Проблеми и совети на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од eli25, 24 август 2011.

1. DragonFly22

DragonFly22 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    3.269
    Не, ова не е унапредување туку уназадување.

На BlackNight, raww, GirlLove и 4 други им се допаѓа ова.
  2. dimdim

dimdim Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2011
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    123
    Здраво. Незнам дали со платата ми се плаќаат и придонесите, односно бруто исплата.
    Каде и како може да проверам дали со поминување на платата се платени и придонесите за здравствено, пензиско, социјално осигурување за секој претходен месец? Што значи тоа платата е помината, а после неколку дена се поминува на сметка 1 денар? Ви благодарам

На IJAE му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.150
    Плата не може да помине ако не се исплатени придонесите. Процедурата е таква. А тоа со еден денар не би знаела.

4. dimdim

dimdim Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2011
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    123
    И јас така мислев, но на претходно работно место каде работев не ја поминуваа платата и придонесите заедно. И самиот работодавец тоа го кажа, прво едното после недела дена другото ќе го исплати што значи дека може и да не ни плаќаат придонеси. Сега каде што работам повторно истото се случува.
    Може да ти велат платено е се и на крај да не е исплатено.
    Се е можно во оваа држава, затоа прашувам некој ако знае да објасни за сите да знаат како е дозволено така и да знаеме каде може да провериме и кој може да ни даде податоци дали ни плаќаат придонеси со платата во месецот. Мислам дека тоа навистина не е во ред и не е корентно. Познавам луѓе кои пред пензија дознаваат дека немаат стаж заради неплатени целосно придонеси.
    Мора да постои начин да се проверува тоа за секој претходен месец дали се платени придонесите со платата, а не да се чека со години тоа да се провери.

5. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2023
    Пораки:
    1.286
    Допаѓања:
    2.230
    Месечно за пензиско можеш да видиш во Моја/Лична сметка во вториот пензиски столб (ако си член). Уплатениот износ се множи со 18,8 и се дели со 6.
    За придонеси може да видиш на
    https://e-pdd.ujp.gov.mk/ppf/home.seam, на годишно ниво, за претходните години.

На dimdim и eliesaab им се допаѓа ова.
  6. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.447
    Допаѓања:
    40.977
    Како да пресметаш колку пензија ќе имаш од вкупниот износ, дали знаеш?

7. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2023
    Пораки:
    1.286
    Допаѓања:
    2.230
    Нема пресметка.
    Од вкупниот износ треба да се избере: програмирани повлекувања, привремени програмирани повлекувања, купување на доживотен непосреден ануитет, сѐ додека не се .потрошат средствата

На SummerGirl и Billy Idol им се допаѓа ова.
  8. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.393
    Допаѓања:
    16.772
    Дечки, дајте ве молам мислење.

Дојде една колешка што ми држи тренинг, постојано зборува македонско- англиски, поќето време користи англиски фрази: You know what I mean, there you go.. и зборчиња што имаат соодветен превод.

Ја замолив да продолжиме со македонски, пошто стварно нема потреба од мешање јазици.

Пошо не е нешто неразбриливо.
    Девојчето е родено 2002. Јас разбирам дека ајде помлади има колеги, ама не ја разбирам потребата од англиски јазик.

Се налути и нос крена.

Пак се работи за американска фирма.

Јас не и реков да не зборува англиски, поарно да одбери еден јазик нели.

Последна измена: 3 јуни 2025
  9. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    966
    Допаѓања:
    2.061
    А зошто тебе ти смета она како зборува? Мислам не гледам како ова е реален проблем на работното место, за тоа дали она меша или не. Ако не ја разбираш е друго ама она како зборува е нејзино.

Јас сум за тоа да не се мешаат англицизми ама на секого природно му доаѓаат кога работиш особено со странци. Само не разбирам како тоа тебе директно ти влијае врз тренингот.

