Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.531
    Допаѓања:
    14.576
    Вака сега, често знаат да подметнат и по дома нешто да се сработи. Ќе си застанеш и ќе си кажеш јасно дека НЕ работиш од дома. Не те сфатив убаво(?), може ти ги дале деновиве ама под услов да сработиш дома т.е да ти излезат пресрет. Ако е нешто со рокови и да си достапна постојано, па да им пукнал филмот ако е било така.. Малку избрзано е што си станала сред работно време, тоа мора поинаку да се решава дури и кога некој безобразно се поставува спрема тебе. Провери отказен рок, да не имаат посебна клаузула за заштита па да треба да им плаќаш.

2. Dominodancing

Dominodancing Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2024
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.457
    Имам проблем со колешката, постојано ме провоцира на начин на кој што се уфрла неповикана во разговорот меѓу мене и клиентот на мојот шалтер, и со тоа сака да створи слика пред клиентот дека јас не си ја знам добро работата, односно таа по поволно и подобро ке му ја заврши работата,да стекне слика човекот дека е таа по стручна од мене и да ја бара следен пат нејзе односно да отиде на нејзиниот шалтер. Кога таа праве муабет со клиент на нејзиниот шалтер јас не се мешам ,не ме ниту интересира. Додека пак спротивно таа се интересира кога некој е кај мене. Сака да испровоцира реакција од моја страна со која јас би испаднал лош пред луѓето..

3. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    1.400
    Допаѓања:
    4.211
    Ако, може е таква..сака да помогне. Не знам зошто ти смета, само работи најјдобро што знаеш. :)

Не се натпреварувај.

4. Dominodancing

Се зачлени на:
    30 јануари 2024
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.457
    За да помогне треба прво да сум побарал помош! А јас не сум. Туку таа сака сите клиенти да се кај неа и она да зема бонуси, а јас ништо.

5. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    1.400
    Допаѓања:
    4.211
    Ако има толку многу клиенти, не може сите да одат кај неа.

6. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.467
    Допаѓања:
    8.780
    @Dominodancing ако толку ти пречи, зошто не разговараш со неа? Објасни ѝ дека си пофокусиран кога не ти се сугерира од страна и дека секако ќе ѝ се обратиш за помош ако ти биде потребна. Мислам, не ви ја знам динамиката на работа, чудно е ако еден вработен има сто клиенти, друг десет, тоа менаџерот треба да го организира оптимално обемот на работа кај сите подеднакво или приближно. Или едноставно директно кажи ѝ дека и ти сакаш да земеш бонус и дека некоректно постапува со тебе како колега. Или земи мешај се и ти со нејзините клиенти. Магично стапче нема.

7. Dominodancing

Се зачлени на:
    30 јануари 2024
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.457
    Не може да се разговара со неа,не прифаќа никаква сугестија,2 жени пред мене имаат напуштено од работа поради неа,едната ми го кажа тоа во Петокот.Сака се да е кај нејзе,плус 1000 денари и позајмив не ми ги врати.

8. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    1.400
    Допаѓања:
    4.211
    Колку е бонусот бе? :D

9. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.467
    Допаѓања:
    8.780
    Не знам каков друг совет очекуваш. И над царот мора да има цар, не може еден човек да врши терор во фирма каде што има и други вработени. Ќе ја соочиш пред сите, Давај парите, а за клиентите можеш и да ѝ одговориш Фала ти за сугестиите, сѐ е во ред, ти заврши го тоа што требаше да го завршиш или мисли парите кога ќе ми ги вратиш :D:D:D (или нешто слично). Не ми е јасно каква петпарачка фирма е тоа што трпи такви вработени, на толку спремни и вредни луѓе.
    Пс. Како само ти падна напамет на човек со таков табиет и таков однос кон тебе да му позајмуваш пари?

На Dominodancing му/ѝ се допаѓа ова.
  10. злоба

злоба Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    3.654
    Чим така се понаша, некој што ќе застане на твој шалтер да му кажеш да чека на нејзин. Нека се направи гужва намерно кај неа и да си станеш и да си одиш на кафе. И за тие пари што ти ги дужи, секој ден да ја замараш.
    Во наша култура, нема разбирање со убаво само инает водење. Како тебе те третираат и ти нив.

На Dominodancing, eliesaab и Cutiepie1 им се допаѓа ова.
  11. Manako2

Manako2 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    615
    Допаѓања:
    8.270
    Дали треба пред време да кажам дека напуштам,договорот ми е до 1мај? Дали ќе има проблем ако одма почнам на друго место,во врска со одјавување и повторно пријавување на новото место.

12. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.467
    Допаѓања:
    8.780
    Коректно е да известиш дека нема да го продолжуваш договорот, не е дека е пред време, има уште три дена до мај (исто е коректно веќе фирмата да ти кажала дали ќе ти го продолжува или не, иако од искуство некои фирми се понашаат како да е тоа ептен проформа), ако веќе си нашол друго работно место, кажи им и замоли ги да те одјават навреме за да може другата фирма да те пријави. Исто кажи ѝ и на другата фирма, дека ќе бидеш одјавен тогаш и тогаш, да те пријават без прекин. Мада, нормални фирми ги знаат овие работи.

На Manako2 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    1.400
    Допаѓања:
    4.211
    Мислам дека е океј, и само така...не го продолжуваш договорот и тоа е тоа. :)

На Manako2 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.055
    Допаѓања:
    937
    не бев ни осигурена требаше сега од втори да ме осигура ама од негова страна безобразно како тоа ми викаш најдов друга ти имаш мали деца…кој и да е ќе стане и ќе си замине.од дома работев скоро секој ден се запоставив ќе легнат децата јас на лап топ никогаш не реков нема да земам од дома и тие денови ги надолнадив сите славеа Велигден јас работев за на крај вака да се испонаша.кој и да е ќе си стане и ќе си замине а и не ми плати барем да ми кажеше од старт а не да работам како луда

15. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.055
    Допаѓања:
    937
    Најавив уште од вечерта дека сум на оделение,јас не бев ни осигурена едноставно ми рече имаш мали деца

16. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.531
    Допаѓања:
    14.576
    А зошто не те осигураа кога почна на 01.04? Зашто еден месец така да работиш, како демек пробно ли? Не се оставај така за следен пат. Ништо чудно и да практикуваат вака, некои знаат да си вртат луѓе на пробен/тест период.

На Abel му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.467
    Допаѓања:
    8.780
    Каков договор имаш воопшто со таа фирма ако не си ни осигурана, договор на дело или на збор? Ако е само на збор, тоа е, не можеш многу да направиш, немаш ништо на хартија што може да те заштити. Не велам дека е во ред, ама на збор ни на фамилија не ѝ верувам, а не па на некој непознат.

На eliesaab и Bebence29 им се допаѓа ова.
  18. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.055
    Допаѓања:
    937
    па ми рече првиот месец така било кај нев неосигурени да види како ќе се снајдам во работата,колегите остануваа прекувремено останував и јас немаше смисла да си одам дома пред нив…

19. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.531
    Допаѓања:
    14.576
    Така ако ти кажат друг пат не ни почнувај. Или договор на дело да си заштитена, или нека си бараат друг човек.

На Cutiepie1 и Bebence29 им се допаѓа ова.
  20. злоба

злоба Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    3.654
    Значи и да не ти се разболело детето, пак ќе ти дале отказ.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.