Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.467
    Допаѓања:
    8.782
    Јас не сум одговорна за организираноста во ничија фирма, членката побара одговор и јас одговорив, ако не ви се допаѓа нечиј одговор, можете и да го прескокнете, затоа што правото на прашање и барање совет е идентично со правото на пишување одговор.
    По милионити пат треба да ви се повтори дека во конкретниот случај не се работи за доцнење на платата, ама очигледно залудно се пишува, така што стварно би го прескокнла тој дел затоа што веќе нема поента.
    Ако ти сметаш дека има начин како да се реши проблемот кој ти сметаш дека е сериозен, ПИШИ ГО И ПОМОГНИ, не коментирај за тоа што другите го пишале, ако знаеш и можеш подобро, што чекаш, зошто не го споделиш со сите нас твоето решение?
    Јас одговарам исклучиво на конкретно прашање ако знам, тука не се зборува за неисплатените плати на другите вработени, зашто проектирате цело време, зашто? Надвор сте од темата.
    И стварно последно, не гледам како бранам фирма која ниту ја познавам, ниту ме интересира и КОГО тоа бранам уште не укапирав, ама исто така нема да поддржувам непостоечки проблеми. Ако не се повикаш на закон, на што би се повикала еве кажи? Не пишувај филозофски четива, туку конкретно решение, повели, сите ќе те читаме и ќе учиме од твојот пример. А да ти одговорам на тоа што најмногу те боли очигледно, ако фирмата не пише плата (ете за тоа нема закон, па нема на што да се повикаме), ти имаш право и слобода да си прашаш за плата, ама очигледно дека тука можеш фермани да пишуваш, а таму каде што треба и можеш нешто да смениш, таму веројатно ќутиш, очекувајќи некој друг да го направи тоа за тебе.

На Pixi5 и Hoping им се допаѓа ова.
  2. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.733
    Допаѓања:
    6.721
    Во однос на прашањето што го постави @bookslover. Вработени сме во иста фирма, и плата ни пуштаат секогаш на ист датум, а доколку тој датум пример се падне за викенд, платата ја даваат во петок. Според мене, има голема разлика од тоа секој месец да ти пуштаат плата на 1ви, и после наредниот да ти пуштат на 15ти, тоа се 15 дена разлика. Ако ти плаќаш кирија, сметки, имаш терапија што ја примаш секој месец, и со газдите имаш договорено да им дадеш пари на 5ти секој месец, сигурно дека ќе се загрижиш и ќе ти биде проблем да им касниш 10-11 дена со кирија и сметки. А не секој има заштедено на страна 25 000, ете некој живее од плата. Секако дека не е проблем да примиш плата еден, два, па и три дена покасно од претходниот месец, фала богу дека има секакви фактори што може да придонесат до тоа, ама ако секој месец земаш на ист датум и наредниот земеш 10-15 дена подоцна, не знам кој не би се загрижил, или не би се нашол во тесно (а немаш екстра приход и живееш од плата), посебно ако живееш сам и товарот за кирија, сметки, храна, лекови и сите други работи се на твој грб.

На Selena01, eliesaab, bookslover и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.467
    Допаѓања:
    8.782
    Кога вака ги поставуваш работите, има смисла и е разбирливо и никој не го оспори тој момент, иако твојата колешка рече дека не е до парите, туку до принципот, ама до што и да е, нема како да се реши. Иако плата на први рачунајте дека е реткост. Некој пиша погоре дека еден од начините да го "премостиш" проблемот е да си ја повлекуваш платата од банка секој 15-ти и така ќе ја имаш редовно, секој месец на ист датум. Бидејќи, законски, нема простор за приговор, поплака или слично која некако би можела да ја оправдаш, можеш да разговараш со кадровско, ама секако ќе се повикуваат на законот. Па и плаќањето на сметките е до 20-ти во месецот. Ако ти е дилбрејкер, ќе инсистираш уште на интервју ова да се договори/расчисти, иако навистина законот е тој, тие се датумите кои стојат во договорите за вработување.

4. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.733
    Допаѓања:
    6.721
    Искрено, од нашата фирма не можам многу да се пожалам во однос на тоа како ја исплаќаат платата, прилично се редовни, секој месец ја добиваме на почеток на месецот, и ваквите отстапки се ретки. Но, кога ќе се случат (и овде зборувам лично за себе), нормално е да се загрижам кога ќе ја добијам платата зошто од неа ми зависи егзистенцијата. Јас со газдите си имам интерен договор на одредена дата да им ја исплатам сумата и за сметки и за кирија, па они после си ги проследуваат парите, така да тоа за сметките дека треба да се платат до 20ти кај мене лично не важи. Во секој случај, само сакав малку повеќе да го доловам моментот дека навистина има разлика овој месец да земеш на 1ви плата, а наредниот на 15ти, за некој што живее само од плата, па макар колку и да било тоа во законскиот рок.

На NoirSerpentine, eliesaab, bookslover и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.467
    Допаѓања:
    8.782
    Има разлика бе Блу, никој не рече дека нема, не знам зашто се доживува све како контра, сите земаме плата и живееме од неа. Не зборувам ниту од позиција на милионер, ниту газда. Побара совет, доби идеи како да се реши ситуацијата и како да проба да се снајде, тоа е. Јас математика никаде не направив. Сметки (струја, вода, интернет, парно) инаку се плаќаат до 20-ти, на секоја сметка е напишан датумот. Ама добро ти ако имаш друг договор, тоа е друго. Фирмата има датум до кој мора да исплати плата, сѐ што е порано е на нивна воља и може да се смени од денес за утре, и ти/ние/вие не можеме ништо да направиме околу тоа. Не е некоја филозофија да не може да се сфати. Ама тоа не е лош систем, туку рамка која мора да постои.

6. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    1.070
    Допаѓања:
    2.609
    Дали сериозно повторно си измисли нов проблем за соговорник и сама си го одговори? И во претходниот одговор истото го направи, а и сега. Толку ти е досадно?
    Не вредиш да ти објаснувам дека го погоди човекот за некој друг да ги реши проблемите. Ама можам да ти гарантирам дека од искуство и од слободна проценка на твоите писанија, дека таквите како тебе што се фатени како „слеп за стап“ за законите (што во многу случаи важат само за солободна проценка за некои) се причината зошто ние што се обидуваме да смениме нешто - не успеваме во истото.

Немам повеќе намера да пишувам за ова, ете друг појасни за што точно се работи и убаво образложи што, како и зошто.

На GirlLove и eliesaab им се допаѓа ова.
  7. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.467
    Допаѓања:
    8.782
    Никако да објасниш и да ме поучиш КАКО се обидуваш да го промениш тоа што сметаш дека е неправедно?И како јас те спречувам во твоите подвизи? Не ни работам во Македонија, ниту имам таква моќ, ниту некогаш сум работела против некого. Ама ти поубаво знаеш за мене од мене самата, како секој филозоф. Имаш поднесено предлог-закон, кои точно чекори ги имаш преземено? Сѐ нешто во воздух, филозофски, убаво срочено, ама ништо конкретно.

На Hoping му/ѝ се допаѓа ова.
  8. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.176
    Допаѓања:
    16.409
    По долгиве постови, се гледа дека ЧР имаат премн слободно време.
    Да мудруваат на форум.

Затоа ви велам, нематњ много ќар, од човечки ресурси. Тие посекако работат од страната на компанијата.

На DragonFly22, eliesaab и Cutiepie1 им се допаѓа ова.
  9. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.467
    Допаѓања:
    8.782
    Можеш и во порака да ми пишеш што те интересира, ако можам ќе ти помогнам, никого не сум ускратила за совет ако можам, иако не работам во човечки ресури. Ама полесно ти е да буцкаш, да се жалиш и да ги девалвираш другите. Така ти е полесно изгледа, изговори и изговори, кога прстот е вечито вперен во друг. Од тебе многу ќар има, гледам.

На Selena01, joy1 и Hoping им се допаѓа ова.
  10. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.176
    Допаѓања:
    16.409
    Ти совет ми кажа. Фала ти.
    Не мора да се пронајдуваш во постов, бидејки ти тука ни помагаш со совети.

Не си сфаќаш лично.

Реалноста е дека : ЧР работи за компанијата, и зема плата од нив, така?

Јас работам за фирмата и од нив земам плата.

Човечки ресурси е само посредник за информации, да пренесува. Нема ќар

Јас во последната фирма кај што бев, прашувам за оглас, ама врска немаат ми велат.... Како бе?
    Е така му се можи.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.467
    Допаѓања:
    8.782
    Не сфаќам лично воопшто, сѐ отворено ти пишувам, гледаш, ама не ми се допаѓа кога заради лошо искуство мора да се девалвира цела бранша и да се генерализира, тоа не е океј, за ниедна струка. Човечки ресурси не се богови, кај нас особено се заглавени во некоја транзиција од кадровски, често се со правен или економски факултет за да може да избркаат што е можно повеќе работи, особено административни. Некои се подобри и поспремни, некои се полошо и незаинтересирани, како во секоја струка. Најомразени се зашто таква е позицијата, секогаш си меѓу вработениот и работодавачот, и што и да направиш, еден ќе биде незадоволен. И тоа е сериозен притисок, од сите страни, да мораш да најдеш нзс на сите проблеми. Ама ејч ар нема одлучувачка моќ, никаде, камо среќа да имаше.

На GirlLove и Hoping им се допаѓа ова.
  12. Hoping

Hoping Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    1.040
    Работам во продажба.
    Инаку, што очекувања имаш од ЧР и зошто?

13. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.176
    Допаѓања:
    16.409
    Прашвам основни прашања, прашвам за оглас, ама тие не знаеле ништо, за др град бил. И ред др работи.

Како чр не знае за оглас од фирма?

Немам време сњга ќњ пишам покасно

14. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.467
    Допаѓања:
    8.782
    Може не смеат да ти кажат, може стварно канцеларија од друг град го објавила огласот, може таа што си ја прашала поим нема што работи другата, може воопшто не ги објавуваат они огласите, свашта може да биде, повеќе ситуации се во игра.

На GirlLove и Hoping им се допаѓа ова.
  15. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.176
    Допаѓања:
    16.409
    Значи, се бескорисни понекогаш. И се играат игри.

16. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.467
    Допаѓања:
    8.782
    Зависи на што се однесува твоето мислење дека се бескорисни, ако не смее да сподели информација, не смее. Но , може да бидат. Ама секој може да биде бескорисен. Може и игри да играат, исто како и ти, и јас, и било кој.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.696
    Допаѓања:
    13.398
    Дали може некој да ми пише во приватна порака, ми треба совет и мислење од некој од страна како гледа на одредена ситуација.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.536
    Допаѓања:
    9.765
    Не може да ти пише, заклучени ти се пораките, пиши ти ако сакаш.

На eliesaab и нина122 им се допаѓа ова.
  19. DragonFly22

DragonFly22 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.955
    Пиши ти порака, заклучено ти е сандачето.

На Mumoftwo30 и нина122 им се допаѓа ова.
  20. SelenaGomez

SelenaGomez Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    1.721
    Дали за боледување во траење од 5 дена треба да скратат плата?