На troublemaker94, H.VAGA, SummerGirl и 4 други им се допаѓа ова.
  10. LocoCroco

LocoCroco Активен член

Се зачлени на:
    10 март 2025
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    187
    Искрено, не си морала да коментираш според мене...Ионака држи тренинг само плус фирмата е американска... мнг е важно со каков тон, поглед си и го кажала ова, каква била ситуацијата и милион други фактори..... не мора се што ќе помислиме да кажеме и не мора да бараме проблем каде што нема....
    Подобро ако ја сретнеш спомни и дека нешто денот не ти бил ок па си и замерила и дека ти е безвезе и реално не ти смета, отколку да бараш да избере јазик (како што пиша) поради тебе а таа уствари општо со сите така си комуницира. Едино сценарио каде што ми се чини дека е ок ова е ако си и претпоставен и имате презентација или битен состанок со клиент од македонија или нешто слично

На SummerGirl, eliesaab и GirlLove им се допаѓа ова.
  11. Hera L

Hera L Активен член

Се зачлени на:
    16 декември 2023
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    60
    Да Ве прашам за совет. На моменталново работно место сум нешто повеќе од 2 месеци и воопшто не ме исполнува, дури мислам дека ме турка во депресија многу. Имам работено во истава област и сосем ми било во ред, исполнително и сум го давала својот максимум. Многу ми е лоша околината моментално. Еве си давам време да се навикнам и никако не можам да почувствувам да ми биде барем малку подобро. Што мислите што да правам? Дали отказ е решение во случајов? Едноставно работата ме гаси психички.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Hoping

Hoping Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    1.151
    Прво најди друга работа па дај отказ.
    Барај активно, аплицирај на огласи, праќај на фирми на меил и што немаат огласи.

На BlackNight, eliesaab, Hera L и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.186
    Ќе се согласам со членката погоре, активно барај огласи и аплицирај каде мислиш е ок.
    Јас само една недела сум на ново раб место, и се мислам дека направив грешка, само ради поголема плата и поблиску... И не паѓам психички, активно барање огласи и аплицирање.

На eliesaab, Hera L и GirlLove им се допаѓа ова.
  14. Iva:)

Iva:) Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    1.184
    Допаѓања:
    2.911
    Ако ти е околината лоша и ти ќе се чуствуваш лошо, ако планираш да даваш отказ барај си прво друга работа за да не останеш дома подолго и уште повеќе да паднеш психички. Ама сите сме различни, добро што си оставила простор да се привикнеш зошто еве и јас сум таква личност и секој почеток ми бил тежок, ако не се привикнеш и околината ти е токсична дефинитивно не се мачи ќе потонеш уште повеќе.

На eliesaab, Hera L и GirlLove им се допаѓа ова.
  15. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    966
    Допаѓања:
    2.061
    Доколку имаш пари на страна за 6 месеци трошоци, дај си отказ и активно барај си работа друга и работи на себе. Доколку секако зависиш од тие пари и ти требаат јас би рекла да бидеш трпелива и да бараш работа постојано, па да си дадеш отказ откако ќе најдеш работа.

Бев година ипол на многу токсично место што не ме исполнуваше и на многу лошо психичко место така што тотално те разбирам, едвај излегов од таму, но вреди да се трудиш, да аплицираш и да бидеш упорна. :hug:

На SummerGirl, eliesaab, злоба и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.671
    Допаѓања:
    14.138
    Вчера дознав дека две од друг оддел се отпуштени. Јас па мислев да не користат стар одмор, ама ги избркале. Практично човек треба да се труди да не забошотува, затоа што дојде ли до кавга, потреба од намалување на трошоци, таму ќе удрат. Секогаш последна се дознавам, два месеци поминале, вчера дознав. Бизнис. Суровост. Профит. Ретко има тука емпатија.

На eliesaab и GirlLove им се допаѓа ова.
  17. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.393
    Допаѓања:
    16.772
    Ај дај пишете ги тие токсичните фирми, нека се обелодени се.....

На TamaraSJ му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.671
    Допаѓања:
    14.138

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  19. злоба

злоба Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.135
    Допаѓања:
    3.725
    Работата не треба да те исполнува, таа само постои колку да си угодиш тоа што те исполива во животот. Претоставувам, не си личност што има многу активности во слободно време и се потпираш на работата со цел да ти ја исполни досадата. Нема да си ни прва, ни последна што ја чувствува таа депресија кога одиш во канцеларија или било каде ти е работното место и чувствуваш гнев. Не мисли многу, како што ти кажаа членките погоре, најди си нова работа, но имај на ум можеби ќе го имаш истото чувство каде и да одиш.

На troublemaker94, Hoping, GirlLove и 2 други им се допаѓа ова.
  20. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2014
    Пораки:
    1.306
    Допаѓања:
    2.012
    Нема никаква емпатија, и јас тоа го приметив на моменталното работно место.
    Но мислам дека не е секогаш до фирмата, знам случаи каде на потенцијално отпуштените им нудат други варијанти кои овие не сакаат да ги прифатат. Никогаш не се знае...

На SummerGirl, GirlLove и Tanjamm им се допаѓа ова.