Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.256
    Допаѓања:
    16.526
    Ова зависи сепак мислам од нашиов менаџмент.

Кај нас пример, американциве не експлоатираат. Ем ефтина работна рака, ем глуп народ од тоа ќути има и бетер.

Македончето, го знаат како ќути и трпи.

Нема нашиов менаџмент да си ја пикни в џеб пола од мојата РЕАЛНА плата? Ехх.

Нас не плаќаа по 40 000,шо за нив е мачкина кашлица, а зошто да ги плаќаат американциве пример по 100.000?

Па и уште не убедуваа, ние сме јаки македонците, најмногу работиме, и не ценат многу :rofl:( втората година за 10.000 ја кренаа, нели по 5000 секоја година ).

Затоа тимовите ќе бидат само македонски(facepalm)

Нема напредок, се вртиш во круг, обичен агент, притисок ауу па тоа ненормален... Ејјј 3 пати не тераа да спејлуваме име презиме, опасно било многу.

Ја сеа би сакала со Европјани да пробам да работам.

На FlowerPetal и eliesaab им се допаѓа ова.
  2. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.910
    Допаѓања:
    4.700
    Ако е наш менаџментот исто ќе ти биде и со нив, ако си дирекно под едните или другите живот ќе живееш.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  3. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.256
    Допаѓања:
    16.526
    Не те разбирам.

4. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.735
    Допаѓања:
    6.723
    Кај мене не зависи од outsourcing агенцијата дали, кога и колку ќе ми се покачи платата. Сеа секако може да влијаат можеби на одлуката, да разговараат со клиентот, ама сепак конечната одлука не е на нив. Јас можам да разговарам со главниот на агенцијата дека сакам и сметам дека заслужувам покачување на платата (он и ми спомна дека ми следи salary review од страна на клиентот за кој работам). Па потоа он разговара и пренесува информации, покачувањето ултимативно одлучува дали ќе го даде клиентот и колкаво би било.

Мене прашањето ми беше друго: како да ја почнам темата, и дали директно да си побарам покачување, да побарам самата одредена сума или да ги оставам сами да одлучат, или само да прашам одоколу што ќе се случува со тоа salary review што ми го спомна. И дали е добра идеја да му пристапам во септември/октомври, да не испадне како одвај да сум чекала точно една година да направам и да барам покачување.

На GirlLove и bookslover им се допаѓа ова.
  5. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.524
    Допаѓања:
    17.582
    Конкретно вториот дел од мислењето, зависи како оперира вашата фирма/мениџмент. Ако самите вршат ревизија и водат статистика, значи можеби подобро би било да почекаш да те повикаат на разговор. Врз основа на перформансот, би требало да има некаков реинџ какво повишување е возможно итн. Ако немаат таква практика, тогаш ќе треба сама да иницираш разговор. Настапуваш со бројки и факти за работата што ја вршиш, вклучуваш фиидбек (емаили/ шаутаути/ пофалби) и дискутирате за тоа како ти би се развививала во компанијата ( и финансиски вклучително).

Јас лично би почекала до крај на август/ почеток на септември ако не побараат тие разговор со тебе, само затоа што е сезона на одмори и скоро сите се лежерни и не им се занимава уште.

На blueeparadise му/ѝ се допаѓа ова.
  6. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    888
    Допаѓања:
    1.678
    Мислам дека бегаш малку од темата.

Прашањето беше дали и како да пристапи за покачување плата. Сите во Македонија што вработуваат ако гледаш на таков начин “експлоатираат” ама тоа не беше поентата на муабетот.

10.000 покачување на плата не е малку кога ќе видиш, е сега каква ти е почетната плата исто така многу зависи.

