Закон за вработување на инвалидни лица Има Заштитни друштва за вработување на инвалидни лица. Треба да извадиш од Инвалидска пензиска комисија наод и мислење за инвалидноста и работите кои може да ги работиш.
@bookslover каде е локацијата во Ск? И дали може на некој мејл да се аплицира, или мора само на овој начин?
Колешка е болна од Ковид... Што мерки има, или уште нема мерки за заразава? Не мислам да одам на работа.
Само општите мерки (Да се избегнува групирање и подолг престој во затворени простории, редовно проветрување на просториите, почесто миење раце и избегнување близок контакт со заболени лица). Други мерки нема, а и да има со ребалансот пари нема. Буџетските КОВИД-мерки се укинуваат, од оваа ставка скратени 620 милиони денари
Охооо, па шо ќе праи другаров. Нз како да помогнам веќе. Огромна просторија е, без провев, има мали прозорчиња. Баш и групирани се тие еден до еден кој во мала, кој во голема просторија.Каде по 7 во мала просторија, каде во огромната по 50. Работи по 8 саати. Е ај, објасни шо ќе прат.
Да, да од тоа "Ќути си и трпи си" до ова дереџе не третираат. Малку ни е. Не знам дали е на настинка, колешката од температура ќе се онесвестела. А, он е исплашен веќе од претходниот Ковид. Како и да е, и да не е настинка, нема провев и др нормални ствари во фирмата кај него. Пошо бев, знам што услови имаат.
Не напишав „ќути си трпи си„ .. напишав дека нема опасност од Ковид затоа што е мутиран на ниво на настинка . За другите работи околу провев немам коментар
Вака ми завршува договорот на 31ви месецов и не сакам да продолжам со работа. Планирам да известам утре иско мислам дека знаат. Е сега останаа работни обврски што се очекуваше да ги завршам од први септември. Но нема да можам. Дали може да ме тужат или нешто? Дека сум ја оштетила фирмата?
Зависи какви обврски. Ако е во прашање месечен извештај, кој би се замарал со тоа. Ама ако требало тендер од 2милиона да организираш, нормално дека ја оштетуваш фирмата. Детално каде е границата мегу двете, во договорот треба да имаш појаснето точно кои ти се работни обврски и што се случува ако не ги исполнуваш, дали има опомени, парични казни и слично.
Здраво, ми нудат работа 9 саати работа со 1 саат пауза кога бев да го потпишам договорот стоеше 30 минути јас им кажав они ми викаат дека тоа така стои, а ќе си добивам пауза од 1 саат. Им реков дека треба да размислам сега мислам дека само ќе ме зафркнат и ќе сибимам пауза од 30 минути
пишав и во темата отказ и тука плус да Ве известам чисто информативно за мојот случај... иако беше договорено усно со газдата едно ( дека по боледувањето користам годишен во отказен рок 30 ден) за да се најави во бирото и да зимам некој надоместок., денеска случајно проверувам електронски што да видам одјавена ден после боледување за време на викенд.. Се јавив и кај двајцата си ја префрилаат топката бев до Бирото кажав што и како беше работава дадоа предлог да направат како по грешка да ме одјавила не сакаше госпоѓата а на моето прашање што со мојот цел годишен одмор не искористен на тоа одговори - е добро де ќе средиме ќе ти пуштиме НЕКОЈ ДЕНАР--- дали да плачам или да се смеам