Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. moonlight-girl.55

moonlight-girl.55 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    1.566
    Допаѓања:
    3.272
    Прва плата во мкд, 16к без придонеси.
    Плаќав кирија, храна, сметки по пола, единствено телефон ми плаќаа од дома. Денар не ми остануваше.

Зависи од возраста, очекувањата, стилот на живот, дали имате подолгорочна цел, итн.

Јас пример нејќев да се вратам да живеам со моите после факс, не дека и со избор на работа цутеа ружи тој период.

Не знам колкави се обичните трошоци сега во Скопје за да дадам објективно мислење, но киријата е секаде најголем трошок. Ако ја тргнеме таа од глава, за сам човек ваљда и 30к не се малце.

На Cutiepie123 и Cutiepie1 им се допаѓа ова.
  2. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.455
    Допаѓања:
    13.686
    Малку се 30.000 денари во град како Скопје, каде на секој ќош имаш нешто што те „мами“ нешто да си купиш, јадеш, пиеш. Ако треба да плаќаш кирија, сметки, храна, нема ништо од тоа. Животот во Скопје е многу скап. Во некој друг град таа сума би била солидна. Не многу ама солидна. Трошоците во внатрешноста се доста пониски, за се, од храна, облека, пијалоци, обувки, такси превоз, што и да е. На српски Агро тв гледав пазар во Палилула во Белград, цените таму се пониски од тие во Скопје или се тука некаде. Значи Скопје е скап град.

На Trexane, SummerGirl, Cutiepie123 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.481
    Допаѓања:
    8.799
    Оф тешко со песто евра сам, било каде, камоли во Скопје. Храната е изгор, мислам дека тоа е во моментов најголемиот трошок. Уште па ако малку поселективно се храниш, ужас.

На eliesaab и Cutiepie1 им се допаѓа ова.
  4. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.481
    Допаѓања:
    8.799
    Така е, тој што мора, ќе се снаоѓа. На времето мајка ми со мастер во специфична струка работеше во сендвичара на 50 години, дека да се јаде и да се плаќаат сметки се мора. Јас на 45+ иако работам со странци, пак работам две работи, како и повеќето луѓе што ги знам. Секој има различни потреби, фамилија, големи/мали деца, а мора и нешто настрана да се тргне.

На bookslover, SummerGirl, Stark и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.481
    Допаѓања:
    8.799
    Секако да, ако морам и не можам да најдам друго во моментот. Подобро 30.000 отколку 0. Во меѓувреме ќе си барам нешто што повеќе ќе ми одговара од сите аспекти. Ќе имам контакти со луѓе, ќе стекнам искуство и ќе имам пари, колку-толку. Ако седам дома, што од ова ќе имам?

На naturally, bookslover, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.481
    Допаѓања:
    8.799
    Пријателски совет, во некој многу лош loop си влезена. Не знам што се случува, ама престани под хитно да евоцираш спомени и кој што пишал, кој кажал, кој криво погледнал, кој искоментирал. Престани да ги мислиш и коментираш токсичните околу тебе, зашто што се пресликува на тебе, нели сфаќаш? Сто години не сум влегла у темиве, ти ги читам коментарите, зрачиш негативност. Значи, со мислите си заглавена само во негативното, ти црпи многу енергија тоа. Фокусирај се само кон напред и кон она што МОЖЕШ да го промениш, батали менаџери, лајкови, ривјус. Не се лути, најпријателски и најдобронамерно ти го пишувам ова, не оди со главата во ѕид, светот нема да го спасиш. Од :l: ти давам совет, ќе биде подобро, само малку resilience треба

На naturally, Hinebrra, bookslover и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.481
    Допаѓања:
    8.799
    Ова е малку нереално мислење. Во голем дел од фирмите, договорите на определено време се доста долги и се обновуваат повеќе години. Дури и по банките. Договор на неопределено не претставува никаков свет грал, не те штити многу и не е никаква гаранција во приватен сектор. Скоцкани се така да може да се раскинат во секое време и никому ништо, дури и нешто да се случи, мора да се бркате со адвокати, тоа трае со години. На крај може да испадне ти да "бркаш гулаби" очекувајќи да најдеш фирма што ќе ти даде договор на неопределено.

На Sleepy, eliesaab, GirlLove и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.481
    Допаѓања:
    8.799
    Не се смета за прекин сѐ додека фирмата си регулира на време. Небитно на колку месеци се обновува, тоа сепак се смета за континуирано работење и правото на к-15 си е исполнето ако се 6 месеци кај истиот работодавач.

9. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.481
    Допаѓања:
    8.799
    Фирмата ќе рече дека те наградила плус, ама придонеси се плаќаат само на основната плата ако нема анекс, на бонуси и награди се плаќа само данок. За пример, ако си пријавена на 60000 илјади и ти се зголеми платата за 10% и не се коригира со анекс, ќе си остане плата од 60000, што ќе игра улога (во иднина) за висината на пензијата, или ако ти треба да земеш кредит. Внимавајте на овие работи, ништо договарање усно, да не биде утре другиден пу пу не важи.

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  10. troublemaker94

troublemaker94 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2018
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    403
    Дечки да ве прашам нешто.
    Дали ако цел Февруари сум осигурана, и ако газдата ме одјави да речеме на 2-3 Март, мора да ми пушти плата за Февруари, бидејќи ја пушта од 10ти до кај 15. ?

На Abel му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.481
    Допаѓања:
    8.799
    Нормално, тоа ти е плата за сработен месец, нема врска што не работиш веќе таму, тоа ти е сработено. Мора да ти пушти и за сработените денови од март.

На SummerGirl, troublemaker94 и Cutiepie1 им се допаѓа ова.
  12. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.481
    Допаѓања:
    8.799
    Не смеат да стават такво нешто во договор бидејќи нашиот закон не препознава пауза за ручек надвор од работно време, веројатно е тоа. Све глупо што постои на запад, го уведоа, толку се проклети.

На riverside, SummerGirl и troublemaker94 им се допаѓа ова.
  13. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.697
    Допаѓања:
    13.422
    Мене во банка кога барам кредит ме прашуваат дали сум на неопределено, кога ќе сакам да земам телефон во Телеком/А1 исто, мисли си дека не значи ништо..

На tina2018 и FreeToGo им се допаѓа ова.
  14. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.481
    Допаѓања:
    8.799
    За кредит зависи од кредитот, кредит имаш и со административна забрана, можеш и пензионер да бидеш, ќе ти извлечат пари, за телефонска сметка апсолутно е небитно каков ти е договорот. Не си мислам, со сигурност знам. Нереално е да очекуваш дека после една година ќе добиеш договор на неопределено, нема закон што ти го гарантира тоа. Тоа што ти можеш да менуваш фирми на година дена, да условуваш или да пребираш, повеќето не можат.

15. Dilajla123

Dilajla123 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2022
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    1.370
    Ако си во приватен сектор не игра улога.Барем од мое искуство.Бев на неопределено повеќе години и за кредитна картичка ми доделуваа износ чинам од две-три плати минимални колку и беше впрочем мојата,додека тие што ги познавав што работаа под државна капа,за три пати поголеми износи,како и кредити.

16. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.697
    Допаѓања:
    13.422
    Како би реагирале ако ви префрлат обврски на колега кој што е на боледување, а тие обврски немаат никаква поврзаност со работно место?
    Пример на вас како програмер да ви дадат да работите дел од работата на луѓето што се задолжени да работат бизнис анализа, или проектен менаџмент, работа која вие нит сте стручни нит знаете да ја работите?

17. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.481
    Допаѓања:
    8.799
    Освен што е чудно некој да очекува да работиш нешто што навистина не го знаеш и не знаеш како и не си имала обука и не си била вклучена во тој процес, не е ништо чудно да помагаш на колеги кои се на боледување/одмор бидејќи работата така се рспределува во тим, за да не се трупаат таскови и да не чекаат клиенти. Инаку во некои фирми овие тимови се интердисциплинарни и може да се помага, дали од продукт или од тим лид или од ејч ар или ете од девелоперите.

18. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.697
    Допаѓања:
    13.422
    Ама не разбирам што ми зборат, не разбирам што бараат од мене, како да помогнам? Се нервирам цел ден, мојата работа стои, дојдов дома нервозна, цел ден нервозна.. Сакам да кажам културно не е тоа моја работа..

На Cutiepie1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.481
    Допаѓања:
    8.799
    Пробај да објасниш, ти ако не разбираш што треба да направиш, која е поентата? Тие од проектен програмираат тебе кога те нема? Фино, културно, без нервоза, ќе објасниш или напишеш, зависи како комуницирате, дека "јас оваа и оваа задача не знам да ја сработам поради тоа што не го разбирам ова и ова, не знам да работам во ова и ова" и би требало да биде јасно. Имате тим лид/скрам некој, како стигнало до тоа да ти биде распределена работа што не ја знаеш? Без нервоза, убаво и прецизно објасни им.

На eliesaab и нина122 им се допаѓа ова.
  20. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    1.400
    Допаѓања:
    4.227
    Само дај го најјдоброто од себе, тоа е тоа.