Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.193
    Допаѓања:
    16.441
    Еее, поќе од странците се нашиве.
    Пишав погоре, како се изживуваат.

На Curious cat и eliesaab им се допаѓа ова.
  2. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.193
    Допаѓања:
    16.441
    Каков е законот за боледување?

Дали вработениот мора да го известува работодавецот секој ден за неговата состојба ( иако претходно било најавено колку дена нема да иде пример четири) и најавено е дека на четвртиот ќе биде известен работодавецот за состојбата.

Пошо, ми се случи досега само кај еден работодавец, при претходно најавено боледување од 4 дена, дека сигурно не ги одам, ЧР да ми вратат секој ден да ги известувам за мојата состојба или да им кажам до кога не идам.

И го кажав ова на матичната, ми рече не затвора таа боледување дур не ме надгледува.

Не го разбирам ова, при отворено боледување и најава од 4 дена секој ден да се известува работодавецот?! Си има кој да ме замени, не гледам причина.

И нормално предвреме ќе биде известен работодавецот на четвртиот ден....

3. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    879
    Допаѓања:
    1.650
    Прво да ви се извинам за долг пост што ќе напишам.

Имено моментално сум на ееептен голема раскрсница и ми треба совет од повеќе луѓе што можеби поминале низ истото или пак имаат повеќе искуство од мене. Имено во предходната фирма имав многу токсична атмосфера и средина и иако земав голема плата си отидов после година дена. Ми се пружи шанса да работам за многу убава компанија, односно клиент, за старт ап компанија всушност. Морам да напоменам дека тука ми е супер и стварно сум ценета и вреднувана и добро заработувам.

Во меѓувреме ми излезе друга опција и понуда за работа од фирма што е повеќе насочена кон мојата струка со скоро 400 евра повисока плата. Секако дека не можам да знам каква ќе е таа фирма и дали ќе ми е убаво колку тука, но низ муабет со повеќе луѓе што се таму ми кажаа дека ептен им е убаво и дека се ценети, вреднувани, флексибилно е, нема притисок никаков од нивна страна буквално супер.

А јас како јас толку се приврзав за оваа работа сега (што не е најдобро во мојот случај зошто работодавецот одма може да те замени) и сега се чувствувам како на трња буквално.

Како би постапиле во мојата ситуација, дали можеби мислите дека е подобро да останам тука во оваа фирма, да чекам покачување за некое време како ќе се развива и бонуси плус или да отидам на ризик да напуштам од тука и да видам како ќе ми е таму. Не сакам да менувам работни позиции за кратко време и затоа и сум на мисла.

Секој совет е добредојден, фала ви!

4. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.383
    Допаѓања:
    40.728
    Се зависи колку тоа покачување е значително за тебе, и каде имаш простор повеќе да напредуваш, секако, и колку ќе биде напорна работата. Некогаш се исплати да имаш подобар животен баланс отколку повеќе платена работа која ќе те фрустрира.

За парите исто така...

Пр. Ако земаш 2500 еур плата, тоа 400 еур покачување нема да ти е толку значително.
    Но, ако земаш пр 1000 еур, тогаш добиваш 40% повеќе.

Од тука треба да се запрашаш за колку време имаш можност да го добиеш тоа покачување во фирмата каде што си. Дали имаш можност да разговараш со ХР и со претпоставените и да побараш сега покачување на платата, и оваа понуда да ја искористиш во твоја полза.
    Извагај се добро, и тогаш ќе знаеш дали вреди.

На eliesaab, bookslover и GirlLove им се допаѓа ова.
  5. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    879
    Допаѓања:
    1.650
    И јас помислив на истото за покачувањето ама мислам дека ќе биде дека премногу барам а сум само 6 месеци во фирмата. И покачувањето во моментов ми е доста значително, што тука не знам кога би се случило.

Од друга страна тука сум прва влезена односно прво бевме само јас и тој што е founder значи понатака доколку тимот расте јас треба да сум таа што ќе ги обучувам и што ќе сум на некој начин сениор па со тоа и платата би ми се покачила претпоставувам.

Ја мислам ситуацијава веќе цела недела и еве не знам како да постапам и што е најдобро.

6. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.383
    Допаѓања:
    40.728
    Некогаш оваквите Старт - ап компании може да бидат мач со две острици.
    Да, доколку успешно се развие во иднина и расте ќе имаш голема можност да станеш некој побитен фактор во истата и да напредуваш затоа што си од самиот почеток, и имаш некој близок однос со сопственикот.

Од друга страна ретко која Старт Ап компанија успева да порасне на поголемо и позначително ниво каде што ќе можеш да растеш и ти со неа.
    Обично кај нас ваквите компании растат до 10 вработени и имаат хоризонтална хиерархија.
    Друго што е битно е дека во овакви компании секогаш си вработен за се поради недостаток на кадар. Некогаш ова е плус затоа што учиш нови работи, но од друга страна никогаш нема конкретно да се остручиш на твојата позиција.
    Покачувањата исто така се мали, и најчесто се базирани на лажни ветувања од типот "по 6 месеци ќе следи покачување" итн. итн.
    И уште една работа. При криза најчесто оваквите компании страдаат и ставаат клуч на врата затоа што имаат 1 клиент, кој ако им откаже, толку е.
    Поголема компанија може да држи вработен и на бенч некој месец додека не се снајде со втор/трет клиент.

