Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. Selena01

Selena01 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    1.932
    Допаѓања:
    7.680
    Здраво. Мојот договор заврши на 31ви. Сеуште не сум одјавена. Рекоа утре би требало да сум одјавена со датум од 31ви.
    Прашањето ми е. Останаа глупави работни обврски што можеби и до 10ти месецов нема да се завршат. Но јас веќе не можам и треба да си превземат други тоа. Дали може да ме тужат?
    И дали може да не ме одјават (јас утре ќе им однесам писмено барање дека сакам да сум одјавена, но што ако одбијат)? И после да испадне не сум се појавила на работа а сум требала? Па и за тоа да тужат?

2. mandrace

mandrace Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2023
    Пораки:
    440
    Допаѓања:
    350
    Завршен договор , немаш проблем . Ќе те одјават .. имаат рок до 08.09.... За другото ќе ти се фатат. Немаш никакви обрски !

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Sielo❤️

Sielo❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2022
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    3.228
    Дали во приватен сектор се по закон должни да исплатат надомест за смрт на член од семејството или тоа зависи единствено од волјата на фирмата?

4. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2023
    Пораки:
    1.265
    Допаѓања:
    2.210
    Провери во колективниот договор на фирмата.
    Да, според Општиот колективен договор за приватниот сектор од областа на стопанството.
    IMG_20241001_143323.jpg

На Sielo❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Coece

Coece Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    65
    Da, ako se raboti za bracen partner ili dete nedaj boze...ako se raboti za majka ili tatko,samo dokolku ziveete vo isto domakjinstvo,odnosno ne ste vo brak

На Sielo❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    Не е проблем ама е прашање. Дали кревате на телефон/враќате на меил по завршување на работното време, и за викенд?
    Мене работата ми е со клиенти, некогаш знаат после 16ч да ѕвонат да прашаат нешто. Прва работа ми е. Сметам дека не треба да сум достапна на копче, иам потпишано за 40 саати неделно. И сметам дека сѐ што е прекувремено треба да се плати. Ама кај нас ( не у фирмава, на државата мислев) не гледам да се цени тоа.
    Како да им дадам до знаење дека не ми се работи и сабота и недела, и празници. Треба ли некад работникот да се одмори за да е ефективен, или слабо?

7. Nane2356

Nane2356 Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    679
    Допаѓања:
    1.630
    Па би требало да има правила во фирмата за што е и како е. Тебе штом работата ти е на 40 саати и си ги одработуваш тие нема што да работиш и после.
    Лично јас не би се јавувала. Штом не е платено, нема и зошто да работам повеќе

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    Па да. По правило треба да е така. Сеа да вметнам фајл нешто, ајде, 5 минути работа. Ама не е фер да треба да работам до 12 на полноќ или после полноќ. Time menagement бе. Треба тим лидерот да ни напраи план. Ја сѐ шо можам денес не оставам за утре. По тоа се водам. Ама не сум платена да работам 45, 46, 55 саати. Туку 40.
    Нека доплатат, ќе работам радо.
    Другар за НГ добива 6-7000 бонус ако работи тој ден. Ние сто посто нема денар да зееме, а ќе работиме и 31.12 и 01.01…

9. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.708
    Допаѓања:
    13.438
    Мораш да поставиш граници од сам старт, на работно место ако сакаш да се докажеш, ќе се докажеш во тек на работно време.. Останување после работно време на своја воља само за да оставиш добар впечаток е глупост, може само плус работа да направиш да ти даваат и да бидеш исфрустрирана дополнително.. Секој на почеток таква грешка прави, ама за фирмата и газдите ти си само обичен работник, колку побрзо го сфатиш тоа е подобро за тебе, ако си до 17:00 часот на работа, во 17:05 треба да си одиш.. И мене ми се случило да останам после работно време, нели, се случува, ама тоа е еднаш во 6 месеци пример, секој ден не.

На Stressed Out, raww и Feminka22 им се допаѓа ова.
  10. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    Кај нас ќе се вадат дека е таква работата. Ама сеа ако ја барам на клиентот документ до 16ч и ми го праќа у 20ч, па кој те врти бе дечко.
    Сеа ја цел викенд, вчера и сега еднаш проверив мејл за секој случај. Ама и да иам мислам да одговорам утре у 8. Морам да се одморам, мислам и сите други. Не е фер да ринтаме 24/7 и тоа поготово за глупи пари.

11. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.708
    Допаѓања:
    13.438
    Пак ќе ти кажам, постави граници, ако не ги почитуваат, барај си друга работа.. Секад ќе има идиоти газди и менаџери, твое е дали ќе трпиш.. Мене еднаш ми се јавија во недела во 20:00 вечер од Project Management, мојот претпоставен на одмор, јас да сум се вклучела, викам ај, се вклучив, што дека, јас по негови насоки работам, не можам јас самоиницијативно така како ми текне да правам, му се јавив, му кажав, ми даде насоки..

12. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    Па еве не мислам да враќам. Мада пред некој ден сама земав да работам после работа, пошо ми беше дома досадно, а тоа шо го праам преинтересно. И си реков ај да не дремам, таман и утре нова задача ќе добијам. Ама они нешто ако ми пратат или ми речат ,,ова вечер до 24ч” ќе им кажам утре од 8 ќе го средам. Ако не отказ, јбг

На нина122 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.567
    Допаѓања:
    14.733
    Мене после работно време никој не ме наоѓа, па кој сака нека биде.

На Abel и Feminka22 им се допаѓа ова.
  14. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    А ако ми запретат или спомнат отказ? Да си го даам сама, а? Боље ја на нив да им го прцнам, него они мене.
    И исто дали МОРАМ да одам на тимбилдинг ( кај шо се учи не се ужива и дружи) поготово шо фаќа викенд.

15. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.567
    Допаѓања:
    14.733
    Абе каков отказ, си имаш договор од-до работно време и толку. Немој таму да си попуштила, има да те научат после глава нема да дигнеш.

Тимбилдингот не е задолжителен секаде, зависи од интерна организација.

На Stressed Out и Feminka22 им се допаѓа ова.
  16. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.708
    Допаѓања:
    13.438
    Сметам дека е фер да им искочиш во пресрет за ретки ситуации, што се случуваат еднаш до два пати во годината, да се вклучиш да видиш, ама пак ќе кажам, они треба да се фер кон тебе за ти да бидеш фер кон нив.. Ако он мене насабајле ми вика зашто касниш 5 минути и да треба да му се објаснувам зашто каснам, кога ќе ме побара во 3 сабајле да се вклучам затоа што софтверот се користи и во некоја друга држава каде имаат различна временска зона од нас и не им работи, ќе му речам извини, сабајле од 10:00 ми почнува работното време на мене..
    Денови од одмор земаат во повеќето фирми ако не одиш на тим билдинг, бидејќи се смета како да си на работа тој ден, ако не одиш, денови од одмор ќе ти земат.

17. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.567
    Допаѓања:
    14.733
    @нина122 едно е да си излезеш фер, друго е тебе некој да те замајува лево-десно вон работно време. Како да ти кажам, ова твоето баш нема допирна точна со тоа што ние горе го збориме со @Feminka22.

Да си во професии кои налагаат да си достапен и за викенди, да набавуваш овошје и зеленчук, да спремаш цени и сл. и те како треба да те има. Ама затоа и така си договорен и платата е друга.

18. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.088
    Допаѓања:
    9.384
    Не даваш личен број на клиенти, туку фирмата ти дава службен, кој го исклучуваш по завршување на работно време, ова доколку не ти се плаќа прекувремена работа. Тоа е делот кој треба да го расчистиш у фирма.

*Се надевам дека сега реченицава ми е синтаксички и морфолошки точна и ќе се разбереме некако. :D

19. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    Nemame broj sluzben. A privatniot mi stoi na mail. Samo moze i ne me dobijat.
    Ne me interesira. Neka kachat plata ili neka doplakaat i ke krevam i ke rabotam. Ne sum ovca

На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.088
    Допаѓања:
    9.384
    Само припази како им кажуваш, да не испадне дека се расправаш па тие да те избркаат. Доколку си решена да си одиш, прво да најдеш нова работа е после да им кажеш дека напушташ. Ова да си го провериш у договор како ти е потпишано. Во случајов ти си во право, ама смирено кажи им.

*Или едноставно избриши го бројот од е-маил, така ќе завршиш работа без кавги.

На eliesaab и Feminka22 им се допаѓа ова.