Дечки кој проблем може да настане во иднина доколку имаш пауза меѓу работни места одреден период, пр 2 недели?
На каков проблем мислиш? Освен што со прекин во стаж, 6 месеци треба да поминат за одмор да користиш, друг проблем нема.
Некои компании дозволуваат пренос на одморот, така да може и тој проблем да го нема. Ќе си ја провери и таа опција.
Ќе има проблеми само ако влијаат, односно за тие 2 недели нема да оствари право на пензија, ако нема 15 години пензиски стаж (пример: ако има 14 години, 11 месеци и 20 дена) или ќе има за тие 2 недели помал коефициент при одење во пензија (пример ако има 15+ години, 5/11 месеци и 20 дена).
Што мислите дали е во ред да ја викнам колешката на дејт и да се пуштам во љубовна авантура со нејзе, нормално ако таа е заинтересирана. Најпрвин треба да прифати дејт. Какви искуства имате на оваа тема, позитивни... негативни....
Како можам електронски да поднесам пријава до државен инспекторат за труд, имам поднесено барање за отказ и поминаа 2 месеца а се уште не сум одјавена од Агенцијата за вработување и што точно да напишам.
Онлајн џабе ќе поднесуваш, наводно системот “не им работи”, не ги ни гледале ни примале барањата. Ова ми е од пред една недела инфо.
Да, електронски можеш да следиш. Барај е-работа на google, направи си профил и ќе си следиш. Друго, оди на Мапас, внеси си матичен ќе видиш во кое осигување си, тоест ако си пријавена, секако ќе ти даде податок.
Дали може директно од фирмата во која што сум моментално да побарам М2 образец за одјава (нели, кога ќе си одам), или треба да одам до Агенција за вработување за ова? Ми треба да го однесам во ПИОМ за точна пресметка на стаж.