На bookslover, KittyAgnes и eliesaab им се допаѓа ова.
  7. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.587
    Допаѓања:
    14.830
    Не секогаш знаеш како ќе излезе. Сум за да ризикуваш. @bookslover

На bookslover му/ѝ се допаѓа ова.
  8. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    1.368
    Замини. Старт апите не се најстабилна раб на светов. Ќе напредуваш повеќе во својата насока и ќе зимаш повеќе пари, плус убава околина било. Нека ме те кочи минатото и тоа да ти е пречка за промена и да ризикуваш, сите барем еднаш сме се изгореле (некој повеќе други помалку)од токсична раб. Околина.Иначе не може ли да те задржат како фриленсер или консултант во старт апот? Така ќе си зимаш уште повеќе пари и ќе ги задржиш како клиент/врска

На bookslover, злоба, Billy Idol и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    879
    Допаѓања:
    1.650
    Старт апов е всушност од Англија и мислам сега за сега супер им оди и доста порасна фирмата во овој период. Јас некако и со клиентот си се поврзав што е апсолутно моја грешка зошто од предходно горење на токсична средина клиентот е преедобар и супер во однос на сѐ, тотално флексибилен е за сѐ и се гледа дека ме почитува, но сепак јас викам од љубов и почит не се живее и не се плаќа сметки.

Фала ти за поттикот!

Фала ти за мислење, ептен ми значи! Инаку и јас се размислував за доколку прифатам овде дали можам да прашам, предложам да останам како парт тајм или консултант во фирмата но проблемот е што оди исто така преку recruiting фирма и не знам дали ќе дозволат. Јас ептен би сакала да си останам како надворешен член или како консултант секако и да не го изгубам како клиент и како работа и за плус пари какошто викаш но не знам како да го склопам тоа за да не се чувствуваат навредено.

На KittyAgnes, eliesaab и Billy Idol им се допаѓа ова.
  10. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.982
    Допаѓања:
    4.795
    Јас одлуката би ја донела врз основа на тоа во кој сектор се гледам во иднина, затоа што рече дека оваа новата понуда е поразлична од тоа моментално што го работиш, односно ти е поблиска до струката што ја сакаш. Верувам на тие познаници кои ти рекле дека и во другата компанија имаат коректни односи, за тоа не би се плашела. Викаш дека земаш солидна плата моментално, така што покачувањето мене не би ми играло улога. Еве друго прашање, ако се работеше за иста плата, или па и пониска, дали ќе размислуваше за менување на работното место? Така ќе видиш дали и колку ти е важно покачувањето. Јас не, ама маж ми сменил неколку пати работа, добивал понуди со поголемо покачување од твоето па ги одбивал, конкретно нас во моментов слободата и флексибилноста што ја има не му вреди за таа цена. Секогаш ќе сакаш повеќе, никогаш нема да си речеш е сега ми е таман, само треба да извагаш. Интересно ми е ова стартап :) сите некогаш биле стартапи, ама добро, не знаеш во кој правец ќе оди и гиганти 20 години стари фирми банкротираат преку ноќ. Само не ми е јасно, основачот основал фирма сам и те вика тебе како прва вработена и двајцата продолжувате да го градите тимот или тој сам продолжува? Еве хипотетички таа фирма дека ќе успее, каде се гледаш ти во фирмата, проект менаџер, тим лид, менаџер, партнер или некаде пониско во хиерархија извршувач на обврски? Ако гледаш потенцијал во фирмата, јас би останала само под услов да станам партнер, по цена да добијам сега пониска, а понатака повисока плата и да растам заедно со фирмата и ова претпоставувам не ти е струка, исто така е многу исцрпувачка и стресна работа, ама некој е створен за тоа. Ако во стартапот не планираш да растеш како носител на одлуки, тогаш прифати ја новата понуда. И уште ова, секој е заменлив и работник и работодавец, премногу тешко се наоѓа кадар, така што ако си квалитетен работник апсолутно нема да останеш оштетена.

На NoirSerpentine, eliesaab и bookslover им се допаѓа ова.
  11. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    879
    Допаѓања:
    1.650
    Фала ти премногу на неисцрпното мислење, многу многу ми значи за да донесам одлука разгледувам и баш ваши аспекти, бидејќи е многу различно кога некој и од страна ќе ти каже.

