Проблеми и совети на работното место

Discussion in 'На работното место' started by eli25, Aug 24, 2011.

1. moonlight-girl.55

moonlight-girl.55 Популарен член

Отказ засега не ми е опција, бар до сред година. Повеќе сакам да ме отпуштат, ама не им стиска зашто нема да најдат некој што брзо би се вклопил, башка ќе работи со мое темпо.
    Решив и јас дека морам да се растеретам ко другиве, со нивни камења по глава и јас почнав да играм, во меѓувреме ќе правам работи за лична надградба.
    Со среќа и тебе во брзо наоѓање на подобро работно место.

eliesaab and GirlLove like this.
  2. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Со нивни камења, пак ќе те доведе до burnout.
    Те поддржувам за лична надградба.
    Пробај од дома ако може. Ти благодарам, се најубаво и тебе.
    Да слушнеме, убава вест за брзо.

eliesaab and moonlight-girl.55 like this.
  3. Dance20

Dance20 Активен член

Здраво :hai:, би сакала да прашам дали можеби некој знае доколку си на боледување и во тоа боледување е опфатен викенд, сабота и недела, се плаќаат и тие?
    Бидејќи во фирмата каде што работам ги работиме и саботите и неделите, па тоа ми беше полемика дали ке имам надоместок и за тие денови или ќе биде прескокнат тој викент што ми влегува во воледувањето како кога земаме годишен одмор...

4. baguf4e

baguf4e Популарен член

Ќе ти биде платено 70%.

5. SelenaGomez

SelenaGomez Популарен член

Полагавме цел тим на работа за лиценца за работа - вршење на услуги, бевме принудени, не беше избор, во нивна корист беше. Поминати се 4 месеци не ни ги даваат лиценците, кај нив седат и само измислуваат изговори околу тоа. Наводно тие ги платиле кај нив треба да се. Да, треба да има кај нив во случај на инспекција ама и ние треба да имаме копија или што и да е, сепак лиценците се на име на поединци не на фирмата. Дали е ова казниво со закон, може да се пушти тужба или било што?

6. Spidy

Spidy Форумски идол

Не знам за каква лиценца се работи, ама за мојата даваат копија од комората што ги издава. Да одиш да побараш, кажи дека ти е изгубена, би требало да ти издадат.

7. SelenaGomez

Да, постои такво нешто ама нас ни е што намерно не ни ја даваат, се работи за задршка на личен документ

8. Spidy

Spidy Форумски идол

Ако треба да ја имаат на работа заради инспекција, можат да ја задржат. И мојата седела на работа. Ама од било која причина ако ми треба, ми ја давале на неколку саата да ја земам. Или да ја покажам кај треба и да ја вратам, или да направам копија на нотар.
    Не знам како е законски регулирано зошто од фирма платиле за да ја земеш, и претпоставив дека не сакаш да правиш поголем проблем од ситуацијата, затоа го дадов предлогот погоре.
    За споредба, сум вадела санитарна книшка што фирмата ми ја плаќала, и таа не се враќа на вработениот, ама истекува годишно, и реално можам во секој момент да си извадам нова. За разлика од лиценцата за работа која, кој и да ја плати, не можам да одам и да ја полагам пак, значи ако го немам тој документ зошто ми го земале на работа не можам да извадам друга (само копија). Затоа лиценцата ми ја давале, санитарната книшка не.

9. SelenaGomez

Те разбрав. Јас сакам да направам проблем затоа прашувам за тужбата:rofl: дека преку таквото ми се дојдени :?:

Tam4yy, GirlLove and eliesaab like this.
  10. Teodoris

Teodoris Активен член

Мојата шефица е најарогантната особа на свет. Им се дере на вработените, ги понижува, лупа, фрла, клоца. Сакам да се јавам во дирекција да кажам како не малтретира психички и физичка и да побарам замена а она да си оди од тука затоа што не се трпи. Секој ден ќе ѕвонам ако треба. Е сега сакам да се јавам од друг број пошто они секако ќе бидат на Вибер чив е бројот ќе ме видат по слика. Кажете ми дали можам да кажам дека се јавувам анонимно?

11. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Јас не верувам во анонимни јавувања. Утре кој ти гарантира дека нема да се јави и преку врски и кажат кој се јавил.

Мислам дека ќе ти побараат име и презиме кога ќе пријавуваш.

Најдобрата казна според мене е да напуштиш работното место и да кажуваш на сите за тоа како лошо се работи во нејзината фирма.

Исто така можеш да пријавиш за мобинг.

12. Curious cat

Curious cat Истакнат член

Кај мене треба 30 дена однапред да им дадеш отказ. А јас 25 дена однапред ќе им кажам.
    Може да ме казнат? И колку е тоа?

13. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Не би требало да те казнат, и во фирмата каде јас работев во договорот пишуваше 30 дена однапред да се поднесе отказ во писмена форма, но кога отидов да го однесам ми рекоа може веднаш да се даде отказот, без да се чека ни ден.

Curious cat and GirlLove like this.
  14. Youknow

Youknow Популарен член

Можеби работата и ок, само шефицата ако е луда незначи дека треба одма отказ.
    Мислам да се договрорат сите вработени и едногласно да кажат шо е проблемот со неа. Ама многу тешко да се сложат сите, секогаш постојат изроди. @Teodoris

NoirSerpentine likes this.
  15. eliesaab

eliesaab Популарен член

Ќе гледаш да се договориш, за пет дена не би требало коректна фирма да ти прави проблем. Нема потреба одма да мислиш на казни.

16. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Дали би работеле за 30.000,00 ден во Скопје?
    Ме напнаа сите.
    Џабе слободни викенди за 30.000

tina2018 likes this.
  17. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Ако не почнеш од нешто, никад нема да почнеш.

18. desperate15

desperate15 Популарен член

И за помалце работат и плус и сабота, не се така големи платите и во Скопје како што мислат . И јас мислев така дека се бааги поголеми се додека не почнав да барам работа и да одам по интервјуа.
    Така да таа плата е до некаде ок.

19. Star_dust

Star_dust Популарен член

Не би работела ако треба да плаќам кирија за стан и сметки. Пошо така повеќе од пола од парите би ми оделе за тие работи. А каде е храната, нешто од облека ако ти треба да си купиш, трошоци за превоз и успат уште многу други работи... Премалку се 30.000 за се ова.

Е сега ако не треба да плаќаш кирија, тогаш јас да сум на твое место би прифатила.

SummerGirl, GirlLove and Cutiepie1 like this.
  20. GirlLove

GirlLove Форумски идол

И да живеам кај дечко ми, што?

30 000- 1 600 месечна, еми каде се трошоците за храна,облека, пример 10 000.

И колку остануваат?

18 400.

Каде, така?

Не се бунете зашо заминуваме од државава.

Last edited: Feb 7, 2025