Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    Jas sum pocnala so $8.15 (familjarna zena, so dete sto odi vo gradinka, a gradinkata $825). Poveke nego smesno i zalno. I togas, dvoev od toa sto go nemav.
    Ako znaes deka taka stojat rabotite, toa e nema sto da mudruvas, ke si dvois.
    Mene nikoj ne mi garantiral deka sega ke ja imam ovaa plata sto ja imam, sum si mislela i odvojuvala.

2. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.675
    Допаѓања:
    4.644
    Ми треба совет затоа што ова веќе ми станува неподосливо

Работам нешто што е да речеме повеќе ги има од посилниот пол , жените на работа сме во дефицит да речам. Добив унапредување и од тогаш немам мир на работа , од едните неколку исти колеги ги добивам коментарите со кого сум спиела да стигнам до тука и други вулгарности , на работа добивам комплименти да ги речам колку би сакале да им паднам во раце и сл . Последното нешто што се случи да ја прелие чашата беше на еден собир кадешто бев тргната на страна и еден колега се дрзна да ме зграби за задник и да ми нуди некои непристојни предлози , но друг налетал и го виде сето тоа па пред поголем круг на колеги ми се испонаша да не речам ти се е*еш со шефот ве видов итн , итн , едноставно се посрамив имав и постари колеги околу мене ....Ко да биде полошо кога отидов до тоалетот ги начув двајца како едниот се фали дека спиел со мене , а овој другиов му опишува во детали како ме зграбил за задник , ми пукна филм и фатив да се распраам со едниот да не речам до тепање дојде ... Немам на кого да се пожалам реално , шефот ми е душа од човек , страв ми е да кажам да не ме сфати погрешно да не испадне дека јас ги провоцирам , си ја обожавам работата и не сакам да ја оставам не сега кога напреднав ! Ама пак од друга страна пак смачено ми е да го слушам цитирам ,,Добра е за к*лецање , како би и го .... " и слични глупости кажани доволно далеку од мене , но доволно гласно да слушнам , па и да не речам пристојни комплименти од типот колку сум згодна , ај на кафе . Ги одбивам сите , се расправам кога ке добијам таков коментар , но ништо не помага . Од нигде никаде ми извадија муабети како сум била лесна и сл , и тоа еден колега зошто го одбив .

Незнам веќе како да постапам , ќе се мрднам искрено !

3. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.077
    Јас би ги игнорирала, кад тад ќе им здосадиш и ќе снемаат теми за муабет за тебе.
    Или на таков коментар одврати со „Да така е, во право си!„
    Тоа го прават од завист, за жал постојат такви плитки луѓе кои мислат дека жените само со „спиење со шефот„ може да напреднат во кариерата.
    Закани им се дека ќе ги пријавиш и тужиш за малтретирање на работно место и за клевета (незнам дали има нешто вакво ама можеш да ги заплашиш) :D Јас незнам како си дозволуваат да ја зграбат колешката за задник, ептен не ми е за верување :o. Ако се жалиш на повисоко ниво може навистина да си направиш проблем и за да смират ситуација ти да испаднеш крива за се.
    Се надевам не се облекуваш провокативно на работа што имаат такво мислење за тебе. :^)

На black-angel му/ѝ се допаѓа ова.
  4. black-angel

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.675
    Допаѓања:
    4.644
    Знам и јас се зачудив на храброста искрено , и се навредив ! Страв ми е по мој грб да не отиде се , пошто нели мажи се они ништо не прават , ние ко жени сме криви ... Далеку од провокација е стари тренерки и широк џемпер врз тоа кецела :) не сум ни таква прибрана си отидов и на собирот , фармерки , кошула закопчана до грло и не многу високи салонки , е тоа ако им е провокација и работничката комбинација па да се убијам треба искрено .... не се додржува веќе 2 месеци се врти истиот муабет ...

На mims-89 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Salome

Salome Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    10.422
    Тоа што ти го прават се вика сексуално вознемирување на работното место.Посебно тој што те фатил за задникот, како се осмелува побогу?!Кретен.|(
    Ако ти е веќе смачено и ако не можеш да ја трпиш целата ситуација обрати се кај адвокат, имаш правна основа за да ги тужиш.Или закани се со тужба, па можеби ќе престанат.
    Еве ти помош,според Законот за вознемирување на работното место:

