1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.436
    Допаѓања:
    13.929
    Ама Старк па и ти, да не имаш некои симпатии можеби кон неа? 8-|
    Шо толку му ја мислиш? Добро вика Грл лав.

Сам постави си го прашањево, размисли и одговори си.

Не е воопшто тешко да ја откачиш и да и дадеш до знаење да прекине да се пика кај што не и место.

Сигурно нејќеш да си дел од гомнарии и да си комплицираш живот беспотребно. :)

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.237
    Допаѓања:
    21.190
    Не...

Така ми дојде денеска глупо никакво, оти најпрво и враќав, потоа прекинав и бев на раб да и речам дека не ме интересира ништо, освен работата, и ај си реков остај заборави и еве пак и нешто ме спотера на форум да пишам.. и така..

3. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.185
    Допаѓања:
    16.427
    Брат, ај убао размисли што те спотера.

4. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.237
    Допаѓања:
    21.190

Gazo

5. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.185
    Допаѓања:
    16.427
    Е уште ова го немав слушнато.
    Работник починал во хала од 1000 вработени.

Ми се слошило и умрел.

Боже, чувај не.

Јас не знам како еднаш не се воведат инспекции по ова фабрикиве. Срамота и греота е од Господ без клими бе, 21 век сме.

6. FlowerPetal

FlowerPetal Активен член

Се зачлени на:
    27 јули 2024
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    13
    Имам прашање што да се прави ако се доцни со плата или воопшто не добиеш преку payoneer?

имаме ли некоја заштита ние што работиме како фриленс?

Барав група што е поточно за фриленс ама не најдов, се надевам некој од вас има совет или одговор.

7. Rozevata

Rozevata Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2024
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.128
    Како што знам нема никаква заштита. Обично тука игра улога историјата на работодавецот, колку се коректни во исплати, работа, итн.

На 2cents и FlowerPetal им се допаѓа ова.
  8. farahfarah

farahfarah Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2024
    Пораки:
    295
    Допаѓања:
    135
    Moze li vo poraka sto rabotis I jas sum zaintersirana za toa

На FlowerPetal му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mandrace

mandrace Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2023
    Пораки:
    440
    Допаѓања:
    350
    ако имаш договор на дело .. или нешто такво .. и ако на парите што ги примаш плаќаш данок , тогаш има заштита, во спротивно .. тоа е ..

На FlowerPetal му/ѝ се допаѓа ова.
  10. 2cents

2cents Активен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2024
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    89

Дај и еднаш да и помине меракот и мислам ќе прекине :)

На tinkerbell22 и GirlLove им се допаѓа ова.
  11. faye

faye Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2011
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    696
    Можеби некој газда /менаџер ќе ме мрази поради следнава мисла: ако сте секојдневно преку цела година натрупани со работа до бескрај, на бизнисот му требаат повеќе работници. На сите целта им е ситно платени работници да земат што е можно повеќе обврски кои неретко вклучуваат и други сектори. Затоа тука ќе се најдат два-тројца амбициозни кои работат ко луди за покачување кое ќе го добијат дури за две години, а всушност ќе биде порамнување. Нивниот перформанс наместо да ги унапреди, ги уназадуваат останатите колеги кои сакаат да имаат баланс помеѓу животот и работата, така што поставиле нов стандард за голтање што е можно поголеми залаци, во превод сами си се продаваме како ефтина работна сила.

На Abel, FreeToGo, boo3 и 12 други им се допаѓа ова.
  12. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.564
    Допаѓања:
    14.724
    @faye алал да ти е за ова, скроз на место!

На faye му/ѝ се допаѓа ова.
  13. 2cents

2cents Активен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2024
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    89
    Како да ми ги читаш мислите, 2-3 пати го прочитав коментарот за поголемо задоволство.

