работа оди на повеќе места за интервјуа. Му дадоа една недела, и во мегувреме доби понуда за подобрата позиција, па ги одби првите.
    Ако мисли дека има добра шанса за подобра плата, вреди да ризикува да почека.

На Antebellum, GirlLove и bookslover им се допаѓа ова.
  3. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.383
    Допаѓања:
    40.728
    Дали може да одоговлечи?
    Дали ќе доаѓа до прекин на стажот или не?
    Ако тоа не е битно, кога ќе добие подобра понуда и сака да си замине, ќе искомуницира со менаџментот и ќе ја каже причината.
    Од тука може веднаш да му дадат отказ, или пак да мора да го одработи оној период кој му е во договорот (2 недели или 1 месец колку има notice за заминување).

Ако не му е битен прекинот во стаж, може одма да си замине со тоа што повеќе нема да се појавува на работа.
    Доколку му е битно и сака да остави добар углед, тогаш ќе си искомуницира со новата компанија да го чекаат отказниот рок.

Јас бев во слична ситуација, не чекав подобра понуда од друга компанија, но после неполн месец ми понудија нова работа со подобри услови.
    На таа каде што работев, иако не бев осигуран бидејќи беше странска, кога ги известив, според договорот имав месец дена период на известување пред заминување кои сакаа да го испочитувам. Одма ми понудија дупла плата за да останам, повисока од новата компанија, но сепак ги одбив. Можев слободно да си заминам, но искомуницирав со новата фирма дека сакам да си се држам до договорот кој сум го потпишал и можам да им се приклучам по 1 месец. Сакав да останам професионален.

На крај, си одработив уште еден месец во старата. Луѓето беа презадоволни од мојата професионалност. Ми исплатија и бонус. Вратата ми остана отворена и подоцна имав 2 кратки соработки со нив.
    Во новата компанија исто така ми ја ценеа професионалноста и имаа добар впечаток за мене уште од старт.

На Dentina и bookslover им се допаѓа ова.
  4. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    879
    Допаѓања:
    1.650
    Јасно, искрено и ние така размислуваме ама он е моментално во неработен однос значи нема да си дава отказ од предходно работно место туку е невработен во моментов и активно е во процес на 2-3 интервјуа.

Малку ми е страшна ситуацијата и ризична затоа решив да се обратам за искуство и совет што да направи.

Дали е и толку лошо ако чека повеќе дена од фирма или само јас така си паничам.

5. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    879
    Допаѓања:
    1.650
    Фала ти мнооогу на споделено искуство! Он моментално не е во редовен работен однос бидејќи си даде отказ за нешто подобро. Затоа е сега малку на недоумица што да прави ама мислам дека единствената логична причина е на овие што му понудија во понеделникот да им каже дека е во процес на повеќе интервјуа но тие малку како да го напнаа што искрено беше ред флег и вика дека и може да си ја повлечат понудата евентуално ако нели им каже да почекаат…

6. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.383
    Допаѓања:
    40.728
    Тогаш нека не се мисли воопшто, нека почнува и нека не кажува ништо.
    Ако добие подобра понуда тогаш ќе ги има опциите што ги наведов погоре, што ги имав јас.
    Кога не си вработен, најбитно е да се вработиш, па макар и да е работа каде не се гледаш долгорочно.

7. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    879
    Допаѓања:
    1.650
    Нели е малку непрофесионално ако пр. сега прифати па после им рече пупу не важи. Во првава фирма треба да почне од 8ми јули.

8. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    879
    Допаѓања:
    1.650
    А што мислите дали е ок да направи follow up на фирмата што нуди поголема плата пошто му кажаа до вторник, среда ќе го известат или ќе испадне многу needy.

9. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.383
    Допаѓања:
    40.728
    Додека не потпише договор ништо не е неопрофесионално.
    Колку фирми има каде што ќе се договориш, ќе прифатиш, па ќе те извисат.
    Ако веќе потпише договор, тогаш има две опции кога ќе извести дека ќе оди во друга фирма, а не сакаат да го пуштат одма.

1. Непрофесионална: Не иде 3 дена на работа
    2. Професионална: Си го одработува отказниот период што е наведен во договорот и си заминува.

Може да испрати follow up во другава компанија. Не би изгледало лошо воопшто.
    Може така ќе знае повеќе за процесот и дали имаат намера да го вработат.
    Фирмите обично воопшто не се професионални и ретко кога се добива океј третман од нивна страна, така да, нека си ги гледа своите интереси прво.

На Dentina, bookslover, Spidy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.810
    Допаѓања:
    14.392
    Сосема е во ред да си праша, и тоа може треба да им рече дека имам други опции, па да знам дали да ве чекам за понуда (во смисла сакам да работам кај вас како прв избор). Ако фирмата тоа го сфати како нешто лошо, подобро ич да не работи за таква фирма.

