Отказ засега не ми е опција, бар до сред година. Повеќе сакам да ме отпуштат, ама не им стиска зашто нема да најдат некој што брзо би се вклопил, башка ќе работи со мое темпо. Решив и јас дека морам да се растеретам ко другиве, со нивни камења по глава и јас почнав да играм, во меѓувреме ќе правам работи за лична надградба. Со среќа и тебе во брзо наоѓање на подобро работно место.
Со нивни камења, пак ќе те доведе до burnout. Те поддржувам за лична надградба. Пробај од дома ако може. Ти благодарам, се најубаво и тебе. Да слушнеме, убава вест за брзо.
Здраво , би сакала да прашам дали можеби некој знае доколку си на боледување и во тоа боледување е опфатен викенд, сабота и недела, се плаќаат и тие? Бидејќи во фирмата каде што работам ги работиме и саботите и неделите, па тоа ми беше полемика дали ке имам надоместок и за тие денови или ќе биде прескокнат тој викент што ми влегува во воледувањето како кога земаме годишен одмор...
Полагавме цел тим на работа за лиценца за работа - вршење на услуги, бевме принудени, не беше избор, во нивна корист беше. Поминати се 4 месеци не ни ги даваат лиценците, кај нив седат и само измислуваат изговори околу тоа. Наводно тие ги платиле кај нив треба да се. Да, треба да има кај нив во случај на инспекција ама и ние треба да имаме копија или што и да е, сепак лиценците се на име на поединци не на фирмата. Дали е ова казниво со закон, може да се пушти тужба или било што?
Не знам за каква лиценца се работи, ама за мојата даваат копија од комората што ги издава. Да одиш да побараш, кажи дека ти е изгубена, би требало да ти издадат.
Да, постои такво нешто ама нас ни е што намерно не ни ја даваат, се работи за задршка на личен документ
Ако треба да ја имаат на работа заради инспекција, можат да ја задржат. И мојата седела на работа. Ама од било која причина ако ми треба, ми ја давале на неколку саата да ја земам. Или да ја покажам кај треба и да ја вратам, или да направам копија на нотар. Не знам како е законски регулирано зошто од фирма платиле за да ја земеш, и претпоставив дека не сакаш да правиш поголем проблем од ситуацијата, затоа го дадов предлогот погоре. За споредба, сум вадела санитарна книшка што фирмата ми ја плаќала, и таа не се враќа на вработениот, ама истекува годишно, и реално можам во секој момент да си извадам нова. За разлика од лиценцата за работа која, кој и да ја плати, не можам да одам и да ја полагам пак, значи ако го немам тој документ зошто ми го земале на работа не можам да извадам друга (само копија). Затоа лиценцата ми ја давале, санитарната книшка не.
Мојата шефица е најарогантната особа на свет. Им се дере на вработените, ги понижува, лупа, фрла, клоца. Сакам да се јавам во дирекција да кажам како не малтретира психички и физичка и да побарам замена а она да си оди од тука затоа што не се трпи. Секој ден ќе ѕвонам ако треба. Е сега сакам да се јавам од друг број пошто они секако ќе бидат на Вибер чив е бројот ќе ме видат по слика. Кажете ми дали можам да кажам дека се јавувам анонимно?
Јас не верувам во анонимни јавувања. Утре кој ти гарантира дека нема да се јави и преку врски и кажат кој се јавил. Мислам дека ќе ти побараат име и презиме кога ќе пријавуваш. Најдобрата казна според мене е да напуштиш работното место и да кажуваш на сите за тоа како лошо се работи во нејзината фирма. Исто така можеш да пријавиш за мобинг.
Кај мене треба 30 дена однапред да им дадеш отказ. А јас 25 дена однапред ќе им кажам. Може да ме казнат? И колку е тоа?
Не би требало да те казнат, и во фирмата каде јас работев во договорот пишуваше 30 дена однапред да се поднесе отказ во писмена форма, но кога отидов да го однесам ми рекоа може веднаш да се даде отказот, без да се чека ни ден.
Можеби работата и ок, само шефицата ако е луда незначи дека треба одма отказ. Мислам да се договрорат сите вработени и едногласно да кажат шо е проблемот со неа. Ама многу тешко да се сложат сите, секогаш постојат изроди. @Teodoris
Ќе гледаш да се договориш, за пет дена не би требало коректна фирма да ти прави проблем. Нема потреба одма да мислиш на казни.
И за помалце работат и плус и сабота, не се така големи платите и во Скопје како што мислат . И јас мислев така дека се бааги поголеми се додека не почнав да барам работа и да одам по интервјуа. Така да таа плата е до некаде ок.
Не би работела ако треба да плаќам кирија за стан и сметки. Пошо така повеќе од пола од парите би ми оделе за тие работи. А каде е храната, нешто од облека ако ти треба да си купиш, трошоци за превоз и успат уште многу други работи... Премалку се 30.000 за се ова. Е сега ако не треба да плаќаш кирија, тогаш јас да сум на твое место би прифатила.
И да живеам кај дечко ми, што? 30 000- 1 600 месечна, еми каде се трошоците за храна,облека, пример 10 000. И колку остануваат? 18 400. Каде, така? Не се бунете зашо заминуваме од државава.