Ги имав такви на работа во предходните фирми, значи колку се телиња не ги можам. Некој вид на себе залажување си прават во смисла демек го гледаат како " личен предизвик за себенадминување, надоградување, да си докажат на себе дека можат што ли уште не, на енглески "personal/professional growth".

Ради нивната лична неспособност да си најдат смисла/предизвик у приватниот живот, ние другите треба да трпиме форсирање на некој си нов лимит кој овие overachievers го остваруваат.

А и менаџментот тоа доделување на повеќе привилегии/задачи/обврски/одговорности го завиткува како награда (а не и со зголемување на плата) за добриот перформанс и докажување на работникот во изминатиот период и овие голтачиве голтаат се што ќе им се сервира.

Јас секогаш им велам на менаџментот доколку ми го тупат, ако тие работат многу повеќе покачете им плата пошо заслужуваат, нели?, не ме терајте мене да работам исто ко некојси амбициозен што нема осет.

На FreeToGo, Rozevata, faye и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    870
    Допаѓања:
    1.632
    Дечки мал совет. На колку време е правилно да се бара покачување на плата? После 6,7 месеци или еве и 8 да се, дали е препорачливо или на година дена?

И ако може да споделите од лично искуство колку се покачува, 50 евра, 100 евра?

15. mandrace

mandrace Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2023
    Пораки:
    440
    Допаѓања:
    350
    Покачување се бара веднаш кога работните обврски се зголемени или одговорноста ( можат на тебе да се ослонат ). Ако си се договорила за плата и немаш промена на работата .. тогаш нема ни покачување.

На GirlLove и eliesaab им се допаѓа ова.
  16. злоба

злоба Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    3.656
    Кај мене секоја година следи покачување, со менаџерот секој посебно се договара и само треба одобрување. Мене првата година 100 евра ми ја покачија, и да одоворноста и довербата се зголеми нормално.

На bookslover му/ѝ се допаѓа ова.
  17. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.733
    Допаѓања:
    6.722
    Јас да се надоврзам баш на погоре прашаново, додека сме на темава. Пред 2-3 недели додека разговарав на работа за скроз други проблеми неповрзани со плата, ми спомнаа дека со оглед на тоа што се наближува скоро една година како сум во фирмата, ми следи salary review од газдата. Јас мислев дека тоа значи дека ќе ми ја покачат платата, ама по тоа што прочитав онлајн значело дека фирмата ги проценувала твоите способности, како работиш, дали заслужуваш покачување и покрај тоа, моменталната економска ситуација и дали имаат они буџет да ти го дадат тоа покачување и врз основа на тоа одлучуваат. :drunk: И не сфаќам, може да ти речат еј ние размисливме и сфативме дека не заслужуваш покачување? (lalala)

Тој муабет иначе од тогаш не се спомна, иако како и да е не беше во преден план, ама зошто правам една година во фирмава почеток на октомври, ако не им текне на нив да спомнат, би сакала јас да ја начнам темава. Имате некоја идеја како? И дали е паметно да спомнувам одредена сума или да ги оставам нив што ќе понудат ако понудат? Инаку, да напоменам вработена сум преку outsourcing агенција, така да како и да е со газдата лично нема и не можам да зборам околу покачување и пари и за вакви работи секогаш одиме преку главниот на агенцијата што не поврзува со клиентите, и он после ги пренесува и дискутира овие работи со клиентот.

На SummerGirl, GirlLove и eliesaab им се допаѓа ова.
  18. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    870
    Допаѓања:
    1.632
    Не се согласувам со ова ама воопшто. Ако 2 години немам добиено друга титула, не треба да барам покачување?

Одговорностите од ден за ден ми се зголемуваат и не сметам дека една година треба да седам во место.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  19. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    870
    Допаѓања:
    1.632
    Јасно, фала ти.

20. mandrace

mandrace Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2023
    Пораки:
    440
    Допаѓања:
    350
    Не читаш до крај ... „или одговорноста ( можат на тебе да се ослонат )„ ..