На eliesaab, злоба, EmporioIvankov и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Curious cat

Curious cat Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    730
    Допаѓања:
    2.596
    Каде има активни огласи? Плата да е над 40.000?
    Неможам да си даам отказ туку така од работава што ја имам, зависам од неа 100%, ама ова малтретирање од прости луѓе не се трпи. Цел ден глава ме боли

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  8. blueeparadise

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.735
    Допаѓања:
    6.723
    Транском последно ми искочи, само не знам дали позицијата беше и за Скопје, на нивната страна на фб го видов огласот, base salary 40 590 + платени ноќни саати секој ден од 22:00 до 01:00. Разгледај ги и Causeway Connect/Talkr на Linkedin и сајтот на Talkr за моментално што имаат отворено. Во принцип за со англиски ако гледаш работа од типот на customer support таа е почетната base salary 40к+-, за со германски ти е многу повеќе.

На Curious cat му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Curious cat

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    730
    Допаѓања:
    2.596
    Има ли некаде за видео едитор/дизајнер или recruiter? Би сакала рекрутер да пробам ако има некаде

10. blueeparadise

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.735
    Допаѓања:
    6.723
    Уф, ми излезе пред некој ден пост на Linkedin од некоја девојка дека бараат регрутер ама не го запомнив името на девојката. Ако го најдам постот/девојката, ќе ти го пуштам. Како и да е, можеш да си отвориш на Linkedin да си скролнеш, излегуваат така рандом постови на луѓе што нудат работа, а и да ги провериш фирмиве што ти ги препорачав, може ќе најдеш некоја позиција што те интересира/или ќе отворат во иднина.

11. Sielo❤️

Sielo❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2022
    Пораки:
    920
    Допаѓања:
    3.246
    Screenshot_20240815_070159_LinkedIn.jpg

12. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    888
    Допаѓања:
    1.678
    https://talkr-limited.breezy.hr/p/18362f5c059401-researcher

Ѕирни го ова ако ти фати око.

На FlowerPetal и Curious cat им се допаѓа ова.
  13. Curious cat

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    730
    Допаѓања:
    2.596
  14. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    888
    Допаѓања:
    1.678
    Пиши ми во лп.

15. Rozevata

Rozevata Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2024
    Пораки:
    543
    Допаѓања:
    1.159
    Супер фирма се. Имаше многу позитивно искуство моја колешка на интервју, одма закажуваат, за ден два знаеш дали имаш второ, моментално имаат повеќе отворени позиции. Солидна плата 40илјади (некој позиции се и до 50илјади платени), убави услови и hybrid work model. Аплицирај си :) среќно!

На GirlLove, bookslover и Curious cat им се допаѓа ова.
  16. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    888
    Допаѓања:
    1.678
    Апсолутно можам да потврдам за истово.

На Rozevata му/ѝ се допаѓа ова.
  17. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    888
    Допаѓања:
    1.678

Прикачени фајлови:

• IMG_3039.png
      IMG_3039.png
      Големина на фајлот:
      606,9 KB
      Прегледи:
      39
  18. Ailurophile

Ailurophile Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2020
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    7
    Здраво. Можеби прашањето не е за тука но не знам во кој друг форум да пишам..Дали некој од вас знае од лично искуство или од други, дали кај нас МК инвалидни лица може да се примаат на некое работно место. Дали има такво место што нема дискриминација и не им пречат што си лице со инвалидет? Прашувам за себе, имам проблеми со нозете, тешкотии о одење/движење. Сум завршила факултет (за комуникации), знам англиски и сакам канцелариски работа (административна работа или несто со пишување како content writer и сл) eноставно не можам да работам некаде што треба физичка сила. Секако идеално би било remote но кај нас нема а во Линкедин има многу scams и не знам каде да аплицирам. Фала однапред за било каква помош.

19. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.256
    Допаѓања:
    16.526
    Remote job за тебе само.
    Пример Кол центар и нешто слично како шо пиша погоре.

Не гледам поинаково решение.

Upwork,LinkedIn можеш исто, можи има спам, ќе познаеш сама.

20. FlowerPetal

FlowerPetal Активен член

Се зачлени на:
    27 јули 2024
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    13
    И мене ми се допаѓа, ама постојано покажува дека имам проблем со впишаната информација при аплицирање и не можам да кликнам на apply.