Инаку, фирмата е старт ап и газдата односно Founder беше сам додека јас не се вработив и не превземав одредени нешта, откако влегов јас по 2-3 месеци влегоа уште две вработени. Искрено фала ти многу за аспектот од тоа да гледам каде се гледам во иднина бидејќи какошто кажав во овој момент не се чувствувам како да можам да напредувам повеќе од ова сега и дека би можело да зимам скоро 20 илјади повеќе плата, пак ќе кажам никогаш не би знаела додека не пробам секако, но и тоа е ризик. Инаку на работава моментално не ми е стресно супер флексибилно ми е и си имам свои временски рамки кога можам да си ја завршам работата, од искуство и на други луѓе и на другава позиција ќе ми е така.

Не мислам дека ќе дојдам до тоа ниво како носител на одлуки понатака затоа и од таму потекнува ова што се размислувам за новата позиција.

Исто моето размислување е да не излезам како job hopper пошто 6 месеци сум овде па да не си отидам и да испадне дека не можам да задржам работно место што исто така е лошо за ЦВ понатака. Премногу аспекти разгледувам и може и го премислувам па затоа ми е тешко да донесам одлука.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.982
    Допаѓања:
    4.795
    Не си џоб хопер ако имаш легитимна причина за да заминеш и ако некој тоа не го зема предвид ондак не е вреден да работиш за него. Најмала грижа нека ти е цв-то, а и кој вика дека таму мора се да стои во детали... Ако не гледаш голем напредок таму каде што си, не губиш ништо ако разговараш и ограничено ги споделиш грижите за да го видиш нивното размисување, ако не се пронајдете понудата ти стои ако добро разбрав и можеш да ја прифатиш и да смениш. Ама јас сум секогаш за тоа да се разговара, да не е нападно, меѓутоа без разговор не го знаеш нивниот став и план. И пази се од лажни ветувања.

На Tam4yy, eliesaab, GirlLove и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    879
    Допаѓања:
    1.650
    Точно, се согласувам. Фала ти премногу за споделеното мислење!

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  14. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    1.368
    Мене ми успеало тоа зошто не и на тебе :) пиши порака ако те интересира повеќе, иначе just curious дали е нешто со програмирање поврзано?

15. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    879
    Допаѓања:
    1.650
    Ќе ти пишам лп инаку не :)) далеку сум јас од програмирање хахаха

На KittyAgnes му/ѝ се допаѓа ова.
  16. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    1.368
    You and me both :D

На bookslover му/ѝ се допаѓа ова.
  17. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.193
    Допаѓања:
    16.441
    Пак ќе речам, не знам зошто некои фирми забрануваат сок и грицки или благо.

Реков, не пици и сендвичи или нз торти.

Еден одговор, што го добив беше :
    ИМЛО ТЕПИХ И ЌЕ СЕ СОБЕРЕЛЕ МРАВИ!
    :rofl:
    АКО СЕ ИСТУРЕЛ СОК, ЌЕ МИРИСАЛ ТЕПИХОТ!

Ако ти се слоши, ТРЕБА ДА ГО ИЗВЕСТИШ ШЕФОТ И ДА ИЗЛЕЗЕШ НАДВОР ИЛИ В КУЈНА ЗА ДА ЗЕМЕШ ШТО ТИ ТРЕБА.

Еј, во 18 век биле послободни!

И после немало работници, е нема бе златни.

Не по тројца, а бе по десет луѓе ќе ви даваат отказ, еј:!:.

На 2cents, naturally, Rozevata и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Selena01

Selena01 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    1.933
    Допаѓања:
    7.682
    Долг период те читам, сериозно смени си ја работата. Знам дека е многу лесно да се каже ама тешко е коа ќе стигнат сметките. Ама сериозно промени нешто, пошо вака ќе се полниш со фрустрации, лутина..

На SaniD, Luminary, Tam4yy и 7 други им се допаѓа ова.
  19. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.193
    Допаѓања:
    16.441
    Јас чаре си најдов инаку, да кажам.
    Ми понудија повисока позиција кај што сум на фриленс.
    Баш сабајлево.

Имало Господ.

Фала Богу нема да живеам во 18 век.
    Секогаш има правда.

Бунтовниците тепаа. :D

И не е секогаш трпи и ќути, што ова го прават многу вработени.
    Не, нема и полошо.
    Има и подобро!

Никој не заслужува да се онесвестува или да му се крева притисокот на работно место поради немање услови и н крај работникот виновен пошо не ги почитува нехуманите правила на македонските фирми. Секоја чест на исклучоци.

Последно на една колешка И СЕ ПОВИШИ ПРИТИСОКОТ ОД ЖЕШКОТО И МОРАШЕ ДА СИ ОДИ СО ТАКСИ ДИРЕК НА БРЗА ПОМОШ.
    ПОШО, НОРМАЛНО НЕМА КЛИМА.

Ви посакувам на сите да си најдете работа поубава, ако не ви е ок со последната.
    :)

На 2cents, Bratot, Stark и 5 други им се допаѓа ова.
  20. KiviOdMaldivi

KiviOdMaldivi Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2018
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    217
    Дали постои закон после породилно отсуство мајката да оди само прва смена додека не наполни бебето 1 година