Проблеми и совети на работното место

Discussion in 'На работното место' started by eli25, Aug 24, 2011.

1. eliesaab

eliesaab Популарен член

Вака сега, често знаат да подметнат и по дома нешто да се сработи. Ќе си застанеш и ќе си кажеш јасно дека НЕ работиш од дома. Не те сфатив убаво(?), може ти ги дале деновиве ама под услов да сработиш дома т.е да ти излезат пресрет. Ако е нешто со рокови и да си достапна постојано, па да им пукнал филмот ако е било така.. Малку избрзано е што си станала сред работно време, тоа мора поинаку да се решава дури и кога некој безобразно се поставува спрема тебе. Провери отказен рок, да не имаат посебна клаузула за заштита па да треба да им плаќаш.

2. Dominodancing

Dominodancing Истакнат член

Имам проблем со колешката, постојано ме провоцира на начин на кој што се уфрла неповикана во разговорот меѓу мене и клиентот на мојот шалтер, и со тоа сака да створи слика пред клиентот дека јас не си ја знам добро работата, односно таа по поволно и подобро ке му ја заврши работата,да стекне слика човекот дека е таа по стручна од мене и да ја бара следен пат нејзе односно да отиде на нејзиниот шалтер. Кога таа праве муабет со клиент на нејзиниот шалтер јас не се мешам ,не ме ниту интересира. Додека пак спротивно таа се интересира кога некој е кај мене. Сака да испровоцира реакција од моја страна со која јас би испаднал лош пред луѓето..

3. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Ако, може е таква..сака да помогне. Не знам зошто ти смета, само работи најјдобро што знаеш. :)

Не се натпреварувај.

4. Dominodancing

За да помогне треба прво да сум побарал помош! А јас не сум. Туку таа сака сите клиенти да се кај неа и она да зема бонуси, а јас ништо.

Anie93 likes this.
  5. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Ако има толку многу клиенти, не може сите да одат кај неа.

6. Abel

Abel Популарен член

@Dominodancing ако толку ти пречи, зошто не разговараш со неа? Објасни ѝ дека си пофокусиран кога не ти се сугерира од страна и дека секако ќе ѝ се обратиш за помош ако ти биде потребна. Мислам, не ви ја знам динамиката на работа, чудно е ако еден вработен има сто клиенти, друг десет, тоа менаџерот треба да го организира оптимално обемот на работа кај сите подеднакво или приближно. Или едноставно директно кажи ѝ дека и ти сакаш да земеш бонус и дека некоректно постапува со тебе како колега. Или земи мешај се и ти со нејзините клиенти. Магично стапче нема.

7. Dominodancing

Не може да се разговара со неа,не прифаќа никаква сугестија,2 жени пред мене имаат напуштено од работа поради неа,едната ми го кажа тоа во Петокот.Сака се да е кај нејзе,плус 1000 денари и позајмив не ми ги врати.

8. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Колку е бонусот бе? :D

9. Abel

Abel Популарен член

Не знам каков друг совет очекуваш. И над царот мора да има цар, не може еден човек да врши терор во фирма каде што има и други вработени. Ќе ја соочиш пред сите, Давај парите, а за клиентите можеш и да ѝ одговориш Фала ти за сугестиите, сѐ е во ред, ти заврши го тоа што требаше да го завршиш или мисли парите кога ќе ми ги вратиш :D:D:D (или нешто слично). Не ми е јасно каква петпарачка фирма е тоа што трпи такви вработени, на толку спремни и вредни луѓе.
    Пс. Како само ти падна напамет на човек со таков табиет и таков однос кон тебе да му позајмуваш пари?

Isabela23 and Dominodancing like this.
  10. злоба

злоба Популарен член

Чим така се понаша, некој што ќе застане на твој шалтер да му кажеш да чека на нејзин. Нека се направи гужва намерно кај неа и да си станеш и да си одиш на кафе. И за тие пари што ти ги дужи, секој ден да ја замараш.
    Во наша култура, нема разбирање со убаво само инает водење. Како тебе те третираат и ти нив.

11. Manako2

Manako2 Истакнат член

Дали треба пред време да кажам дека напуштам,договорот ми е до 1мај? Дали ќе има проблем ако одма почнам на друго место,во врска со одјавување и повторно пријавување на новото место.

12. Abel

Abel Популарен член

Коректно е да известиш дека нема да го продолжуваш договорот, не е дека е пред време, има уште три дена до мај (исто е коректно веќе фирмата да ти кажала дали ќе ти го продолжува или не, иако од искуство некои фирми се понашаат како да е тоа ептен проформа), ако веќе си нашол друго работно место, кажи им и замоли ги да те одјават навреме за да може другата фирма да те пријави. Исто кажи ѝ и на другата фирма, дека ќе бидеш одјавен тогаш и тогаш, да те пријават без прекин. Мада, нормални фирми ги знаат овие работи.

SummerGirl and Manako2 like this.
  13. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Мислам дека е океј, и само така...не го продолжуваш договорот и тоа е тоа. :)

SummerGirl and Manako2 like this.
  14. Bebence29

Bebence29 Популарен член

не бев ни осигурена требаше сега од втори да ме осигура ама од негова страна безобразно како тоа ми викаш најдов друга ти имаш мали деца…кој и да е ќе стане и ќе си замине.од дома работев скоро секој ден се запоставив ќе легнат децата јас на лап топ никогаш не реков нема да земам од дома и тие денови ги надолнадив сите славеа Велигден јас работев за на крај вака да се испонаша.кој и да е ќе си стане и ќе си замине а и не ми плати барем да ми кажеше од старт а не да работам како луда

15. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Најавив уште од вечерта дека сум на оделение,јас не бев ни осигурена едноставно ми рече имаш мали деца

16. eliesaab

eliesaab Популарен член

А зошто не те осигураа кога почна на 01.04? Зашто еден месец така да работиш, како демек пробно ли? Не се оставај така за следен пат. Ништо чудно и да практикуваат вака, некои знаат да си вртат луѓе на пробен/тест период.

SummerGirl and Abel like this.
  17. Abel

Abel Популарен член

Каков договор имаш воопшто со таа фирма ако не си ни осигурана, договор на дело или на збор? Ако е само на збор, тоа е, не можеш многу да направиш, немаш ништо на хартија што може да те заштити. Не велам дека е во ред, ама на збор ни на фамилија не ѝ верувам, а не па на некој непознат.

SummerGirl, eliesaab and Bebence29 like this.
  18. Bebence29

Bebence29 Популарен член

па ми рече првиот месец така било кај нев неосигурени да види како ќе се снајдам во работата,колегите остануваа прекувремено останував и јас немаше смисла да си одам дома пред нив…

19. eliesaab

eliesaab Популарен член

Така ако ти кажат друг пат не ни почнувај. Или договор на дело да си заштитена, или нека си бараат друг човек.

20. злоба

злоба Популарен член

Значи и да не ти се разболело детето, пак ќе ти дале отказ.

SummerGirl and eliesaab like this.