Како се справувате со колеги кои пред претпоставените се прават дека многу се залагат за работата, дека многу се замарат и трудат, а во суштина е спротивно од она што го кажуваат? Многу пати сум и ги исправала грешките, сум ја криела и работите сум ѝ ги завршувала, ама пред шефицата се нај,нај се праве, лигавата ѝ ја праве и се понаша како да не постојам. Преку глава ми е веќе. Јас да не сум, раб.место ќе биде пачварник и свињарник, толку е гадна, аљкава и ништо не пофаќа. Како мало дете е
Јас искрено не кревам, кревам само на некој кој ептен знам дека му треба моја дозвола за нешто. Еднаш еден клиент стално ми звонеше после 16h, и пошо битен му кревав. И еднаш јас му звонам сабајлечки во работен ден во 9, и мртов ладен ми вика он не преферирал да му звонат пред 10 сабајле… молам?? И јас му реков јас не преферирам да ми звонат после 16h. Се уќуте и од тогаш ми нема зазвонето ван работно време. Не кревај и не се замарај. Си има работно време и крај. Си имаш бе приватен живот.
Ако ќутиш проблем си праиш за себе си, ако напраш ептен голема галама ќе се понашаат како што треба. И не им ги поправај грешките, нека пропадне цела фирма.
Игнор,златен игнор Зошто на таква која и самата знаеш каква е и ги исправаш кривините дрини? Накрај добиваш едно големо ништо. Заборави на твојот фин карактер и чувај си го за своите блиски. Таквите одма у канта фрлај!
Ме интересира дали можам да извадам мед.белешка за стрес или сл? Работното место ми е под страшен мобинг, заминаа 4 постави на колеги а “главните” се уште на чело, иако се мн слаби во секој домен, па само вршат притисок на сите од нас… за жал јас сум со мн обврски и автоматски можност за притисок од поише страни, веќе не се издржува целата атмосфера… Премн работам а ми викаат немаш работа и сл измишљотини за кој секој што е до мене се чуди како сама се работам… Радо да сменам ама не можан да најдам, прв пат вака да ме потепа период да е тапа… Се мислм да се обратам на генералниот кој е релативно нов, овој ешалон е постава од старата гарнитура и беа заштитени мечкии, иако неколкупти имаше поплаки и пријави за мобинг за истиот тим на шефови.
секој ден им прераскажувам како прошол денот, мм и сестра ми се баш запознаени, ми кажале да заминам ама сакам прво да најдам, не сакам пауза и прекин, ќе ме утепа психички тоа… Сакам да заминам ама да најдам прво и да зборувам со генералните, на некој мора да му успее тоа и да “врати” за сите што поминале и проагаат, тежок психопат неквалификуван мрзливец е фактор за човечки судбини? Мора да има крај некогаш а јас имам мн вистини и факти за да ги изместам од врвот. И колеги на работа се чудат како траам со оглед на каков фронт сум и за која плата .
Да прашам во темава како поактивна. Се вратив од породилно месецов и сакам да прашам дали ми следува к15 за оваа година. За 2024. Некои викаат да , некои не. Не знам дали следува. Сеуште ми нема пуштено. Ако следува да си ги барам правата.
Фала на одговорот. Да појаснам. Заминав јануари на породилно и бев до септември 9 месеци значи. Тие месеци се водев под фондот, тие исплаќаа. Сега значи можам од фирмата да барам к15? Активно работиме, не е во загуба фирмата. Некаде прочитав дека фирмата требало да не е во загуба за да исплаќаат к15.
Чим си пријавена во фирмата и имаш 6месеци ти следува. Нема врска што си била на породилно, се водиш како вработена.
Јас имам службен телефон. На почетокот кога почнав да работам знаеја да ми вртат и јас будала кревав (не работам со клиенти и слично, ме бараа за глупости во 9 навечер). Од тогаш чим излезам од фирма службениот ми е на сајлент. Шефот на неколку пати ми спомна дека сум била должна службениот број да си го направам приватен а приватниот да си го исклучам и да бидам достапна нонстоп. Само му реков такво нешто нема во договорот, јас работам додека сум во фирма и после толку, не ме добиваш. И како може му викам ти да ме бараш во 9 вечер а јас мажена жена, од кај знаеш што правам и дали имам љубоморен маж? Од тогаш ме нема побарано. Ама јас работам во голема корпорација и не смее да ми се спротивстави зашто ќе се пожалам во човечки ресурси и затоа си го свитка опашот
Има некој вработен во Амфенол? Ме интересира какво е тоа приватно здравствено осигурување што го нудат? Им даваат секоја година некоја картичка со 500евра ваучер, ама дали тие може да се искористат за преглед превентивен, или само ако има препорака и причина за тој преглед?
феминки моментално чекам повратен одговор од трудова инспекција во фирмата каде што работев, се пријавив во бирото како невработена а во фондот за здравствено сеуште не сум отидена, прашањето ми е ако инспекција издаде решение за враќање на работа на месец дена дали повторно ќе треба да одам во бирото и фондот за да се пријавам или не
Ситуацијата е следна. Работам подолго време во една фирма и си имам договор во кој си пишува плата. Со текот на времето платата е доста зголемена но договорот си е стариот. Дали ако дадам отказ може да ме зезнат и да пуштат сума за последниот месец колку што е таа во договорот?