Психичко и полово вознемирување на работно место
    Член 5
    (1) Психичко вознемирување на работно место, во смисла на овој закон, е
    секое негативно однесување од поединец или група кое се повторува,
    континуирано и систематски, претставува повреда на достоинството,
    интегритетот, угледот и честа на вработениот и предизвикува чувство на страв
    или создава непријатност, пониженост, чија крајна цел може да биде повреда на
    физичкото и менталното здравје, компромитирање на професионалната иднина
    на вработениот, престанок на работниот однос или напуштање на работното
    место.
    (2) Полово вознемирување, во смисла на овој закон, е секое вербално,
    невербално или физичко однесување од полов карактер, кое има за цел или
    претставува повреда на достоинството на кандидатот за вработување или на
    вработениот, а кое предизвикува чувство на страв или создава непријатност,
    пониженост.3
    (3) Однесувањето од ставовите (1) и (2) на овој член се смета за психичко,
    односно полово вознемирување на работното место, доколку не престанало и по
    писменото предупредување од страна на вознемируваното лице дека му пречи
    однесувањето на вршителот на вознемирувањето и дека ќе го смета за
    вознемирување на работно место.
    (4) Вознемирување на работно место претставува и поттикнување или
    наведување на однесување во смисла на ставовите (1) и (2) на овој член..
    Сега твое е дали ќе одлучиш да ги тужиш или не, ама како што кажав имаш правна основа врз основа на коментарите и на постапката од колегата ама сепак иди и посоветувај се со адвокат може да ти каже постручен совет од мене.Мислам дека после ова нема да те вознемируваат и колку-толку нема да ти се обраќаат повеќе.
    Освен па ако и ти не си им дала некој повод за тоа, со оглед на тоа што и колегата се дрзнал на тој начин да се однесува со тебе, а не го кажуваш тука целосно и субјективно ја изнесуваш целата ситуација...:^)
    Сепак јас не сум тука да ти судам, твое е да одлучиш како ќе постапиш, ова е само мала помош од мене се надевам дека ќе ти користи.

На tessie, Cka и black-angel им се допаѓа ова.
  6. black-angel

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.675
    Допаѓања:
    4.644
    Фала во секој случај , мислам дека работата ескалираше поради алкохолот па си даде и слобода и храброст ... не еднаш предходно ми коментирал колку сум згодна и сл , како сакал да биде со мене , јас само го игнорирав , после собирот ме праша дали дома ќе идам , дали може да дојде со мене и сл такви глупости ... од кога почнав да работам навака го имам неколку пати приметено дека ме гледа во задник и му го имам кажано во очи дека е непристоен и не му личи ни на годините , ни на позицијата ....

Дека преку кревет добив коментари од колеги што се мое годиште , работат на истото место неколку месеци повеќе а не мрднаа погоре и сега е држ недај , како ти како не јас и сл муабети . Незнам веќе што ми е паметно да направам , нон стоп се карам и давам до знаење дека не прифаќам така да ми се обраќаат , и да си го чуваат тоа за себе , ама се си е пак постаро .Ете со постарите претпоставени и шефови немам воопшто такви проблеми , задоволни се од мене како работник , јас си ја сакам работата по струка ми е , едноставно уживам во тоа , не би сакала додатно проблеми да си правам и да се откажам од оваа шанса што ми е укажана ....

На Salome му/ѝ се допаѓа ова.
  7. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.259
    Допаѓања:
    67.816
    Такви прости и неинтелигентни луѓе само со закани ќе се разберат и исплашат. Сериозно кажи им дека си разговарала со адвокат и ако продолжат нема да се двоумиш да преземеш сериозни акции против нив.

На littleflower, tessie, black-angel и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.747
    Допаѓања:
    141.670
    Тужба е 1500 денари кај адвокат. 1500 денари е твојот мир. Ти пишаа погоре, дека имаш основ за тужба. Не треба да ја ефектуираш тужбата, едноставно нека биде и опомена пред тужба. Доволно е да ги исплаши еидиотите со кои работиш, бидејки според профилот, они се нискоинтилигнетни, недоволно образоваани и на ниски работни позиции од кои им зависи семесјтвото, бидејќи не верувам да имаат стабилни жени (која би се омажила за таков дебил, освен она самата ако не е ист калап) кои ке носат пари дома. Доволно е да ги исплашиш дека ке бидат избркани од работа и дека ќе треба да ти платат надоместок.

Кога ќе прочитам вакво нешто, се прашувам колку глупи мажи има на веков и си викам, фала на Бога, што ме држел подалеку од простодушни створења.

Ако не ти се замара со нив, ако имаш маж или татко, кажи им да фатат некој од нив за јајца у темното и да ги стиснат. Нема да можат уста да оотворат повеќе.

На littleflower, tessie, black-angel и 4 други им се допаѓа ова.
  9. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Na nekoja od drugite koleski,i pokraj toa sto ste malku ne i pravat nesto od ovie raboti?
    Pa najdete nacin zaedno,pozboruvaj so niv i dejstvuvajte grupno taka ke e polesno.
    Velis ne sakas da ja izgubis rabotata.Ne e lesno bez rabota ama diur nesto ne prezemis ke letne dostoinstvoto.Bez razlika dali si kriva ili nedolzna.
    Ne cekaj.

10. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Мислам дека несвесно си предизвикала таква реакција кај твоите колеги. Јас работев на рецепција во хотел каде одев секој ден средена од глава до пети. Се мажи околу мене беа. Па да не претерам 30-тина ги имаше. Обезбедувањето беа мажи (нормално) со кои работев и трета смена. Никој не се дрзнал да ми пристапи на поинаков начин освен пријателски. Пиење кафе, зезање па и картање во 3 по полноќ. Не сакам да нападнам никако ама мислам дека еден ќе се појави неразумен и дрзок ама сите?:^)
    Размисли што може да е причина за таквиот однос, на твоите колеги. Сигурно има нешто што ги боцнало.

11. SexiLy

SexiLy Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2011
    Пораки:
    500
    Допаѓања:
    2.109
    Сексуално вознемирување е нешто што најтешко се докажува заедно со мобинг. Не смееш да го снимаш дотичниот бидејќи тоа е против законски, а потребни ти се сведоци кои ќе го потврдат тоа што ти се случува. Како што читам погоре ќе имаш потешкотии околу тоа бидејќи и другите колеги му се придружиле во “реметењето“.

Најдобро е да се консултираш со адвокат околу тоа дали имаш цврсти докази да тужиш бидејќи не е работата само да се напише тужба од една страна. На суд треба да докажуваш без рекла - казала и најлошо е да си предмет на сексуално вознемирување и да изгубиш судски збор само затоа што немаш силни докази.

На tessie и black-angel им се допаѓа ова.
  12. black-angel

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.675
    Допаѓања:
    4.644
    искрено ни лево ни десно сум.. се почна откако го одбив едниот, се наредија наопаку работите да го сменат на друго пониско место и мислам дека мисли јас сум ја направила таа работа, и сега се идат против мене, а можеби сум и грешка незнам. знам дека се фалел дека ме легнал, да не биде јас сум го откачила да не го кажам, егото да не му се сруши... и од тука почна се, знам дека ќе се мрднам на крај

13. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    За жал во прашање е ставен твојот углед, и колку и да велиме не ни е гајле што ке речат другите, сигурно не би ни било сеедно да не етикетираат како курва, посебно ако воопшто немаат мотив за такво нешто. Да, за жал има такви мажи, на кои со самото одбивање им е толку повредено егото и кои бараат начин за одмазда.
    Има ли жена тој твој колега?
    Соочи се со сите, прашај го пред сите да ти каже во очи дека имал нешто со тебе, стварно незнам што би можело да ти помогне во оваа ситуација.Дури и да кажеш на шефот, мислам дека нема да добиеш ништо, што му е на него гајле дали си таква или онаква.

14. black-angel

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.675
    Допаѓања:
    4.644
    Тој што ме задрапа да кажам е женет , се мислам така да му се заканам дека ќе кажам на женаму ама нит ја знам која е нит што е што се вика . Другиве сите имаат девојки ама не ги трклаат многу колку што имам приметено . Имавме на собирот таков момент што едниот од нив во очи ме гледа и вика дека имам спиено со претпоставениот и ме фатил , ме видел , и отворено го прашав што му е проблемот , и почнаа сите во хор да се смеат хистерично а јас си се повлеков на страна . Не сакам да кажам на шефот да не ме сфати погрешно , да не си помисли нешто што не треба и во краен случај не дај боже да си даде повод :(

15. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    Многу ме нервира кога се алудира дека една жена "сама си го барала" посебно кога истото доаѓа од друга жена.(n)
    Зошто би помислила дека таа несвесно предизвикала само поради фактот оти на тебе ништо такво не ти се случило? Moжеби причината што не си се нашла во таква ситуација е тоа што ти си мажена жена со деца, може мажите со кои си работела биле ок и нормални луѓе.

И зошто се оди со тоа ти си крива, една жена не смее да биде малтретирана и понижувана само поради тоа што е атрактивна и поради тоа што некој морон различно си толкува знаци.. Се додека се напаѓаме меѓу себе секогаш ќе се случуваат вакви работи. Да размисли што би ги боцнало? Поради тоа што е жена и мора да мисли за сите мажи кои имаат интелегенција на амеба?

Блек ејнџел и јас сум за тужба, можеш прво и да му се заканиш дека ќе пуштиш тужба може ќе се повлече сам. А во меѓувреме главата дигната и не дозволувај во нивните очи да изгледаш крива а воопшто не си. Си ја работиш работа и си дојдена до работиш таму, тие се тие кои се однесуваат недолично.

