1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. Dune

Dune Активен член

Се зачлени на:
    15 септември 2024
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    112
    Да ок е се тоа, ама вообичаено оди 1 месец, па 3, па 6, па 9, па година. И вака со по неколку месеци има временски простор да се покаже и докаже, не месец за месец и не сфатив поточно не одговори дали од одјава пријава ќе има растојание во течење на стаж- дупка во стаж или не?
    Горе спомнаа со анекс може да е регулирано за да нема прекин, ама членкава само нафрли не објасни се целосно.

На tina2018 и ani23 им се допаѓа ова.
  2. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    785
    Допаѓања:
    945
    Ne- ne e toa,ima vraboteno po 3 godini ,i se so ovoj dogovor mrsec za mesec..Ova znaci i jas nemam nikavi prava ,ama i mene ako mi tekne si odam,frlam klucot od rabota i cao i prijatno na podobro mesto.Nemam otkazen rok stom sum vaka vrabotena,.Losi iskustva site imame ama i na firma i treba rabotnici,i na mene rabota.

На mickey18 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.699
    Допаѓања:
    13.426
    Јас би прифатила само ако сум во тесно, иначе се знае, најмалку на 3 месеци, 3, па 6, па неопределено, ако не е така, нека бркаат гулаби.

На mickey18, Selena01 и Dune им се допаѓа ова.
  4. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    Aj po 100ti pat, kolku pari e terenski dodatok i koga se isplaka. Na net vika 8% od prosecnata plata.

5. Dune

Dune Активен член

Се зачлени на:
    15 септември 2024
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    112
    И јас вака би постапила, затоа и спомнав погоре како оди постапката ако се почитуваат некои правила.

На нина122 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    861
    Допаѓања:
    1.540
    Дечки јас малку здосадив со “проблемиве“ ама ми треба совет/искуство како би постапиле.

Дечко ми додека си бараше работа (посериозна со договор) прифати фриленсерски договор (не е пријавен ништо од тоа) во меѓувреме си тераше интервјуа со фирма којашто сега му понуди позиција кадешто треба да почне на 02.12.

Прашањето ми е, како да постапи најправилно, дали да даде сега отказ и да ги извести две недели предходно дека ќе си оди, и да ризикуваме да не биде исплатен, или да земе плата (бидејќи се зема на крајот на месецот) и само да каже дека си оди?

Како правилно би постаиле вие? Јас мислам дека и со двете опции имаме ризик дека нема да биде исплатен но мислам дека ако постапиме човечки и даде 2 weeks notice, они одма ќе го завршат договорот.

Можеби има некој што веќе бил во ваква ситуација па супер би било да се сподели.

7. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    40.690
    Јас имав сличен случај, и мислам дека пишував овде. Дадов notice кој беше 1 месец. Побарав да заврши порано пошто се работеше за фриленсерски договор, но ми рекоа дека стварно им требам и не можеа да најдат замена.

Новата компанија се согласи да ме чека 1 месец како што ми беше notice-от, за кој им кажав уште од старт.
    И таму им се брзаше, па одработив неколку додатни саати за onboarding додека официјално не почнав на датумот кој го дадов.

На крај старата компанија каде што имав фриленсерски договор, не само што ме исплати во целост, туку и ми даде бонус затоа што бев посветен 100% до последна минута.

Потоа уште два пати работев за нив на краток период, и општо имаме добри односи за идна соработка.

За мене професионалноста е најголема доблест и не би ја загубил никогаш, иако сум сретнал доста непрофесионални луѓе во работата, мислам дека тоа што сум професионален, и "човек од збор" ме доведе до овде, да напредувам хиерархиски многу далеку.
    Довербата е клуч во работата.

На Stressed Out, SeñorPink, tina2018 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    861
    Допаѓања:
    1.540
    Фала ти за споделен одговор. И јас така мислам, иако мислам дека овде нема да го исплатат но сепак си стојам на ставот дека е подобро да излезе професионален отколку да зезне некому.