На Nausicaa и Tam4yy им се допаѓа ова.
  11. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    879
    Допаѓања:
    1.650
    Истото буквално му го зборев и јас. Дека ако тоа им е red flag, тогаш они не се ок како фирма, пошто потенцијален вработен има и други понуди и ве става вас на прво место безразлика за што ѝ да е, и тоа многу покажува за човекот. Плус јас сум секогаш за искреност, баш со тоа што ќе биде искрен ќе остави многу подобар впечаток без да ги мотка.

12. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    879
    Допаѓања:
    1.650
    Јас истото го мислам. Утре ќе им пише мејл како follow up на фирмата и мислам дека тоа е баш греен флег дека ги става нив како приоритетни и дека иако има други опции размислува за нив па нека види што ќе направи. Искрено и мене ме исцрпи целоснава ситуација.

На Billy Idol му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Curious cat

Curious cat Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    728
    Допаѓања:
    2.580
    Дали може да ми предложете фирми кои се сериозни и пазат кого вработуваат? Луѓе, во мојава све уличарчиња, секој ден со главоболка се враќам, не од работата, работата ја сакам, туку од како колегиве се однесуваат со мене. На крај сум да ги ишамарам ова не се трпи

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  14. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.193
    Допаѓања:
    16.442
    Едно не ми е јасно. Овие што се администрација... Приватна фирма зборам.

Дали МОРА ДА ИМАТЕ САМО ВОДА на биро?

Дали ви е дозволено да пиете чај, сок, кафе?

Дали ви е дозволено да грицнете грицки или нешто благо да каснете? ( не зборувам за јадење сендвичи и пици на биро) пример, ми паѓа шеќер, и си иам у чанта нешто благо, фино лепо земам една коцка и в ранец враќам.

Дали ви е дозволено во чантата да носете јадење, пак ќе спомнам едни грицки и едно благо)?

15. dea.18

dea.18 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    2.139
    Во голема приватна компанија работев и беше дозволено. Дозволено да отидеш без разлика што не е пауза да си направиш кафе/чај и да пиеш дур куцаш на пц и секако, ни стоеја на биро

На nena2010 и GirlLove им се допаѓа ова.
  16. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    25.539
    Во фирмата каде работам е дозволено на администрацијата . На вработените во другите области , не им е , иако скришкум си носат и грицкаат/пијат , што апсолутно мислам дека е неоправдано да им е забрането , бидејќи се работи на норма . Секако дека има денови кога едноставно имаш потреба од благо на пример .

17. злоба

злоба Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.121
    Допаѓања:
    3.667
    Нема такви фирми, секаде има уличари и сељаци, а и ти може нечиниш за некои. Не се нервирај за туѓ идиотизам, фирмата може да се запали око да не ти трепне. Додека не го сватиш ова, само глава ќе те боли од глупостите на другите. Ти таму си платата да си ја земеш, не да се караш и тепаш. Ако стварно неможеш веќе иди си одма, ако ти е за стажот да ти тече почекај и најди нешто арно.
    Кај мене се пијат и јадат на биро, многу пати им е кажано, но не го почитуваат. И камери имаме низ канцеларија и пак не им е гајле. И јас си носам, не дека ги кодошам, сама не ми се седи во кујна да јадам, навикната сум на биро.
    А тие кај тебе што ги засега што носиш во ташна? Претрес да не ти праат котцки шеќер што носиш? Улошки стај си на биро да видиш што ќе ти кажат.

На GirlLove и Curious cat им се допаѓа ова.
  18. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.588
    Допаѓања:
    14.832
    Немој да им дозволуваш и после работно време дома не си носи стресови. Гледај таму да го средиш ова, покажи малку заби и дај до знаење дека не им се плашиш. Бори се, зашто и да смениш место верувај дека ако не се поставиш поостро во стилот да не се зафркаваат со тебе нема ни таму да ти е погодено.

И да, размислувај во надоградување на било каква вештина зашто такво време е сега, мора флексибилност и мнооогу спремност за секакви непредвидени текови на ситуации. Но само така ќе си сигурна во себе и полесно ќе се справуваш со секакви карактери.

Среќно и бори се за себе! :l:

На злоба, Curious cat, GirlLove и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.193
    Допаѓања:
    16.442
    Не се трпи, ти верувам.
    Барај др работа.
    Мислам најмалку стрес ќе имаме ако работиме со странци, без наши лигуши. Ама дирек со странци.

На Coece, Curious cat, KittyAgnes и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.588
    Допаѓања:
    14.832
    Е да си жива и здрава за муабетот!