На Hipica, Ale.Ambrosio4, Hipster и 5 други им се допаѓа ова.
  16. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Проблемот е што они ти ја откриле слабата точка на тебе и сега си играат мајтап, ќе направат се ама баш се да те симнат од тоа место. Здружени меѓу себе мажите не можат да гледаат дека некоја жена е на ниво погоре од нив. Со тужбата уште повеќе ќе ги разгневиш ако се спремни за такви трачеви којзнае на што се спремни. Најдобро е со шефот да разговараш, тој би требало да те сфати и нив да ги смири малку. Незнам зошто секогаш кога сте во невојла размислувате за туѓо добро наместо за своето.

На black-angel и tessie им се допаѓа ова.
  17. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.769
    Допаѓања:
    23.766
    Се согласувам со бубаче. Не верувам дека ти со нешто сексуално си ги испровоцирала, колку што верувам дека користат такви потези и коментари за да создадат атмосфера во којашто ќе изгледа како да те потчиниле, штом очигледно со труд и напредок во работата не можат. Разговарај со шефот. Штом е разбран, би требало да ти помогне.

Велиш повеќето се мажи. Очигледно таа фирма си ја обележиле некако како машка територија и замисли ти кој шок им е да напредува млада жена додека тие со примитивните размислувања си тупкаат во место. Јака им душа на тие што ги чекаат дома.

Баш ти ја нашле слабата точка и агитираат. Си требала да им излезеш пред очи среде муабетот и да им речеш смирено „Пребукирана ми е агендата за таа работа, башка не мешам работа и задоволство, така што за вас останува само вака да си фантазирате и да си ги лажете другарите.“ И во иднина не дозволувај да ги видат твоите слабости така лесно. Мислам дека единствен повод за храброста на колегата да те фати како што те фатил е твојо страв којшто го чувствуваат. Ништо повеќе.

Цка ти даде добри совети.

Последна измена: 29 декември 2014
    На Bozica1980, Salome и buba4e89 им се допаѓа ова.
  18. black-angel

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.675
    Допаѓања:
    4.644
    Па не можам да бегам од тоа што ми го дала природата , и да сум убава и да сум згодна за мене сум си , не го истакнувам тоа , гледам да сум што е можно по прибрана , па крај краева што ги интересира нив со кој и како и зошто сум спиела сепак мој живот си е мој проблем си е ! Гледам дека наоѓаат начин да ме тргнат , т.е. да се тргнам сама да ми стане неподносливо , пак ќе кажам ова ми е животна шанса два пати нема да ја добијам особено не сама ако се тргнам од тоа . На шала еднаш шефот им рече демек само они се девојки чувајте ги и сл , мислам дека и тој примети дека нешто се случува на некој начин и не заштитува . Битката е моја не можам да очекувам и друга девојка ради мене да си има со нив проблеми .Па крај краева не сум јас крива што немаат успех до нив е значи , да не речам колку зборат дека сум неспособна пред шефот тој толку ме фали како работник дека сум одлична .Во секој случај ќе видам како ќе се одвиваат настаните и ќе превземам нешто , во секој случај и домашните се запознаени со ситуацијава

19. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.284
    Јас мислам дека најголемата грешка ти е што се обидуваш да се однесуваш културно со некултурни луѓе.
    Кога те обвинил колегата пред еден куп други колеги, не си требало да го прашаш што е проблемот и потоа да се тргнеш на страна, со тргнувањето на страна само даваш знак дека тоа што го кажал е точно и дека поради тоа бегаш и ти е незгодно.
    Не знам како не ти е јасно, ти не треба нив да им се објаснуваш, да им правиш муабет околу тоа.
    Треба да си дрска!
    Во таа ситуација со толку публика си требало да му се пуштиш, да му изнакажеш се живо и диво, да го избркаш како куче што се вели па ако треба и да го удриш еден шамар.
    Исто и тој што те фатил за задникот. Немаш ли уста да се изнадереш, да му кажеш марш бре мањачино една, џукело и такви некои зборови.

Ти со самото тоа што не реагираш оти се плашиш што може да биде понатаму, дали ќе му кажат на шефот, дали ќе биде полошо, со обидите да оставиш се смирено и надежите дека само од себе или на некој чуден начин ќе помине, не си свесна колку веќе си довела да биде лошо.
    Најлошо е човек кога не може да се одбрани, кога другите гледаат дека си слаб.

Немој да дозволиш и ти да бидеш таква. Соочи се со проблемот, спротивстави се, нека знаат дека не можат и не смеат да се зезаат со тебе.

Последна измена: 29 декември 2014
    На Hipica, Hipster, butterfly4 и 5 други им се допаѓа ова.
  20. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.769
    Допаѓања:
    23.766
    Не рече никој дека не си убава и згодна, да потенцирам да не ме сфатиш погрешно. Намерно ја потенцирав(ме) посилната причина зад тоа однесување, за да се охрабриш да му кажеш на шефот. Тој не може да биде унапреден, додека тие... можат.