Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.061
    Допаѓања:
    940
    што знам мислам дека не…разговорот беше сега се раболело па на вакцина,прием за прваче на активности…

2. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    8.933
    Бог да чува, па што работите толку битно, операција на отворен мозок што не смееш дома да си одиш и да се посветиш на семејството (па и да немаш деца, сакаш да шеташ, да јадеш, да прдиш, да спиеш, да читаш, да вежбаш), и ако треба 24 саата да работиш, тоа треба навреме да се каже и соодветно да се плати. Во своја фирма и да седам цел ден, ама во туѓа, толку колку што сум платена и чао.

На SummerGirl, naturally, Nausicaa и 2 други им се допаѓа ова.
  3. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.611
    Допаѓања:
    14.966
    @Bebence29 не спомнав (може ќе изгледа како да ти дотурам сол), ама колеги кои работат некаде подолго време не остануваат прекувремено за без пари (тоа може само неформално да ти зборат, дека демек сочувствуваат со тебе и сте на истото). Секаде се штитат интересите на фирмата, а ти како нова и нели, тимски настроена ќе останеш и помогнеш. Муабетот ми е, не останувај прекувремено освен ако не ти е договорено дополнително и истото ти одговара.

На SummerGirl, Nausicaa, злоба и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.554
    Допаѓања:
    13.905
    Во однос на стаж, пример 10 години во Македонија, плус неколку години во странство, кои би биле предности и маани? Сега многу луѓе одат да работат во странство, не знам дали таму се пријавени. Една жена што работела како собарка во Бугарија и Хрватска кажа дека била пријавена, но со манипулации, на помала сума, на минимална, а заминала преку некоја си агенција. Тоа нејзе не и значи ништо, накај 60 години е, овде прима пензија од сопругот, тоест семејна пензија. Муабетот ми е, работиш овде 10 години, 12, 13, колку и да е, но недоволно за пензија, ако немаш 15, одиш во друга земја, таму работиш. Во однос на пензија, има ли предности, маани? Не познавам некој ваков случај, затоа прашувам.

5. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    8.933
    Зависи во која земја работиш, стажот може да биде признаен во Македонија. Кога ќе склучуваш договор, ќе си прашаш во Пиом. Други предности/маани не гледам. За да не те манипулира работодавецот, треба да си проверуваш во Пиом/соодветната институција во земјата во која работиш и да алармираш на време. Прашањава многу рандом ти се, све за некои луѓе :D:D за толкување закони ќе се консултираш со адвокат за трудово, кај нас или во конкретната земја. Ако нема конкретна ситуација, одговорите би биле како сите можни комбинации на лото бидејќи секоја е индивидуална.

На SummerGirl и Tanjamm им се допаѓа ова.
  6. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.554
    Допаѓања:
    13.905
    Општо прашувам, дали некој има искуство, ама пак се тоа индивидуални случаи од човек до човек, времињата се менуваат итн. Знам дека Македонија има склучено договори со многу земји, но со некои не. Не ми е прашањето за таа жена, ниту па некој ќе оди во Хрватска или Бугарија, или дека јас ќе одам, туку ме зачуди дека онака не и требало стаж, ама ја пријавиле на минималец. Благодарам на одговорот. Инаку, да, во право си, тоа во конкретна ситуација ќе се мисли, што, како.

Последна измена: 30 април 2025
  7. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    8.933
    Многу е замрсено ако се зборува општо, тоа е поентата. Инаку многу работодавци не си дозволуваат да држат непријавени работници макар биле сезонци, затоа ги пријавуваат, макар на минималец.

8. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.554
    Допаѓања:
    13.905
    Ти благодарам многу. А и сигурно нема на форумот толку стари луѓе, или пред пензија, па да каже од лично искуство некој.

9. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    8.933
    Не мораш да бидеш пред пензија, мораш да имаш конкретна ситуација за да знаеш каде да црпиш информации.

10. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.261
    Допаѓања:
    16.532
    Во рок од 2 месеци, со најавено закаснување, ми дадоа дисциплинска.

Во тие месеци, ми се случи да закаснам еднаш по 5 мин, исто кога навистна каснев за состанок 30 мин (ова ќе го објаснам во порака ) настана таков хаос со пензионерите и чекав такси.

Бев саат порано излезена.

Зошто се толку новите фирми ригорозни?

Нит сакам да каснам, нит да ме чека некој, нит па да бидам трн во око.

11. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    1.176
    Допаѓања:
    2.936
    Колку што имам јас познавање бидејќи имам работено во странство..Секоја држава има различен закон за исплаќање на пензија. Да кажеме на пример, Хрватска бидејќи е доста актуелна периодов за сезонска работа. Во Хрватска треба да исполниш 5-6 години постојан работен стаж (значи не сезонски туку постојана работа) за да имаш право на исплаќање на пензија. Сезонските работници се точно, пријавени, се по закон регулирани, но нема да им следи пензија за тој временски период (неколку месеци).
    Така и за останатите земји, секоја си има своја процедура на исполнување постојан работен стаж за да можеш да добиеш пензија. Во одредени земји ако го исполниш правото на зимање пензија мораш да се откажеш од македонската пензија за да ја земаш нивната.
    Не е баш така процесот лесен дека ако работам надвор ќе имам пензија. Еден ден отсуство можат да ти пропаднат сите години што си ги работел надвор.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.554
    Допаѓања:
    13.905
    Комплицирано е, да. Со некои земји не ни имаме потпишано договор како држава. Имаме еден подалечен роднина, работи во Хрватска и баш сака да направи таму 5 години, се распрашал за да земе пензија кога ќе остаре. Лошо е ако си на пола пат, пример имаш овде 12-13 години, недоволно за пензија, па се иселиш, па дали ќе се снајдеш таму и да останеш за никаде.

13. злоба

злоба Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.127
    Допаѓања:
    3.694
    Според мене е претеризам. Тие пет минути кога си каснела се прифатливи. Тој пола саат да изгледа лошо, но си каснела поради ситуација надвор од твоја контрола, и да си била излезена 2 саата пред работното време да ти почне, пак можеби ќе си каснела. Фирмата можда е токсична, па сега се покажуваат знаците, пак е рано да кажеш, ама па и они опомена што не ти дале бар. (facepalm)

На SummerGirl, bookslover, eliesaab и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    1.176
    Допаѓања:
    2.936
    Па не е лошо ни пола саат ако е најавено каснење. Мене ми се случувало и два - три часа да каснам и да не е никаков проблем.

Не знам како опстојувате во вакви компании каде се иживуваат врз вас. Понекогаш сите имаме административни обврски ( од 8-16ч), превоз или било каква компликација во текот на денот, се случува да се закасни. Сега барем, компаниите се борат за флексибилно работно време, не знам што е ова...

На SummerGirl, baguf4e, Curious cat и 4 други им се допаѓа ова.
  15. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.611
    Допаѓања:
    14.966
    Не ќе да е проблем што си доцнела 30 минути, колку тоа што е состанок. Скроз ти ја сфаќам ситуацијата со автобусот, ама едноставно тоа доцнење на закажан состанок влева општо недоверба. И ако не ти дале дисциплинска, сите така ќе се научат и вадат на тебе (така го гледам ова).

На SummerGirl и GirlLove им се допаѓа ова.
  16. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.261
    Допаѓања:
    16.532
    Ќе ви пишам порака, работам моментално, на пауза ќе ја дообјаснам ситуацијата. Не е целосна.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  17. злоба

злоба Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.127
    Допаѓања:
    3.694
    Верувај странскиве фирми, особено овие за outsourcing, се први за изживување. Тоа флексибилно работно време е работење само втора, трета или некоја измеѓу смена каде што немаш ни време за себе зошто мораш во канцеларија да работиш. Знам ИТ фурмиве бар се по океј со и од дома ќе ти дадат.

На SummerGirl, eliesaab и GirlLove им се допаѓа ова.
  18. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    1.176
    Допаѓања:
    2.936
    Не сум имала искуство, јас сум во наша мак. Компанија. Па пак имам слобода и разбирање за ако закаснам или дојдам покасно. Луѓе сме се случува

На злоба, eliesaab и GirlLove им се допаѓа ова.
  19. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    889
    Допаѓања:
    1.688
    Во странска или македонска фирма работиш? Мислам веќе апсурдно е да се зборува за ова затоа што 21 век е, 2025 година. Се' на секого може да се случи и на секого може да му се случи да задоцниш.

Ние имаме политика дека можеш да закасниш ако си на доктор било што или да отсуствуваш од работа 1-2 саати па и повеќе секако со предходна најава. Не можам да разберам зошто да те стават на дисциплинска за еднаш каснење, јас би си направила муабет или барала друга фирма, зошто токсичноста и микроменаџирањето веќе никој не ги трпи.

На TammiB5, SummerGirl, eliesaab и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.261
    Допаѓања:
    16.532
    Така им праеле и на некои веќе вработени, но само, било кажано дека ќе се зборува за такво однесување.
    И тоа зборам за 4+ години вработени, што ретко каснат.
    Ќе ти допишам во ЛП.