дали законски смее фирма да одлучи дека нема да се работи некој ден (пример нова година) и да крати денови од платен одмор?
значи ако не поднесам барање дека сакам да ми е тој ден слободен, не смеат да ни го одземаат од одмор или да ми кратат дневница? фала ти
За 06.12 земав слободен ден. Ми се крати од одмор така? Ако да, тогаш шо е тоа шо во договорот стои дека ти следат 2 слоб дена од месецот? Шо ако ми е лошо, болки од добиено, не дај Боже смртен случај нешо? Не сфаќам шо значат тие 2 дена. Никад не сум користела досега.
Да, тие ти се денови од одморот. Значи во првите 6 месеци не ти следува цел 20 дена одмор, туку 10 дена, но можеш да ги користиш по 2 дена месечно. Ако поради медицинска потреба не можеш да одиш на работа. Тогаш треба да извадиш боледување од лекар и да го приложиш на работа. За тие денови ќе ти следи 70% од платата.
Доколку некој го пријавил работодавачот во Државен Инспекторат за Труд, или знае како оди процедурата, нека ми пише лп
2 слободни дена месечно значи дека во годината ти имаш 24 денови годишен одмор. Во првите 6 месеци ти следуваат по два од месец, а после 6 месеци имаш право фа ги користиш сите. Ако земеш слободен ден, ти се крати од одмор, логично.
Баш разгледав и го најдов тој дел. Но, сепак ми е страв да не ме дознаат дека јас сум пријавила. Проблемот за кој сакам да пријавам го имаат и колегите и ова ми дава малку надеж дека нема да ме дознаат
не би ти препорачала анонимно бидејќи ако сте поголема фирма може ќе им треба повеќе време да соберат податоци јас кога го пријавив работадавачот бев директно во трудова ми дадоа ливче да напишам кои права ми се повредени и барај вонредна контрола ( бидејќи ако е редовна прво им се најавуваат дека ќе им идат во контрола со тоа да си да спремаат документи ) а додека е вонредна мислам не им се јавуваат ама и за таа се почекува 7 или 10 работни дена така нешто беше.
А доколку е редовна контролата, дали им кажуваат дека некој ги пријавил? И дали знаеш какви податоци собираат ако пријавиш анонимно? Воопшто не сум запознаена со процедурава, извини ако звучам глупаво.
доколку не е анонимно и ако е вонредна контролата инспекцијата кога ке стаса во работните простории им кажува т.е бара документи за тебе. На самото ливче има име презиме адреса, и кои права мислиш дека ти се прекршени на пример не искористен одмор,мобинг, и сл. Ако сакаш анонимно да биде пак на листот само наведуваш за правата без лични податоци.. е тука инспекторот додека прочешла за сите вработени (одмори, книга на редовност и сл )и додека дојде до тебе се губи време. мојот предмет беше вонреден поднесен пред погородица на контрола им отиде по 10 работни дена и траеше се скоро 2ипол месеци така размисли си во секој случај ќе дознаат кој ги пријавил ....