На Billy Idol му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.428
    Допаѓања:
    7.977
    За жал до 5 години работодавецот може да ве става на месечен договор.
    Не е задолжително да е на 3, 6 итн.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Wojak

Wojak Активен член

Се зачлени на:
    18 јули 2024
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    119
    Тоа е честа пракса со приватниве фирми, освен што би имала потешкотии за кредит поголем, друга никаква разлика нема. Ги имаш сите други права, К-15, слободни денови, стаж итн како сите вработени, не верувам откако ќе ти обучат дека би те отпуштиле лесно, единствено ако ептен не можеш да се снајдеш во работата.

На Curious cat му/ѝ се допаѓа ова.
  11. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    861
    Допаѓања:
    1.540
    Ја пингам и @Spidy и она има искуство.

12. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.774
    Допаѓања:
    14.289
    Немам искуство лично со фриленсерска работа, ама сум работела непријавена. Кога сакав да напуштам им реков дека ќе работам уште 2 недели. После 2 саата, газдата ми рече дека можам веднаш да си одам, ни денот не го доработив. И покрај тоа, мое мислење е дека треба да си чесен до крај на било кое работно место освен ако не ти прави сериозен проблем.
    Во вашиов случај, ако не е финансиски проблем ако остане тие 2 недели без плата, јас пак би рекла да си даде известување. И најдобар работник да си, ако откажуваш обврска денес за утре, секогаш ќе искочиш како несериозен и неодговорен, а не знаеш каде те носи патот утре и тој газда може (оправдано) да зборува лошо за тебе.

На bookslover му/ѝ се допаѓа ова.
  13. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    861
    Допаѓања:
    1.540
    Само да дадам краток апдејт:

Ептен испаднаа непрофесионални и среќа што си оди од таму, си даде коректно отказ 2 недели предходно (какошто е наведено во фриленсерскиот договор) + се понуди да доработи нормално и префрли задачи, и имаше ептен непрофесионален пристап од газдата и почна да го gaslight-нува дека они му правеле тренинг, МУ ВЕРУВАЛЕ, што се тотални глупости зошто ептен коректно си го пиша мејлот и отказот и ја објасни ситуацијата дека фирмава кадешто сега го примија ја брка веќе година ипол…

Посакувам да беше случајот како на @Billy Idol ама за жал не е, затоа што постојат многу непрофесионални газди и менаџери.

На eliesaab, Selena01, Curious cat и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    1.368
    објасни ситуацијата дека фирмава кадешто сега го примија ја брка веќе година ипол…
    Зошто би го објаснил ова во маил? Стварно немало потреба, можеби затоа имале таков пристап
    Друг пат не споделувајте вакви информации

15. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    861
    Допаѓања:
    1.540
    Не беше буквално во таков смисол и со тие зборови напишано туку дека му нудат поубави бенефити што во моментот му се подобри + не се пронајде во фирмата.

На KittyAgnes му/ѝ се допаѓа ова.
  16. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    861
    Допаѓања:
    1.540
    Апсолутно не е поради тоа туку газдата си е исфрустриран и проба да си го пренесе тоа :)

17. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    3.943
    Кредит не даваат никаков, ми бараат да бидам на неопределено.

18. Wojak

Wojak Активен член

Се зачлени на:
    18 јули 2024
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    119
    Јас во НЛБ земав некој 3000 евра кредит потрошувачки и минус плати додека бев со договор, зависи од банката и стаж.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.538
    Допаѓања:
    14.631
    Ај речи му да не се замара. Ова болдираново е чисто наметнување вина. Само не требал да објаснува дека година и пол ја брка. Всушност, ништо не се кажува каде ќе се оди/премине. Излегол професионален, најавил во рок. Тоа е тоа.

На bookslover му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    785
    Допаѓања:
    945
    Aj i jas da spodelam normalno li e da ti vikaat 10 dena ke te obucavame ke ides po 4 saata za fala bez prevoz i hrana skroz nisto, ,posle ke te primime so dogovor ,bidejki ni treba seriozen kandidat za stalno?