Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. MB993

MB993 Активен член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    101
    За жал не можеш ништо да смениш. Законски смеат до 15ти. Ете пример мене ме излудува што земам плата на 15ти и тоа после пладне. (ми стига околу 14-15).
    До 15ти ми стигнале сите сметки и истиот ден кога све треба треба наеднаш да се плати искрено ми се стемнува. Можеби колективно можете да разговарате и да прашате дали фирмата ке сака да ви излези во пресрет.

На Mumoftwo30 и Cutiepie1 им се допаѓа ова.
  2. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.467
    Допаѓања:
    8.782
    Не се секирај, да се упуцам за измислени проблеми нема сигурно.

На Pixi5 и Cutiepie1 им се допаѓа ова.
  3. BraBru

BraBru Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2023
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    957
    Дали секогаш ја добиваш платата на 15-ти во месецот?

Ако да, имаш 30 дена од плата до плата. Ако ја добиваш на 1-ви март, па на 15-ти април, тоа се 45 дена.

Дали следната плата ќе ја добиеш на први мај? Ако пак да, тоа се 15 дена до плата.

Не знам како не разбирате, има законски право да ја пушти до 15-ти платата, и ја пушта, тогаш ништо лошо не направил.

Некои ја добиваат на два пати по пола. Ама ја добиваат.

Тебе не ти е до принципот, парите ти требаат итно за да плаќаш сметки, инаку немаше да се замараш.

Дали ако имаш период од плата до плата отприлика 25 дена, имаш викаш абе бидете принципиелни, ќе ви ја вратам, дајте ми ја 5 дена покасно???? Не. Епа истото е, само сменети улогите.

На Mumoftwo30, Pixi5, Spidy и 2 други им се допаѓа ова.
  4. BraBru

BraBru Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2023
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    957
    Ама не разбирам, ако ја земаш секој месец на 15-ти, не си оштетена во никој случај. Оштетена си ако добиеш неколку илјадарки помалку или не добиеш воопшто.

Како сега рабтодавачот да рече, ех еднаш дојде во 07:48, еднаш во 08:01, ме оштети 13 минути.

Тоа што ти доаѓаш порано/покасно, а го надокнадуваш, не на штета на работодавачот, се додека си ја вршиш работата.

На Abel му/ѝ се допаѓа ова.
  5. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.176
    Допаѓања:
    16.409
    Пак не сфаќаш ти.... Нема врска.

6. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.467
    Допаѓања:
    8.782
    Не ме убедувај дека јас не сфаќам. Одговорив на конкретно прашање/проблем, кој сака да прочита и да разбере ќе му биде јасно.

На joy1, Pixi5 и Hoping им се допаѓа ова.
  7. MB993

MB993 Активен член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    101
    Знам дека не сум оштетена само мене лично не ми одговара :)

8. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.467
    Допаѓања:
    8.782
    Ради вакви како тебе што немаат принципи и си ќутат, државата пропадна :wasntme::wasntme: (не се лути молимте, се зезам). Ако сме сериозни, реално, имате право да поднесете приговор.

На Hoping и MB993 им се допаѓа ова.
  9. MB993

MB993 Активен член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    101
    Немаш право на приговор дури и да доцнат. Доколку доцнат треба да ти исплатат повеќе, чинам 0.5 % беше дневна камата. Иначе фирмата каде што работам постои 20 години а јас сум една од поновите вработени така да што шобрзо се помирам со судбината толку подобро. :)

10. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.467
    Допаѓања:
    8.782
    За приговор, мислам можеш да поднесеш или макар формално преку мејл да се произнесеш за ситуацијата, упатен до кадровско, за каматата еве искрено не знам, не се сеќавам да сум сретнала таков случај, ако не се исплатени три последователни плати, тогаш секако можеш. Плата до 15-ти не чепкај во банка никако, тоа е решението :D:D

11. desperate15

desperate15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    1.177
    здраво, работам на ново раб место веке трет месец, два месеца по ред ми пуштаат помалце плата , не знам што грешат како грешат но ми е пуштено помалце ( само на мене кај колегите е ок исплатено иако и тие се нови прилично), од страна на шефицата одма е реагирано уште првиот месец и не е исправено, овој месец пак добив помалце отколку колегите , пак реагиравме рекоа пријавено е во човечки ресурси па они треба до финансии да проследат и се си мислам дека пак нема да ми исплатат. Не е мала сума , имам земено помалце некои 4000 ден за двата мсеца .
    Што да правам понатаму, кај да реагирам, не сум искусна во однос на ова ?

12. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.467
    Допаѓања:
    8.782
    Провери убаво во договорот за вработување колкава сума стои, и барај да ти објаснат зошто погрешно пресметуваат, треба да ти даваат платен лист и таму веднаш се гледа каде утнале (дали ти пресметале помала дневница, помалку саати или пак тоа е некаков бонус, празнична дневница и слично), некогаш знаат бонуси и плус дневници дополнително да ги исплаќаат. Инсистирај да добиеш одговор, нешто грешат у математиката.

На Hoping му/ѝ се допаѓа ова.
  13. desperate15

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    1.177
    не ми е исплатен празник и плус бонус, кај нас има основна плата + бонуси, на колегите им исплатиле на мене не. А за првата плата бидејќи не почнав од први месецот како пресметале не знам бааги помалце од основната плата имаа пуштено, пример јас за 160 раб часа имам 1200 ден помалце од колегата за 140 раб часа, ко што кажав шефицата одма реагираше ама џабе, огромна фирма е премногу вработени , платна листа има но напразно, грешката се гледа ама не ја исправаат. Не знам од кого да барам објаснување, шефицата пријавува на менаџерот, он во човечки ресурси и така натака. Сите само викаат ке се среди а ништо од тоа.

14. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.467
    Допаѓања:
    8.782
    Месецот ако не си го работела цел, нема секако да го платат цел, отприлика ќе си ја израчунаш дневницата во зависност од тоа колкава ти е платата, на пример ако си работела три недели (наместо четири), ќе си рачунаш дека треба да добиеш 2/3 од платата или на пример ако платата ти е 30000 денари, тогаш дневница ти е 1430-1500 денари, и во зависност од тоа кој ден во месецот си почнала, толку плата ќе добиеш. Така што овие 1200 денари веројатно не се грешка ако си почнала на втори или трети во месецот. Ако се работи за празнична или бонус или двете, веројатно или скроз ги заборавиле или згрешиле во додатокот на 50% на дневницата (или како и да сте договорени), штом заборавиле/лошо пресметале, значи посебно ги исплаќаат и не е страшно, само ќе инсистрираш да исправат. Можеби е паметно да пишеш мејл формален и да ги ставиш сите во тој мејл (шефица, човечки, финансии или кој сѐ е вклучен во целиот процес). Ако одите во смени или работите и за викенд/недела, не пренеле добро распоред, или сте имале промена во распоредто и заборавиле да направат корекција, а со тоа и корекција во платата. Полека, мирно, ќе пишеш дека веќе два месеци се случува истата грешка која сѐ уште не е исправена, ќе ги замолиш во најбрзо време да направат корекција и да ти го исплатат тоа што е заостанато, и да се коригираат бидејќи очигледно има некаква грешка за која не се свесни штом двапати ја повторуваат и да ти возвратат на мејлот како знак дека го примиле на знаење. Огромна или не, мора да поправат. Грешки се можни, не е ништо страшно, ама мора да ги исправат.
    Пс. Не се споредувај со колегите, може има поголема плата, а со тоа поголема дневница, може има повеќе минат труд, може има повеќе празници/недели/викенди сеедно. Ти твојот договор гледај го, не туѓите.

На Pixi5, Hoping и desperate15 им се допаѓа ова.
  15. desperate15

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    1.177
    Почнав на 4ти во месецот, платата ми е 27.000 основна, исплатена ми е 23.200 само, сметам дека е малце. Од 6 вработени во дуќанот само кај мене се греши и веќе ме фрустрира тоа, значи кај сите е исплатено кај мене не. Првиот пат шефицата пиша мејл и не се реши ништо, сега телефонски на три наврата им ѕвонеше да средат.
    Благодарам на советот ќе најдам мејлови од претпоставените па ќе пишам.

16. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.467
    Допаѓања:
    8.782
    Вака сега, ти кажав како да пресметаш и ти повторуваш дека ти сметаш дека е малце, ама ако пробаш да пресметаш ќе сфатиш дека не е малце, туку е таман. Зошто мислиш дека е малце, како ти пресмета, три дневници ти фалат, колку треба да биде според тебе? Најдобро е мејлот да го пратиш ти, и ако можеш договори се со шефицата, па таа да ти ги даде, да не излезе дека ја прескокнуваш неа. Штом имаш директен претпоставен, најубаво со неа договори се како да пристапите и да притиснете

17. desperate15

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    1.177
    Шефицата кажа дека е малце затоа што колега што почна покасно од работа истиот тој месец има 1200 ден повеќе од мене, јас на платната листа имам 160 раб часа а тој 139 раб часа.
    Фала уште еднаш се надевам ќе се среди.

18. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.467
    Допаѓања:
    8.782
    Ако ја земате истата плата, тогаш веројатно утнале, ама кај него, со платата што ја спомена дека ја земаш, мене ми се чини дека добро пресметале. Секако небитно, платата на другите не треба да те интересира, а шефицата не треба да прави математика, туку да добие завршница на ситуацијата. Ама ќе се реши, мора да се реши.

19. desperate15

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    1.177
    Да, не би требало да не интересираат другите плати, ама ние ( освен шефицата) сите треба иста плата да земеме, и ако не си ги кажуваме платните листи т.е споредуваме дали исто сме земале нема да знаеме вака кога прават утки кај некој поготово ние што сме понови па уште не знаевме што како со бонусите. :)
    Ќе пишам обавезно за завршницата. :hai:

20. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    1.070
    Допаѓања:
    2.609
    Сите овие работи кои ги наброја се решливи ако има добра организираност во една фирма (како што и треба да биде). Никој не го спори законот. Плус што таа не знаела каков е и е сосем нормално да праша. Веќе не знаеш што да напишеш. Фати да браниш работи што не се бранат, да оправдуваш работи кои не треба да се оправдуваат. За промени треба малку повеќе од тапшање и „ама законот вака....“ ама ова изгледа требаше да гти се соџвака за да сфатиш на што мислам.
    Од вакви муабети дека не знаат луѓето што се проблеми па секој проблем што ќе се напише е дочекан со „ама и други така прават, ама па законот е така, ама....“. Разбудете се малку. Не живеете во место каде што треба да се задоволите со единствените ситници кои функционираат. Поточно, функционираат само за еден процент, другите мора да си бараат плати (буквално).

Да, доцнење со плата е проблем, дури и да е неколку дена.
    Да, непишување рамка за плата на огласи е проблем и треба да се бориме против тоа.
    Да, сечиј проблем е легитимен.
    Да, секој има право да праша, независно од тоа каде работи. Мислам...дури не ми се верува дека можеби овие реакции можеби е завист штом имаш напишано
    Срамота, како не ѝ е срам да сака доследност. Па има добра работа, зарем малку ѝ е тоа.......

Немаше како и што да си одбраниш нешто што не треба да е за бранење па прејде на проблеми на соговорник кои сама си ги измисли. Малку одржување ниво нема да е на одмет.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.